woensdag, september 23, 2009

Helft patiënten eetbui-stoornis is man

DEN HAAG - Eetbui-stoornissen zijn geen typisch vrouwenprobleem. De helft van de patiënten is mannelijk, alleen schamen zij zich meer dan vrouwen voor hun aandoening en praten ze er liefst niet over.
Dat zegt psychotherapeut Peter Daansen van de Haagse instelling PsyQ voor psycho-medische zorg.
Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd. Volgens de definitie lijden mensen eraan als ze bijvoorbeeld twee keer per week binnen twee uur tijd 2000 tot 10.000 calorieën naar binnen werken zonder dat ze honger hebben.
Volgens Daansen proppen de ernstige gevallen zich vijf tot zes keer per dag vol.
Schattingen geven aan dat 160.000 Nederlanders aan deze ziekte lijden. Ze lopen een extra grote kans op ziekten als diabetes en hartproblemen, maar ook op depressies en angststoornissen.
PsyQ begint deze maand met een therapie die mensen thuis, via internet, kunnen volgen. Drie jaar geleden zette de instelling een soortgelijk programma voor voor Boulimapatiénten.
PsyQ is erg tevreden over de resultaten van de internetbehandeling. Een van de voordelen is dat mensen thuis in alle rust en beslotenheid hulp kunnen krijgen. Ze hoeven er ook geen vrij van hun werk voor te nemen.
Boulimia is verwant aan een eetbuistoornis. Bij boulimia schrokken mensen zich ook vol binnen korte tijd, maar proberen ze daarna van hun eten af te komen, bijvoorbeeld door over te geven, zwaar te sporten of laxeermiddelen te gebruiken.
Volgens schattingen hebben ongeveer 30.000 tot 40.000 Nederlanders boulimia.
(Bron)

Geen opmerkingen: