vrijdag, januari 26, 2007

Omvangrijk onderzoek naar slankmakende smaken

WAGENINGEN - De universiteiten van Wageningen en Utrecht gaan samen met levensmiddelenproducenten onderzoek doen naar voedingsmiddelen met slankmakende smaken.
Wetenschappers gaan zoeken naar lekkere producten, die voor snelle verzadiging zorgen, zodat mensen er automatisch weinig van eten.
Dat hebben smaakwetenschapper Kees de Graaf en levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel van de Wageningen Universiteit donderdag bekendgemaakt. De Graaf en Van Boekel denken dat het mogelijk moet zijn voedsel met een soort ingebouwde rem te ontwikkelen.
Als mensen dergelijke producten graag eten en dus kopen, zou dat kunnen helpen de epidemie van overgewicht te bestrijden, aldus de deskundigen.
Basis van het onderzoeksproject is de zogenoemde sensorische verzadiging, zegt De Graaf. "Plat gezegd is dat het moment dat iemand zich net helemaal heeft volgegeten aan bijvoorbeeld pizza.
Als diegene dan weer pizza ruikt, is de trek om er van te eten weg." De wetenschappers willen een smaak toevoegen aan producten, die de sensorische verzadiging heel snel op gang brengt, terwijl de consument toch iets lekkers eet.
Een ander onderzoek in het project richt zich op de textuur van levensmiddelen. Het is bekend dat goed kauwen sneller voor verzadiging zorgt.
Van Boekel: "Fastfood vergt bijvoorbeeld nauwelijks inspanning. Zo krijgt iemand die een hamburgermenu bestelt binnen maximaal een kwartier zo'n 1500 kilocalorieën binnen." Slankmakend voedsel zou daarom taaier moeten zijn, zodat kauwen nodig is.
(Bron)

Geen opmerkingen: