dinsdag, januari 23, 2007

Miljoenentegenvaller door vertraging HSL-Zuid

DEN HAAG - De financiƫle gevolgen van de vertraagde oplevering van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid lopen in de papieren.
Verkeersminister Karla Peijs mist in de begrotingsperiode tot en met 2020 222 miljoen euro aan geraamde inkomsten.
Zij spreekt in een dinsdag aan de Tweede Kamer gestuurde brief van "een aanzienlijke kasproblematiek" door vertraagde ontvangsten. "Er komt minder binnen dan geraamd voor de achtereenvolgende begrotingen", aldus haar woordvoerder.
CDA-verkeersspecialist Eddy van Hijum reageerde geschrokken op dit forse effect van de vijf maanden latere oplevering, in december 2007, van de HSL-Zuid.
"Het is niet de eerste tegenvaller. Het draagt bij aan het beeld van een project waarvan de kosten onbeheersbaar zijn."
Peijs schrijft dat het kaseffect na de looptijd van de concessie of contract is verdwenen. De begindatum verschuift weliswaar, maar de concessieperiode blijft onveranderd vijftien jaar. Dat ziet ook Van Hijum wel, "maar we beginnen al meteen te betalen voor de infrastructuur."
Ruim een maand geleden meldde Peijs dat de snelle spoorverbinding naar het zuiden later dan voorzien kan gaan rijden.
De installatie van het moderne ECTS-spoorbeveiligingssysteem kost meer tijd. Twee weken daarvoor bleek ook al dat de Betuwegoederenspoorlijn in april dit jaar, in plaats vanaf januari, opgeleverd zou worden.
De Kamer heeft daarop onafhankelijk onderzoek gelast naar de meerkosten van die vertragingen, uit te voeren door de Algemene Rekenkamer. Van Hijum: "De laatste brief bewijst dat het onderzoek echt nodig is."
De verkeersspecialisten in de Tweede Kamer willen nu eind februari nog overleggen met de minister, voordat die (per 1 maart) haar nieuwe functie van commissaris van de koningin in Zeeland aanvaardt.
Per saldo resteert er volgens de bewindsvrouw een dekkingsprobleem van 38 miljoen voor de periode tot en met 2020.
Zij geeft aan dat zij in de begrotingsvoorbereiding 2008 een oplossing wil vinden.
(Bron)

222 miljoen minder door 5 maanden vertraging?!?!

Geen opmerkingen: