woensdag, januari 24, 2007

Kritiek op aanpak topinkomens in publieke sector

DEN HAAG - Het kabinet heeft de afgelopen jaren onvoldoende gedaan om de topinkomens bij de overheid en in de semipublieke sector aan banden te leggen. Dat verwijt kreeg minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) dinsdag van de linkse partijen in de Tweede Kamer.
Ineke van Gent van GroenLinks betitelde de maatregelen die zijn genomen als ontzettend slap. "In de publieke en semipublieke sector zijn op grote schaal de zakken gevuld. Dat moet anders", zei het Kamerlid bij de behandeling van de begroting voor 2007 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ook de PvdA en de SP lieten zich kritisch uit over de aanpak van dit onderwerp, dat afgelopen jaar al tot stevige discussies in de Tweede Kamer leidde. De PvdA stoort zich eraan dat Remkes niet krachtiger heeft opgetreden tegen de hoge ontslagvergoedingen die worden uitgekeerd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in december voor het eerst een overzicht gepubliceerd van topinkomens bij de overheid en semipublieke instellingen, zoals academische ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat ruim duizend ambtenaren in 2005 meer verdienden dan het gemiddelde ministerssalaris van 158.000 euro. Wanneer functionarissen die met een gouden handdruk zijn vertrokken worden meegerekend, dan komt de groep uit op 1500 mensen.
"Maatregelen als het openbaar maken van topinkomens hebben het gegraai alleen maar erger gemaakt", stelde SP'er Ronald van Raak. Het Kamerlid opperde dat Remkes de discussie over topinkomens maar moet toevoegen aan een lijstje van gebeurtenissen onder zijn bewind waar hij het minst trots op is.
(Bron)

Geen opmerkingen: