woensdag, januari 24, 2007

Microsoft biedt geld voor aanpassing Wikipedia

AMSTERDAM - Microsoft is in verlegenheid gebracht, nu een weblogger bekend heeft gemaakt dat het bedrijf hem geld heeft geboden om enkele artikelen in internetencyclopedie Wikipedia te wijzigen.
Het zou gaan om een artikelen waarin de bestandsformaten OpenXML en OpenDocument worden beschreven. Dat zijn twee concurrerende standaarden voor kantoorsoftware. OpenDocument, dat onder meer wordt gebruikt door het populaire gratis kantoorpakket OpenOffice.org, wordt gesteund door een groot aantal technologiebedrijven, waaronder Sun, Novell en IBM. Microsoft geeft echter de voorkeur aan OpenXML, een zelf ontwikkeld bestandsformaat dat in de nieuwste versies van Microsoft Office wordt gebruikt.
Microsoft heeft tegenover de Associated Press toegegeven dat het iemand geld heeft geboden om 'onjuistheden' in de artikelen te corrigeren. Het bedrijf verdenkt concurrent IBM, een van de voorvechters van OpenDocument, er van dat het zich met de huidige tekst bemoeid heeft.
Weblogger Rick Jelliffe, een computerspecialist die zich al jaren met de standaardisering van bestandsformaten bezig houdt, schrijft op zijn site dat hij het aanbod van Microsoft overweegt te accepteren. Hij zou alleen feitelijke onjuistheden in de artikelen willen wegwerken, zonder zijn opdrachtgever vooraf inzage te geven in de wijzigingen. Of en hoe veel Jelliffe daarvoor daadwerkelijk betaald wordt, is niet duidelijk.
(Bron)

Geen opmerkingen: