donderdag, september 25, 2008

Werkstraf geëist tegen directeur na 'vlotdrama'

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen eiste donderdag voor de rechtbank 240 uur werkstraf en een geldboete van 50.000 euro voor de verantwoordelijken van het 'vlotdrama' op de Berkel.
Bij het incident op 30 september vorig jaar kwamen twee vrouwen om het leven. Zij namen met zestien collega's van drogisterijketen het Kruidvat deel aan een bedrijfsuitje. Bij een stuw over de rivier nabij het Gelderse Rekken viel het vlot ongeveer anderhalve meter naar beneden.
De 40-jarige mededirecteur M.P. en zijn bedrijf Sportwijzer (vertegenwoordigd door de andere directeur) uit Eibergen werd dood door schuld ten laste gelegd.
"P. en het bedrijf waren wat mij betreft de enigen die iets hadden kunnen doen om het ongeluk te voorkomen", aldus officier van justitie C. de Groen.
Het OM meent dat P. heeft nagelaten de vrouwen vooraf te waarschuwen voor de gevaarlijke stuw. Een aantal vrouwen verklaarde bij de politie de organisator nog gevraagd te hebben of ze tijdens de tocht een stuw zouden tegenkomen, maar P. zou dit hebben ontkend. Volgens de vrouwen sprak hij enkel over een 'paar watervalletjes'.
Omdat de vrouwen bij het naderen van de stuw niet direct doorhadden dat het om een stuw ging, zagen de slachtoffers het onheil niet aankomen. Een aantal vrouwen verklaarde ook het gevaar toch niet te hebben kunnen afwenden omdat de stroming van de rivier daarvoor te sterk zou zijn geweest.
Volgens de advocaat van P., Willem Anker, zouden het Recreatieschap Achterhoek-Liemers en het waterschap ook vervolgd moeten worden. De instanties hebben volgens hem nagelaten duidelijke waarschuwingsborden langs de rivier te plaatsen.
De rechter doet over twee weken uitspraak.
(Bron)

Geen opmerkingen: