Allochtoon veel vaker werkloos dan autochtoon
DEN HAAG - Allochtonen zijn twee tot driemaal zo vaak werkloos als autochtonen. Het aantal allochtonen met een vaste baan of een eigen bedrijf is de afgelopen tien jaar echter fors gestegen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit twee onderzoeken in de vijftig grootste gemeentes door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Van de Marokkanen in de vijftig gemeenten is 27 procent werkloos. Bij de Antillianen is dat 22 procent, bij Turken 21 procent en bij Surinamers 16 procent. Van de autochtone beroepsbevolking heeft 9 procent geen werk.
Onder allochtone jongeren is het verschil nog groter. Van hen zit 40 procent werkloos thuis. Dat is tweemaal zoveel als onder autochtone jongeren.
De werkloosheidscijfers liggen beduidend hoger dan de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek regelmatig presenteert. Dat komt omdat alleen is gekeken naar de vijftig grootste gemeenten.
Sinds het begin van de economische recessie in 2002 is de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen meer dan verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van het SCP naar de leefsituatie van Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen. Het onderzoek is verricht tussen november 2004 en mei 2005 onder 4000 allochtonen in de vijftig grootste steden.
In de strijd om werk leggen vooral allochtone jongeren en leden van de tweede generatie het af tegen werkzoekenden met een hogere opleiding en meer werkervaring. Maar zelfs wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in opleiding en leeftijd, hebben allochtonen meer kans op werkloosheid.
Voor directeur S. Harchaoui van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum is het daarom duidelijk dat allochtonen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Hij noemt vooral de situatie voor jongeren "dramatisch". Volgens Harchaoui schenken de Centra voor Werk en Inkomen en de gemeenten te weinig aandacht aan allochtonen bij pogingen om werklozen aan de slag te krijgen.
Ondanks de algemeen slechte positie op de arbeidsmarkt is het aantal allochtonen met een vaste baan of een eigen bedrijf dat al langer dan een jaar standhoudt de afgelopen jaren toegenomen. Nu hebben 450.000 niet-westerse allochtonen een "stabiele arbeidsmarktpositie", aldus de rapporten. In 1994 gold dat voor 31 procent van de allochtone beroepsbevolking. In 2004 was dat gestegen tot 41 procent. Voor autochtonen ligt het percentage op 61.
Er zijn vooral meer allochtone ondernemers gekomen. Hun aantal steeg van 21.000 in 1994 tot ruim 58.000 in 2004. De overlevingskans van startende allochtone ondernemers is aan het verbeteren, maar is nog altijd minder dan die van autochtone collega's.
Voor oud-staatssecretaris Van Eijck, door het kabinet aangesteld als commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid, is het rapport eens te meer reden om te pleiten voor een "sluitende aanpak". Het beleid moet ervoor gezorgd dat mensen tot hun 25e of een baan hebben of naar school gaan.
In de visie van Van Eijck ligt hier niet alleen een taak voor het Rijk maar ook voor gemeenten. Als een goed voorbeeld prijst hij de manier waarop Rotterdam de problemen rond Antilliaanse jongeren aanpakt.
Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenbeleid en Integratie) noemt de nieuwste cijfers over werkloosheid onder allochtonen "zorgwekkend", maar het kabinet komt niet met nieuwe maatregelen.
Zij vindt evenals staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) dat het nu vooral zaak is om beleid dat in gang gezet is voortvarend uit te voeren. De bewindslieden zeiden dit dinsdag tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer, waar Van Gent (GroenLinks) een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan de orde stelde.
(Bron)
Lang geleden (begin jaren tachtig) zag ik een docu op school: een acteur deed allerlei dingen - solliciteren, iets kopen en zeggen dat ie z'n geld was vergeten, of ie het zo kon komen brengen, taxi nemen, dat soort dingen.
En dat deed hij twee keer: een keer geschminkt tot toffe Surinamer, en een keer als jofele Amsterdammer. De Surinamer kreeg te horen dat de baan weg was, de Amsterdammer die later kwam, kon gelijk aan de slag.
Sommige dingen veranderen niet.
Stuur een CV op met geboorteplaats Zwolle en een gelijkwaardig CV met als geboorteplaats Marrakech, en de Zwollenaar zal meer uitnodigingen krijgen. Blijkbaar is dat heel 'gewoon'...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten