vrijdag, september 25, 2009

Wetenschappers vinden 163 nieuwe diersoorten

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben langs de rivier Mekong in Zuidoost-Azië 163 nieuwe soorten planten en dieren ontdekt.
Dat heeft het Internationaal Wereldnatuurfonds (WWF) vrijdag bekendgemaakt.
Biologen en andere wetenschappers deden vorig jaar onderzoek in het stroomgebied van de rivier en ontdekten er gemiddeld zo'n drie nieuwe soorten per week.
De ontdekkingen worden bijgeschreven op de lijst met ongeveer duizend nieuwe soorten die tussen 1997 en 2007 al werden aangetroffen in het gebied.
De ontdekkingen die vorig jaar werden gedaan bestaan uit honderd soorten planten, 28 vissen, achttien reptielen, veertien amfibieën, twee zoogdieren en een vogelsoort.
Een van de spectaculairste vondsten is een kikker met snijtanden, die zich voedt met vogeltjes. Die vangt het amfibie door aan de waterkant in hinderlaag te gaan liggen en toe te slaan wanneer zich een geschikte prooi aandient.
De tanden worden volgens het WWF waarschijnlijk vooral gebruikt in gevechten met soortgenoten.
Een andere opvallende ontdekking was een gekko met stippen als van een luipaard over zijn gehele lengte van zijn lijf. Op zoek naar nog een gekkosoort vonden de onderzoekers een onbekende adder, die was gestreept als een tijger.
De reden dat er zo veel nieuwe soorten worden ontdekt in het stroomgebied van de Mekong, is volgens het WWF dat er tegenwoordig gebieden toegankelijk zijn waar wetenschappers vroeger vanwege oorlogen niet konden komen.
Een andere reden is dat regeringen bereid lijken meer geld uit te geven aan onderzoek en behoud van natuur.
(Bron)

Geen opmerkingen: