dinsdag, januari 17, 2006

'Bij wereldwijde griepuitbraak 40.000 doden in Nederland'

UTRECHT - Als Nederland wordt getroffen door een grieppandemie, een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus, zullen naar verwachting ongeveer 40.000 Nederlanders sterven. Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft dat dinsdag bevestigd.
Deskundigen van het instituut gaan ervan uit dat bij een pandemie over een periode van drie maanden een kwart van de bevolking, ongeveer vier miljoen mensen, ziek zal worden. Een op de honderd besmetten zal volgens de statistici overlijden. Dat komt neer op ongeveer 40.000 burgers.
Een normale griepgolf kost jaarlijks in Nederland het leven aan circa negenhonderd mensen. Maar bij een nieuw virus kan dat oplopen tot 10.000. Het RIVM wijst er op dat het cijfer van 40.000 een hoge schatting is, bij een nieuw virus met een relatief hoge sterfte.
De Nederlandse overheid werkt samen met een groot aantal organisaties aan draaiboeken waarmee het gevaarlijke virus, als dat in Nederland zou opduiken, kan worden bestreden.
Nederland beschikt op het moment over drie miljoen kuren van de virusremmer Tamiflu. Eind volgend jaar zal dat vijf miljoen zijn. Dit medicijn is bestemd voor mensen met klachten en moet de ernst daarvan verminderen en de ziekteduur bekorten. Naar verwachting duurt het zes maanden voordat wetenschappers een vaccin hebben ontwikkeld.
De vogelgriep rukt op het moment op vanuit Aziƫ richting Europa. Volgens de laatste gegevens zijn in Turkije twintig personen besmet met het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. Deskundigen zijn bang dat het virus zich vermengt met een menselijke griepsoort. Omdat mensen nog geen afweer hebben tegen dat nieuwe virus, zou het zich snel kunnen verspreiden over de wereld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte maandag bekend dat de dreiging van verspreiding van de vogelgriep in Turkije lijkt af te nemen.
(Bron)

Een grieppandemie, dus niet per se vogelgriep. Mensen onderschatten de 'gewone' griep ook nogal (misschien door de gewoonte een verkoudheid 'een griepje' te noemen?).
Laten we maar gewoon hopen dat nieuwe griepvarianten zich niet al te snel ontwikkelen.

Geen opmerkingen: