zaterdag, september 26, 2009

'Haal tumor altijd weg'

AMSTERDAM - Patiënten met uitgezaaide borstkanker blijven langer in leven als de bron toch nog wordt weggehaald.
Dat blijkt uit een onderzoek dat een chirurg en een arts-assistent van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch uitvoerden.
Assistent Jetske Ruiterkamp en chirurg Miranda Ernst vergeleken 728 vrouwen met borstkanker in een vergevorderd stadium.
Bij vrouwen in zo'n stadium wordt meestal niet geprobeerd de kanker nog weg te krijgen omdat de ziekte toch al overal is verspreid. Toch heeft het volgens de onderzoekers zin om de tumor waar alles mee begon weg te snijden. Bij veertig procent van de 728 vrouwen werd dit gedaan.
Zij bleven gemiddeld nog 31 maanden in leven, twee keer zo lang als de patiënten waarbij dit niet werd gedaan.
Een mogelijke oorzaak is volgens de onderzoekers dat door de verwijdering van de tumor het aantal rondstromende tumorcellen wordt teruggebracht. Ook zou de operatie het immuunsysteem, dat de ziekte bestrijdt, opnieuw kunnen activeren.
"Ook al weten we dat borstkanker in dit stadium ongeneeslijk is, als we de overlevingskans en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren, hebben we een grote stap vooruit gemaakt", legt Ruiterkamp uit.
Zij verwacht dat het onderzoek er toe leidt dat patiënten met borstkanker in een vergevorderd stadium in de toekomst anders worden behandeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: