vrijdag, januari 26, 2007

Plan voor snelle opvang vogels bij olieramp

AMSTERDAM - Binnen 24 uur moet een noodopvang kunnen worden opgezet voor vogels die met olie zijn besmeurd. Rijkswaterstaat en het ministerie van Natuur werken samen aan een plan voor het snel opzetten van een centrum waar vogels kunnen worden verzorgd na een olieramp.
Vorig jaar bood de stichting Sea Alarm de Tweede Kamer een actieplan aan, waarin de noodzaak van een goede en gestructureerde opvang van vogels bij een olieramp wordt benadrukt. De initiatiefnemers willen voorkomen dat opvangcentra aan de kust propvol raken met olieslachtoffers.
"Naar aanleiding daarvan is een calamiteitenplan opgesteld", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag. "Ons streven is dat het plan aan het einde van dit jaar is uitgewerkt."
Het is de bedoeling dat in die tijd een aannemer wordt gevonden wordt die binnen 24 uur een opvang voor vogels kan opzetten. Daar moeten de dieren kunnen ontstressen, worden bijgevoerd en gewassen door vrijwilligers van de diverse bestaande opvangcentra. Het is nog niet duidelijk waar het opvangcentrum precies gaat komen, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Waar dan ook langs de Nederlandse kust."
(Bron)

Geen opmerkingen: