donderdag, september 24, 2009

'Mens kan naar einde van zichtbare heelal reizen'

AMSTERDAM - Het is in theorie mogelijk om binnen een mensenleven naar het einde van het zichtbare heelal te reizen. Dat heeft een Australische wetenschapper berekend in een nieuwe studie.
Onderzoekster Juliana Kwan van de universiteit van Sydney berekende dat een astronaut in een supergeavanceerde raket slechts 30 jaar nodig heeft om 15 miljard lichtjaar te reizen.
Die afstand wordt beschouwd als de straal van het zichtbare heelal, omdat het universum ongeveer 15 miljard jaar oud is en we dus geen licht kunnen ontvangen van plekken die ouder zijn.
Op aarde zou er tijdens de reis door relativiteit meer dan 70 miljard jaar verstrijken.
De resultaten van de studie worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Publications of the Astronomical Society of Australia.
Kwan heeft in haar onderzoek de nieuwste gegevens over donkere energie meegenomen. Daardoor komt ze uit op een kortere reistijd dan wetenschappers die eerder hebben berekend hoe lang de theoretische reis naar het einde van het zichtbare heelal zou duren.
Zo concludeerde de Canadese onderzoeker Jeremy Heyl in 2005 nog dat een astronaut 50 jaar over de trip zou doen als hij in een raket zou reizen, die elke seconde met een snelheid van 9 meter per seconde zou accelereren.
De reis naar het einde van het zichtbare heelal zal voorlopig niet in werkelijkheid kunnen plaatsvinden. Vooral de terugreis naar de aarde zou volgens Juliana Kwan erg problematisch worden.
Kleine onzekerheden over de sterkte van donkere energie en de totale dichtheid van alle deeltjes in het heelal maken het bijna onmogelijk om de precieze baan van de raket te berekenen.
De kans dat een astronaut de aarde daardoor op de terugweg per ongeluk voorbij zou vliegen, is erg groot.
“Als je maar een seconde te laat begint met vaart minderen, zou je al voorbij de Melkweg schieten”, aldus Kwan in het Britse tijdschrift New Scientist. "Je zou dan letterlijk verdwalen in de ruimte."
(Bron)

Waarbij de vraag ook nog is of je hier wel terug wilt komen na 70 miljard jaar.

Geen opmerkingen: