zondag, januari 21, 2007

Rijksambtenaren gaan weer actievoeren

RIJSWIJK - Rijksambtenaren voeren vanaf maandag opnieuw actie voor een betere CAO. In het hele land worden stiptheidsacties, werkonderbrekingen en demonstraties gehouden. Dit maakte ambtenarenbond Abvakabo FNV zondag bekend.
De bonden en hun leden zijn het niet eens met heb bod van twee procent loonsverhoging dat minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) heeft gedaan. Zij eisen dat de ambtenaren er tweeënhalf procent loon bij krijgen, omdat de salarissen in de publieke sector achterlopen bij die in de marktsector.
Verder willen de bonden dat er in drie jaar stapsgewijs een volwaardige dertiende maand van ruim acht procent van het bruto jaarloon komt.
De douane houdt onder meer op de Maasvlakte stiptheidsacties en dinsdag demonstreren medewerkers van de Belastingdienst in Utrecht.
Ministerieambtenaren vragen hun secretarissen-generaal de acties te steunen. Doen ze dit niet, dan hangen de ambtenaren rode protestaffiches achter de ramen op de ministeries.
De ambtenaren willen nog enkele weken doorgaan met hun acties. Voor 13 februari staat een landelijke actiedag op het programma.
In de Haarlemmermeer, Amsterdam, Haarlem, Maastricht en Almere voert vanaf dinsdag ook de brandweer actie. De korpsen draaien zondagsdiensten. Dat betekent dat ze wel uitrukken als dat nodig is, maar geen controles of oefeningen houden.
Bij de brandweer draait het conflict om aanpassing van de werktijden. Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat slaapdiensten als werktijd gelden. Toch zijn nog niet in alle gemeenten de roosters aangepast, waardoor brandweermannen 54 uur werken, in plaats van de toegestane 48 uur. De acties van de brandweer duren nog tot 30 januari.
(Bron)

Geen opmerkingen: