Jarenlange nachtmerrie door identiteitsfraude
DEN HAAG - Identiteitsfraude door een drugsverslaafde crimineel heeft ervoor gezorgd dat een man uit Hoofddorp jarenlang in systemen van de overheid geregistreerd stond als crimineel en geen normaal leven kon leiden. De gevolgen voor de man waren ernstig.
Dat concludeert de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport dat donderdag is vrijgegeven.
De ombudsman dringt erop aan dat de naam van de man gezuiverd wordt en biedt bemiddeling aan tussen de minister van Justitie en de man.
Het ministerie van Justitie heeft laten weten zijn excuses aan te willen bieden aan de zakenman uit Hoofddorp.
Ook wil het departement gebruikmaken van het aanbod van de Nationale ombudsman om tussen justitieminister Ernst Hirsch Ballin en de man te bemiddelen over het verzoek om compensatie dat het slachtoffer heeft ingediend.
Dat heeft een woordvoerder van de bewindsman donderdag gezegd nadat ombudsman Alex Brenninkmeijer opnieuw in een rapport had gesteld dat de naam van de gedupeerde moet worden gezuiverd, omdat de identiteitsfraude ernstige gevolgen voor hem heeft gehad.
Het ministerie van Justitie zal op korte termijn een gesprek met de man regelen om excuses aan te bieden, aldus de zegsman.
Het slachtoffer kreeg onder meer problemen met reizen via Schiphol, omdat hij als harddrugsgebruiker in het systeem stond en omdat een crimineel onder zijn naam als ongewenst vreemdeling stond geregistreerd.
Ook viel de FIOD met veel machtsvertoon zijn huis binnen in het bijzijn van zijn twee kinderen, omdat hij geld zou hebben witgewassen.
Volgens een advocaat van Kowsoleea, Tessa van Harten, staat de man positief tegenover de bemiddeling van de ombudsman. Kowsoleea heeft verschillende overheidsinstanties aansprakelijk gesteld, maar er zijn nog geen juridische procedures gestart.
''Het is ingewikkeld, alle zaken staan met elkaar in verband, maar ook weer op zichzelf'', aldus de advocaat. Zij hoopt dat de bemiddeling van de ombudsman tot een snellere oplossing kan leiden.
Kowsoleea, een Nederlandse ondernemer van Surinaamse afkomst, kreeg in de jaren '90 voor het eerst te maken met problemen als gevolg van fraude met zijn identiteit door de verslaafde crimineel.
De overheid slaagde er niet in om de negatieve en belastende registraties die op naam van Kowsoleea waren gekomen op de juiste naam, namelijk die van de dader, te zetten. Zowel het gezinsleven van Kowsoleea als zijn zakelijke activiteiten hebben daaronder ernstig geleden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten