dinsdag, september 23, 2008

Eurlings wil onderzoek naar tunnel Naardermeer

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings laat een alternatief plan voor een tunnel bij het Naardermeer onderzoeken. Dit liet hij dinsdag weten.
Het vorige kabinet schrapte nog plannen voor een ondertunnelde snelweg langs het meer, ook onder druk van een lobby van Natuurmonumenten. Het Naardermeer is het oudste bezit van de organisatie.
De keuze van het kabinet viel op wegverbreding op de drukke verbinding tussen Amsterdam en Almere. De Tweede Kamer steunde dat.
CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans wil nu dat een tunnelvariant van Strukton en TBI Infra onderzocht wordt. Volgens Eurlings gebeurt dat al. Volgens de wet is hij dat verplicht. "Maar ik heb geen enkele aanleiding te denken dat dit plan zo'n ei van Columbus is dat er een andere Kamermeerderheid zal ontstaan."
De VVD wil ook een onderzoek, maar er mag geen vertraging in de wegenaanleg optreden. Volgens coalitiepartij PvdA leidt dat onderzoek alleen maar tot vertraging. Eurlings zei dat hij alles op alles zet om dat te voorkomen.
Volgens Koopmans (CDA) is er voldoende tijd voor het onderzoek. Het kabinet moet van de commissie van deskundigen die milieueffecten van plannen onderzoekt (MER-commissie) toch nog de effecten van kilometerheffing bestuderen. De CDA-bewindsman wees de commissie enigszins terecht door te zeggen dat de plannen voor wegbeprijzing niet uitgewerkt zijn.
GroenLinks reageert verbolgen op het onderzoek. De minister opent "een achterhoedegevecht waarmee niets en niemand iets te winnen heeft, behalve één bouwbedrijf". De fractie ziet niets in een tunnel, maar is ook tegen de voorgenomen wegverbreding en pleit, als vanouds, voor beter openbaar vervoer.
Verladersorganisatie EVO vindt dat het kabinet er vanwege de economische schade alles aan moet doen om de wegverbreding tussen Amsterdam en Almere zo snel mogelijk uit te voeren.
Volgens Natuurmonumenten moet het kabinet niet terugkomen op een eerder genomen besluit. "Niet doen, doorgaan op de ingeslagen weg, dat hoort bij ordentelijk bestuur", vindt directeur Jan Jaap de Graeff. Hij wijst erop dat de discussie over het Naardermeer nu voor de derde keer in vijf jaar oplaait. "In 2003 en 2006 gebeurde hetzelfde. Het besluit is genomen en je moet dezelfde discussie niet opnieuw willen voeren."
(Bron)

Geen opmerkingen: