vrijdag, september 25, 2009

‘Optimistische mensen hebben meer moeite met afvallen’

AMSTERDAM - Mensen met een positieve instelling hebben over het algemeen meer moeite om gewicht te verliezen. Dat hebben Japanse onderzoekers ontdekt.
Wetenschappers van Kansai Medical University onderwierpen meer dan honderd bezoekers van een obesitaskliniek meerdere malen aan een persoonlijkheidstest.
Ze ontdekten dat de mensen die het meest optimistisch waren aan het begin van hun persoonlijke afvalprogramma er gemiddeld minder vaak in slaagden om gewicht te verliezen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioPsychoSocial Medicine.
Volgens de onderzoekers missen mensen die van nature erg optimistisch zijn vaker de drijfveer die nodig is om flink af te vallen.
“Deze resultaten ondersteunen eerdere bevindingen die erop wijzen dat enige negatieve emoties een positieve uitwerking hebben op gedragsverandering, omdat mensen zich in dat geval meer zorgen maken om hun ziekte”, zo verklaart hoofdonderzoekster Hitomi Saito op de nieuwssite Physorg.com.
Optimisme bleek overigens niet altijd schadelijk voor voornemens om af te vallen. Bijna alle deelnemers aan het Japanse experiment werden gedurende hun afvalprogramma positiever naarmate ze hun gewicht zagen afnemen.
Die langzaam groeiende gevoelens van optimisme hadden volgens de onderzoekers geen negatieve invloed op hun gewicht, maar hielpen de proefpersonen juist om hun gezondere levensstijl vol te houden.
(Bron)

Geen opmerkingen: