donderdag, september 24, 2009

VVD pleit voor OV-politie

AMSTERDAM – De VVD vindt het openbaar vervoer veel te onveilig en pleit voor een grotere en flexibelere OV-politiemacht. Dat moet uiteindelijk resulteren in een landelijk werkende OV-politie.
Volgens het voorstel van de VVD zal het combineren van de spoorwegpolitie en andere veiligheidsmedewerkers uitgroeien tot een politiemacht van tussen de 3.000 en 5.000 Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s).
Deze BOA’s zijn dan werkzaam bij zowel treinen, als tram, bus of metro.
Dat zal weinig gevolgen moeten hebben voor de prijs van bijvoorbeeld een treinkaartje, zo zegt Charlie Aptroot van de VVD.
“Dat is een centenkwestie. De huidige budgetten van de spoorwegpolitie en van regionale en stadsvervoerders worden gebundeld. Met een extra investering van enkele miljoenen zal er een groot budget komen voor de OV-politie.”
“De reizigers en medewerkers ervaren veel ellende, er is sprake van verbaal en lichamelijk geweld, grof gedrag en intimidatie. Er zijn mensen, jong en oud, die ’s nachts niet meer met het OV durven te reizen. Dat is onaanvaardbaar,” zegt Aptroot.
Bovendien staan de Service en Veiligheidsteams, die momenteel op 19 NS-stations de orde bewaken, vaak machteloos, zo stelt de VVD.
De 600 werkzame BOA’s van die teams, zijn alleen bevoegd om op de treinstations in te grijpen en niet wanneer er ongeregeldheden zijn bij bijvoorbeeld bushaltes.
Verkeersminister Camiel Eurlings heeft donderdag onderzoek toegezegd naar een VVD-voorstel voor de oprichting van een landelijke politie voor alle openbaar vervoer.
De regeringsfracties CDA en ChristenUnie steunen het idee, bleek donderdag tijdens overleg in de Kamer.
(Bron)

Geen opmerkingen: