Arts herkent flauwvallen vaak niet
LEIDEN - Artsen herkennen flauwvallen vaak niet, omdat een precieze omschrijving ontbreekt van wat dat is. Dat schrijft Roland Thijs van het Leids Universitair Medisch Centrum in zijn proefschrift, waarop hij donderdag promoveert.
Ongeveer twee op de vijf Nederlanders vallen eens of vaker in hun leven flauw. Onder artsen heerst echter spraakverwarring over wat flauwvallen is.
Het duurt vaak een tijd voor artsen weten waarom iemand een flauwte heeft gehad. Thijs denkt dat die tijd kan worden bekort, als artsen over een precieze definitie en een ondubbelzinnige terminologie beschikken.
Thijs noemt vier oorzaken voor flauwvallen: het hart pompt onvoldoende, het onwillekeurig zenuwstelsel houdt de bloeddruk niet op peil, het lichaam heeft te weinig bloed of de hersenen geven een vreemd commando dat de hartslag verlaagt en de bloedvaten in buik en bekken verwijdt.
Dat laatste is de belangrijkste oorzaak van flauwvallen. Wie van zijn stokje gaat als hij bloed ziet, heeft zo'n vreemd commando ontvangen.
In de leerboeken van artsen staat dat hyperventilatie tot flauwvallen kan leiden, maar dat is volgens Thijs een misvatting. De onderzoeker liet vrijwilligers een half uur stevig hyperventileren, zonder dat een van hen in onmacht viel.
De promovendus ontdekte ook dat mensen die aan migraine leiden, iets meer kans hebben om flauw te vallen, doordat hun aandoening met een ontregeling van het onwillekeurig zenuwstelsel gepaard gaat.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten