woensdag, januari 24, 2007

Nicolaï: geen kloof tussen burger en politiek

DEN HAAG - Tussen de burger en de politiek bestaat geen kloof. Dat zei minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Volgens hem is er juist misschien wel te weinig afstand tussen burger en politiek.
"Wellicht werkt het wel averechts als politici denken dichter bij de burger te komen door op een skateboard te gaan staan, helemaal als ze daar voor het oog van de camera vanaf vallen", zei de VVD-bewindsman. Hij doelde daarmee op premier Jan Peter Balkenende, die vorig jaar op deze manier onderuit ging.
Volgens onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) neemt het vertrouwen van mensen in de overheid al lange tijd af.
Nicolaï erkende dat er een groot probleem is. Maar dat is volgens hem niet te typeren met de afstand tussen burger en politiek. "Die afstand is nog nooit zo klein geweest als nu."
Volgens Nicolaï is er wel een kloof tussen de verwachtingen die politici wekken en hetgeen wordt gerealiseerd. "Valse beloften die niet worden waargemaakt. Zo creëert de politiek en zeker de populistische politiek haar eigen ontevreden burgers", zei hij tijdens de bespreking van de begroting voor 2007 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het antwoord daarop is volgens hem dat politici vertrouwenwekkend moeten zijn. Dan zijn ze "geen regenten en ook geen volksvolgers, maar leiders die luisteren en daarna hun eigen verantwoordelijkheid nemen", aldus Nicolaï.
Naar zijn mening moeten bestuurders en politici daarom duidelijker aangeven wat mensen wel en vooral ook niet van hen kunnen verwachten. Burgers krijgen dan het besef dat ze niet alle problemen op het bordje van de politiek kunnen leggen. Dat dit soort leiderschap kan leiden tot een grotere afstand tussen politiek en burger, is volgens de minister helemaal niet erg.
(Bron)

Geen opmerkingen: