dinsdag, januari 23, 2007

Meer kans op uitzaaiingen na operatie

ROTTERDAM - De kans op uitzaaiingen bij patiënten met een tumor in het maagdarmstelsel wordt groter na een operatie. Dit stelt Miranda ten Kate in een proefschrift waarop ze vrijdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Volgens Ten Kate is de vergrote kans het gevolg van een ontstekingsreactie, die leidt tot de activering van witte bloedcellen. Daardoor komen zuurstofradicalen vrij.
Tumorcellen hechten zich in hun aanwezigheid makkelijker aan cellen van nog gezonde bloedvaten in de longen. Als patiënten kijkoperaties in plaats van buikoperaties ondergaan, kan dat de kans op uitzaaiingen verminderen.
In eerste instantie heeft Ten Kate onderzoek gedaan met ratten. Hieruit bleek dat beestjes die een buikoperatie hadden ondergaan vaker longuitzaaiingen kregen dan ratten die niet geopereerd waren.
Vervolgens heeft zij in het laboratorium in een model met menselijke cellijnen aangetoond dat cellen van dikkedarmkanker en alvleesklierkanker zich makkelijker hechten in de longen als er zuurstofradicalen aan toegevoegd worden.
(Bron)

Geen opmerkingen: