woensdag, september 24, 2008

Badeendjes moeten klimaatonderzoekers helpen

AMSTERDAM - Amerikaanse klimaatwetenschappers hebben badeendjes ingezet om smeltwater van Groenlandse gletsjers te volgen.
Een speciale onderzoeksgroep van de NASA is al enkele jaren bezig om in kaart te brengen hoe het smeltwater van gletsjers zich naar de oceanen beweegt en wat de gevolgen zijn voor de hoogte van de zeespiegel.
Hoofdonderzoeker Alberto Behar heeft daarom negentig badeendjes verspreid op de Jakobshavn gletsjer in Groenland, zo meldt Discovery Channel. Hij hoopt dat de speelgoeddieren met het smeltwater zullen meedrijven.
De Jakobshavn gletsjer op Groenland smelt zo hard, dat zeker 100 vierkante kilometer van de ijsmassa in de laatste vijf jaar in zee is verdwenen. Het smeltwater loopt weg via een soort tunnels die door de warmte in het ijs ontstaan. Het is echter een raadsel waar het water precies heen stroomt en hoe snel het terechtkomt in de Baffinbaai, een zee tussen de Noordelijke ijszee en de Atlantische oceaan.
De wetenschappers deden eerder een poging om het smeltwater te volgen met een speciale robot, die was uitgerust met satellietnavigatie. Dat apparaat begaf het echter al snel.
Behar heeft zijn hoop nu gevestigd op de badeendjes. Alle eendjes hebben een sticker op hun rug met een e-mailadres van zijn onderzoeksgroep. Ook staan de woorden 'wetenschap' en 'beloning' in verschillende talen op de stickers.
De wetenschappers gaan ervan uit dat de eendjes zullen worden gevonden in de zee rondom Groenland. En ze hopen dat de vinders contact met hen zullen opnemen. Op die manier zou de route van het smeltwater alsnog kunnen worden ontrafeld.
"Maar we hebben het natuurlijk over een erg afgelegen plek, waar niet veel mensen komen, eigenlijk alleen maar vissers", zo verklaart onderzoeker Behar op de website van het Amerikaanse televisiestation MSNBC. "Het kan dus wel even duren voordat iemand een eendje vindt en besluit om ons een e-mail te sturen."
(Bron)

Geen opmerkingen: