Roep om snelle actie tegen klimaatverandering
NEW YORK - Wereldleiders hebben dinsdag op de eerste dag van de klimaattop van de Verenigde Naties opgeroepen snel in actie te komen tegen de klimaatverandering.
De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde in New York voor een catastrofe voor toekomstige generaties, als nu niet wordt ingegrepen.
Obama zei dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn tegen de opwarming van de aarde te strijden. Hij sprak van een historische erkenning door de VS.
''We onderkennen de ernst, we zijn vastbesloten tot actie.' Obama riep de economisch snel groeiende landen op ''ook hun aandeel te leveren''.
President Hu Jintao van China beloofde dat zijn land de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tegen 2020 met een ''aanzienlijke hoeveelheid'' zal verminderen. Specifieke cijfers noemde hij echter niet.
Ook pleitte hij voor een ''krachtige'' ontwikkeling van duurzame en nucleaire energie. Verder benadrukte Hu het Chinese standpunt dat de meest ontwikkelde landen de grootste inspanningen moeten leveren tegen de klimaatverandering, omdat ze historisch gezien de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het probleem.
Ook de Japanse premier Yukio Hatoyama repte van ambitieuze plannen tegen het opwarmen van de aarde.
Hij zei dat Japan de uitstoot van CO2 tegen 2020 met een kwart wil hebben verminderd in vergelijking met het niveau van 1990. Verder beloofde hij meer steun aan arme landen bij het bestrijden van het broeikaseffect.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties opende de bijeenkomst in New York.
Hij zei in zijn toespraak dat het ''moreel onvergeeflijk'' is, als de wereld dit jaar geen overeenstemming bereikt over een nieuw akkoord in de strijd tegen de klimaatverandering.
Ban wees op de voorspellingen van klimaatexperts, die zeggen dat de schade binnen tien jaar onomkeerbaar is als niet wordt ingegrepen. ''De gevolgen zullen op ieder continent te merken zijn'', aldus Ban.
Op de top in New York zijn tientallen wereldleiders aanwezig, onder wie premier Jan Peter Balkenende. Doel is dat zo'n 190 landen in december in Kopenhagen een akkoord bereiken over het beperken van de broeikasgassen.
Balkenende zei dinsdag dat hij optimistischer is geworden over het welslagen van de top in Kopenhagen.
De premier constateerde in New York positieve signalen van de Verenigde Staten, China, Japan en India.
Volgens hem lijkt er beweging te komen, nadat de afgelopen weken de voortekenen voor een succes in Kopenhagen niet gunstig waren.
De gesprekken over een opvolger van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt, lopen tot dusver erg stroef. Twistpunt is hoe de uitstoot van broeikasgassen verdeeld moeten worden.
De vraag is ook hoeveel geld de rijke landen moeten betalen aan arme landen om te helpen met de milieu-investeringen.
Om de kans op succes in Kopenhagen te vergroten, wil de Franse president Sarkozy dat de leiders van de landen met de grootste uitstoot van koolstofdioxide in november de koppen bij elkaar steken. ''Zij moeten duidelijkere toezeggingen doen'', zei Sarkozy in New York.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten