maandag, januari 22, 2007

Criminaliteit in grote steden het meest gedaald

VOORBURG - De criminaliteit is in de grote gemeenten een stuk sterker gedaald dan in de rest van Nederland. Vergeleken met het piekjaar 2002 nam de in kaart gebrachte criminaliteit in deze gemeenten met 17 procent af.
Voor de overige gemeenten was die daling gemiddeld 6 procent, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit maandag gepubliceerde cijfers.
In 2005 registreerde de politie ruim 1,2 miljoen misdrijven. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met 2004. Bijna de helft van alle criminaliteit die in 2005 werd vastgelegd, is in de 25 grote gemeenten gepleegd. Dat waren er 554.000.
In Utrecht daalde het aantal misdrijven het sterkst van de grote gemeenten. Desondanks bleef de Domstad de gemeente met de meeste criminaliteit. Ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Nijmegen, Dordrecht, Haarlem en Tilburg werden er aanzienlijk minder criminele incidenten waargenomen.
Vooral het aantal diefstallen en inbraken is verminderd. Er zijn sinds 2002 met name minder autokraken gepleegd. De politie gaf eind december aan dat deze dalende tendens onder meer het gevolg is van de intensievere aanpak van veelplegers.
De cijfers van het CBS maken ook duidelijk dat geweldsmisdrijven sinds 2002 jaar op jaar blijven toenemen. De meeste gewelddadigheden werden in 2005 net als in voorgaande jaren in Amsterdam en Rotterdam gepleegd, gevolgd door Den Haag, Arnhem, Eindhoven en Tilburg.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik doe haar best (bescheiden glimlach)