woensdag, september 24, 2008

Laagste aantal zelfmoorden sinds 1975

DEN HAAG - Het aantal mensen dat zich vorig jaar het leven benam, is het laagst sinds 1975. De afname is opvallend omdat het aantal zelfdodingen de laatste vijftien jaar rond de 1500 schommelde.
Dit blijkt woensdag uit door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten gebrachte cijfers.
In 2007 pleegden 1353 personen zelfmoord. Dat is 11 procent minder dan in 2006 toen 1524 zelfdodingen plaatsvonden, meldt het CBS.
Vooral het aantal vrouwen dat een einde aan hun leven maakte, daalde aanzienlijk (14 procent). Ophangen, wurgen of verstikken zijn de meest gebruikte manieren waardoor mensen hun leven beëindigen.
Bijna de helft van de mannen en een derde van de vrouwen die zich in 2007 het leven benamen, deed dit op deze wijze. Wel steeg het aantal mannen dat voor de trein sprong van 117 naar 142.
Getrouwde vrouwen benemen zich het minst het leven, gescheiden mannen het meest. De meeste zelfdodingen doen zich voor op middelbare leeftijd. Onder twintigers is een op de vijf sterfgevallen het gevolg van zelfdoding, aldus het CBS.
De daling van het aantal zelfmoorden deed zich in alle leeftijdsgroepen voor, maar niet onder zestigers.
De Tweede Kamer bespreekt volgende maand een initiatief om te komen tot online hulpverlening voor mensen met neiging tot zelfmoord.
Het plan is afkomstig van een groep die zich 113online noemt en bestaat uit onder meer vertegenwoordigers van hulporganisaties en GGZ-instellingen.
Volgens 113online blijkt uit onderzoek dat internettherapie vaak net zo effectief is als "gewone" therapie.
Het plan online suïcidepreventie wil de "laagdrempeligheid van internet combineren met een aanbod van hulp en therapie en contact met de lokale hulpverlening."
(Bron)

Geen opmerkingen: