woensdag, januari 24, 2007

Minister Winsemius wil meer groen in Vinex-wijken

DEN HAAG - Met een inhaalslag moeten Vinex-wijken, zoals het Haagse Ypenburg, Leidsche Rijn bij Utrecht en het Amsterdamse IJburg, groener worden. Dat bepleit minister Pieter Winsemius van Ruimtelijke Ordening woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Uit de 'Evaluatie Verstedelijking Vinex van 1995 tot 2005' blijkt dat bewoners van de nieuwbouwwijken wel tevreden zijn over hun woning, maar het aantal bomen, perkjes en parken in hun buurt niet genoeg vinden. Winsemius bekijkt nu of er versneld meer groen kan komen in de wijken, zo bevestigt een woordvoerder van de bewindsman een bericht in De Telegraaf.
Winsemius wijst erop dat het kabinet al diverse acties in gang heeft gezet om meer in groen te investeren. Er is volgens zijn zegsman dan ook al budget beschikbaar.
Zo kan bij de uitvoering van nieuwe projecten volgens de Nota Ruimte, waarvoor 1 miljard euro is gereserveerd, extra gekeken worden naar het groen. Voor bestaande wijken kan weer geput worden uit lopende programma's met gemeenten, zoals 'Groene partners' en 'Groen in en om de stad'.
Daarnaast is volgens de woordvoerder meer recreatie in en om de stad als nieuw rijksdoel geformuleerd en zijn daar ook groene gebieden voor nodig.
Winsemius bekijkt nu of er versneld meer groen kan komen in de wijken, zo bevestigt een woordvoerder van de bewindsman een bericht in dagblad De Telegraaf.
(Bron)

Als je in Leidsche Rijn zoiets zegt, roept de gemeente: het park! Er is/komt een park. Da's groen. Da's mooi.
We hebben het er op z'n Utrechts dan even niet over dat op oudere planningen, zoals bijvoorbeeld die van vorig jaar, een groter park gepland stond. Maar de gemeente weet dat mensen graag groen willen wonen. Dus wat doe je dan? Dan plan je huizen direct aan dat groen, en in dat groen.

Geen opmerkingen: