zaterdag, mei 11, 2002

Toch nog twee citaten uit het AD:

"Duidelijk is dat de verdachte met een niet eenvoudig verkrijgbaar wapen heeft geschoten. Wapenexperts concluderen na bestudering van een foto waarop de patroonhuls te zien is dat de kogels van een uitzonderlijk groot kaliber zijn. De doorsnee van de huls meet weliswaar 9 mm, maar de huls moet minimaal 21 mm en wellicht zelfs 23 of 25 mm in lengte zijn. Deze patronen zijn moeilijk te verkrijgen en worden in de onderwereld niet gebruikt. Dat geldt ook voor het vuurwapen dat deze kogels kan afschieten."

"Rotterdam - Ditmaal zijn het geen mysterieuze mannen in witte pakken, zoals bij de Bijlmer-ramp. Wél zijn geheimzinnige Britse troepen gesignaleerd, en ook is sprake van een goudkleurige auto die met hoge snelheid wegreed van de plaats van het delict.
Het grote complotteren is begonnen. Of de Britten, de BVD, extreem links, of de Bilderberggroep erachter zitten, veel Nederlanders zijn ervan overtuigd dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet alleen kán hebben gehandeld. Ook zijn er bizarre toevalligheden, variërend van de stand van de vijf planeten tot het feit dat Fortuyn op 6 mei, om 6 uur, met 6 pistoolschoten om het leven werd gebracht. Dat het er in werkelijkheid 5 waren, komt de ware complottist niet goed uit en wordt voor het gemak verdoezeld."

Naar mijn mening: we weten niks zeker. Laten we niet alle geruchten voor waar aannemen. Naar mijn gevoel is het een gek geweest die totaal niet beseft heeft wat hij hiermee los zou maken (ik neem aan dat ie tégen PF was, en als er één goede manier is om een martelaar te bakken, is het deze). Maar het zou natuurlijk kunnen dat het een groot complot was. Als daar aanwijzingen voor zijn, wil ik dat best aannemen. Zolang die er niet zijn, ga ik uit van een gestoorde. En blijf ik óók bij mijn mening dat ik tégen PF ben - niet als mens, maar tegen veel van zijn gedachtegoed, zoals ik óók vind dat hij wel degelijk dingen ter sprake heeft gebracht die min of meer taboe waren (zoals dat mensen zich soms onveilig voelen), en ik óók vind dat hij daar - net als alle anderen - geen oplossingen voor had, hoewel dat voor velen niet nodig bleek te zijn om zich toch door zijn partij of waarschijnlijk vooral door hem als persoon vertegenwoordigd te voelen.
Ik vind ook nog steeds dat het logisch is dat sommigen op LPF willen stemmen. Ik vind het nog steeds niet te begrijpen dat mensen die met zijn plannen slecht tot zeer slecht af zouden zijn, zoals WAO-ers, islamieten, gehandicapten, pro-LPF zijn.
Ik snap wel dat de persoon PF mensen aansprak - je kunt zeggen wat je wilt, maar hij had charisma. (Maar charisma hebben is niet gelijk aan een goed mens zijn, en zeker geen heilige, wat ie nu naar mijn gevoel gemaakt wordt, en het is ook niet gelijk aan een duivel zijn, wat de dader misschien wel in hem zag, wie zal het zeggen.)
Wat ik niet kan begrijpen, is dat mensen die zich LPF-aanhangers noemen, op het net mensen regelrecht bedreigen omdat die mensen homo zijn. Dat mensen die zich LPF-aanhangers noemen, de Hitlergroet staan te brengen (en nee, dat was geen mislukte 'at your service'!!). Dat mensen die duidelijk maken dat ze de moord absoluut afkeuren, dat ze daardoor geschokt zijn, maar dat ze het nog steeds niet eens zijn met de plannen van LPF, worden uitgemaakt voor mededaders. Dat Groenlinksaanhangers ineens 'extreemlinks' worden genoemd. Dat extreemrechtse types zich de persoon PF toeëigenen, PF die zei niet rechts te zijn, PF die homo was en hoe. Neonazi's die zich achter een openlijke homo scharen, wie had dat kunnen denken? Dat homohaters zeggen zeker te weten dat de dader door PF misbruikt is en wraak nam. Het lijken zulke tegengestelde groepen, die zich allemaal vertegenwoordigd voelden door die ene persoon.
Wat ik ook niet begrijp is dat iemand die kanttekeningen bij het geplande beleid van LPF maakte, wordt gezien als 'anti-Pim'. Ik ben zelf nogal links aangelegd, maar dat betekent niet dat ik geen kritiek heb op links. En als ik zeg dat ik LPF's partijprogramma op sommige punten slecht vind, betekent dat niet dat ik tégen LPF ben. En dan nog: al was ik 'anti-Pim' geweest, dat betekent niet dat ik pro-moord ben.
Ik begrijp niet dat dit grijze land ineens zo zwart-wit geworden is. En ik hoop oprecht dat dat snel voorbij gaat, dat we weer gewoon met elkaar kunnen praten en het ouderwets oneens kunnen zijn zonder elkaar te beschuldigen van mededaderschap, fascisme, extreem-links zijn of wat dan ook. Ik hoop dat het snel voorbij gaat, omdat ik weiger nog heel veel langer bij een opmerking als deze te moeten uitleggen dat ik daarmee niet bedoel dat de persoon PF of de manier waarop hij is vermoord snel vergeten moet worden. En ik hoop dat we erachter komen wat de dader bezield heeft - hoewel ik denk dat we het dan nog steeds niet kunnen begrijpen.
Ik ben nog niet aan andere kranten toegekomen dan een pagina AD van een collega, dus misschien stond het ook in andere kranten. Een hilarisch/triest (doorhalen wat niet van toepassing is) stukje over - inderdaad.
Goudkleurige auto's, Britse troepen, de Bilderberggroep... Men weet wel wie er achter de moord zit.
'Ook zijn er bizarre toevalligheden, variërend van de stand van de vijf planeten tot het feit dat Fortuyn op 6 mei, om 6 uur, met 6 pistoolschoten om het leven werd gebracht. Dat het er in werkelijkheid 5 waren, komt de ware complottist niet goed uit en wordt voor het gemak verdoezeld.' (Maar dat klopt dan wel weer met de datum, 6-5. Vriendje zei al: jaja, 666...)
Het stuk citeert uit diverse forumbijdragen en dat is niet erg verheffend.
Kim logde een leuke tip voor gebruik in openbare WC's: zelf even gaan kijken. Dishwasher-safe.
Een heel, heel rustige dag op mijn werk. Vooral veel gesprekken gevoerd over het beleid vroeger en nu, met de oude garde.
Op weg naar huis bijna platgereden door een hufter die vond dat ie wel door rood kon rijden, omdat de 'kruisende' auto's voor een open brug stonden. Alleen konden fietsers nog wel een stukje verder, en stond dat licht op groen. Enige schade is nu een zere hand omdat ik een soort steigering maakte met de fiets om in vredesnaam maar niet geraakt te worden. Zo geschrokken dat ik niet eens zijn nummerbord heb gezien.
Beetje bibberend naar huis gereden, en maar een paar extra rondjes door het park gemaakt om bij te komen. Boodschappen, en weer naar buiten, heggenschaar in de aanslag. Tussen mijn tuin en de tuin van de linkerbuurvrouw staat één, verzakt, schuttinkje. Dat zie je niet, want het is overwoekerd door klimop. In die klimop zitten luizen, daar zijn de mieren erg happy mee, en die transporteren die beesten door de hele klimop om maar zoveel mogelijk kolonies te maken, die ze dan melken voor de honingdauw. Daarbij gaat wel eens wat verloren, effect: een zwarte, plakkerige laag in en om de klimop, waar wespen op af komen, enzovoorts. Dus ik heb een groot deel van de klimop weggeknipt, oud blad verwijderd en de boel een beetje opengelegd. Het plakkerigste deel is weg, en in het open deel blijven luizen toch niet zitten.
Daarna het terrasje opgeruimd: klimoploof de biobak in, lege plantenpotten opgestapeld, volle potten verschoven, en nu lijkt het zowaar weer op een terrasje.
Nu nog het gras harken-maaien-harken, alle kweeksels verspreiden door de tuin, en de boel bijhouden. Als het niet gaat regenen, moet ik ook nog water geven.
Intussen loop ik vier zaterdagkranten en 600 mails achter. En dan heb ik het nog niet over het huishouden.

vrijdag, mei 10, 2002

Had ik gisteren op de valreep nog een mooi stukje over m'n tuin geschreven. Maar Blogger werkte niet mee en het stukje is weg.
Het kwam er op neer dat we druipend en hijgend de tuin aan het ontbrandnetelen en ontdistelen waren, waarna de broer van de buurvrouw het niet langer kon aanzien en zijn bosmaaier ging halen. Hij ragde vakkundig door de tuin heen, wij harkten en vulden de biobak, en waren verbaasd over hoeveel groter de tuin ineens leek ;-)
We hebben trouwens de broer van de buurvrouw daarna geholpen met het ontwoekeren van buurvrouws tuin.
Intussen meldde bovenbuurman dat die ene conifeer toch wel wat lastig werd (die was al doorgegroeid naar tweehoog, en ik heb altijd gezegd dat ze maar hoefden te roepen als ze last hadden). Vriendje zaagde, bovenbuurman hield de top vast, en er kwam een stuk conifeer af waarmee je in een tuincentrum goeie sier zou kunnen maken. Okee, er zaten geen wortels aan, dat was misschien een nadeel. Het leuke is dat nu net de hoek bij het raam vrijgekomen is: meer licht, en vooral: de ontdekking dat de boom driftig bezocht wordt door koolmezen, die er insekten vangen.
Het gras wordt nu belucht (en bemest, vrees ik) door een kleine kudde rondwoelende spreeuwen die ontdekt hebben dat er heel wat te halen valt. Het is nog nooit zo druk geweest.
Ook nog een klein padje ontdekt, verscholen onder een polletje Engels gras (rare plek voor een pad).
Kortom: de wildernis is gekapt, de tuin is weer boven gekomen, de vijvertjes zijn weer zichtbaar, de vogels genieten er ook van, alles lijkt veel groter, en nu maar bedenken wat waar moet gaan komen.
Zucht.

donderdag, mei 09, 2002

NOS-TT 105 do 09 mei

ROTTERDAM In de omgeving van het huis van Pim Fortuyn is een foto opgehangen van Volkert van der G., de verdachte van diens moord. Op de foto staat naast zijn volledige naam ook het opschrift "moordenaar van het volk". Sommige voorbijgangers bespugen de afbeelding.
NOS-TT 105 do 09 mei .

DEN HAAG De politie in Den Haag is paraat na berichten dat extreem-rechts wil betogen. De demonstranten zouden het hebben gemunt op krakers, die ze voor Fortuyns dood verantwoordelijk houden.
NOS-TT 371 do 09 mei

Een bruiloft kost een hoop geld. Een 21-jarige Mexicaan verzon wel een heel vreemde manier om zijn 'grote dag' te bekostigen.
Samen met een vriend besloot de jongen zijn moeder te ontvoeren. Het tweetal stormde gemaskerd de slaapkamer van de vrouw binnen om haar met chloroform te bedwelmen. Vervolgens werd de 63-jarige in de kofferbak van een auto gelegd en naar een hotel gereden. Via de telefoon ontving de familie de eis voor losgeld.
Door het traceren van de telefoonlijn werden de daders opgespoord. De moeder heeft echter geen aanklacht ingediend.

woensdag, mei 08, 2002

De politie is op zoek naar een man die verkiezingsborden omzaagt in zijn woonplaats Veenendaal. Er kwamen verschillende meldingen binnen over de activiteiten van de man. De dader was dinsdagavond nog spoorloos, wel troffen agenten op diverse plekken omgezaagde borden aan. (ANP)
Trein met Duitse Dortmund-fans beschoten

DRIEBERGEN - Een onbekende man heeft woensdag in de omgeving van Tilburg op een trein met supporters van Borussia Dortmund geschoten. Geen van de inzittenden van de trein is gewond geraakt, zegt een woordvoerster van de spoorwegpolitie.
Agenten die met de supporters meereisden, zagen en hoorden dat iemand met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op de treinstellen schoot. De trein wordt momenteel onderzocht door de politie op eventuele kogelinslagen.
(Bron: Nu.nl)
NOS-TT 107 wo 08 mei

Dijkstal bezorgd over bedreigingen

HILVERSUM VVD-leider Dijkstal maakt zich grote zorgen over bedreigingen aan het adres van kopstukken in de PvdA en GroenLinks na de moordaanslag op Pim Fortuyn. Dijkstal zei voor het Radio 1 Journaal dat de campagne in de laatste weken over en weer scherp is geweest, maar nooit over de schreef is gegaan.
Dijkstal verzet zich ertegen dat in de politiek een schuldige wordt aangewezen voor een klimaat waarin een dergelijke aanslag kon plaatsvinden.
De campagneleiders bespreken vanmiddag op welke wijze de partijen zich in de komende dagen zullen opstellen. Maandag werd de campagne stilgelegd.
In de tuin gezeten, halve biobak volgegooid met brandnetels, dingen gezaaid, plantjes overgepot. Grapje gemaakt met de twee heren die voorbij kwamen om het grasveld achter te maaien: de een moest het doen, de ander gaf instructie, want de een was nog in opleiding, kreeg ik te horen. Waarop ik voorstelde dat hij wel mocht oefenen op mijn tuin. Dat aanbod sloegen ze af. Jammer.
Opvallend dat iedereen zich PF ineens toeëigent.
Ik schreef het al in een reactie op Giens log: PF trok zeer diverse mensen aan: het 'gewone volk', intellectuelen of zij die zich zo voelen, allochtonen en skinheads. Je kunt zeggen wat je wilt, maar dat is bijzonder.
En ook met Patrick ben ik het erg eens.
Van mij mocht iedereen die dat wilde op LPF stemmen. Ik vond de meeste ideeën niet goed, maar de gevestigde partijen hebben ook zat denkbeelden die me niet aanstaan. PF kaartte veel dingen aan die anderen liever omzichtiger benaderden. Dat vond ik verfrissend. Alleen was PF al een echte politicus als het ging om aanwijzen wat er allemaal mis is, zonder concrete, uitvoerbare oplossingen te bieden. Andere mensen vonden dat hij die wel had. Wat me het meest tegenstond, was het zwartwit denken, en het persoonlijk gekrenkt zijn als hij kritiek op zijn stellingen kreeg. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet de politiek ingaan lijkt me.
Ik had graag geweten wat er gebeurd was als er niks gebeurd was. Ik denk nog steeds dat hij binnen twee maanden beledigd en met veel misbaar zou zijn opgestapt. Dat zou jammer zijn - maar het is erger dat hij die kans niet heeft gekregen.
En ik begrijp nog steeds niet wat de dader hier nou mee beoogd heeft.
De geruchtenmachine draait op volle toeren: Duitse neonazi's zouden de voetbalfinale aangrijpen om af te reizen naar Rotterdam om 'hun' PF te 'herdenken'.
Er zou onderzoek gedaan worden naar betrokkenheid van de verdachte bij de onopgeloste moord op een milieuambtenaar in Nunspeet.
Niemand weet iets zeker, maar de verhalen suizen je om de oren.

dinsdag, mei 07, 2002

Pornosite lpf.nl uit de lucht gehaald

NIJMEGEN - De makers van de pornosite 'www.lpf.nl' (Lekkere PornoFilms) hebben de website voor onbepaalde tijd uit de lucht gehaald. Dat heeft een woordvoerster dinsdag gemeld. Omdat de site dezelfde initialen hanteert als de Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd deze maandag, als gevolg van de aanslag op de lijsttrekker, ruim 10.000 keer aangeklikt.
De belangstellenden kregen geen politieke informatie maar pornobeelden te zien. Ook op dinsdagochtend werd de site al 7000 keer aangeklikt. De makers hanteren die de naam al sinds 1999, dus voor de opkomst van Pim Fortuyn. Maar de relatie met porno vinden ze op dit moment ongepast en daarom is de site verwijderd.
(Bron: Nu.nl)
Nieuws.nl:
NVU wil betogen voor verbod op extreem links

RIJSWIJK (ANP) - De NVU wil zaterdag 18 mei gaan betogen voor het verbod op dergelijke groeperingen.Waar de demonstratie wordt gehouden wil woordvoerder C. Kusters nog niet zeggen.
De extreem-rechtse partij Nederlandse Volks Unie (NVU) lijkt de moord op Pim Fortuyn aan te willen grijpen om een verbod op extreem-linkse partijen af te dwingen. Dinsdag werd duidelijk dat de verdachte die voor dit misdrijf is aangehouden, Volkert van der G. is. Hij werkt voor de vereniging Milieu-offensief in Wageningen. Dit is overigens geen extremistische linkse organisatie.
Blijkbaar word ik toch slecht, selectief en/of door select publiek gelezen - waar veel loggers plots overspoeld worden door hatemail omdat ze zeggen zelf niet voor PF te zijn, blijft het bij mij rustig. Daar ben ik erg tevreden mee, maar wie zijn die mensen die vinden dat zij mogen zeggen dat een ander niet mag zeggen wat ie zelf vindt?
Met dank aan Susan: een nieuwe versie van de hoelahoephippo ;-)
Is het heel fout als ik zeg dat ik een soort overdosis heb?
AMSTERDAM - Milieuorganisaties hebben met afschuw gereageerd op de link die door Justitie is gelegd tussen de verdachte van de moord op Pim Fortuyn en milieuactivisme. Milieudefensie neemt maximaal afstand van de moord. Greenpeace keurt de aanslag "net als iedereen" af.
(Bron: Nu.nl)
Drie doden bij schietpartij Brussel

BRUSSEL - Een tachtigjarige inwoner van Brussel heeft dinsdagochtend vroeg twee buren doodgeschoten. Daarvoor was het appartement in brand gestoken. De man zelf zou in de brand om het leven zijn gekomen, zo meldde de publieke radiozender VRT.
De bejaarde man deelde het gebouw in de buurt van het Brusselse Noordstation met een Marokkaans gezin met vijf kinderen. Beide ouders zouden zijn doodgeschoten. De kinderen zijn ongedeerd. Buurtbewoners haalden hen met ladders uit de woning toen de politie aarzelde het appartement binnen te gaan.
[Arcering van mij, H.]
Het motief van de dader is nog onbekend, hoewel de man volgens de VRT bekendstond om zijn gewelddadig gedrag en racistische opvattingen.
In de buurt, waar voornamelijk allochtonen wonen, ontstond enige onrust, maar de kalmte keerde spoedig weer. Uit voorzorg heeft de politie extra manschappen en materieel naar de buurt gestuurd. Burgemeester Clerfayt van de Brusselse deelgemeente Schaarbeek zal later een verklaring afleggen.
(Bron: Nu.nl)
De site waar Nu.nl naar verwijst, betreft een pagina met het verslag van een telefonisch interview.

Ook is een verklaring van de hostende site, animalfreedom.org, opgenomen:
'Waarom het verhaal van Volkert blijft staan op deze site.
Veel mensen vragen om het verwijderen van de pagina van Volkert van deze site.
Het dilemma is dat wij moeten kiezen tussen 2 kwaden.
Laten we het staan dan zien mensen het als een steun aan Volkert. Dat is niet het geval, wij distantiëren ons van deze daad.
Halen we het weg dan denken mensen dat wij iets hebben te verbergen. Dat is ook niet geval. Wij hebben hem slechts een 2 jaar geleden telefonisch geïnterviewd.
Voor mensen die een antwoord zoeken op de vraag: waarom? is dit voorlopig alles wat we kunnen zeggen, wij weten ook niet meer en zijn verbijsterd.
Tenslotte technisch: het verhaal van Volkert staat in een bestand met zijn volledige naam. Dit is uit de zoekmachines van Internet de komende maanden niet verdwenen waardoor wij voorlopig niets meer kunnen doen voor de privacy van betrokkenen.'
'Verdachte maakt deel uit van zeer gevaarlijk groepje'

ROTTERDAM - De verdachte van de moordaanslag op Pim Fortuyn zou deel uitmaken van een "zeer gevaarlijk groepje van vijf personen." Dat heeft woordvoerder M. Herben van de Lijst Pim Fortuyn dinsdag gezegd op de persconferentie in het partijkantoor.
Volgens hem probeert de politie nu te voorkomen dat er vervolgaanslagen worden gepleegd op de mensen die op de lijst staan.
Volgens een andere medewerker van de partij blijkt dit uit 'eigen informatie' van de Lijst Pim Fortuyn, onder meer afkomstig van de internetsite die de verdachte heeft. De medewerker zei na afloop van de persbijeenkomst dat de vijf gevaarlijke mensen in het verleden al eerder iemand hebben vermoord. Maar volgens hem is dit in de doofpot gestopt.
(Bron: Nu.nl)
Wat me ook steeds opvalt:
'Dat dit gebeuren kan in Nederland.'
Ik snap het wel, 'we' waanden ons onkwetsbaar, 'we' dachten dat wij zo'n landje van overleg en discussie hadden. Maar daar had PF absoluut gelijk in: er zijn dingen die je niet mag zeggen. Daar trok hij zich niks van aan, en hopelijk nemen de gevestigde partijen dat deel van zijn erfenis over. Want als we wel overal over konden praten, was dit misschien niet gebeurd.
Iemand heeft het nodig gevonden om zijn mening kracht bij te zetten op een walgelijke manier. Ik kan me voorstellen dat je iemand doodmaakt uit nood: zelfverdediging of misschien als wraak (niet te verdedigen maar wel te begrijpen).
Puntje van orde is ook dat de gevestigde partijen nu een nieuwe zondebok moeten zoeken. Want de laatste tijd werd veel wat mis was in de schoenen van PF geschoven.
Het zou een soort eco-terrorist zijn: hij had een Melkertbaan (o jee, toch Melkert?) bij een milieubeweging. En een vrouw en een baby.
Stel nou dat ik PF had doodgeschoten.
Ik heb in de kraakbeweging gezeten en was aanwezig bij zo ongeveer de heftigste anti-CD/CP-demonstratie.
Ik heb gewerkt in de vrouwenbeweging.
Ik heb gewerkt in de milieubeweging.
'Men' weet waar mijn sympathieën liggen.
Ik heb Marx in de boekenkast staan.
Ik heb wat boeken over - laten we zeggen: civiele aksie, zoals dat heette.
Ik heb het SAS-handboek in de kast staan.
Er staan veel bio's van allerlei activisten bij.
Ik zit bij een vrouwennetwerk.
Hoe zouden ze mij noemen?
Balthasar Gerards deed het op 10 juli 1584. Hebben we daarna nog dit soort aanslagen gehad?
Wat mij opvalt: ik ben tegen moord. Dus ik vind dat PF niet vermoord had mogen worden. Maar ik hoor op de radio aangepaste programma's, met toepasselijke muziek en ontdane mensen, en dan besef ik dat ik niet zo ontdaan ben. Dat ik denk: het had zo leuk kunnen worden om te kijken hoe lang het goed was gegaan (want ik was ervan overtuigd dat ie na maximaal twee maanden beledigd was vertrokken). Ik kon hem gewoon niet serieus nemen als politicus. Ik geloof dat ik 'm meer als clown zag. Maar, los daarvan, het is een publiek figuur die zomaar ineens dood is.
En zoals een collega van mij gisteren zei: maken ze voor mij ook een speciaal programma als iemand mij vermoordt?
Dus: er is een dode gevallen, en die dode was ook nog degene die een beetje sjeu aan 'Den Haag' gaf. Omdat het een publiek figuur was, is er zoveel ophef, want er worden echt vaker mensen vermoord.
En ik geloof dat ik ergens ook nog denk dat dit eigenlijk wel bij PF paste. Niet dat ie vermoord mag worden, maar wel de ophef rond zijn dood.
Wat ik eng vind, is dat er nu al een soort martelaarsstemming lijkt te gaan ontstaan.
Ik hoop wel dat ie direct dood was, dat ie er niets van meegekregen heeft.
Hoorde net op de radio dat Ruud de Wild, die er bovenop stond, niks meer weet.
Nog steeds wakker en maar eens de tuin ingegaan. De spreeuwen die onder het dak nestelen hebben het druk, en de jongste generatie kan heel hard piepen. Paardenbloemen blijken kniehoog te kunnen groeien. Slakken blijken dol op lupine- en tomatenkiemplanten en volwassen tulpen (helaas), maar lathyrus lusten ze niet. De stokroos was aangevreten maar blijkbaar niet zo goed bevallen, want daarvan staat de meesten er nog. Er zitten donkerbruine slakken in m'n tuin waarvan ik dacht dat ze aan water gebonden waren, maar ze zitten ook bovenin de sering en in de wilg. Misschien kunnen ze dat alleen als het zo vochtig is, en anders zijn het duidelijk geen (semi-)waterslakken. De zwanenbloem heeft een nieuw uitlopertje geproduceerd, de elzenstekken hebben het niet gehaald, die rare Tradescantia's komen weer in bloei (een rommelige plant, maar ik vind het te ver gaan om ze uit te graven en weg te gooien). Ervóór staan irissen, hoger, mooier, en dik in knop.
En verder - sja, verder is mijn tuin vooral erg groen met witte pluizenbollen.
Raak je in gesprek met een Amerikaanse, moet je helemaal uitleggen hoe dat nou zit met die Fortuyn, en of alle politici hier 'far right' zijn en of het gewoon is dat homo's hier in de politiek zitten. En of er hier vaker politici worden vermoord.
Hm... BBC World: 'Political murder: the far right leader Pim Fortuyn was shot'.
Zij melden zes schoten.
Drie dagen vrij, en uiteraard weer wilde opruim- en tuinplannen. Wie al een tijdje meeleest, weet hoe dat meestal afloopt.
Hoe vaak zie je een man die weet hoe je een BH moet aantrekken? Jerry Springer had er net één. Hij trok de BH van zijn vriendin aan - alleen had hij een veel kleinere cupmaat. Heren zonder borsten die aan de BH willen: begin eens met een AA-cup (da's voor de 'twee erwtjes op een plank'-maat). Heren met borsten adviseer ik eens achterin een postordercatalogus te kijken of op een lingeriesite - daar staat meestal vrij duidelijk hoe je jezelf opmeet.
Dit is van dat nieuws dat alle andere zaken even wegrelativeert. Ik zou zo graag een grappig stukje schrijven, maar ja, dan moet ik nog een tijdje hard nadenken geloof ik.
Iedereen heeft het over hetzelfde, servers raken overbelast, de telefoonboeren verdienen goud geld, bloemenwinkels doen goede zaken, kranten worden morgen gespeld, en ineens heb ik ernstig behoefte aan iets leuks.
Vanavond ook bedacht: dit is een slag voor alle cartoonisten en voor bijvoorbeeld de medewerkers van Kopspijkers. (Ook al gehoord: het zal toch geen dubbelganger zijn? Of de acteur uit Kopspijkers die even een luchtje ging scheppen?)

maandag, mei 06, 2002

Er zijn mensen die de dader kennen, maar nog niet weten dat hij het was. Dat moet ook een nare gewaarwording zijn.
De woordvoerder van de LPF-fractie van de Rotterdamse gemeenteraad is verbijsterend rustig en helder. Petje af.
Nu.nl:

Marokkaanse gemeenschap geschokt door moord

AMSTERDAM - Marokkaanse voorlieden hebben maandagavond de moord op Pim Fortuyn in felle bewoordingen veroordeeld. Daarnaast willen zij hun medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Pim Fortuyn.
Ongefilterd:
Pauze, even nieuws kijken. Harmen Siezen die iets ingefluisterd krijgt: Fortuyn neergestoken. Op de een of andere manier verbaasde me dat niet echt - Pim Fortuyn was veel theater, zoiets paste erbij. Ik zag al voor me hoe hij zijn verband zou showen en op hoge toon zou vertellen hoe erg het met de democratie gesteld was.
Herstel: hij was neergeschoten. Waar geraakt? Hoe vaak geraakt? Waarmee neergeschoten? Door wie? Laat het geen allochtoon zijn - dan wordt het oorlog.
Hoofd, hals, borst. Klinkt verdacht professioneel - maar pleeg je een moordaanslag in het centrum van de omroep? Of wil de dader aandacht? Waarom is ie dan weggelopen?
Journalist meldt: geraakt een paar centimeter boven het linkeroor. Dus: kans op overleven lijkt me klein. Als het een prof was: waarom dan drie schoten? Dan zou ie moeten weten dat een schot in de slaap wel genoeg is.
Ambulances. Zinloos natuurlijk. Hij kwam net bij Ruud de Wild vandaan - die wil altijd heftige programma's maken - dat is gelukt. Hij stond er zo ongeveer naast. Arme Ruud de Wild. Arme nabestaanden van PF, ook dat.
Later: weer op de werkplek. Schutter loopt nog rond. Die komt niet weg, als ze maar snel zijn. Teletekst staat aan, radio staat aan. TT meldt: PF doodgeschoten, radio meldt: sprankje hoop op overleven.
Een politieke moord in Nederland? Gisteren nog met vriendje gehad over de Belgische dierenarts en de Bende van Nijvel. 'Zoiets gebeurt hier gewoon niet.' Blijkbaar wel.
Vermoedelijke dader opgepakt. Wil nog geen verklaring afleggen maar is rustig en bij zinnen. Maar als je een politieke moord pleegt, wil je juist wel een verklaring afleggen lijkt me. Maar 'bij zinnen' klinkt niet als een gek die in PF ineens de antichrist herkende of zo.
Ik was het niet eens met de denktrant van PF. Ik vermoedde dat ie binnen twee maanden zwaar beledigd weg zou zijn gelopen uit de Tweede Kamer. Maar vermoorden?
Als je dit als film zag, zou je het dan geloven?
Het is een dramatisch einde, dat is op zich in Pimstijl - maar het is volstrekt belachelijk.
We weten hoe de kranten er morgen uit gaan zien. We weten over x jaar nog waar we waren toen we het hoorden. Waarschijnlijk zullen we het nooit helemaal snappen.
In Den Haag staan 'Fortuynaanhangers' te schreeuwen dat Kok een moordenaar is. Ik geloof niet dat dit de gemiddelde LPF-aanhang is - het leken me meer skinheads, relschoppers en andere idioten.
Vanmiddag, onverwacht warm, fietsend naar het werk. Ik hoorde ze voor ik ze zag: twee paartjes gierzwaluwen. Okee, een gierzwaluw is geen gewone zwaluw. Maar vier zwaluwen maken zomer, vind ik.
Op het werk was alles heel rustig.
En toen werd alles anders.
Nu.nl meldt:

Ongeveer 16 procent van de Nederlanders is bereid te sterven voor een ideaal. Van deze groep wil 44 procent het leven laten voor familie. Bijna een kwart wil sterven voor het geloof. Zeventien procent noemt vrijheid als hoger ideaal, 13 procent een betere wereld.
Dit blijkt vrijdag uit een NIPO-enquête onder 788 Nederlanders, die werd uitgevoerd in opdracht van het tv-programma Knevel op zaterdag. Van de ondervraagden wil 44 procent zeker niet en een percentage van 32 waarschijnlijk niet sterven voor een ideaal. 8 Procent weet het niet.
Ook werd de respondenten gevraagd wie zij zien als martelaar. Het vaakst werden personen genoemd die zelfmoordaanslagen plegen (Palestijnen, de daders van '11 september') en vertegenwoordigers van het christelijk geloof onder wie Jezus.
Helden die vochten voor vrijheid en mensenrechten zoals Martin Luther King, Mandela en Ghandi en verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog krijgen minder aanhang. Een enkeling noemt politici als Wim Kok, Pim Fortuyn of Tineke Netelenbos.

Tineke Netelenbos??? Kok en Fortuyn vind ik dan nog beter te begrijpen.
Franse verkiezingen:
Toen ruim 81 procent van de stemmen was geteld, stond Le Pen op 18,27 procent.
18,27 procent.
Merde...
Ben ik nou gek of zijn die Leefbaar Nederlandposters op de verkiezingsborden een beetje... Een beetje erg? Of zo?
Ik zit nog steeds te prutsen met m'n tuin. Er staan veel miniplantjes in bakken om uitgepoot te worden. Er liggen nog veel zakjes zaad die gezaaid kunnen worden. Het lijkt er verdacht veel op dat de meeste bloemen in diverse tinten paars, blauw of geel zijn - blijkbaar zijn dat mijn kleuren (en als ik nou een knalrooie klaproos wil??).
Voorlopig is dit de realiteit:
bijna 90 vierkante meter gras (veel te hoog); zuring (veel te veel en niet welkom); brandnetels (veel, mogen in een hoekje blijven staan voor de vlinders maar hebben niet helemaal begrepen dat ze geacht worden niet mijn hele tuin door te wortelen en overal op te slaan); een cotoneaster die - zojuist besloten - alleen nog mag dienen als groeisteun voor de kamperfoelie (als die niet aanslaat is het helaas over voor de cotoneaster, oneerlijk maar toch); guldenroede die leuk is maar net zo onopgevoed als de brandnetels, gelukkig wel veel makkelijker te verwijderen; berenklauw die eigenlijk alleen welkom zou zijn als ie in z'n eentje in een hoek stond, niet met veertien in de doorsteek naar het pad; weegbree die best leuk is maar ook weer: overdaad schaadt; de roos die nog steeds voorbijgangers vastnagelt omdat we er nog niet aan toe gekomen zijn een hek van gaas neer te zetten; drie kerstbomen die van mij niet hoeven; aucuba's die ik monsterlijk vind maar die wel een goede afscheiding maken, ook in de winter. Over de sering ben ik wèl tevreden - die staat verpletterend te bloeien.
Heel fout eigenlijk: eigen plant eerst. Maar als mijn tuin natuur was, waren er ook grazers die het gras kort hielden. Het dierlijk leven in de tuin is divers, van allerlei soorten spinnen en kevers tot padden, vlinders, vogels, en: véél katten.
Ik heb dus eigenlijk een kattenbak gestoffeerd met ruige planten.
Donderdag is vriendje vrij en gaan we een poging wagen. Weer alles er uit trekken, kijken of maaien een optie is of dat zeisen minder energie kost, en her en der wat aarde blootleggen om plantjes in uit te zetten. De komende tijd dan die plantjes bewaken, want open grond is ideaal voor zowel katten als onkruid.
Denkt u aan ons donderdag?
5 mei. Bevrijdingsfeesten in de motregen.
Op weg naar vriendje na het werk ineens beseft dat ik door mijn proeftijd heen ben.
Op weg naar huis na vriendje een zwalkende zwerver tegengekomen die doorweekt brood voor de eenden van straat haalde en op at.
Vrijheid heeft soms een rare smaak.

zondag, mei 05, 2002

Verbal Jam geeft me bij zijn laatste stukken (vooral Fortuyn en Gouden strijkstok) het gevoel: O ja! Dat bedoel ik!
Hoef ik het zelf niet meer op te schrijven ;-)
Het schijnt not done te zijn om je politieke voorkeur uit te spreken. Opiniebladen melden dat het straatbeeld met ramen vol verkiezingsposters dreigt uit te sterven. Mijn bovenbuurman heeft een poster hangen. Hij leek me een Fortuyngevoelige PvdA-er, maar hij blijkt een SP-aanhanger. Verderop in de wijk staan twee huizen gebroederlijk naast elkaar, de één met een PvdA-poster, de ander met een VVD-oproep.
Ik twijfel nog. Lang was het een principe om gemeentelijk SP te stemmen (wegens concrete actie op gemeentelijk niveau), en landelijk Groenlinks (wegens de Machiavellistische instelling dat die meer kon doen want een grotere ploeg). GL geeft me nu een beetje de kriebels, ten eerste en ten tweede en dan alsnog iets anders vinden. Dus ik wilde SP stemmen - als we dan een rechts kabinet krijgen, is er tenminste een beetje kritisch tegengas. (Laat Fortuyn een paar keer debatteren met Marijnissen of Kant, en hij loopt kwaad weg.) Lees ik dat een links(ig) kabinet nu 80 zetels zou kunnen halen. Hm. De SP roept altijd dat ze niet willen regeren, maar misschien dat ze van mening veranderen als ze zo'n kans kregen. Ik vind het flauw om te zeggen: wij willen niet regeren. En als een stem op GL een links kabinet in zicht brengt...
Maar ja: ik vind de SP een van de weinige partijen die nog principes heeft. Is natuurlijk ook makkelijk als je niet regeert.
Wat moet ik nou?
De stemwijzer gaf als 3e optie geloof ik de ChristenUnie, maar dat was puur op grond van hun 'groene' standpunt - geen haar op mijn hoofd die erover denkt CU te stemmen. Dan nog liever PvdA.
Ander principe: ik stem altijd op een vrouw. En nooit op nummer 1 (erg makkelijk, want we hebben geen vrouwelijke lijsttrekkers, maar goed - dat wordt trouwens ook eens tijd!).
Stemmen ga ik in ieder geval. Als je stemrecht hebt, moet je het gebruiken, er is voor gevochten, en wie niet stemt mag niet mekkeren als ie het ergens niet mee eens vind ik. Ik vermoed dat het SP wordt, maar helemaal zeker weet ik het niet.
"Door de straten met mijn blote vriendin". En zo'n zoeker komt bij mij uit.
Sorry - ik heb geen tips.
Late dienst dus nu klaarwakker.
Ik las vanochtend in de NRC dat er een verkiezingsenquête was gehouden onder tachtig mensen (als ik het me goed herinner). Uitslag:
SP 80 zetels, Groenlinks 60. De 80 waren bezoekers van de Hennepbeurs ;-)