vrijdag, januari 26, 2007

Inspectie kreeg geen informatie problemen RandstadRail

DEN HAAG - Het Stadsgewest Haaglanden heeft verzuimd de Inspectie Verkeer en Waterstaat op de hoogte te stellen van problemen in de voorbereidende fase van RandstadRail.
De inspectie gaf daardoor toestemming om op het lightrailtraject te gaan rijden terwijl er voortdurende problemen zouden zijn geweest met het mechaniek en de software van de wissels.
Uit vertrouwelijke notulen waaruit de Volkskrant vrijdag publiceerde zou blijken dat bestuurders van het Stadsgewest Haaglanden wisten dat het onverantwoord was om het volledige spoornetwerk van RandstadRail in Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam en omgeving eind oktober al in gebruik te nemen.
Daarom werd besloten op 29 oktober te beginnen met één lijn. Op deze lijn ontspoorden vier treinen, waarbij vijftien gewonden vielen. "Wij waren niet op de hoogte van de problemen op het moment dat we toestemming gaven op het traject te gaan rijden", aldus een woordvoerster van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
De inspectie gaf het traject op 26 oktober vrij. Zeven dagen eerder waren de Haaglanden-bestuurders nog bijeen op een ingelaste crisisvergadering waarop werd vastgesteld dat er 'dagelijks grote verstoringen' bij het proefrijden waren.
Tijdens het proefrijden is het, drie dagen voordat de baan opent, daardoor nog niet mogelijk geweest de hele dienstregeling te rijden. De bestuurders zouden daarop hebben besloten alleen met lijn 4 te starten omdat het onverantwoord zou zijn het hele systeem in gebruik te nemen.
Op de dag dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat langskomt om het traject te bekijken, rijdt RandstadRail volgens het verslag in de Volkskrant voor het eerst een probleemloze testdag.
(Bron)

Geen opmerkingen: