zondag, januari 21, 2007

'Politie hackte computers kantoor Blair'

LONDEN - Detectives hebben ingebroken in computers van het kantoor van de Britse premier Tony Blair op zoek naar bewijs in een vermeend corruptieschandaal. De politie gebruikte computerexperts om vertrouwelijke informatie te vinden en zou ook contact hebben gezocht met internetaanbieders om emailbestanden te doorzoeken, meldde de zondagskrant The Sunday Telegraph.
De hack maakte deel uit van een politieonderzoek naar beweringen dat Labour vermogende zakenlieden in ruil voor een flinke donatie of lening een plaats in het Hogerhuis in het vooruitzicht stelde.
Anonieme bronnen vertelden het dagblad dat gefrustreerde rechercheurs van de Londense politie vermoedden dat Downing Street informatie achterhield. Na twee keer vragen om alle e-mails, brieven en ander materiaal over de zaak, kregen zij slechts een "zeer klein" stapeltje documenten. Vervolgens zou de onderzoeksleider detectives toestemming hebben gegeven om alle wettige middelen te gebruiken om te kijken of Blairs kantoor alle informatie had gegeven.
In verband met de kwestie hielden agenten vrijdag een naaste medewerker van Blair aan. Zij verdenken de 36-jarige Ruth Turner van verhindering van de rechtsgang. De assistent van Blair was eerder als eens ondervraagd over e-mails die zij in verband met de zaak zou hebben verstuurd. Turner, die alle aantijgingen ontkent, kwam na ondervraging op borgtocht vrij.
Deze rechtstreekse confrontatie tussen de politie en Blairs kantoor leidde zaterdag tot woedende reacties van Labour-prominenten. Zo liet oud-minister David Blunkett weten "degelijkheid" van de politie te verwachten en geen "theater".
Vorig jaar werd bekend dat Labour leningen kreeg van een aantal zakenlieden, van wie een aantal later werd voorgedragen voor een adellijke titel. Het onderzoek is inmiddels ook uitgebreid naar andere partijen en al meer dan negentig mensen zijn door de politie verhoord onder wie ook de premier. Blair geeft toe een aantal van de weldoeners een adellijke titel in het vooruitzicht te hebben gesteld, maar ontkent iets fout te hebben gedaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: