donderdag, januari 25, 2007

GroenLinks wil kandidaat-ministers toetsen

DEN HAAG - GroenLinks wil dat de Tweede Kamer kandidaat-ministers hoort, voordat zij benoemd worden. De partij van Femke Halsema heeft een voorstel uitgewerkt om het reglement van orde van de Tweede Kamer zo aan te passen dat dit mogelijk wordt.
GroenLinks hoopt dat het Kamerdebat hierover in februari kan plaatsvinden, op tijd om de kandidaten voor het nieuwe kabinet te horen.
In hoorzittingen kunnen vragen worden gesteld over de geschiktheid van een kandidaat of over diens verleden. Incidenten zoals die zich voordeden bij Philomena Bijlhout, die slechts zeven uur staatssecretaris was, zouden zo voorkomen kunnen worden.
Voor GroenLinks is belangrijker dat niet alleen de fractievoorzitters van de beoogde coalitiepartijen en de formateur bepalen wat er gebeurt.
Na de hoorzitingen volgt in het voorstel van GroenLinks een debat met de formateur. De Kamer zou dan kunnen verzoeken om de voordracht van een of meerdere kandidaten te heroverwegen. Pas daarna zou de koningin de nieuwe bewindslieden kunnen benoemen.
(Bron)

Klinkt niet meer dan logisch.

Geen opmerkingen: