vrijdag, januari 26, 2007

'Een kwart van de internet-pc's in botnet'

AMSTERDAM - Tot 150 miljoen computers maken deel uit van een zogenoemd 'botnet'. Dat is een kwart van het totale aantal pc's op internet. Dat zegt Vint Cerf, een van de grondleggers van internet, zo meldt de BBC.
Botnets zijn netwerken van computers die, zonder medeweten van de eigenaar, op afstand worden bediend door cybercriminelen. De netwerken, die soms uit honderdduizenden pc's bestaan, worden onder meer gebruikt om spam te versturen of om andere computersystemen aan te vallen.
De computers in zo'n netwerk, ook wel 'zombies' genoemd, worden meestal gekaapt door besmetting met een virus of een 'trojaans paard'.
Cerf deed zijn uitspraken tijdens een forumdiscussie over de toekomst van internet op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Hij noemde het 'verbazend' dat internet ondanks de massale botnets nog werkt. Computerwetenschapper Cerf verwierf bekendheid als medeuitvinder van TCP/IP, het netwerkprotocol waarop internet gebaseerd is. Tegenwoordig werkt hij bij Google.
Volgens de panelleden komt het voortbestaan van internet in gevaar als de exploderende cybercriminaliteit niet wordt aangepakt. Daarvoor zijn onder meer betere beveiliging van computersoftware en een gezamenlijke inspanning van overheden, internetgebruikers en de it-sector nodig, concludeerden zij.
Volgens Cerf kan en moet software veel veiliger worden. "Nu is het alsof we het contactsleuteltje in de auto achterlaten, zodat de slechteriken hem kunnen meenemen voor een joy-ride."
De bestrijding van botnets en andere vormen van cybercriminaliteit is niet de enige uitdaging waar internet voor staat, meenden de forumleden. Zo dreigt er een tekort aan internetadressen: onder het huidige systeem kunnen maximaal vier miljard apparaten een zogenoemd ip-adres krijgen. Die limiet komt dankzij de explosieve groei van apparatuur met internetverbindingen snel in zicht.
Ook is er behoefte aan een systeem dat het mogelijk maakt om internetadressen in andere talen dan het Engels te gebruiken, zoals diakritische tekens of Chinese karakters.
(Bron)

Geen opmerkingen: