dinsdag, januari 17, 2006

'Rechercheur tipte Hells Angels over invallen'

AMSTERDAM - De Hells Angels zijn voorafgaand aan de invallen half oktober vorig jaar getipt door een rechercheur van de Amsterdamse politie. Dat schrijft Algemeen Dagblad dinsdag. De informatie zou zijn doorgespeeld via advocaat Nico Meijering die een aantal Angels als cliƫnt heeft. De rechercheur is inmiddels buiten functie gesteld.
Advocaat Meijering ontkent dat hij op de hoogte was van de invallen in clubhuizen van de motorclub en in woningen van de leden. "Net als zoveel mensen had ik wel het idee dat een inval op handen was, maar er is geen contact met mij over opgenomen." Volgens AD hadden de Angels dankzij de tip tijd om zich voor te bereiden op de invallen.
Bij invallen in zes clubhuizen en 64 woningen werden 45 leden van de motorclub aangehouden. De aangehouden Hells Angels worden verdacht van handel in wapens en drugs. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan geweld, bedreiging en afpersing. Bij de huiszoekingen is onder meer beslag gelegd op een granaatwerper, een vlammenwerper, een rookgranaat en ruim twintig handvuurwapens.
Alle aangehouden Angels zijn de afgelopen maanden door de rechtbank vrijgelaten. Zij zijn nog wel verdachte in het onderzoek naar de motorclub.
De Amsterdamse strafpleiter N. Meijering is woedend over de beschuldiging dat hij de Hells Angels heeft getipt. "Er heeft mij nimmer een dergelijk bericht van een oud-politieman bereikt, laat staan dat ik iets dergelijks heb gecommuniceerd met derden", zei de raadsman dinsdag. Meijering is als advocaat bij de strafzaak tegen de Hells Angels betrokken.
"Buitengewoon hinderlijk" noemt Meijering het bericht. Hij heeft het Openbaar Ministerie in een brief dringend verzocht het verhaal tegen te spreken. "Hierover is het laatste woord nog niet gezegd", aldus de advocaat. "Voor mij is dit schadelijk. Ik werp iedere suggestie in die richting verre van mij."
Volgens de advocaat van de Amsterdamse Hells Angels, V. Kraal, heeft officier van justitie G. Oldekamp, verbonden aan het landelijk parket, vorige week tijdens een besloten zitting rond de Hells Angels iets gezegd over een 'platte' rechercheur. "Hij zei dat de Angels een politieman in hun zak hebben", aldus Kraal.
Voor zover bekend is het de eerste keer dat een medewerker van de Nationale Recherche in de fout is gegaan. De Nationale Recherche is belast met onderzoeken naar zware criminaliteit en terrorisme.
(Bron)

Beetje het Droste-effect: lekken over lekken?

Geen opmerkingen: