zondag, januari 21, 2007

Technologiegiganten willen gedragsregels voor internet

AMSTERDAM - Microsoft, Google, Yahoo en Vodafone willen een algemene richtlijn opstellen waarin vrijheid van meningsuiting en privacy op het internet wordt beschermd.
De vier bedrijven willen in samenwerking met mensenrechtenorganisaties de 'code of conduct' nog voor het einde van het jaar af hebben. Dit meldt Reuters.
De richtlijn is een reactie op de toenemende censuur op het internet, arrestaties van internetjournalisten en het observeren van legitieme internetactiviteiten door overheden.
Onderhandelingen over de nieuwe richtlijn zijn in volle gang en worden geleid door het Amerikaanse Center for Democracy and Technology. De code moet er voor zorgen dat bedrijven aansprakelijk kunnen worden gesteld als zij met overheden samenwerken om vrijheid van meningsuiting te onderdrukken of de mensenrechten schenden.
De discussie over de rol van grote bedrijven bij de arrestaties van internetjournalisten laaide onlangs op. Yahoo zou de Chinese overheid hebben geholpen bij het opsporen van Shi Tao.
Tao werd in 2005 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf omdat hij staatsgeheimen zou hebben gelekt. Yahoo traceerde het e-mail verkeer van de Chinees naar een Amerikaanse nieuwswebsite.
Volgens het Amerikaanse Committee to Protect Journalists zaten er eind 2006 in totaal 49 bloggers, online schrijvers en internetjournalisten wereldwijd vast.
(Bron)

Geen opmerkingen: