donderdag, september 24, 2009

VN stemmen tegen verspreiding kernwapens

NEW YORK - De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben donderdag unaniem ingestemd met een resolutie tegen de verspreiding van kernwapens.
De historische bijeenkomst werd geopend door de Amerikaanse president Barack Obama, die als eerste Amerikaanse president ooit een vergadering van de Veiligheidsraad voorzit.
Resolutie 1887 roept staten op die het non-proliferatieverdrag, dat verspreiding van kernwapens tegengaat, nog niet hebben getekend om zich desondanks toch aan alle verplichtingen van het verdrag te houden.
De resolutie roept verder op tot ontwapening en het verminderen van het risico op ''nucleair terrorisme''.
Obama zei in zijn toespraak dat het komende jaar een cruciale periode in de strijd tegen de verspreiding van nucleaire wapens wordt.
''De komende twaalf maanden zijn absoluut kritiek om te zien of deze resolutie en de rest van onze inspanningen voldoende zijn om de verspreiding en het gebruik van nucleaire wapens tegen te gaan. Ondanks dat we een nucleaire nachtmerrie tijdens de Koude Oorlog hebben weten af te wenden, worden we nu geconfronteerd met een uitbreiding met een bereik en een complexiteit die nieuwe strategieƫn en nieuwe benaderingen vereist'', aldus Obama.
De president gaf meteen na zijn benoeming tot president aan dat het verminderen van de nucleaire dreiging in de wereld een van zijn speerpunten zou worden.
De vergadering vindt plaats op een moment dat het Westen toenemende zorgen heeft over de nucleaire ambities van Iran en Noord-Korea. In de resolutie wordt echter niet rechtstreeks gerefereerd aan het Iraanse en Noord-Koreaanse programma's, maar worden eerdere resoluties van de Veiligheidsraad over nucleaire plannen herbevestigd, aldus de BBC.
Bij de vergadering waren ook de leiders uit China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittanniƫ aanwezig.
(Bron)

Geen opmerkingen: