donderdag, januari 25, 2007

Man krijgt identiteitskaart met clown als pasfoto

HELLEVOETSLUIS - Een man uit Hellevoetsluis heeft een identiteitskaart bemachtigd met een pasfoto waar hij als clown op staat afgebeeld. Dat bleek donderdag in het Radio 1 Journaal. De man schminkte zichzelf als De Joker, naar het personage in de Batman-films. Ook zette hij een hoedje op.
De strenge regels waaraan een pasfoto moet voldoen, omzeilde hij door te zeggen dat de uitdossing bij zijn levensovertuiging hoorde. De gemeente ging daarmee akkoord.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verscherpte vorig jaar de regels voor pasfoto's, vanwege de invoering van het nieuwe elektronische paspoort, dat in augustus werd ingevoerd. Zo mogen mensen op de pasfoto's niet meer lachen, moeten ze neutraal kijken en de mond gesloten houden. Een hoofddoek mag, om religieuze redenen, maar het hele gezicht moet goed te zien zijn.
De man uit Hellevoetsluis, werkzaam in de beveiliging, wilde aantonen dat de huidige regels niet voldoen. Ook wil hij niet dat zijn gegevens op de chip worden opgenomen, waarvan de nieuwe paspoorten zijn voorzien.
De hoed en de zwarte schmink zouden het maken van een gelaatsscan bemoeilijken. "Ik heb woensdag met succes een rijbewijs aangevraagd bij de gemeente, wederom met een foto waarop ik als De Joker geschminkt ben", aldus de 35-jarige man.
De gemeente heeft overeenkomstig de regels gehandeld, toen zij de man 'een aantal weken terug van een id-kaart voorzag', meldde een woordvoerder van Hellevoetsluis. Na een uitzending van het NOS-journaal, waarin de man donderdag zei dat hij in het dagelijks leven niet als De Joker gekleed gaat, bekijkt de gemeente wat de eventuele consequenties zijn.
"Meneer heeft bij zijn aanvraag niet de waarheid verteld. Mogelijk trekt de burgemeester zijn id-kaart in", aldus de voorlichter.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de gemeente Hellevoetsluis om opheldering vragen, zei een woordvoerder. Het departement heeft nog geen oordeel over de zaak, maar wil eerst weten hoe een en ander is verlopen.
Het is aan gemeenten om te beoordelen of pasfoto's aan de regels voldoen. Ze zijn daarover in de afgelopen maanden herhaaldelijk geïnformeerd.
Volgens de woordvoerder gaat het nu om een unieke zaak. "We hebben niet de indruk dat er honderdduizenden mensen met een Pipo de Clown id-kaart rondlopen", zei hij.
De SGP in de Tweede Kamer wil dat het ministerie de regels voor pasfoto's op id-kaarten opnieuw bekijkt nu is gebleken dat die makkelijk zijn te omzeilen met een beroep op levensovertuiging.
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij heeft de verantwoordelijk minister naar aanleiding van deze zaak schriftelijk om opheldering gevraagd.
Hij vindt dat het kabinet moet kijken hoe misbruik van de regels kan worden voorkomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: