dinsdag, januari 23, 2007

Helft watervogels bedreigd

AMSTERDAM - Bijna de helft van alle soorten watervogels wordt bedreigd. Van de negenhonderd soorten die wereldwijd bekend zijn, is 44 procent de afgelopen vijf jaar in aantal afgenomen.
De terugloop wordt veroorzaakt door een verkleining van het leefgebied van de vogels, de wetlands, door economische en agrarische ontwikkelingen enerzijds, en de uitdroging van de wetlands door klimaatveranderingen anderzijds.
Dat is de uitkomst van een dinsdag gepubliceerd grootschalig onderzoek naar de mondiale watervogelstand, gecoördineerd door het in Nederland gevestigde Wetlands International.
In Azië is de situatie het schrijnendst. Maar liefst 62 procent van alle soorten is daar in de afgelopen vijf jaar in aantal afgenomen.
Zuid-Korea en China hebben bijvoorbeeld op enorme schaal mangrovebossen en getijdengebieden gecultiveerd voor commerciële doeleinden als vis- en garnalenkwekerijen, landwinning en toeristische oorden.
Toch zijn er ook positieve tendensen waar te nemen, zegt Simon Delaney van Wetlands International. Met name in Europa en Noord-Amerika, waar de meeste watervogelpopulaties gelijk blijven of in aantal groeien.
Hij verklaart dit uit een zich stabiliserende bevolkingsgroei en een groter milieubewustzijn. Dit heeft in Europa bijvoorbeeld geleid tot de oprichting van vogelreservaten. In Azië en Afrika staat dergelijk beleid echter nog in de kinderschoenen, aldus Delaney.
(Bron)

Geen opmerkingen: