donderdag, september 25, 2008

Boek al-Qaedaleider al-Zawahiri verschijnt

BRUSSEL/PARIJS - Voor het eerst verschijnt het gedachtegoed van de voorman van de meest gewelddadige jihadisten van het netwerk al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, in drukvorm.
De Franse wetenschapper en uitgever Jean-Pierre Milelli publiceert vrijdag in Frankrijk 2000 exemplaren van het boek l' Absolution, de Kwijtschelding, berichtte het Belgische dagblad Le Soir dat de uitgever en vertaler sprak.
Het gaat om 286 pagina's in het Frans waarin de Egyptenaar al-Zawahiri een theologische draai en rechtvaardiging probeert te geven aan het uiterst bloedige terrorisme.
De jihadisten maken daarmee in bijvoorbeeld in Afghanistan, Algerije, Irak of Pakistan al jaren voornamelijk islamitische burgerslachtoffers. De teksten van al-Zawahiri zijn al in maart op internet verschenen maar nog nergens als boek gedrukt, ook niet in het Arabisch.
Al-Zawahiri geldt als het brein van al-Qaeda. Deze 'basis' van terrorisme ontstond twintig jaar terug in Afghanistan rond de Saudiƫr Osma bin Laden die steenrijk was en misschien nog is.
Maar Bin Laden zou ideologisch en praktisch weinig pijlen op zijn boog hebben. Mede daarom heeft al-Zawahiri zich opgeworpen als drijvende en geestelijke kracht van al-Qaeda.
Al-Zawahri lanceerde in maart via internet een reactie op een geschrift uit 2007. Dat was de 'Rationalisering van de jihadistische actie' van een landgenoot die in Egypte gevangen zit, Sayed Imam Abdullaziz al-Sharif. Hij stond eerder mede aan de basis van al-Qaeda.
Al-Sharif meende dat het geweld van al-Qaeda volkomen uit de hand is gelopen. Het is volgens hem buitensporig en contraproductief. Hij beklemtoonde daarbijdat iemand die zich religieus verplicht ziet de heilige oorlog te voeren, zich automatisch aan een reeks regels moet houden.
Zo zijn er voorschriften dat geen onschuldige islamieten het slachtoffer mogen worden en in islamitische landen helemaal geen onschuldige slachtoffers mogen vallen.
Al-Zawahiri bestrijdt dat in zijn boek. De jihadisten hebben volgens hem het volste recht 'bijkomstige schade te veroorzaken, zelfs al leidt dat tot doden van wat verboden is te doden'.
(Bron)

Altijd handig, als je je geloof zo kunt draaien dat het precies datgene zegt waar je zieke geest behoefte aan heeft. Doen waar je zin in hebt en dat ook nog goedpraten met een 'verheven doel'. Die Finse jongen laatst geloofde ook dat ie gelijk had. Volkert van der G. geloofde ook dat hij gelijk had. Enzovoorts.

Geen opmerkingen: