maandag, januari 22, 2007

Staat verkoopt mobieltjes met privégegevens

DEN HAAG - De Dienst Domeinen, onderdeel van het ministerie van Financiën, verkoopt mobiele telefoons die nog vol persoonlijke informatie staan. Uit onderzoek van gratis ochtendkrant Metro blijkt maandag dat de telefoons vaak nog persoonlijke sms-berichten, foto's en shockerende filmpjes bevatten.
De dienst verkoopt onder meer mobieltjes die eerder door Justitie in beslag zijn genomen. Het ministerie levert de telefoons schoon aan, zo zegt Domeinen. Metro wist echter de hand te leggen op een doos met acht toestellen.
Op tenminste zes daarvan vond de krant persoonlijke gegevens terug. Volgens Metro wil de Tweede Kamer opheldering van Justitie en Financiën.
Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt tegen dat ze telefoons schoon aanlevert. "De in beslag genomen mobieltjes worden bij Domeinen bewaard. Soms worden ze vernietigd, soms teruggegeven aan de eigenaars en soms gaan ze in de verkoop. Daarom wissen wij geen gegevens", aldus een zegsman.
Volgens hem gaan het OM en Domeinen overleg voeren over wie verantwoordelijk is voor het opschonen van mobieltjes die in de verkoop gaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: