woensdag, september 24, 2008

Internetters trappen gemakkelijk in valse dialoogvensters

AMSTERDAM - Internetgebruikers klikken vaak zonder nadenken op de OK-knop als er een dialoogvenster op hun scherm verschijnt. Ze lopen daardoor onnodige risico's.
Dat blijkt uit een onderzoek van de North Carolina State University, die studenten confonteerde met vier verschillende popups. Een daarvan was een echte systeemfoutmelding, maar de overige drie waren voor oplettende computergebruikers te herkennen als vervalsingen. Een van de popups gebruikte bijvoorbeeld een vreemde kleurstelling, en een andere was herkenbaar als een webbrowservenster.
De studenten bleken in 63 procent van de gevallen op OK te klikken. Hoewel ze vooraf was verteld dat sommige vensters nep waren, maakten ze nauwelijks onderscheid tussen de verschillende popups. Computergebruikers zijn kennelijk nauwelijks in staat om het verschil te zien tussen echte en nagemaakte dialoogvensters.
Malafide websites simuleren vaak dergelijke dialoogvensters van besturingssysteem Windows om gebruikers te verleiden om kwaadaardige software te installeren, zoals spyware.
(Bron)

Geen opmerkingen: