vrijdag, september 25, 2009

'Jongeren de dupe van nieuw belastingplan'

AMSTERDAM – Jongeren dreigen hun kans op een fulltimebaan en het recht op sociale verzekeringen kwijt te raken door een nieuw belastingplan van staatssecretaris De Jager (Financiën). Daarvoor waarschuwt de FNV vrijdag in dagblad Spits.
In het kabinetsplan hoeven werkgevers en jongeren onder de 23 met een zogenaamde ‘kleine baan’ vanaf komend jaar geen sociale premies meer af te staan. Het jaar daarna gaat ook hun loonbelasting naar nul.
“Wij willen dat dit plan onmiddellijk van tafel gaat”, zegt FNV-bestuurder Leo Hartveld in de Spits.
Met de maatregelen wil het kabinet zorgen voor lastenverlichting bij ondernemers. Zij hebben nu relatief veel papierwerk en kosten van werknemers die maar een paar uur per week werken.
“Wij zijn uiteraard voor lastenverlichting, maar dit is echt een schandalig voorstel”, aldus Harteveld. Hij denkt dat werkgevers door deze maatregelen fulltimebanen gaan verknippen in kleinere banen. “Daar hoeven ze immers geen premies meer over te betalen.”
Volgens de FNV-bestuurder krijgen zo vooral laagopgeleide jongeren het moeilijk om een volledige baan te vinden. Hij vindt het bovendien onduidelijk of de parttime werkende jongeren straks nog wel zijn verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid. “Als je geen premie betaalt ben je logischerwijs onverzekerd”, stelt Harteveld.
Het ministerie van Financiën verzekert de FNV dat jongeren gewoon verzekerd blijven, maar Harteveld wil eerst een toelichting van de staatssecretaris voordat hij iets aanneemt.
De bestuurder vraagt zich in de krant hardop af waarom deze maatregel alleen voor jongeren geldt: “Dit is echt onacceptabel en leidt tot een verdere uitholling van hun positie. Jongeren lijken vogelvrij verklaard door dit kabinet, dat eerder ook al hun recht op bijstand afschafte.”
(Bron)

Geen opmerkingen: