woensdag, september 24, 2008

Prins: water en hygiëne zijn ontbrekende puzzelstuk

NEW YORK - Prins Willem-Alexander vindt schoon water en toiletten het ontbrekende stuk in de puzzel van armoedebestrijding. Tijdens een bijeenkomst dinsdagavond in New York van de Clinton Global Initiative (CGI) hield hij een bont gezelschap van wetenschappers en politici voor dat water en hygiëne noodzakelijk zijn om de millenniumdoelen te kunnen halen.
Hij riep zijn toehoorders op "buiten hun eigen box" te denken en de handen ineen te slaan. Volgens de prins, die voorzitter is van de VN-adviesgroep voor Water en Sanitatie, is de oplossing niet moeilijk maar gaat het vooral om politieke wil om geld te steken in duurzame waterbronnen en voldoende sanitaire voorzieningen.
Hij somde nog eens de feiten op van deze "onacceptabele killer": 40 procent van de wereldbevolking leeft met een permanent risico op gezondheidsproblemen doordat hun ontlasting niet goed wordt afgevoerd. Ze worden ziek door de bacteriën. Dagelijks sterven hierdoor in de wereld 7500 mensen, van wie er 5000 nog geen vijf jaar oud zijn.
Hij refereerde eraan dat de gezondheidswinst en forse afname van de sterfte in de Westerse wereld destijds niet te danken was aan een medisch wonder maar simpelweg aan de komst van toiletten. "De oplossing ligt daar", aldus de prins.
Verder wees hij op de negatieve gevolgen voor het onderwijs: meisjes zitten vaak niet op school, omdat zij elke dag vers water moeten halen voor hun familie. Daarnaast valt nog eens een groot deel van de meisjes uit op de middelbare school, omdat daar voor hen vaak geen toiletvoorzieningen. In Azië valt daardoor naar schatting de helft van de pubermeisjes uit.
Daarnaast wees prins Willem-Alexander erop dat er een groene revolutie in de landbouw nodig is om de 9 tot 10 miljard mensen aan het eind van deze eeuw te kunnen voeden. Volgens hem moeten nieuwe technologieën het mogelijk maken dat de gewassen de helft minder water nodig hebben dan nu. Ook moet het aanwezige waterpotentieel beter benut worden, onder meer in Afrika, waar het merendeel ongebruikt blijft.
(Bron)

Geen opmerkingen: