Zeepaardjes gebouwd voor de snelle hap
WAGENINGEN - Zeepaardjes zijn echte vissen, maar ze zien er totaal anders uit dan hun soortgenoten. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat de gracieuze bouw van zeepaardjes alles te maken heeft met hun voorkeur voor een snelle hap.
In de evolutie zijn de dieren aangepast aan hun voedingsvoorkeur, zo schrijven de onderzoekers woensdag in een internationaal vaktijdschrift.
Er bestaan dertig soorten zeepaardjes. Andere vreemdgevormde waterbewoners als mesvissen, draakvissen en zeenaalden zijn familie.
De Wageningse onderzoekers hebben met ultrasnelle filmtechniek aangetoond dat deze vissen dankzij hun lange snuit in eentweehonderdste van een seconde minikreeftjes en ander plankton naar binnen kunnen schrokken. Dat maakt de zeepaardjes tot de snelste eters onder de gewervelde dieren.
Zeepaardjes en hun verwanten leven tussen wieren en koraalriffen. In die omgeving is snel kunnen zwemmen geen voordeel. Maar de opvallende lichaamsbouw en de sierlijke bewegingen leveren wel een uitstekende camouflage.
Op hogesnelheidsfilm is te zien dat zeepaardjes hun prooi langzaam naderen. Vervolgens draaien ze hun kop razendsnel achterover en nemen een hap. Dat gebeurt een aantal keren per minuut. Maar de beweging gaat zo snel, dat het met het blote oog niet waar te nemen is.
De Wageningse filmbeelden tonen voor het eerst hoe de vreemdgevormde vissen eten.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten