vrijdag, september 26, 2008

Opheldering geëist over brandbrief uit Uruzgan

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) moet in de Tweede Kamer uitleg komen geven over de brandbrief over materieelgebrek van twee pelotonscommandanten in Uruzgan.
Dat eisen CDA, VVD en SGP. Volgens voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM/NOV brengt Defensie de levens van militairen in gevaar en komt dat door geldgebrek.
Vrijdag bleek dat de commandanten van de zogenoemde Battle Group, die regelmatig 'de poort uit' moet en in gevechtssituaties belandt, een brandbrief naar de militaire vakbond VBM/NOV hebben gestuurd over de kwestie.
Volgens hen zouden al gewonden zijn gevallen door het ontbreken van functionerende veiligheidsriemen in een Patria (gepantserd voertuig). Ook is er gebrek aan munitie en onderdelen voor bepaalde wapensystemen.
Defensie is verbaasd dat zij deze informatie via de media moet vernemen en dat de vakbond niet eerst contact heeft gezocht met het departement.
Maar een woordvoerder erkent dat de krijgsmacht voor een uitdaging staat als het gaat om materieel en onderhoud.
"Er wordt aan alle kanten aan gewerkt om het materieel zo goed mogelijk te laten functioneren", aldus een woordvoerder.
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) liet vrijdag in een reactie weten dat het gebrek aan materieel in Uruzgan niet leidt tot extra risico's voor militairen die de poort uit gaan.
De Vries erkent dat er problemen zijn met materieel, maar volgens hem vindt er een 'herschikking' van materieel plaats als mensen op pad worden gestuurd.
Hij gaf aan dat het bericht over gebrek aan materieel en reserveonderdelen geen onzin is. "Daarom hebben we ook om meer geld gevraagd en zijn er nieuwe Bushmasters besteld." Maar het duurt even voordat die gepantserde voertuigen het gebied bereiken, benadrukte De Vries.
Ook werd vrijdag bekend dat de Koninklijke Marechaussee is betrokken bij het feitenonderzoek naar de problemen tussen een peloton van 24 militairen en hun commandant in Uruzgan.
Dat heeft een woordvoerder van Defensie gezegd. Defensie hoopt de eenheid zo snel mogelijk weer in te kunnen zetten.
Donderdag werd bekend dat de 24 militairen op non-actief zijn gesteld omdat zij volgens hun eigen commandant de werkzaamheden dusdanig belemmeren dat ze niet kunnen worden ingezet. Voorzitter Wim van den Burg van militaire vakbond AFMP noemt de zaak zorgwekkend.
"Als 24 ervaren mensen inderdaad weigeren, is er meer aan de hand." Hij noemt het feitenonderzoek verstandig.
(Bron)

Geen opmerkingen: