maandag, september 22, 2008

Meer uitzendkrachten werken via malafide bureaus

LIJNDEN - Het aantal malafide uitzendbureaus is de afgelopen twee jaar niet afgenomen. Ruim de helft van alle in Nederland actieve arbeidsmigranten wordt het slachtoffer van een malafide uitzendbureau.
Dat blijkt uit maandag bekendgemaakt onderzoek in opdracht van de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU).
Deze bureaus helpen 115.000 mensen aan het werk. Polen vormen de grootste groep: van de 80.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa komen er 70.000 uit Polen.
Volgens de onderzoekers is er sprake van uitbuiting bij huisvesting, wordt er onder cao-loon en zonder vakantiegeld gewerkt, en worden vaak geen premies en belastingen afgedragen.
De frauderende uitzendbureaus maken meer slachtoffers dan voorgaande jaren, want in 2006 en 2004 ging het nog om respectievelijk 80.000 en 65.000 mensen.
De beste aanpak is volgens het SNCU extra controles van niet-geregistreerde uitzendbureaus of bureaus die een vergunning is geweigerd.
"We willen veel minder van die bureaus. Het gaat er daarbij om dat het net zich sluit. De pakkans moet zo groot zijn dat ze er niet meer aan durven beginnen", stelt Wouter Waleson, SNCU-voorzitter.
De SNCU is opgericht door vakbonden en werkgeversorganisatie ABU om dit soort misstanden aan te pakken.
Maar zegt Waleson: "Dit probleem is te groot, wij kunnen het niet alleen. We breiden uit en kunnen steeds meer controles doen, maar het zou helpen als de overheid bijvoorbeeld hogere boetes zou uitdelen en de zogeheten inleners verantwoordelijk worden gesteld."
De SNCU heeft inmiddels 2,6 miljoen euro aan boetes opgelegd aan bureaus die de cao-afspraken overtraden. Foute bureaus moeten ongeveer 15 miljoen euro tergbetalen aan uitzendkrachten.
Waleson: "Het is nu minstens even erg als een paar jaar geleden, er zijn meer werknemers bij betrokken. Dat zijn wel 100.000 mensen die niet krijgen waar ze recht op hebben. Wij willen dat de achterdeur zover mogelijk dicht gaat. En om dat voor elkaar te krijgen moet de controle zo gericht mogelijk zijn."
Waleson is hoopvol, ondanks het nog niet afgenomen aantal malafide bureaus. "We geven veel informatie en 70 procent van alle meldingen van misstanden die we krijgen, komt nu van Polen. Met die signalen kunnen we heel gericht op pad. We raken nu echt op stoom."
(Bron)

Vanochtend nog op de radio: Bulgaren in Rotterdam die met 25 man op een etage wonen, 250 euro per man per maand, en werken voor 5 euro per uur.
Er wordt een hoop verdiend over de ruggen van die lui...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oude tijden herleefden toen we zo de turken uitbuitten.

Anoniem zei

Er zal altijd een groep zijn die zo gepakt wordt, en nog uitgekotst ook.