donderdag, september 24, 2009

Arrestaties op Schiphol wegens ripdeals

SCHIPHOL - Een speciaal observatieteam van de marechaussee heeft eerder deze week op Schiphol in totaal zeven mannen aangehouden die ripdeals zouden hebben willen plegen.
Dat gebeurde bij twee verschillende incidenten. De verdachten zouden drugssmokkelaars die aankwamen op de luchthaven hebben willen beroven van hun drugs.
Dat liet een woordvoerder donderdag weten.
De eerste drie verdachten werden zondag opgepakt. Ze hadden een man opgevangen die uit Curaçao was aangekomen en brachten hem naar de uitgang van Schiphol. Een van hen bleek een vuurwapen bij zich te hebben.
De vermeende drugssmokkelaar moest in eerste instantie ook mee naar het bureau, maar bleek later geen verdovende middelen bij zich te hebben. Volgens de zegsman komt het vaker voor dat criminelen ten onrechte vermoeden dat een bepaalde passagier een smokkelaar is.
Woensdag arresteerde de marechaussee vier mannen die zich verdacht gedroegen. Twee van hen werden op de luchthaven in de kraag gevat, de andere twee in een treincoupé.
Daar stopte een van hen een vuurwapen in de prullenbak, maar de marechausseemedewerkers zagen dat en visten het er weer uit.
Het observatieteam dat de verdachten heeft opgepakt, maakt sinds dit jaar gebruik van een nieuwe methode om verdachte personen op te sporen. De Israëlische Veiligheidsacademie en de Nederlandse Politieacademie hebben die methode ontwikkeld.
De marechaussee wacht niet meer tot er daadwerkelijk een verdenking van een strafbaar feit is, maar spreekt iedereen aan die afwijkend gedrag vertoont.
Volgens de marechaussee is deze werkwijze succesvol. Het aantal zaken waarbij het team personen oppakte wegens bijvoorbeeld ripdeals of winkeldiefstal was in de eerste acht maanden van vorig jaar 102. In dezelfde periode van dit jaar waren dat er 71.
Deze afname komt doordat het observatieteam mensen nu al aanspreekt voordat ze daadwerkelijk iets gedaan hebben en daarmee misdrijven voorkomt.
(Bron)

Geen opmerkingen: