vrijdag, september 25, 2009

'Niet minder wapens in Bijlmer door fouilleren'

AMSTERDAM - De vele preventieve fouilleeracties die de politie de laatste tijd in Amsterdam-Zuidoost houdt, zijn geen geschikt middel om het illegaal wapenbezit in het stadsdeel tegen te gaan.
Dat stelde onderzoekster Monique Bruinsma van de Universiteit van Tilburg vrijdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Parool.
Volgens Bruinsma lopen criminelen in de Bijlmer doorgaans niet met hun wapens op zak, maar halen ze die pas van huis of uit hun auto als er een conflict dreigt. Bij de fouilleeracties onderschept de politie daarom bijna alleen messen en nepwapens, aldus Bruinsma.
''De bezitters van illegale wapens raak je niet met zo'n actie'', zegt de onderzoekster. Wel gaat van het preventief fouilleren volgens de onderzoekster een duidelijk signaal uit naar jongeren.
Meer gerichte huiszoekingen bij verdachten en het duidelijk in kaart brengen van risicogroepen zijn volgens Bruinsma betere middelen. Bruinsma voerde meerdere grootschalige onderzoeken uit naar vuurwapenbezit en criminaliteit, in opdracht van het ministerie van Justitie.
Politie en gemeente doen op verschillende plaatsen in het stadsdeel Zuidoost pogingen om het illegale wapenbezit terug te dringen.
De afgelopen maanden deed zich een groot aantal schietincidenten voor. Bij zeker 22 schietpartijen vielen dit jaar drie doden. De gemeente heeft daarom strenge maatregelen genomen. De preventieve fouilleeracties zijn daar onderdeel van.
Het meest recente slachtoffer was maandag een 19-jarige jongen, die werd doodgeschoten op een speelplaats bij een winkelcentrum in de Bijlmer. Naar aanleiding van zijn dood vindt woensdag een debat over het vuurwapengeweld plaats in de Amsterdamse gemeenteraad.
(Bron)

Geen opmerkingen: