dinsdag, september 23, 2008

'Moment fusie UWV en CWI slecht gekozen'

DEN HAAG - Niet meer, maar minder mensen zullen straks aan het werk zijn als we er niet voor zorgen dat mensen die hun baan kwijtraken, behouden blijven voor de arbeidsmarkt.
Volgens de nieuwe voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), Pieter Jan Biesheuvel, dreigt het helpen van werklozen onder te sneeuwen door bezuinigingen op het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV, die per 1 januari fuseren.
Biesheuvel die 1 april voorzitter is geworden van de RWI, waarschuwde dinsdag tijdens een arbeidsmarktdebat in Den Haag dat de werkloosheid binnenkort oploopt.
"We moeten ervoor zorgen dat nieuwe werklozen, geen langdurig werklozen worden die gedesillusioneerd en gedemotiveerd aan de kant blijven staan", zo zei hij.
"Ik ben niet zozeer bang voor de komende recessie", zegt de RWI-voorzitter. Hij is vooral bang voor de betere tijden die daar op volgen. Want dan hebben werkgevers iedereen hard nodig, ook de mensen die er tijdens de recessie zijn uitgevlogen. Door de vergrijzing zijn er immers weinig nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
We moeten er "meer dan ooit voor zorgen dat deze mensen inzetbaar en betrokken blijven". Slagen we daar niet in dan is het economisch herstel van korte duur, voorspelt Biesheuvel. "De participatiegraad in dit land doet dan een stap terug in plaats van vooruit."
De fusie tussen het CWI en UWV en de bezuinigingen op beide instanties, komen volgens hem dan ook op een heel slecht moment. Het CWI is hard nodig om werklozen te helpen.
"Er wordt een reparatie aan het dak gepland op het moment dat er regen wordt voorspeld. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op de dakpannen. Er is wel een meesterlijke aannemer nodig om dat zonder waterschade tot een goed einde te brengen."
(Bron)

Geen opmerkingen: