dinsdag, januari 23, 2007

Usb-stick met namen lijfwachten Balkenende op straat

AMSTERDAM - Opnieuw is een Nederlandse ambtenaar een usb-stick met geheime informatie kwijtgeraakt. De Volkskrant meldt dinsdag dat het gaat om een gegevensdrager van de Nederlandse ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau.
Op de stick staan geheime toegangscodes van de woning van een Nederlandse diplomaat en de namen van lijfwachten die met premier Jan Peter Balkenende naar Polen zijn gereisd.
Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de stick laten liggen in een huurauto. Bij het ministerie is inmiddels bekend wie deze medewerker is. Het departement laat in een reactie weten dat een intern onderzoek is opgestart. Dat moet uitwijzen hoe het verlies van de usb-stick precies heeft kunnen gebeuren.
Verder staan op de stick allerlei gegevens van de Nederlandse ambassade, zoals plattegronden en kasboeken. Ook afwijzingsbrieven aan sollicitanten, inclusief foto's en telefoonnummers, zijn op straat terechtgekomen. Volgens het ministerie gaat het niet om 'officieel vertrouwelijke documenten', maar is het verlies 'bijzonder vervelend'.
Eerder raakten medewerkers van het ministerie van Defensie usb-sticks kwijt. Een daarvan werd ook teruggevonden in een huurauto. Daarop stond informatie over de Nederlandse missie naar het Afghaanse Uruzgan. Defensie besloot in juli naar aanleiding van de twee verloren sticks het gebruik van deze gegevensdragers te ontraden.
(Bron)

Tis een vak.

Geen opmerkingen: