zaterdag, oktober 23, 2004

TT 111 Onderzoek mislukte laserbehandeling

HILVERSUM Bij zeker drie van veertien patiënten die bij een Nederlandse arts in Portugal een ooglaserbehandeling hebben ondergaan, is het zicht ernstig aangetast. De consumentenrubriek Kassa heeft dat gemeld. De Inspectie van de Volksgezondheid stelt een onderzoek in.
De behandelingen hebben op 31 mei en 1 juni plaatsgevonden in de kliniek Eye-Q-Vision in Lagoa. De problemen zijn volgens de behandelend arts ontstaan doordat de apparatuur faalde.
Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap is bezig een register op te stellen van goede ooglaserartsen. Op termijn komen ook hun prestaties op internet.
Man schiet op muis en raakt vriendin

In de Amerikaanse staat Penssylvania heeft een man zijn vriendin in de bovenarm geschoten, terwijl hij richtte op een muis. Zo luidde althans de verklaring van de schutter, de 43-jarige Donald Rugg uit Concluence.
Met een wapen van .22 kaliber probeerde de man de muis te raken, maar uiteindelijk was zijn vriendin de klos. Ze moest worden overgebracht naar het ziekenhuis, haar situatie is stabiel. Rugg zal niet worden vervolgd, wel raadde de politie van Confluence de mensen aan "geen vuurwapens binnenshuis te gebruiken."
(Bron)
Man gearresteerd met sinaasappelkanon

In Friesland heeft de politie van Franeker afgelopen donderdag een man aangehouden, die een wel heel aparte doe-het-zelf wapen had gemaakt. De 38-jarige inwoner uit Zwaagwesteinde droeg namelijk een sinaasappelkanon bij zich. Met het projectiel had de man de ruiten van een woning gesloopt.
Bij het incident vielen geen gewonden, maar ontstond er wel een enorme ravage door rondzwervende glasscherven en sinaasappelresten. De politie nam het wapen in beslag en gaf de man een procesverbaal voor vernieling en verboden wapenbezit. Het motief van de man wilde de politie niet zeggen.
Het wegschieten van sinaasappels met een zelfgemaakt wapen is niet nieuw. Vorig jaar augustus werden twee mannen in Wijk en Aalburg aangehouden omdat zij met pvc-buizen een lanceerapparaat hadden gemaakt waarmee zij eveneens de oranjekleurige vruchten wegschoten. Door in een soort magazijn haarlak te spuiten en die tot ontbranding te brengen, werd het fruit weggeschoten. In het verleden zijn ook regelmatig aardappelvuurders in beslaggenomen.
(Bron)
Zeldzame dolfijn spoelt aan op Texel

Op het strand bij De Koog op Texel is gisteren een nog geheel gaaf kadaver van een witsnuitdolfijn aangetroffen. Dolfijnen worden de laatste tijd vaker gesignaleerd bij de kust van Texel. Er worden zelfs weer scholen speelse tuimelaars, bekend van het dolfinarium, gesignaleerd.
Witsnuitdolfijnen worden wel vaker dood op het strand aangetroffen, maar dan zijn ze altijd al in verre staat van ontbinding. Deskundigen van zeehondenopvang Ecomare hebben zich nu over de aangespoelde dolfijn ontfermd. Het kadaver weegt 200 kilo en is naar schatting tien jaar oud. Het vrouwtje is inmiddels naar Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden gebracht, waar het zal worden onderzocht.
(Bron)
Wilders ontvlucht allochtonenwijk

Onafhankelijk Tweede-Kamerlid Geert Wilders moet zijn tweede woning verlaten. Naar eigen zeggen voelt hij zich niet meer veilig in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar driekwart van de bevolking van allochtone afkomst is. "Het is voor mij de slechtste plek om te wonen", zo zegt hij in een vraaggesprek met Volkskrant Magazine.
Zijn woning in Utrecht wordt doordeweeks gebruikt voor zijn werkzaamheden als kamerlid. Volgens Wilders is het onverstandig geworden dat hij en zijn vrouw er blijven wonen. In het interview wilde hij niet ingaan op de concrete bedreigingen van buurtgenoten. Omdat nu ook de veiligheid van zijn vrouw in het geding is, gaan ze weg. "Zij stelt geen grens. Voor mij is de enige grens haar veiligheid. Ik laat eerder mezelf iets overkomen dan haar. Maar dat is ook een van de redenen dat we daar weg moeten."
Geert Wilders staat bekend om uitgesproken mening, met name over de islam. Speerpunten van hem zijn het aanpakken van moslims die onvoldoende integreren en het moslimextremisme, dat volgens hem in Nederland onvoldoende wordt aangepakt.
Door zijn uitgesproken mening heeft Wilders vele tegenstanders gekregen. De laatste tijd wordt hij met regelmaat bedreigd. Zo werd deze week bekend dat Wilders zwaar bewaakt wordt, vanwege concrete doodsbedreigingen. Vier lijfwachten van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) bewaken hem nu 24 uur per dag. Hij wordt rondgereden in een gepantserde auto. Een tweede auto rijdt steeds vooruit om de omgeving te verkennen.
(Bron)
Ralph Nader niet op stembiljetten Ohio

De naam van onafhankelijk Amerikaans presidentskandidaat Ralph Nader zal in de staat Ohio niet op de stembiljetten verschijnen. Dat heeft het hooggerechtshof in de staat vrijdag bepaald. De kandidaat zou onvoldoende geldige handtekeningen hebben verzameld. Een bezwaar van Nader tegen dat besluit kwam volgens de rechter te laat.
Eerder besloot het hooggerechtshof in Florida dat Nader daar wel aan de verkiezingen mag deelnemen. In de staat Pennsylvania zal Nader echter net als in Ohio niet kunnen worden gekozen. Ook daar besloot een rechter dat Nader onvoldoende geldige handtekeningen had binnengehaald.
De 70-jarige Nader speelt in de race om het presidentsschap niet echt mee, maar aangenomen wordt dat de stemmen op hem voornamelijk ten koste gaan van het aantal stemmen dat de Democraat John Kerry zal binnenslepen. Zo kreeg Nader in 2000, als kandidaat voor de Green Party, bijna 100.000 stemmen in Florida. Democraat Al Gore verloor in Florida van Bush met een verschil van 537 stemmen, en verloor daarmee de race om het presidentschap. In zowel Ohio als Pennsylvania als Florida wordt een nek-aan-nek-race voorspeld tussen de belangrijkste presidentskandidaten Bush en Kerry. De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn op 2 november.
(Bron)
Fietser beschoten na aanrijding met scooter

Een 21-jarige Nijmegenaar is donderdagavond, toen hij over de Wijchenseweg in de richting van het centrum van Nijmegen fietste, aangereden door een scooter en vervolgens nog door één van de berijders beschoten.
De fietser reed juist op de brug over het Maas-Waalkanaal toen hij achter zich een scooter, luid claxonnerend, hoorde naderen. Op het moment dat hij werd ingehaald voelde hij dat hij van achteren tegen zijn bagagedrager geduwd werd, maar ondanks dat behield hij de macht over het stuur. De scooter daarentegen slingerde door de manoeuvre en botste vervolgens tegen de vangrail van de brug, waardoor drie mannen, die gedrieën op deze scooter zaten, over de weg buitelden.
Een getuige die dit tafereel zag gebeuren meldde later dat één van de mannen op de scooter, een 23-jarige Nijmegenaar, gewond op de weg bleef liggen. Eén van de andere mannen kwam vervolgens op de fietser af en begon op hem in te slaan. De fietser verklaarde naderhand dat hij op dat moment ook een vuurwapen op de weg zag liggen. De man die op hem insloeg zag het wapen ook en pakte het op.
De fietser voelde zich hierdoor dermate bedreigd dat hij te voet de plek ontvluchtte in de richting van een horecagelegenheid. Daarbij is hij volgens eigen zeggen meerdere malen beschoten, waarbij hij gelukkig niet werd geraakt. De politie vond bij onderzoek ter plaatse later een kogelhuls, van vermoedelijk een gasalarmpistool.
De gewonde scooterberijder is later naar een ziekenhuis overgebracht. De andere twee, Nijmegenaren van 20 en 23 jaar, zijn aangehouden voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.
(Bron)
Trekvogels vliegen verkeerde kant op

Franse vogeldeskundigen staan momenteel voor een raadsel. In het land wemelt het van de dwergarenden, roofvogels die zich normaal gesproken momenteel in Afrika en India zouden moeten bevinden. De in Europa vrij zeldzame vogels brengen de zomer gewoonlijk door in Noord-Afrika en zuidelijk Europa, om vanaf oktober zuid- en oostwaarts te trekken.
Dit najaar zijn de dwergarenden echter richting het noorden getrokken. Vogelaars in het zuiden van Frankrijk kijken hun ogen uit, in de afgelopen twee weken zijn meer dan duizend exemplaren van de zeldzame soort waargenomen. Volgens de Franse Vogelbescherming is het voor het eerst dat dit merkwaardige verschijnsel zich heeft voorgegaan. Naar de redenen kan men enkel gissen. Speculaties dat het met klimaatveranderingen te maken heeft lijken niet waarschijnlijk, omdat de omgekeerde trek bij geen enkele andere trekvogelsoort is geconstateerd.
(Bron)
Woningen Fries dorp ontruimd door stank

BAKHUIZEN - In het Friese dorp Bakhuizen zijn zaterdag tien woningen ontruimd nadat een sterke terpentinelucht de bewoners de adem had benomen. De dertig geëvacueerde bewoners zijn deels opgevangen in het plaatselijke dorpshuis. Dat heeft wethouder J. Meinsma van de gemeente Gaasterlân-Sleat gezegd.
Rond 10.00 uur sloegen de eerste bewoners alarm nadat ze al enkele uren in de stank hadden gezeten. Zes mensen raakten onwel door de geur. Zij zijn door medewerkers van de GGD behandeld. Daarop werden de huizen ontruimd. De stank nam aan het begin van de middag alweer af, maar waar de geur vandaan kwam is voor hulpdiensten nog onduidelijk.
De brandweer doet onderzoek naar de oorzaak. Wethouder Meinsma verwacht dat de bewoners aan het eind van de middag weer terug naar hun huizen kunnen.
(Bron)
Kamer wil onderzoek stijging zorgpremies

HILVERSUM/DEN HAAG - Een ruime meerderheid van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar de kostenstijging die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afgelopen week voorspelde voor komend jaar. De kartelwaakhond NMa of de Zorgautoriteit in oprichting zou zich hierover moeten buigen, bepleitte VVD-Kamerlid Schippers zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
CDA'er Buijs en PvdA'er Heemskerk sluiten zich daar bij aan. ZN raamt de kostenstijging op tussen de 8 en 13 procent. Ten minste een deel daarvan wordt doorberekend in de premie. Schippers vraagt zich af of dat zomaar kan. "Dat is een soort kartelgedrag. Volgens mij mag dat niet", zei ze. Ze noemt de stijging "absurd".
Ook Heemskerk is "hogelijk verbaasd". Hij vindt dat ZN in elk geval de verdenking op zich laadt dat de branchevereniging collectieve prijsafspraken maakt. Buijs sluit zich daar "helemaal bij aan."
Volgens minister Laager (Volksgezondheid) loopt het zo'n vaart niet, liet hij vorige week al weten. Hij verwacht een premiestijging van 4 tot 5 procent. Als zorgverzekeraars daarboven gaan zitten, prijzen ze zichzelf uit de markt. Laager verdedigt komende week zijn begroting in de Tweede Kamer.
(Bron)
Vloer zakt onder winkelend publiek weg

AMSTERDAM - In een schoenenwinkel aan de Nieuwendijk in Amsterdam is de vloer zaterdagmiddag onder het winkelend publiek weggezakt. Door nog onbekende oorzaak ontstond een gat van ongeveer twee bij tweeënhalve meter in de vloer.
Enkele mensen zakten met de vloer mee het gat in maar niemand raakte gewond, aldus politiewoordvoerder Remco Gerritsen. De brandweer moest eraan te pas komen om een aantal personen die achter het gat in de winkel vast kwamen te staan, te bevrijden.
Het incident vond plaats tegen sluitingstijd, rond kwart over vijf. De dienst bouw-en woningtoezicht zal een onderzoek doen naar de toedracht.
(Bron)
Rotterdam geeft huizen weg tegen verpaupering

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam geeft in de wijk Spangen woningen weg om verdere verpaupering tegen te gaan. Rotterdam stelt als voorwaarde dat de huiseigenaren hun optrekje wel opknappen. De gemeente heeft berekend dat ze dat ongeveer 90.000 tot 210.000 euro zal kosten.
Spangen is een van de probleemwijken, die de gemeente onder de loep neemt. De wijk kampte onder meer met drugsoverlast en malafide huiseigenaren. De gemeente wil kopers trekken, omdat zij doorgaans meer betrokken zijn bij de buurt, waardoor die opknapt. "In Spangen zijn bijna geen koopwoningen", zei projectleider D. Blom van de gemeente zaterdag.
De gemeente vond het Wallis-blok, waar het in het experiment om gaat, architectonisch zo interessant dat ze verder verval zonde vond. Het blok staat grotendeels leeg. De gemeente had de keuze om het zelf op te knappen en te verkopen of het - gecontroleerd - uit handen te geven en koos voor het laatste.
De nieuwe eigenaren moeten gezamenlijk de buitenkant laten renoveren door een aannemer. Ook aan de binnenkant moet het een en ander gebeuren. Zo moeten er gescheiden opgangen komen en dient de riolering te worden vernieuwd. De inrichting wordt aan de mensen zelf overgelaten, aldus Blom. Mensen mogen zelf bepalen waar het toilet komt, maar de riolering en het water wordt voor ze aangelegd. Handige eigenaren mogen ook zelf aan de slag gaan, wat ze weer winst oplevert.
De gemeente heeft een aantal kwaliteitseisen opgesteld. Die eisen bepalen de indicatieprijs van de woning. De eigenaar mag kiezen hoeveel verdiepingen hij wil. Het kleinste huis van ongeveer 100 vierkante meter kost minimaal 90.000 euro, een heel pand van drie etages 210.000 euro.
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling de woning later te verhuren. De gemeente hoopt namelijk dat er een sociale cohesie onder de eigenaren ontstaat, wat de wijk ten goede komt. Ze is niet bang voor huisjesmelkers. "We kennen ze en bovendien komen ze wel bovendrijven, want het is een intensief proces. Daar willen ze niet veel tijd in investeren."
Het project loopt al even. In een maand tijd hebben zich ongeveer vijftig belangstellenden gemeld. De gemeente heeft ongeveer 30 tot 35 huizen te vergeven. Blom verwacht dat september 2005 de bewoners kunnen beginnen met opknappen en dat ze een jaar later in hun huis wonen. Als het project slaagt, wil Rotterdam onderzoeken of het experiment ook in andere wijken kan worden toegepast. "Wij zijn al heel enthousiast", aldus Blom.
(Bron)
TT 192 Captain Kirk wil echt de ruimte in

LONDEN Jarenlang zweefde hij zogenaamd door de ruimte, maar nu wil Captain Kirk echt de lucht in. Acteur William Shatner (Star Trek) heeft zich daarom aangemeld bij de Britse zakenman en avonturier Richard Branson voor een ruimtereis.
Shatner is een van de 7000 mensen die bij Branson hebben aangeklopt. Onlangs maakte Branson bekend dat hij in 2008 de eerste ruimtetoeristen buiten de dampkring wil brengen. Eenmaal daar kunnen de 'ruimtevaarders' van een paar minuten gewichtloosheid genieten.
De vlucht in het ruimteschip Virgin Galactic VSS Enterprise moet drie uur gaan duren en kost zo'n 170.000 euro.
Meer geld naar directies van goede doelen

AMSTERDAM - De salarissen van directeuren bij goede doelen slokken een steeds groter deel op van de donaties van gevers. De salariskosten bij de vijftig grootste fondsenwervers stegen in 2003 met 6,5 procent naar 6,9 miljoen euro. De totale opbrengst aan giften daalde in hetzelfde jaar echter met 5,5 procent naar 660 miljoen euro.
Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant naar de vijftig grootste goede doelen in Nederland. Van elke 100 euro aan donaties is ruim 1 euro nodig om de in totaal 66 directieleden te kunnen betalen. In 2002 was dat nog 90 eurocent. Het brutojaarsalaris van een doorsnee directeur bedroeg vorig jaar 83.000 euro. Inclusief pensioenkosten en sociale lasten kostte een directeur gemiddeld 100.000 euro.
De Hartstichting staat weer bovenaan in de ranglijst van goede doelen die het meeste uitgeven aan kosten voor de directie, hoewel die kosten afgelopen jaar met 7 procent daalden. Gemiddeld bedroeg het brutoloon voor de top bij de Hartstichting 146.391 euro. Vorige publicaties over directiekosten leidde er uiteindelijk toe dat de medisch directeur van de Hartstichting, V. Manger Cats, met vervroegd pensioen ging.
Ontwikkelingsorganisatie Unicef staat op de tweede plaats met 139.000 euro. Het Ronald McDonald Fonds (nummer 6) en het Prinses Beatrix Fonds (8) komen hoog binnen op de lijst met respectievelijk 115.619 euro en 109.604 euro. Onderaan de lijst staat opnieuw het Leger des Heils met 25.730 euro.
Het Wereld Natuurfonds geeft absoluut gezien het meeste geld uit aan zijn directie. Daar is namelijk het aantal fte's (3,85) het hoogst en bedraagt het gemiddelde jaarsalaris bijna 91.000 euro. Het Prinses Beatrix Fonds is verhoudingsgewijs veel geld kwijt aan zijn directeur. Van alle donaties ging 3,9 procent op aan diens salariskosten. Het christelijke Open Doors weigerde voor het onderzoek informatie te geven.
(Bron)
Het Koninklijk Huis kost schatkist 95 miljoen

DEN HAAG - Het Koninklijk Huis staat voor komend jaar voor 95 miljoen euro in de boeken. Dat is 10 miljoen meer dan in de begrotingsstukken die rond prinsjesdag werden verspreid. Het verschil komt voor een belangrijk deel door de kosten van het zilveren jubileum, die daar niet in waren meegenomen. Die kosten komen op 8,4 miljoen, aldus waarnemend premier Zalm in een brief die maandag naar de Tweede Kamer gaat.
[Ah, en 8,4 = 10? Dat zal ik onthouden als ik mijn belasting moet betalen.]
Het is niet duidelijk waarom het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix niet was meegenomen in de begroting. Hetzelfde geldt voor de kosten van de Rijksvoorlichtingsdienst (135.000 euro) en overige personele kosten (850.000 euro).
De uitkeringen aan leden van het Koninklijk Huis (6,2 miljoen euro) vormen dus slechts een kleine minderheid van de totale kosten. Alleen al voor de beveiliging van de paleizen staat 32 miljoen euro. Dat is exclusief de persoonsbeveiliging die op 6,8 miljoen komt.
(Bron)

Ik zie nog wel een bezuinigingsmogelijkheidje.

vrijdag, oktober 22, 2004

Restaurants: geen kabeljauw op menu

UTRECHT - Vier gerenommeerde restaurants in de provincie Utrecht schrappen kabeljauw van het menu. Met hun actie willen ze aandacht vragen voor de met uitsterven bedreigde vis. Hun klanten moeten zich realiseren dat de keus in de toekomst nog veel beperkter kan uitvallen als tegen het 'leegvissen van de zee' geen actie wordt ondernomen.
Jon Sistermans, chef-kok van restaurant Wilhelminapark in Utrecht, vindt dat de visquotaregeling 'strakker gehanteerd moet worden'. Eerder deze week pleitte een groep visserijbiologen van de Universiteit van Wageningen nog voor een totaal vangstverbod op kabeljauw in de Noordzee, volgend jaar. Met onder meer paling en tonijn hoort kabeljauw bij de vissoorten die het ernstigst in hun voortbestaan worden bedreigd.
Sistermans wil niet 'uitgeleverd worden' aan 'beursgenoteerde ondernemingen die handelen in kweekvis', maar constateert tegelijkertijd dat het steeds moeilijker wordt in het wild gevangen vissoorten op de kaart te zetten. 'Zo kom je als restauranteigenaar lelijk in de tang te zitten.'
Ook De Hoefslag in Bosch en Duin, Karel V in Utrecht en Kasteel Heemstede in Houten doen mee aan de actie.
Die wordt luid toegejuicht door Greenpeace, dat juist vorige maand begon met de verspreiding van een handzaam kaartje waarop de consument kan zien welke vis, schaal- en schelpdieren hij zonder schroom kan eten. Op de VIS-a-card van de milieuorganisatie staan niet meer dan vijf soorten die door de beugel kunnen: meerval, mossel, haring, makreel en sprot.
Vele malen langer is de opsomming van dieren die niet gegeten zouden moeten worden. Onder de absoluut verboden vissoorten zijn onder meer tarbot, zeewolf, tong, schol en zwaardvis gerangschikt, naast uiteraard paling, tonijn en kabeljauw. De categorie 'twijfelachtig' bevat zalm, sardine, koolvis en nog ruim tien soorten.
(Bron)
Grote archeologische vondsten in Bulgarije

In Bulgarije is een juwelenatelier uit de bronstijd ontdekt. Het ongeveer 5.000 jaar oude atelier werd blootgelegd in het centrum van het land. Het gaat om een productieatelier van gouden objecten voor de Balkanregio. In een maand tijd zijn al 400 juwelen en gouden voorwerpen gevonden en de archeologen vinden nog elke dag nieuwe voorwerpen. "Uit deze periode hadden we totnogtoe in Bulgarije alleen maar afzonderlijke objecten ontdekt, net als in Griekenland, Servië en Roemenië", aldus een enthousiaste directeur van het nationaal historisch museum.
Het atelier is indertijd waarschijnlijk verwoest door een natuurramp, want als er een oorlog had gewoed zou het atelier wel geplunderd zijn, menen deskundigen.
In Bulgarije werden pas geleden ook al twee grote goudschatten van de Thraciërs ontdekt. Van dit volk is vrij weinig bekend, maar Bulgarije zou mogelijk de bakermat van deze volksstam zijn. In een Thracische graftombe uit de vijfde eeuw voor Christus vond men begin deze maand een Thracische kroon en een paardensieraad. Beiden bestaan geheel uit goud.
In september ontdekten archeologen een gouden Thracisch masker met sporen van een menselijk gezicht. Het masker woog een halve kilo. Het is het eerste masker van de Thraciërs dat ooit gevonden is.
De Thraciërs waren één van de oudste Indogermaanse volkeren, en leefden in Zuidoost-Europa en Voor-Azië, met het huidige Bulgarije als geografisch centrum. Aangezien hun land aan de poorten van Europa lag, was het een doorgangs- en ontmoetingsplaats voor alle belangrijke beschavingen uit de Oudheid. Zo werd de Thracische cultuur verrijkt door contacten met Grieken, Perzen, Scythen en andere volkeren uit de Eurazische steppen, maar ook met Romeinen, Kelten en zelfs Egyptenaren.
(Bron)
Man verlaat huis door 73 konijnen

"Het is bij de konijnen af", zal een man uit New Orleans wel hebben gedacht. Hij kocht een paar maanden geleden een stel konijnen voor de gezelligheid, maar de dieren hadden het de afgelopen maanden gezelliger gehad dan de man. Toen het aantal konijnen wat de man had was gegroeid tot het aantal van 73, koos de man het hazenpad en is uit huis gevlucht.
De dieren maakten het hele huis kapot. Aan de meubels van de man werd geknaagd en de kussens en de matrassen waren ideale plekken om een holletje te maken. De dieren deden zo vaak hun behoefte dat de bewoner hier niet meer kon opruimen. Daarom besloot hij om zijn huis te verlaten en riep de hulp in van zijn huisarts. Die riep de hulp in van de dierenbescherming. Zij hadden er een dagtaak aan om alle dieren te vangen. Directrice Laura Maloney zei: "De konijnen verkeerden in goede gezondheid en waren schoon. Het huis daarentegen niet."
(Bron)

Als je niet voor beesten kan zorgen, neem ze dan ook niet!
Artsen herkennen mishandeling niet

UTRECHT - Duizenden geweldsmisdrijven blijven onopgemerkt, omdat huisartsen niet in staat zijn mishandeling en misbruik bij patiënten te herkennen. Ook beginnen politie en justitie vaak ten onrechte een onderzoek, omdat artsen een valse aangifte niet doorzien.
Dat blijkt uit onderzoek van forensische geneeskundigen van de GG&GD in Amsterdam, die 250 huisartsen hebben ondervraagd. Volgens het onderzoek, dat deze week in Medisch Contact is verschenen, voelt de helft van de artsen zich niet of onvoldoende opgeleid om een goede letselbeschrijving te kunnen geven.
Veel ondervraagde huisartsen vinden letselbeschrijving geen taak van de behandelend arts. Deze taak kan beter worden overgelaten aan onafhankelijke en deskundige forensische artsen.
De letselbeschrijving, meestal opgesteld op verzoek van de politie, wordt toegevoegd aan het proces-verbaal. Het slachtoffer dient daarmee uitdrukkelijk akkoord te gaan. Op grond van de verklaring en het proces-verbaal beslist de officier van justitie of er een strafvervolging wordt ingesteld.
(Bron)
'Christelijke scholen weren homosites'

DEN HAAG - Veel christelijke scholen blokkeren op hun computers internetpagina's die informatie verschaffen over homoseksualiteit en veilig vrijen. Dat stelt de aan D66 gerelateerde politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten. D66 gaat hierover vrijdag vragen stellen aan minister Van der Hoeven van Onderwijs.
Internetaanbieder Zeelandnet levert bijvoorbeeld het spam-filter Kliksafe, dat behalve sekssites ook sites met gewone informatie over homoseksualiteit en safe seks weert. Dit filter vindt gretig aftrek bij reformatorische scholen, aldus D66.
Sites die leerlingen van die scholen niet kunnen bekijken zijn bijvoorbeeld de sites van de homobladen Expreszo en de Gaykrant, maar ook die van jongerenomroep BNN. D66 wil dat minister Van der Hoeven ook dit voorbeeld van gebrekkige voorlichting over homoseksualiteit mee neemt in de maatregelen die zij heeft toegezegd om discriminatie van homojongeren in het middelbaar onderwijs tegen te gaan.
"Leerlingen moeten zelf de kans krijgen informatie in te winnen over onderwerpen die hen bezig houden", stelt een zegsman namens D66-parlementariër Lousewies van der Laan. "Het is naïef en discriminerend om te doen alsof homoseksualiteit niet bestaat." De partij wil ook van Van der Hoeven weten op welke schaal scholen de informatieve sites over seksualiteit weren.
Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg de minister van Onderwijs en staatssecretaris Ross van Emancipatie vorige week om concrete plannen tegen homodiscriminatie nadat het homojongerenmagazine Expreszo was geweigerd door tientallen christelijke en zwarte scholen. Uit onderzoek is onder meer gebleken dat meer dan veertig procent van de jonge homoseksuelen op school wordt gediscrimineerd en fysiek gemolesteerd.
(Bron)
'Castro moet zo snel mogelijk sterven'

MADRID - Loyola de Palacio, vice-voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat de Cubaanse leider Fidel Castro "zo snel mogelijk doodgaat". De Spaanse reageerde daarmee op de val die Castro woensdagavond na een toespraak maakte. Hij brak daarbij zijn knie en rechterarm.
"Ik zeg niet dat Castro vermoord moet worden, maar wel dat hij zo snel mogelijk moet sterven", citeerden Spaanse media de eurocommissaris vrijdag. "Castro is een kwaadaardige dictator die bloed aan zijn handen heeft kleven".
Ten overstaan van journalisten hekelde De Palacio donderdagavond ook de "softe" houding van de sociaal-democratische regering van de Spaanse premier Zapatero jegens het bewind van Castro.
De 78-jarige Cubaanse leider is donderdag geopereerd aan zijn knie, die op acht plekken was gebroken. De operatie duurde ruim drie uur en werd onder een plaatselijke verdoving uitgevoerd.
(Bron)
Brussel wil antirookfoto's op pakjes sigaretten

BRUSSEL - Europees Commissaris Byrne (Volksgezondheid) vraagt landen dringend om afschrikwekkende plaatjes op de pakjes sigaretten. Hij heeft alvast 42 schokkende foto's klaarliggen van bijvoorbeeld teerlongen, rotte tanden en een keeltumor.
Byrne komt met de foto's omdat die effectief bleken in Canada, Australië en Brazilië. De Europees Commissaris heeft de foto's door testgroepen laten kiezen uit 2100 exemplaren. "Dit is het ware gezicht van tabak", zei Byrne vrijdag in Brussel bij de presentatie. "Roken doodt meer mensen dan misdaad of verkeer. Elke minuut sterft iemand aan tabak in de Europese Unie."
(Bron)

Maar verbieden doe je zo'n melkkoe natuurlijk niet...
'Dikkerds zijn zelf verantwoordelijk voor overgewicht'

AMSTERDAM - Vrijwel alle Nederlanders, 99 procent, vindt dat dikke mensen zelf schuldig zijn aan hun overgewicht. Ze moeten het probleem ook zelf oplossen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van communicatiebureau Hill en Knowlton die vrijdag is gepresenteerd.
Iets meer dan een kwart van de ondervraagden, 26 procent, vindt dat ook de overheid een taak heeft bij het bestrijden van het overgewicht bij burgers. Daarnaast moeten ook fastfoodketens en voedselfabrikanten een bijdrage leveren. Bijna de helft van de ondervraagden vond zichzelf te zwaar.
Bierbuiken kunnen niet alleen invloed hebben op de gezondheid ter hoogte van de gordel, maar ook daaronder. Mannen met overgewicht hebben een veel grotere kans op slecht sperma. Wetenschappers komen tot die conclusie na een onderzoek bij bijna 1600 jonge Denen. Het probleem doet zich ook voor bij mannen die te mager zijn, meldde de Amerikaanse omroep CNN vrijdag.
(Bron)

Mensen weten niet waar ze het over hebben.
'Basisuitkering voor allen'

AMSTERDAM - De overheid moet nog slechts een basisuitkering garanderen voor alle Nederlanders. Werknemers en zelfstandigen kunnen zich dan individueel of groepsgewijs bijverzekeren. Die omslag is nodig, omdat het vertrouwen van werknemers en werkgevers in de overheid als hoeder van de sociale zekerheid is verdwenen.
Dat schrijven kopstukken uit vakbeweging, werkgeverskring en het openbaar bestuur vandaag in de Volkskrant. Ze hebben een jaar in het geheim over hun voorstel overlegd. Het manifest wordt naar buiten gebracht tijdens de grootste ruzie in decennia tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet over VUT, prepensioen en de levensloopregeling.
FNV-bestuurder Ton Heerts en Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten hebben het stuk voor de FNV ondertekend. CDA-coryfee Herman Wijffels tekent als voorzitter van de invloedrijke adviesraad SER. Daarnaast hebben onder meer Ronald de Leij van de werkgeversverenigingen AWVN en VNO/NCW, directeur Eric Fischer van het Verbond van Verzekeraars en Felix Rottenberg, als oud-PvdA-voorzitter, het manifest ondertekend.
De groep hekelt de sanering van de sociale zekerheid, zoals achtereenvolgende kabinetten die hebben doorgevoerd. Die sanering wordt uitgevoerd zonder toekomstvisie, omdat de sociale zekerheid slechts als kostenpost wordt gezien. Met hun manifest willen de ondertekenaars de discussie openen over een nieuwe opzet van de sociale wetgeving.
De groep bepleit publieke basisvoorzieningen voor drie 'levensfases'. In de 'vormingsfase' moet het recht op scholing tot bachelor-niveau - tot en met het derde studiejaar - financieel worden gegarandeerd. Wie eerder stopt met leren en gaat werken, krijgt het overblijvende bedrag aan scholingsrechten bijgeschreven op zijn persoonlijke levenslooprekening. Die rekening speelt een rol tijdens het werkzame leven, de 'productieve levensfase'. Er kan verlof mee worden gefinancierd voor studie of zorg voor kinderen of ouders. De rekening kan ook worden gebruikt voor prepensioen of aanvulling bij demotie (een stap terug aan het eind van de carrière).
Wie tijdens het werkzame leven werkloos of arbeidsongeschikt wordt, ontvangt een basisuitkering. Deze uitkering kan met CAO- of bedrijfsregelingen worden aangevuld. Wie langdurig arbeidsongeschikt wordt, moet tot de pensionering een bovenminimale uitkering krijgen.
Na het werkzame leven, moet de regering opnieuw een basisinkomen garanderen, de AOW. Deze minimale uitkering wordt nu in de praktijk meestal al aangevuld met pensioen, dat bij CAO of per bedrijf wordt geregeld. Daarnaast kunnen burgers hun AOW en pensioen aanvullen met individuele regelingen zoals lijfrentes. Dit 'drietrapsmodel' wil de groep laten gelden voor de hele sociale zekerheid.
(Bron)
Ehm... Vacature: "Een goede beersing van de nederlandse taal in woord en geschrift zijn een must." - sja. Drie fouten (als je 'beersing' als één telt), een een Engelse term waar een prima Nederlands woord voor is...
"Mijn neerlans zijn betert!"
Nog een week voor de wintertijd weer ingaat.
Ik heb nu al het gevoel dat ik in december zit, ben blij als de zon dan in die paar uurtjes dat het licht is nog effe tevoorschijn komt.
Het ergste is: dan heb je dat uurtje erbij, maar ja, dat duurt niet lang als de 'dagen' per dag 4 minuten korter worden.
Vrijdag zon op 8.17, onder 18.30. Brrr.

donderdag, oktober 21, 2004

Door Marokkanen gepest echtpaar verlaat huis

Het echtpaar Bert en Marja uit de Amsterdamse Diamantbuurt, die eind augustus in de Volkskrant hun verhaal deden over intimidatie door Marokkaanse terreurjeugd, hebben hun huis verlaten. De pesterijen zijn hen teveel geworden.
Na een maand van betrekkelijke rust trof Marja vorige week een op haar auto gekrast hakenkruis aan. Afgelopen maandagavond werd er een straatklinker tegen de raamsponning gegooid. Dinsdagavond bleek er een raam te zijn ingegooid plus de ruit van Berts bestelbus. Toen ze voor aangifte op het bureau waren, werden nog drie bakstenen door de ramen gesmeten.
Op advies van en onder toezicht van de politie is dinsdagnacht de woning dichtgespijkerd met houten platen. Marokkaanse hangjeugd sloeg het grijnzend gade.
Burgemeester Job Cohen toont zich geschrokken: "Ik vind het heel slecht. We weten precies wie daar op straat rondhangt, maar strafbare feiten moet je in ons rechtssysteem wel bewijzen."
Zoals gewoonlijk in de Diamantbuurt heeft niemand iets gezien. Slechts een handvol buurtbewoners stond dinsdagnacht ontdaan op straat te kijken hoe de woning werd geblindeerd. "Die ellende is hier al jaren aan de gang", is het enige dat een Turkse bewoner kon uitbrengen.
PvdA en VVD in Oud-Zuid willen naar aanleiding van het verhuizen het echtpaar dat er camera's in de buurt worden geplaatst en dat er een samenscholingsverbod wordt ingesteld. Een woordvoerder van Woningbouwvereniging AWV is er ook helemaal klaar mee: "We weten dat vrijwel niemand durft te klagen of aangifte te doen, omdat het te gevaarlijk is. We zijn er dan ook van overtuigd dat er meer in de buurt aan de hand is. In samenwerking met de politie gaan we uitzoeken of die knapen ook in de Diamantbuurt wonen. Zo ja, dan gaan we hun ouders aanspreken."
(Bron)

Zijn die camera's en dat samenscholingsverbod niet een beetje eh... láát?
Vrouw vergeet tas met 23.000 euro op straat

Een man heeft afgelopen maandag in Alphen aan den Rijn een handtas met een wel erg kostbare inhoud gevonden. Er zat namelijk 23 duizend euro in, en ook nog eens flink wat goud en sieraden. De vinder was zo aardig om de tas naar het politiebureau te brengen, alwaar de eigenaresse hem niet veel later op kwam halen.
De vrouw verklaarde de tas te zijn vergeten bij het instappen van de bus, en dit pas even later beseft te hebben. Ze zei dat ze de kostbaarheden had meegenomen omdat ze bang was dat er bij haar thuis zou worden ingebroken. Ook meldde ze dat de eerlijke vinder een beloning tegemoet kan zien.
(Bron)
Dertig dronken kerstmannen veroorzaken overlast

ZWOLLE - Dertig kerstmannen hebben woensdagavond in Zwolle de nodige geluidsoverlast veroorzaakt. De dertig witbebaarde mannen bleken onder invloed van alcohol onderweg naar een feest, zo meldde de politie donderdag.
De groep was van het station lopend onderweg naar een feest elders in de stad. De politie hield de kerstmannen aan. Na inlevering van de overgebleven biertjes mochten ze hun weg vervolgen.
(Bron)
'Veel Turkse vrouwen accepteren pak slaag van echtgenoot'

ANKARA - Ruim eenderde van de Turkse vrouwen vindt dat ze slaag verdienen als zij ruzie maken met hun man, hem seks weigeren of het eten laten aanbranden. Dat is de uitkomst van een enquête die het Turkse persbureau Anatolië donderdag heeft gepubliceerd.
Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de vrouwen in Turkije vindt dat haar man gelijk heeft als hij haar slaat om ten minste één van de volgende redenen: het eten laten verbranden, de mening van haar man betwisten, onnodig geld uitgeven, de kinderen verwaarlozen of weigeren seks met hem te hebben. Op het Turkse platteland is dat percentage 57.
De peiling is gehouden onder ruim 8000 getrouwde vrouwen door de Hacettepe Universiteit in Ankara, op kosten van de Europese Unie en de Turkse regering. De EU, waarvan Turkije lid wil worden, oefent druk uit op Ankara om de rechten van vrouwen beter te beschermen.
(Bron)

Brr...
Winkelbediende dreigt voedsel te vergiftigen

De politie heeft in Hoogezand een medewerkster van een supermarkt aangehouden die dreigde het voedsel in de winkel te vergiftigen. De 29-jarige vrouw wilde dit dreigement ten uitvoer brengen wanneer niet op haar eis ?het ontslag van haar baas? zou worden ingegaan.
Eerder had de medewerkster haar chef beschuldigd van ongewenste intimiteiten en hierover haar beklag gedaan. Maar omdat ze zich niet serieus genomen voelde ging ze over tot het schrijven van een anonieme brief, waarin ze met het vergiftigen van artikelen in de supermarkt dreigde.
Na uitgebreid onderzoek onder het personeel van de winkel kwam de politie haar op het spoor. De vrouw wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)
Tips zelfverrijking in ambtenarenblad vallen verkeerd

AMSTERDAM - Een artikel in personeelsblad Maxxx van de gemeente Amsterdam met tips voor zelfverrijking heeft binnen de stadhuismuren nogal wat opschudding veroorzaakt. Gemeentesecretaris Erik Gerritsen en de directeuren van de afdeling personeelszaken en communicatie konden de grappig bedoelde tekst totaal niet waarderen.
In het stuk krijgen ambtenaren advies over hoe ze hun leidinggevende op slinkse wijze om de tuin kunnen leiden. Volgens een woordvoerster van Gerritsen druist de tekst volledig in tegen de kernwaarden waar de gemeente aan hecht; open, actief en integer. "Sommige teksten zijn ook onjuist. Het is grappig bedoeld, maar de redacteuren zijn hun doel voorbij geschoten."
In het artikel staan teksten als "konkel, slijm, lieg en bedrieg: zo sleep je het maximale uit je baan bij de gemeente" en als tip om de "inkomensoorlog" te winnen zou je je baas dronken kunnen voeren.
De gemeentesecretaris, verantwoordelijk voor het ambtenarenapparaat, heeft onmiddellijk maatregelen getroffen en de hoofdredacteur en de eindredacteur van het blad op non-actief gesteld. Dit gebeurde om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.
(Bron)
CBR-medewerkers ritselden zeker duizend rijbewijzen

ROTTERDAM - Drie medewerkers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben sinds 2000 zeker duizend Nederlandse rijbewijzen 'geregeld' voor kandidaten die meermalen waren gezakt. Ook zette het drietal binnen een jaar 577 Iraakse rijbewijzen om in Nederlandse.
Samen met twee rijschoolhouders uit Rotterdam en Den Haag en een zoon van een van de rijschoolhouders moet het drietal maandag en dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen voor valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen en het omkopen van ambtenaren.
De zaak kwam in maart aan het licht, doordat de betrokken examinatoren een buitengewoon hoog slagingspercentage hadden. De CBR-medewerkers werkten voor de afdeling bureau nader onderzoek rijvaardigheden (BNOR) waar leerlingen die meermalen zijn gezakt voor het rijexamen terechtkomen en dat buitenlandse rijbewijzen omzet. Bij de betrokken rijscholen kon tegen betaling van 1500 euro een examen worden geregeld bij de twee examinatoren van het BNOR.
Het is de vraag of alle verdachten maandag voor de rechter verschijnen. De Rotterdamse rijschoolhouder is voortvluchtig. De vijf anderen zitten momenteel niet vast.
(Bron)
Vanaf Den Haag gezien iets voorbij Gouda Goverwelle: een grote zilverreiger. Exotische verschijning in de polder, tussen veel blauwe reigers, massa's ganzen, verzamelende kieviten en grote groepen eenden.

woensdag, oktober 20, 2004

Tis buiten lauw en plakkerig klam. Het hoost en het flitst, en de kat wilde heel erg graag heel erg snel naar binnen. Dan zie je zo'n zwarte schaduw vanonder de struiken schieten ;-)
Tis weer hip: fotobehang, deur- of muurvullend. Een tropisch strand, een herfstbos, een stadsgezicht, een muur vol rozen, een tijger die op je afspringt?
Plastic pistool valt kapot: overval mislukt

BERLIJN - Twee onhandige dieven hebben woensdag een bankoverval verprutst nadat een van hen zijn plastic pistool op de grond kapot liet vallen. "Het is nep", schreeuwde een vrouw en de overvallers in het Duitse Wuppertal sloegen op de vlucht.
De politie heeft de twee mannen later in de kraag gevat. Onderweg hadden ze nog een pistool laten vallen. Dat bleek wel echt, maar was kapot. Volgens de politie hebben de twee mannen verklaard dat ze door de opmerking van de vrouw zo schrokken, dat ze in paniek naar buiten renden.
(Bron)
TT 112 Hoogervorst: matig premiestijging

DEN HAAG Minister Hoogervorst van VWS roept de particuliere zorgverzekeraars op om de premiestijging volgend jaar te beperken. De verzekeraars verwachten dat hun kosten in 2005 met 8 tot 13 procent zullen stijgen, zo bleek vorige week.
Voor een gemiddeld gezin kan de premie met een paar honderd euro stijgen. De minister denkt dat een stijging van 4 tot 5 procent redelijk is. Hij kan de verzekeraars echter niet dwingen de premiestijging beperkt te houden.
De kosten stijgen onder meer door het toenemende beroep op de zorg. Eind dit jaar maken de meeste zorgverzekeraars hun premiestijging bekend.
Fijn de middag met Zeppo in het café doorgebracht.
Dank je wel Zeppo, ik vond het leuk!
'Mensen veranderen sneller van partner dan van Hotmail'

AMSTERDAM - Mensen blijken sneller van partner te veranderen dan van Hotmail-account, dit blijkt uit een recentelijk onderzoek 'Hotmail for Life' gehouden onder 23.000 Hotmail-gebruikers in dertien landen.
De resultaten laten zien dat maar liefst 81,7 procent van de Nederlandse Hotmail-gebruikers die deelnamen aan het onderzoek nog nooit van Hotmail-adres zijn veranderd, terwijl van dezelfde groep Hotmail-gebruikers in Nederland 77,3 procent is verhuisd, 46,9 procent van haarkleur is veranderd, 44,9 procent een andere auto heeft, 85,2 procent een nieuwe baan en 83,5 procent een andere mobiele telefoon.
Het Hotmail-adres blijkt een van de meest stabiele factoren in het leven van de Nederlands Hotmail-gebruiker, samen met - hoe kan het ook anders - het bankrekeningnummer, dat bij 67 procent nog nooit is gewijzigd is.
Als het Hotmail adres dan toch wordt gewijzigd dan is dat veelal om praktische redenen. Een adres zoals ikbeneengenie_97@hotmail.com kan voor een student aantrekkelijk zijn, maar zal in een sollicitatiebrief misschien een verkeerde indruk wekken.
In Nederland zijn inmiddels vijf miljoen Hotmail accounts en maken maandelijks ruim 4,7 miljoen mensen gebruik MSN Messenger.
(Bron)
Mens heeft minder genen dan gedacht

LONDEN/JENA - De mens heeft minder genen dan gedacht. Tot nu toe was de wetenschap uitgegaan van 30.000 tot 40.000 dragers van erfelijke eigenschappen in de celkern, maar het blijken er maximaal 25.000. Dat heeft onderzoek in het kader van het Humaan Genoom Project (HPG) uitgewezen. Het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceert donderdag de uitkomst ervan.
De wetenschap heeft het menselijke genoom al vaker als definitief 'ontcijferd' gepresenteerd. Drie jaar geleden beweerden zowel het met publieke middelen gefinancierde HPG als het biotechnologiebedrijf Celera Genomics de erfelijke atlas van de mens in kaart te hebben gebracht. Beide onderzoeken bevatten echter veel onnauwkeurigheden en lacunes. Alleen het HPG-onderzoek is sindsdien voortgezet.
(Bron
Omstandigheden ouders kunnen sekse baby bepalen

LONDEN - De omstandigheden waarin een man en vrouw leven als zij een kind verwekken, zijn mogelijk van invloed op het geslacht van hun nakomeling. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat stellen die getrouwd zijn of samenwonen, meer kans hebben een jongen te krijgen dan ouders die niet bij elkaar wonen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Royal Society. De BBC lichtte daar woensdag passages uit.
Het Amerikaanse onderzoek is gebaseerd op gegevens van 86.436 geboorten. Van de baby's van stellen die samenleefden ten tijde van de conceptie, was 51,5 procent een jongetje. Van de kinderen die zijn verwekt door ouders die niet bij elkaar woonden, was dat 49,9 procent.
Dat lijkt een klein verschil, maar het maakt volgens de onderzoeker statistisch gezien op de wereldbevolking heel veel uit. De wetenschappers zeggen dat hun ontdekking de relatieve daling in de geboorte van jongetjes kan verklaren, die zich de afgelopen dertig jaar in een aantal ontwikkelde landen heeft voorgedaan.
Eerdere studies suggereerden al dat vrouwen die niet in een stabiele, monogame relatie moeder worden, minder kans hebben op een jongen. Mannelijke embryo's zijn minder sterk dan vrouwelijke en moeten daarom meer worden gekoesterd tijdens de zwangerschap om die tot het einde toe te overleven. Mogelijk zijn vrouwen met een stabiele relatie meer in de gelegenheid om die koestering te bieden, denken de onderzoekers.
(Bron)
België stoort gsm's van gevangenen

BRUSSEL - Op Belgische gevangenissen komen zenders die het gsm-verkeer platleggen. De maatregel moet voorkomen dat gedetineerden te makkelijk hun ontsnapping kunnen regelen of doorgaan met bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel.
De Belgische minister van Justitie Onkelinx heeft dat woensdag besloten, aldus de VRT Radio. Een proef met een dergelijke zender, die 100.000 euro kost, bleek inmiddels succesvol.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie onderzoekt in Nederland ook of dit hier nodig is. Volgens een woordvoerster van Justitie worden nu ook al zogeheten 'sweeps' gehouden als er een vermoeden bestaat dat een gevangene mobiel belt. Een sweep is een peiling met detectieapparatuur.
Het komt volgens haar incidenteel voor dat er een telefoontje wordt gevonden. Als uit het onderzoek blijkt dat stoorzenders nodig zijn, dan is dat een bijkomende maatregel.
(Bron)
'Webmail Nederlandse providers zo lek als mandje'

AMSTERDAM - De webmail van veel Nederlandse internetaanbieders is slecht beveiligd, zo meldt Webwereld . Kwaadwillenden kunnen hierdoor andermans mail meelezen of iemands wachtwoord achterhalen. Bij zeker tien Nederlandse internetaanbieders, waaronder Chello, Planet en Tiscali, is het mogelijk om andermans e-mail te lezen.
Ook Zonnet, Wanadoo, 12Move, Freemail en RaketNet hebben te kampen met lekken in hun webmailsysteem.
De fouten zijn eerder dit jaar al ontdekt door de Nederlandse beveiligingsdeskundige Martijn Brinkers. Hoewel hij de providers op de hoogte bracht van zijn ontdekking, nam geen van de internetaanbieders de moeite de lekken te dichten.
Brinkers heeft hierop WebWereld benaderd die het probleem afgelopen week opnieuw onder de aandacht van de providers bracht. Veel internetaanbieders waren toen wél bereid actie te ondernemen. Nader onderzoek wijst evenwel uit dat veel providers de lekken niet afdoende hebben gedicht.
De beveiligingsexpert hekelt de lakse manier waarop de providers omgaan met de beveiliging van hun webmail. "Ik denk dat ze geen duidelijke protocollen hebben wat te doen bij dit soort meldingen", aldus Brinkers tegenover WebWereld. "Het zou makkelijker moeten zijn om snel het juiste contactadres te vinden waar je beveiligingsgerelateerde meldingen naartoe kunt sturen."
(Bron)
Griepprikken in overvloed voor Amerikaans Congres

WASHINGTON - Hoewel in de rest van de Verenigde Staten een nijpend tekort heerst aan griepvaccins, kunnen leden en medewerkers van het Congres in Washington snel en gratis een prik krijgen, zelfs als ze jong en gezond zijn. Dat meldde dagblad The Washington Post woensdag.
Er is zelfs zo'n overschot aan griepvaccins op Capitol Hill, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zetelen, dat de arts van het Congres alle 535 volksvertegenwoordigers met klem heeft opgeroepen zich te laten inenten. Veel Congresleden hadden juist afgezien van een griepprik, na oproepen aan jonge en gezonde mensen om de weinige beschikbare vaccins te laten aan kwetsbare groepen, zoals ouderen, zuigelingen, chronisch zieken en zwangere vrouwen.
Deze oproep deed ook president George Bush tijdens het laatste televisiedebat voor de verkiezingen van 2 november. Zijn uitdager John Kerry greep het tekort aan griepvaccins in dat debat aan om nog maar eens te hameren op de puinhoop die de regering-Bush van de Amerikaanse gezondheidszorg zou hebben gemaakt.
De arts van het Congres liet via een woordvoerder weten dat Congresleden meer risico lopen omdat ze heel veel mensen de hand moeten schudden. Daarmee hebben zij niet alleen meer kans griep te krijgen, maar is de kans ook groter dat zij de ziekte verspreiden. Dat argument heeft ook de Republikeinse fractieleider in de Senaat, de hartchirurg Bill Frist, aangevoerd.
Niettemin staat de oproep van de arts haaks op het officiële Amerikaanse regeringsbeleid. Bovendien zijn het niet alleen de Congresleden die gratis een griepprik kunnen halen. De voorziening is beschikbaar voor iedereen die werkt op Capitol Hill, dus ook voor onder anderen veiligheidsbeambten, klusjesmannen, medewerkers van het restaurant en journalisten.
De afgelopen weken stonden in diverse Amerikaanse steden honderden mensen in de rij voor een griepprik. In de stad Bloomfield, in de staat New Jersey, besloot de gemeente maandag zelfs de beschikbare vaccins te verloten onder bejaarden om hun die marteling te besparen.
Het tekort aan griepvaccins is een gevolg van een productieverbod bij het Britse biotechnologieberdijf Chiron. Bij dat bedrijf werd bij controle begin deze maand vervuiling geconstateerd in het griepvaccin Fluvirine.
(Bron)

Alleen zijn gelijk and justice for all.
Wie veel handjes moet schudden loopt natuurlijk een veel groter risico dan een oudere met een zwak hart en COPD.
Werknemers ergeren zich aan vies toilet

CAPELLE A/D IJSSEL - Werknemers ergeren zich het meest aan vies sanitair en vieze toiletten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van schoonmaakbedrijf Hago. Interview NSS ondervroeg zeshonderd werknemers naar het belang van een schone werkplek.
Uit de enquête blijkt dat de meesten hun werkomgeving over het algemeen schoon vinden (67 procent). De computer (45 procent) en de vloeren (42 procent) worden als minst schoon ervaren.
Vies sanitair en vieze toiletten ziet 75 procent als grootste ergernis. Andere bronnen van ergernis zijn een vies bureau en een vieze werkkamer. Van de ondervraagden denkt 37 procent dat binnen hun eigen organisatie op het schoonmaken wordt bezuinigd.
(Bron)
Ook AVRO dreigt met vertrek uit omroepbestel

HILVERSUM - De AVRO sluit zich aan bij het onderzoek van de TROS en de Vlaamse commerciële televisiezender VTM naar mogelijkheden om verder te gaan buiten het huidige publieke omroepbestel. Dat heeft de omroep woensdag laten weten.
Het streven van de AVRO blijft om voort te bestaan binnen het bestel. "Maar dan moet de AVRO wel perspectief hebben om zich te kunnen profileren. Dat kan alleen in een sterk omroepbestel, mét ruimte voor sterke omroepverenigingen", verklaarde de nieuwe algemeen directeur G. Eggink eerder. De omroep maakt zich daar echter ernstige zorgen over, aldus de verklaring woensdag.
"De Publieke Omroep lijkt zich onder druk van de marktaandelen vooral te willen richten op amusement, sport en laagdrempelig drama. Het is daarmee eerder een concurrent van de commerciële omroepen, dan een pluriforme omroeporganisatie", meent Eggink.
Ook heeft de AVRO moeite met de groeiende centrale aansturing van het publieke bestel. "We willen niet meer lijdzaam toezien bij die ontwikkelingen, maar onze kansen verkennen."
De raad van bestuur van Publieke Omroep reageerde woensdag allerminst verrast: "We zijn blij dat er nu duidelijkheid is. Het gegeven hing natuurlijk al een tijdje boven de markt en dan is het goed dat er duidelijkheid is. Wat voor consequenties dat heeft voor de zitting van de AVRO in visie- en strategiegroepen zullen we morgen met hen bespreken. Er stond al een gesprek gepland."
(Bron)
'Vloeken maakt impotent'

LONDEN - Volgens de Russische wetenschapper Gennady Cheurin kan overmatig vloeken impotentie veroorzaken bij mannen. Vrouwen die veel onwelvoeglijke taal uitslaan, krijgen volgens hem meer last van lichaamshaar en overmatige spierontwikkeling. Dat meldde woensdag het Britse internetpersbureau Ananova.
Cheurins onderzoek was gebaseerd op de theorie dat water een soort 'geheugen' heeft, dat beïnvloed wordt door positieve en negatieve krachten. Volgens de onderzoeker hebben hij en zijn team urenlang staan schelden op een glas water.
Vervolgens goten ze dat glas leeg over een bak zaadjes. Daarvan kwam minder dan de helft op, terwijl in een andere bak, waarover een glas zuiver bronwater was uitgegoten, bijna alle zaadjes ontsproten.
Cheurin: "Daarna zijn we gaan kijken naar zware vloekers en naar anderen die bijna nooit scheldwoorden gebruiken. We ontdekten dat als mannen zulke woorden in het dagelijks leven gebruiken, dat onmiddellijk leidt tot seksuele stoornissen, bijvoorbeeld impotentie".
Cheurin stelt verder dat vloekende vrouwen langzaamaan beginnen te veranderen in mannen. Zij krijgen meer haar en meer spieren.
(Bron)
My little pony

Een Duitse bezoeker van de Zuidlaardermarkt dacht zijn nieuwe pony mee naar huis te nemen in een Volkswagen Polo. Surveillerende agenten geloofden hun ogen niet: de Shetlander was in de kofferbak gepropt, had geen bewegingsruimte en stond met het hoofd tegen het raam gedrukt. De 42-jarige Duitser kreeg een boete van 220 euro. Hij kan de pony alsnog komen ophalen mits hij de juiste papieren meebrengt, én een ruimere auto.
(Bron)
Voetbal-verhaal met konijn waarschijnlijk leugen

Het bericht van afgelopen juli dat een vrouw in Zeist een konijn gered zou hebben van twee jongens die met het in een doek gewikkelde dier aan het voetballen waren, is waarschijnlijk pure nonsens. Het verhaal, dat de wereld werd ingeholpen door een 31-jarige vrouw, lijkt sterk op om een leugentje om bestwil [?] van de betrokken dame.
Volgens de politie die de zaak onderzocht, zit het heel anders in elkaar. Een politiewoorvoerder zegt: "Voor zover wij hebben kunnen reconstrueren was het konijn van een 8-jarig meisje. Ze liep ermee over straat. Het konijn had ze in een dekentje gewikkeld in verband met de scherpe nagels van het dier. De 31-jarige inwoonster van Zeist zag dat en was het kennelijk niet eens met het gesjouw. Ze greep in en liet het meisje het dier in een van haar eigen konijnhokken stoppen. Mogelijk raakte het vervolgens in het hok gewond en was dat de echte reden ermee naar de dierenarts te gaan en een verhaal over voetballen op te hangen."
De vrouw beweerde indertijd dat ze het jonge diertje afpakte van twee jongens die er mee aan het voetballen waren. Ze ging ermee naar de moeder van de knapen. Die haalde haar schouders op waarna de vrouw ermee naar een dierenarts ging en de Dierenbescherming opbelde, aldus haar relaas deze zomer.
(Bron)
Smokkelaars proppen 21 illegalen in appartement

AMSTERDAM - De vreemdelingenpolitie in Amsterdam heeft dinsdag 21 illegalen aangetroffen in een piepklein tweekamerappartement in de binnenstad. De vier vrouwen en zeventien mannen waren door mensensmokkelaars in het appartement gestald in afwachting van hun overtocht naar Engeland, aldus de politie woensdag.
Negentien illegalen, allen van Chinese afkomst, zijn in vreemdelingenbewaring gezet in afwachting van hun uitzetting. Twee mannen uit Honduras hadden een paspoort. Zij kregen een vertrekregeling aangeboden.
De politie vermoedt dat mensensmokkelaars het Amsterdamse appartement gebruikten als doorvoerwoning voor illegale Chinezen. De gehele ruimte stond vol met stapelbedden, die met schotten waren afgeschermd. De politie onderzoekt nog of er onder de 21 aangetroffen mensen leden van de bende smokkelaars zijn. Zij heeft nog niemand aangehouden.
(Bron)
Scheepvaartverkeer lam door olievlek in Twentekanaal

ARNHEM - Een olievlek van 2,5 kilometer lang besmeurt het Twentekanaal. Het deel tussen Delden en Enschede is hierdoor gestremd voor scheepvaartverkeer. Dat meldde Rijkswaterstaat woensdagmorgen.
Rijkswaterstaat is bezig de olie op te ruimen. Een woordvoerder verwacht dat dit de hele dag duurt. Ongeveer twintig schepen liggen noodgedwongen voor anker. Volgens Rijkswaterstaat is er geen gevaar voor de volksgezondheid.
Meldingen over dode dieren zijn nog niet bij Rijkswaterstaat binnengekomen. Over de oorzaak is nog niets bekend. De olievlek werd dinsdagavond ontdekt.
(Bron)
Winkeldief schiet supermarktmedewerkster neer

ROTTERDAM - Een winkeldief heeft dinsdagavond in Rotterdam een medewerkster van een supermarkt neergeschoten. De vrouw is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, aldus een politiewoordvoerster.
De 35-jarige Rotterdammer werd in de winkel aan de Hellevoetstraat op heterdaad betrapt op diefstal en daarom namen drie medewerkers hem mee naar een kantoor. Daar ontstond een worsteling waarbij de man een schot loste. Dat schot trof de 31-jarige vrouw uit Papendrecht in de nek. De politie weet nog niet of de dief gericht op de vrouw heeft geschoten.
Na het incident vluchtte hij de winkel uit. Maar enkele straten verderop hield de politie hem aan. Ook het vuurwapen dat hij in zijn vlucht in de bosjes had gegooid, hebben agenten teruggevonden. De man wordt verhoord.
(Bron)
Medische dossiers ziekenhuizen niet op orde

AMSTERDAM - Vaak zijn medische dossiers van patiënten niet op orde. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Capgemini dat dinsdag is gepresenteerd. Volgens een woordvoerster mankeren er veel verschillende zaken aan de dossiers. Het kan volgens haar bijvoorbeeld zijn dat uitslagen van medische onderzoeken niet zijn bijgevoegd, dat er van een patiënt meer dossiers bestaan of dat een map niet altijd beschikbaar is voor ziekenhuispersoneel.
Capgemini onderzocht 27 ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de onderlinge waarborgmaatschappij Centramed. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de maatschappij. Bij 75 procent van de onderzochte ziekenhuizen voldeden de dossiers niet aan de eisen.
Volgens woordvoerster M. van Dijen is er bij driekwart van de ziekenhuizen te weinig aandacht voor kwaliteit van zorg. Dat probleem doet zich voor bij medici maar ook bij het management.
Artsen, bijvoorbeeld, zijn verplicht hun werkwijze te laten toetsen door collega's. Volgens Van Dijen maken de artsen de uitkomsten van het onderzoek niet altijd bekend binnen het ziekenhuis. Dat kan tot gevolg hebben dat eventuele geconstateerde gebreken niet worden besproken en verbeterd.
De leiding van ziekenhuizen heeft volgens haar vaak te weinig inzicht in de vraag hoe kwaliteitsbewaking in de praktijk werkt. "De leiding heeft er onvoldoende controle over. Bij driekwart van de onderzochte ziekenhuizen is de sturing en beheersing onvoldoende."
Van Dijen wil niet spreken van nalatigheid van ziekenhuizen en het personeel. "Het gaat om een risicovolle branche. Incidenten horen bij de aard van het werk. Er gaat wel eens iets mis, en als er iets mis gaat, heeft het vaak grote gevolgen. Daarom moeten we de fouten bloedserieus nemen."
Volgens haar hebben ziekenhuizen de laatste jaren veel verbeterd aan de kwaliteit van zorg. "Maar ze zijn er nog lang niet." Uit een ander onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd, blijkt dat het aantal schadeclaims in de zorg afneemt. Ook neemt de hoogte van de bedragen af die met de schadeclaims zijn gemoeid.
(Bron)
Unicef slaat alarm over verkrachtingen Darfur

NEW YORK - Gewapende milities maken zich in de regio Darfur in het westen van Sudan op zo'n grote schaal schuldig aan het verkrachten van vrouwen en kinderen, dat van oorlogsmisdaden sprake is. Dat heeft medewerker Pamela Shifman van Unicef, het VN-kinderfonds, woensdag gezegd.
Shifman sprak afgelopen week in Darfur met tientallen vrouwen die hun toevlucht in opvangcentra hebben gezocht. Uit de getuigenissen is het Shifman duidelijk geworden dat gewapende milities verkrachting als instrument voor het terroriseren van vrouwen gebruiken. "Geen enkele vrouw is veilig", aldus de Unicef-medewerkster.
Shifman riep de Sudanese regering en Afrikaanse Unie op maatregelen te nemen tegen de verkrachtingen in Darfur. Ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn in Darfur gevlucht voor het geweld waarvoor vooral Arabische Janjaweed-milities verantwoordelijk zijn.
(Bron)
'Dure crèmes werken niet'

AMSTERDAM - Dure antirimpelcrème werkt niet of zeker niet beter dan de goedkopere variant. Dat zegt Algemeen Dagblad op basis van een eigen onderzoek onder zes vrouwen. Het ochtendblad liet de vrouwen drie weken lang een antirimpelcrème gebruiken, variërend in prijs van 4 tot 200 euro.
Na afloop van de test werd de huid van de vrouwen met een speciaal apparaatje gemeten. De duurste merken bleken de slechtste resultaten op te leveren. De deelneemsters hadden volgens de krant zelfs meer rimpels dan voorheen.
Dermatoloog Ids Boersma, werkzaam in ziekenhuizen in Zwijndrecht en Breda, denkt dat '95 procent van de antirimpelcrèmes niets doet'. Hij benadrukt dat de proef van de krant echter niet voldoende wetenschappelijk is onderbouwd.
(Bron)

Ach, die 'vermindering van rimpeldiepte met 30%' is meestal ook bij een niet wetenschappelijk onderbouwde test bij wel 50 vrouwen, dus wat maakt het uit.
Waarschijnlijk gaat het er vooral om dat je iets op je vel smeert dat vet en vochtig is.
FNV heft blokkade ministerie Sociale Zaken op

DEN HAAG - FNV Bondgenoten heeft woensdagochtend de ingangen en parkeergarages van het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag geblokkeerd. Circa tweehonderd leden en bestuurders van de vakbond belemmerden medewerkers van het departement de toegang tot hun werkplek. Na ongeveer tweeënhalf uur hieven de actievoerders de blokkade vrijwillig op.
De blokkade, die om 7.00 uur begon, was onderdeel van de estafette-acties tegen de kabinetsplannen op het gebied van de sociale zekerheid en de pensioenregelingen, waarmee de bonden sinds 2 oktober bezig zijn. De actie verliep in een gemoedelijke sfeer.
Rond 9.30 uur gaf de vakbond de entree weer vrij. "Wij willen geen knokpartijen, we weten waar de grenzen liggen," stelde voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten. "We gaan door met actievoeren, want wij hebben de langste adem."
(Bron)
Amerikaanse astronaut stemt per e-mail vanuit de ruimte

WASHINGTON - Een Amerikaanse astronaut die zich aan boord van het internationale ruimtestation ISS bevindt, zal tijdens de presidentsverkiezingen op 2 november per e-mail vanuit de ruimte stemmen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag laten weten.
Astronaut Leroy Chiao zal zijn stem via een beveiligde e-mail naar de aarde sturen. De astronaut mag stemmen dankzij een wet in Texas die is goedgekeurd toen president Bush nog de gouverneur van de zuidelijke staat was. Het controlecentrum van de NASA ligt bij de Texaanse hoofdstad Houston.
(Bron)
Staatsloterij biedt grootste prijs uit geschiedenis

DEN HAAG - De Nederlandse Staatsloterij is woensdag begonnen met de verkoop van Oudejaarsloten. De winnaar van de loterij ontvangt 20 miljoen euro belastingvrij. Nog niet eerder in de Nederlandse geschiedenis maakte één persoon kans op zo'n grote geldprijs, laat de loterij weten.
De organisatie van de Nederlandse Staatsloterij verwacht daarom dit jaar een stormloop op de loten. In 2003 kocht een op de twee huishoudens een Oudejaarslot, op 31 december van dat jaar waren er bijna 4,3 miljoen verkocht.
(Bron)

Goh, als ik die prijs zou winnen, zou ik geld hebben om zo'n lot te kopen ;-)
Hou je van konijnen? Jeanne heeft een prachtaanbieding: 12 snoepies in de veiling.

dinsdag, oktober 19, 2004

TT 120 AMSTERDAM In Amsterdam is een aantal panden aan de Vijzelgracht ongeveer 2,5 centimeter verzakt door de aanleg van de Noord-Zuidlijn (metro). Volgens de lokale tv-zender AT5 is vermoedelijk grondwater door een damwand weggelopen. De aanleg is tijdelijk stilgelegd.
TT 120 UTRECHT In Utrecht,Breda,Driebergen en Oosterhout zijn de tv-zenders Nederland
1,2 en 3 twee uur uit de lucht geweest. Dat kwam door een beschadigde tv-kabel tussen Hilversum en Amersfoort.

Dat merkten we ja :/
Schotse brandweer reanimeert papegaai

EDINBURGH - De brandweer in de Schotse hoofdstad Edinburgh is er in geslaagd een papegaai te reanimeren. De vogel was in een brandende woning achtergebleven nadat zijn baasje al was gered.
Op verzoek van de man gingen brandweerlieden terug in de woning om ook papegaai Roger te redden. Zij slaagden erin hem door het toedienen van zuurstof te reanimeren.
Een brandweerwoordvoerder liet dinsdag weten dat het zeer zelden voorkomt dat huisdieren zuurstof krijgen toegediend door de brandweer. Voor zover bekend is het de eerste keer dat dat met een papegaai is gebeurd.
(Bron)
TT 121 Betoging Wit-Rusland uiteengeslagen

MINSK In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de politie met geweld een betoging tegen president Loekasjenko beëindigd. Er zijn tientallen mensen opgepakt, onder wie de belangrijkste oppositieleider, Anatoli Lebedko. Die zou zwaar mishandeld zijn.
Aan de betoging deden enkele honderden mensen mee. Waarnemers sluiten vrijwel uit dat de oppositie Loekasjenko ten val kan brengen omdat de staat de media controleert en de bevolking bang is.
Zondag koos 77% van de bevolking in een referendum voor een derde termijn voor Loekasjenko en kreeg de oppositie bij de parlementsverkiezingen nul zetels.
Boeing vliegt rakelings langs Tokio Tower

Een Boeing 747 van de Thaise luchtvaartmaatschappij Oriënt Thai heeft de Tokio Tower op 200 meter gemist. Tijdens het incident waren er geen passagiers aan boord.
Het toestel had toestemming om op zicht te landen op het vliegveld Haneda Airport. Het toestel zou zonder radiocontact de 333 meter hoge toren gemist hebben. Het Japanse ministerie van Transport gaat onderzoeken waarom de luchtverkeersleiding niet ingegrepen heeft. Het toestel is uiteindelijk wel geland op het vliegveld.
Oriënt Thai heeft de fout inmiddels toegegeven. De gezagvoerder wordt wellicht geschorst en de overige bemanning kan bijscholing verwachten.
(Bron)
Bush verwierp plan voor islamitische vredesmacht Irak

RIYAD - De Amerikaanse president Bush heeft een plan van Saudi-Arabië verworpen, dat voorzag in het sturen van een vredesmissie van militairen uit moslimlanden naar Irak. De islamitische militairen moesten volgens het voorstel de Verenigde Naties helpen bij het organiseren van de verkiezingen in Irak begin volgend jaar.
De Amerikaanse krant Newsday meldde maandag op gezag van Iraakse en Saudische functionarissen dat Bush het plan van de hand wees, omdat hij niet wilde dat de troepenmacht onder toezicht van de Verenigde Naties zou komen te staan. Het Amerikaanse leger leidt de coalitie van buitenlandse militairen die nu in Irak voor stabiliteit proberen te zorgen.
Volgens Newsday sprak de Saudische kroonprins Abdullah op 28 juli met Bush in een tien minuten durend telefoongesprek over het sturen van een stabilisatiemacht van militairen uit islamitische landen. Landen als Pakistan, Algerije, Egypte en Marokko zouden hebben laten doorschemeren dat ze een bijdrage aan de missie wilden leveren.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties was volgens Newsday positief over het plan.
(Bron)
'Tienduizenden metaalwerknemers leggen werk neer'

UTRECHT - Tienduizenden werknemers bij minstens honderd metaalbedrijven in Nederland leggen woensdag 27 oktober het werk neer. Het personeel van staalproducent Corus in IJmuiden en autofabrikant Nedcar in Born staakt die dag 24 uur. Dat heeft FNV Bondgenoten dinsdag bekendgemaakt.
De werkonderbreking is onderdeel van de estafetteacties die de vakbonden van de vakcentrales FNV, CNV en MHP houden tegen het kabinetsbeleid. Zo waren het vorige week donderdag de werknemers in het openbaar vervoer die een etmaal staakten. Vrijdag houden drie politiekorpsen in Noord-Brabant werkonderbrekingen.
Bij Corus heeft volgens FNV Bondgenoten maandagavond 94 procent van de vakbondsleden besloten 27 oktober vanaf 06.00 uur te staken.
Bij NedCar stemden de leden volgens de bond unaniem voor een 24-uursstaking. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat de vakbeweging bij de autofabrikant tot een staking heeft opgeroepen.
(Bron)


Politie Brabant houdt vrijdag werkonderbrekingen

RIJSWIJK - De drie politiekorpsen van Noord-Brabant houden vrijdag werkonderbrekingen uit protest tegen het kabinetsbeleid. De vakbonden verwachten dat ongeveer vijfhonderd werknemers van de politie bijeen zullen komen voor het stadhuis in Den Bosch. De bonden garanderen wel noodhulp bij calamiteiten. Dat hebben zij dinsdag gezegd.
De vakbonden NPB, ACP, ANPV, VMHP kondigden eerder een actiedag voor komende woensdag aan. De organisatie nam echter langer in beslag dan gedacht.
Vrijdag willen de bonden een petitie aanbieden aan burgemeester Rombouts van Den Bosch. Om bij de manifestatie aanwezig te kunnen zijn, zullen politiemedewerkers maximaal twee uur het werk neerleggen. "Wij willen criminelen niet het idee geven dat zij hun slag kunnen slaan", aldus H. van Duijn van de NPB.
Samen met de havenbedrijven en de brandweer behoort de politie tot de meest actiegezinde sectoren van Nederland. De politiebonden hebben deze zomer twee keer eerder actie gevoerd tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.
Na de actie in Den Bosch willen de bonden doorgaan met het "beïnvloeden van prominente leden van de regeringspartijen", aldus voorzitter G. van de Kamp van de ACP. In september kondigde de NPB aan dat agenten politici van het CDA "hinderlijk gaan volgen".
(Bron)
Zoekmachine redt ontvoerde Australische journalist in Irak

SYDNEY - De ontvoerders die in het afgelopen weekeinde de Australische journalist John Martinkus in de Iraakse hoofdstad Bagdad hadden gegijzeld, hebben hun slachtoffer weer ongedeerd laten gaan nadat zij met behulp van de internet-zoekmachine Google hadden opgezocht wat hij in het verleden zoal had bericht. Dat heeft Martinkus' producer bij de Australische televisieomroep SBS, Mike Carey, dinsdag gezegd.
Martinkus werd zaterdagochtend ontvoerd en bijna een etmaal later weer vrijgelaten. Maandag vloog de freelance-verslaggever naar de Jordaanse hoofdstad Amman en dinsdag was hij op weg terug naar Australië.
Tegen de Australische omroep ABC zei Martinkus dat hij zaterdagochtend vroeg voor een hotel vlakbij de Australische ambassade in Bagdad was ontvoerd door soennitische moslims, die voordat zij met Google zijn antecedenten hadden onderzocht, dreigden hem te vermoorden. Toen ze er eenmaal van overtuigd waren dat hij een onafhankelijke journalist was en niet verbonden aan de door Amerikanen geleide coalitie in Irak, werd hij verder goed behandeld.
Australië, een verstokte bondgenoot van de VS, nam vorig jaar met tweeduizend militairen deel aan de invasie van Irak. Het heeft nog altijd 920 militairen in en om Irak gestationeerd.
Martinkus berichtte eerder over het geweld in 1999 in Oost-Timor. Hij schreef boeken over de Indonesische rol in Oost-Timor en over het leven in Irak na de val van Saddam Hussein.
(Bron)
Rode Kruis vreest ongekende voedselcrisis Darfur

GENEVE - In de Sudanese regio Darfur, die wordt geteisterd door geweld, dreigt een ongekend voedseltekort. De crisis is groter dan de hongersnoden in de afgelopen decennia, waarschuwde het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) dinsdag in Genève.
De organisatie baseert haar vrees op een onderzoek in twintig dorpen in de uitgestrekte regio. Dorpsbewoners meldden dat zij nog moeilijker aan voedsel konden komen dan in de periodes van grote droogte in de jaren tachtig en negentig.
Volgens het ICRC verschilt de huidige crisis van de eerdere hongersnoden omdat er nu sprake is van een combinatie van onveiligheid en voedseltekorten. Veel boeren konden door de gevaarlijke situatie slechts eenderde van hun reguliere aantal gewassen planten.
Het voedseltekort zal naar verwachting van het ICRC aanhouden tot de volgende oogst aan het einde van 2005. Tot die tijd vreest het Rode Kruis voor het leven van families die in de wildernis eten gaan zoeken. Zij lopen daar kans door de Arabische milities aangevallen te worden. Bovendien bestaat het gevaar dat nog meer mensen naar vluchtelingenkampen trekken omdat daar betere voorzieningen zouden zijn.
In het door etnisch geweld geteisterde Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen door geweld, ondervoeding en ziekte. Bijna anderhalf miljoen mensen zijn hun dorp ontvlucht. Van hen verblijven er ongeveer 200.000 in buurland Tsjaad. De VN noemen de crisis in Darfur een van de ernstigste humanitaire crises van dit moment.
(Bron)
'Nijmegen moet terreinwagens weren'

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen moet een algeheel parkeerverbod instellen voor grote terreinwagens. Die zijn te gevaarlijk en veroorzaken teveel luchtverontreiniging. Parijs en Londen hebben al besloten om het gebruik van die wagens aan banden te leggen. Dat stelt de raadsfractie van GroenLinks, die de gemeenteraad woensdag wil laten stemmen over het voorstel.
Volgens GroenLinks, in Nijmegen de grootste fractie, worden de "aso-bakken of PC Hooft-tractoren" nauwelijks gebruikt voor het berijden van zwaar terrein. "Het zijn statussymbolen voor veelverdieners om lekker mee te shoppen", aldus fractievoorzitter W. van Eck.
GroenLinks is volgens Van Eck geschrokken van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat toont aan dat Nijmegen in een regio ligt waar de luchtkwaliteit mondiaal gezien bijzonder slecht is. Luxe terreinwagens leveren door het hoge benzineverbruik een extreme bijdrage aan de luchtvervuiling, aldus de fractie.
Ook maakt GroenLinks zich zorgen over de meestal ernstige gevolgen van een aanrijding met een grote terreinwagen. Dat komt deels door de zogenoemde bull bar ofwel koeienvanger voorop de auto. Vanaf 2007 zijn dergelijke voorbumpers in Europa niet meer toegestaan op nieuwe auto's. Ook zijn de wagens zo hoog en zwaar, dat ze een andere personenauto vermorzelen bij een aanrijding.
De fractie schaart zich met het voorstel achter CDA-minister Peijs van Verkeer. Die kondigde vorige week al aan dat zij een onderzoek wil naar de negatieve gevolgen van grote en zware terreinwagens. Zij wil de koeienvanger al eerder verbieden en ook op auto's die in gebruik zijn. Extra belasting op dergelijke auto's heeft volgens de minister weinig zin, aangezien de meestal kapitaalkrachtige eigenaren dat makkelijk kunnen betalen.
De Nijmeegse GroenLinks-fractie denkt dat een algeheel parkeerverbod afdoende werkt. "Als je de auto nergens in de stad mag parkeren, heeft het weinig zin om er in Nijmegen mee rond te rijden", aldus fractievoorzitter Van Eck.
(Bron)
Bedrijf kan mensen volgen via mobieltje

LONDEN - Dat mobiele telefoons de verblijfplaats van hun gebruikers kunnen prijsgeven, heeft het Britse bedrijf Mobile Locate op ideeën gebracht. De onderneming richt zich in Zuid-Afrika op ouders die willen weten waar hun kroost uithangt. In Groot-Brittannië kunnen werkgevers nagaan waar hun personeel verblijft.
Werkende mobiele telefoons communiceren met antennes. Via de netwerken van de aanbieders is zo een redelijk nauwkeurige plaatsbepaling mogelijk. Telecombedrijven maken daar al langer gebruik van in hun dienstverlening aan klanten. Wie voor zaken in Den Haag is en daarna een pizza wil eten, kan bijvoorbeeld zijn mobieltje laten uitzoeken waar de dichtstbijzijnde pizzeria's zijn.
Toen Telfort nog O2 heette, introduceerde het belbedrijf vorig jaar Spotter. Jongeren bleken het onderling erg leuk te vinden om achter elkaars verblijfplaats te komen.
(Bron)
Een op de twintig huishoudens zoekt tweede huis

LEIDSCHENDAM - Eén op de twintig huishoudens in Nederland overweegt serieus in de komende drie jaar een tweede huis te kopen. Van deze ruim 300.000 huishoudens zoekt bijna de helft (46 procent) een vakantiebungalow of zomerhuisje. Ruim eenderde is van plan een stacaravan aan te schaffen en bijna eenvijfde wil een appartement.
Dat blijkt uit een dinsdag bekendgemaakte enquête van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) onder circa 15.000 mensen. De potentiële kopers van een bungalow, zomerhuisje of appartement hebben daar gemiddeld 95.000 euro voor over. Geïnteresseerden in een stacaravan willen ongeveer 10.000 euro spenderen.
Vooral gezinnen met kinderen kiezen voor een bungalow, zomerhuisje of stacaravan. Daarbij willen volgens het CVO de "relatief minder welstandige gezinnen" vaker een stacaravan. Vakantieappartementen zijn vooral in trek bij oudere huishoudens zonder kinderen.
Ruim de helft van de huishoudens (55 procent) overweegt een tweede huis in Nederland aan te schaffen. Vooral degenen die kiezen voor een stacaravan blijven doorgaans in eigen land (85 procent).
Bij huishoudens die een appartement zoeken, is het buitenland het meest in trek. Driekwart van deze groep zoekt een tweede onderkomen over de grens. Daarbij is Spanje het populairst (17 procent), gevolgd door Frankrijk (14 procent), België (10 procent) en Turkije (8 procent).
Van de potentiële kopers van een bungalow of zomerhuisje kiest 55 procent voor het buitenland. Frankrijk is bij deze groep veruit favoriet. Eenvijfde zoekt in Frankrijk, op ruime afstand gevolgd door Spanje (5 procent) en België (4 procent).
(Bron)

Hoeveel procent van de mensen zoekt naar manieren om hun eerste huis te kunnen blijven bewonen?
'Ook huursubsidie voor woningen in vrije sector'

AMSTERDAM - Bewoners van huurwoningen in de vrije sector moeten huursubsidie kunnen krijgen. Dat vindt Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes, de overkoepelende stichting van woningcorporaties. Van Leeuwen vreest dat huurders van sociale huurwoningen in de problemen komen wanneer de huur van de woning na maatregelen van de minister van VROM zo veel stijgt, dat de woning in de vrije sector terecht komt. Zij krijgen dan geen huursubsidie meer.
Minister Sybilla Dekker van VROM wil de vrije sector uitbreiden door de huren te laten stijgen. Huurders in de vrije sector kunnen geen aanspraak maken op huursubsidie omdat de huur van een woning in de vrije sector altijd hoger is dan de huursubsidiegrens van 597 euro. Op dit moment beslaat de vrije sector vijf procent van de huurwoningen.
Van Leeuwen zal de huursubsidie voor de vrije sector in onderhandelingen met de minister aan de orde stellen. De regeling zal gelden voor mensen in een 'kwetsbare' positie. Aedes denkt overigens dat de huren 'niet heel sterk' zullen stijgen. Corporaties maken al jarenlang afspraken met elkaar om over genoeg betaalbare woningen te beschikken. "Dat zal echt niet veranderen," aldus Van Leeuwen.
Het ministerie van VROM wilde maandag niet reageren, omdat minister Sybilla Dekker nog bezig is een standpunt over de liberalisering van de huurmarkt te formuleren. Haar standpunt zal naar verwachting begin november duidelijk zijn.
(Bron)
EU-ministers Volksgezondheid vol gevaarlijke stoffen

BRUSSEL - Veertien ministers van Milieu en Volksgezondheid van diverse EU-lidstaten blijken in totaal 55 verschillende gevaarlijke chemicaliën in hun bloed te hebben. Dat blijkt uit een test van het Wereldnatuurfonds (WNF), waar de bewindslieden vrijwillig aan hebben meegewerkt.
Volgens het WNF kunnen de giftige stoffen, afkomstig uit onder meer pesticiden, brandwerende middelen en pizzadozen, het hormonale systeem van dieren en mensen ernstig verstoren.
Aan het onderzoek hebben geen Nederlandse ministers meegewerkt. Gemiddeld staan de Europese bewindslieden bloot aan 37 van in totaal 103 gevaarlijke stoffen waarop is getest. Bij één minister zijn zelfs tegelijkertijd 55 gevaarlijke stoffen aangetroffen. Het WNF hoopt dat het onderzoek bijdraagt aan meer bewustzijn over het in hun ogen onnodig gebruik van gevaarlijke stoffen en een uiteindelijk verbod daarop.
(Bron)
Britten verlaten waarschijnlijk zuidelijk Irak

LONDEN - De kans is groot dat de Britse regering instemt met een Amerikaans verzoek om troepen te sturen naar opstandige gebieden in Irak. Londen zal alleen weigeren als Britse generaals een negatief advies geven, zei minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw dinsdag.
De Britten zitten nu in zuidelijk Irak, met Basra als uitvalsbasis. De Verenigde Staten hebben verzocht om ook posities ten zuiden van Bagdad in te nemen. De Britse militairen, circa 650, moeten daar Amerikaanse collega's vervangen die actief moeten worden in de regio rond het ten westen van Bagdad gelegen Fallujah.
"Ik denk dat we een bondgenoot in de steek zouden laten als we nee zouden zeggen tegen een zeer duidelijk advies van onze Britse commandanten om deze bijdrage te leveren", aldus Straw tegen de Britse omroep BBC.
Een Britse verkenningsmissie doet inmiddels onderzoek naar de gevolgen van een troepenverplaatsing. Op basis van haar bevindingen geeft de legerleiding naar verwachting binnen een paar dagen een advies.
De voorgestelde troepenverplaatsing heeft onder familieleden van Britse militairen en bij politici en media voor veel onrust gezorgd. 'Driehoek des doods wacht Britse troepen op', kopte het dagblad The Times dinsdagochtend, met een verwijzing naar de bijnaam die Amerikaanse militairen de streek ten zuiden van Bagdad hebben gegeven. In het gebied werd onlangs de Brit Kenneth Bigley ontvoerd en vermoord. Opstandelingen zijn er zeer actief.
Veel Britten zijn dan ook bang voor een groeiend aantal slachtoffers en vrezen dat het land nog verder verzeild raken in een oorlog die velen nooit hebben gewild.
(Bron)
Erik O. doet er alles voor om anoniem te blijven. Toch lullig dat de minister van defensie zich dan verspreekt in het RTL-nieuws en een keer zijn volledige naam noemt.
Koopkracht dreigt meer te gaan dalen

De koopkracht kan komend jaar wel eens met meer dalen dan de 1% die het Centraal Plan Bureau (CPB) eerder heeft berekend. De hoge olieprijs en de snel stijgende ziektekosten en premies voor de pensioenen, zijn daar de oorzaak van.
Het CPB stelt dat een olieprijs van 45 dollar per vat een extra koopkrachtverlies inhoudt van 0,5%. Nu is de olieprijs al 55 dollar per vat. Bovendien dreigen de particuliere ziektekosten volgend jaar met 8 tot 13% te stijgen.
Energiebedrijven verwachten nu al dat huishoudens door de hogere olieprijs zeker 150 euro meer kwijt zullen zijn aan gas en stroom.
(Bron)
Oplichting in uitvaartbranche

AMSTERDAM - Begrafenisondernemers maken misbruik van het verdriet van mensen die een dierbare begraven of laten cremeren. Dat blijkt uit onderzoek door NOVA. Er is sprake van bedrog en fraude in de uitvaartbranche.
Zo worden broodjes die tijdens de koffietafel niet worden opgegeten bijvoorbeeld gepresenteerd tijdens de receptie van een volgende uitvaart. Uiteraard worden ook die tweede keer de broodjes in rekening gebracht. Volgens de branchevereniging gaat het om incidenten en gebeurt dit niet op grote schaal.
Wanneer mensen een kist voor de overledene gaan uitzoeken worden duurdere kisten vooraan gezet en de goedkopere achter in een hoekje. De consument doet er niet moeilijk over. Rekeningen, facturen en geld is wel het laatste waar mensen zich op die treurige momenten druk over willen maken.
(Bron)
Griepje?

De Amerikaanse stad Bloomfield gaat achthonderd doses van een griepvaccin verloten om te voorkomen dat zich lange rijen vormen van mensen die een prik willen. Gezondheidsfunctionarissen in Bloomfield verklaarden dat een loterij het eerlijkste is, nu er in de Verenigde Staten een tekort aan griepvaccins is. De stad met ongeveer 8000 ouderen kan slechts 300 mensen vaccineren tegen griep.

Een van de fabrieken waar het vaccin gemaakt wordt, is gesloten wegens slechte hygiëne. Elders is al een vrouw overleden nadat ze niet goed werd toen ze 4 uur in de rij had gestaan voor een kans op een prik.
Overigens komen hier niet alleen ouderen in aanmerking voor een (gratis) prik, maar ook zwangeren, mensen met een hart- en/of longziekte, diabetes of een verminderde weerstand. (Nog wel.)

maandag, oktober 18, 2004

Politie Venray rukt uit voor krokodil

VENRAY - De politie in Venray moest maandagmiddag uitrukken nadat een automobilist een krokodil had gesignaleerd. Die waarschuwde de politie omdat hij een weliswaar klein, maar levend exemplaar van het tropische dier op een parkeerplaats aan de Veltumse Kleffen had gezien.
Gealarmeerde agenten constateerden tot hun opluchting dat het om een opgezet exemplaar van ongeveer zestig centimeter ging. De krokodil is meegenomen naar het politiebureau.
Woordvoerster Judith Verbaan kon niet zeggen of het om een verboden exemplaar gaat. "Dat zoeken we nog uit." Er wordt geen uitgebreid onderzoek ingesteld naar de herkomst van het dier. "Mogelijk gaat het om een grap of is iemand het dier verloren", aldus Verbaan.
(Bron)

Een levend opgezet exemplaar, da's dierenmishandeling...
TT 112 Banenverlies groter dan verwacht

VOORBURG De werkgelegenheid is vorig jaar meer gekrompen dan werd gedacht. In totaal gingen 76.000 arbeidsplaatsen verloren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee nam het aantal banen af met 1,1 procent.
De krimp is een ruime verdubbeling ten opzichte van de 0,4 procent afname aan arbeidsplaatsen die het CBS in de lente nog verwachtte. In het nieuwe cijfer zitten alle bedrijven en instellingen met 20 medewerkers of meer. Dat was in het voorjaar nog niet het geval.
De werkgelegenheid daalde in alle provincies, behalve in Flevoland. Daar was een groei met 1 procent te zien.
Als je nou echt een aanslag op de maatschappij wilt plegen, dan gooi je geen bom op Borssele, dan hack je de stroombedrijven en sluit je de electriciteit af.
Geen TV. Geen koken voor de elektra-kokers. Geen koeling, geen vriezer, geen licht, geen treinen, geen stoplichten, geen winkels, geen geld, geen radio, al heel snel geen telefoon meer want dat ligt plat. Geen verwarming, geen ventilatie, geen straatverlichting, geen oplaadmogelijkheden, geen lift, enzovoorts.
En dan op een avond dat Oranje speelt.
Wat zou er gebeuren?
Stemmen in de VS al begonnen

WASHINGTON - De Amerikaanse presidentsverkiezingen laten nog twee weken op zich wachten, maar miljoenen Amerikanen kunnen nu al hun stem laten gelden. In 31 staten, die 54 procent vertegenwoordigen van de Amerikaanse bevolking, is er de mogelijkheid om ruim voor 2 november al te stemmen, in persoon of per post.
Sinds maandag kan er gestemd werden in onder meer Florida, Texas, Colorado, Arkansas en North-Dakota. Het systeem van de "vroege verkiezingen" is niet nieuw. De inwoners van de staat Oregon kiezen bijvoorbeeld sinds 1998 alleen nog maar per post. Volgens gegevens van USA Today stemde vier jaar geleden 14 procent vervroegd, 4 procent in persoon en 10 procent per post. De verwachting is dat dit jaar tot een kwart van de Amerikanen vervroegd stemt.
Het idee achter vervroegd stemmen is vooral om de opkomst, doorgaans weinig indrukwekkend in de VS, te verhogen. Tegenstanders vinden dat het systeem fraude in de hand kan werken en bovendien zouden veel Amerikanen stemmen zonder de laatste stand van zaken te weten in de campagne.
Belangrijke gebeurtenissen in de VS of in de wereld kunnen zo geen invloed meer hebben op het stemgedrag. Verreweg de meeste staten die vervroegd stemmen mogelijk maken, stellen daaraan geen voorwaarde. Je hoeft bijvoorbeeld niet gehandicapt, ziek of in het buitenland te zijn als je vervroegd wilt stemmen. In de staat Iowa kan al veertig dagen voor de verkiezingsdag worden gestemd.
(Bron)
Inbreker overlijdt tijdens "werk"

In het Ierse Tralee moet iemand wel heel vreemd hebben opgekeken toen hij 's ochtends zijn tanden ging poetsen. Er hing namelijk een dode man bungelend aan het raamkozijn van zijn badkamer.
Het bleek te gaan om een inbreker, die waarschijnlijk was uitgegleden toen hij via een raam naar binnen probeerde te klimmen. Hij bleef hierdoor met zijn trui aan een haak vastzitten, waarna hij stikte. Het zou gaan om een bekende van de politie.
(Bron)
Turken en Marokkanen steeds minder gewild bij bedrijven

Steeds vaker worden Marokkanen of Turken niet meer in dienst genomen door bedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag door het Utrechts Nieuwsblad bij uitzendbureaus. Volgens de bureaus is het tegenwoordig zo dat steeds meer bedrijven Turken en Marokkanen bij voorbaat al niet in dienst willen nemen. Ze zien meer Oost-Europese arbeidskrachten. Ook de slechtere economie speelt een rol.
"Taal is ineens een probleem, net als cultuur, gebruiken en kleding. Vier jaar geleden hadden de bedrijven werk zat en maakte het niet uit. Er zijn nu al bedrijven die bij voorbaat zeggen: ik wil geen Marokkaan", aldus Nuray Yildirim, van Multi Cultureel Uitzendbureau (MCU) in Tiel, Hij is inmiddels gestopt met het inschrijven van nieuwe werkzoekenden. Een rondvraag bij twintig andere uitzendbureaus bevestigt dit beeld.
Tien uitzendbureaus gaven aan dat Turken, maar vooral Marokkanen de laatste tijd moeilijker aan het werk te helpen zijn. Vijf bureaus werken amper nog met allochtonen en de vijf andere uitzendbureaus noemden het beeld overdreven.
Bij de grote uitzendketen Accord ondervinden ze steeds vaker dat bedrijven liever geen allochtonen in dienst nemen. Een medewerkster vertelt: "We horen wel van bedrijven dat ze soms slechte ervaringen hebben met een bepaalde bevolkingsgroep. En er zijn bedrijven die al bij voorbaat zeggen: ik heb liever geen Marokkaan. Ja het gebeurt en ik word wel eens kwaad, maar in discussie gaan heeft meestal geen zin."
Yildirim van MCI vertelt: "Vroeger hoefde ik zelden of nooit een naam door te geven van een sollicitant. Nu altijd. Een distributiecentrum hier in de buurt zegt: het mag een Marokkaan zijn, alleen als die in Nederland is geboren. Maar er werken ook twintig Polen. Ook bij andere werkgevers: is het een Marokkaan, dan moet hij goed Nederlands spreken, is het een Pool, dan hoeft dat ineens niet. Het is verboden, maar er is niks aan te doen."
Yildirim denkt dat de Polen van nu de allochtonen van enkele jaren geleden zijn. "Vier jaar geleden kon een allochtoon aan het werk als hij nog maar een week in Nederland was. Nu niet. Maar iedere Pool die Nederland binnenkomt kan aan de slag." Het CWI bestrijdt dat. Zij vindt niet dat bedrijven in de regio stelselmatig mensen weigeren vanwege hun afkomst.
(Bron)
Krentenboom:



Meer.
Esdoornblad steekt fel af tegen de baggerpijp:

Hang een oud dekbed even over een stoel en Tijger rolt zich er helemaal in:

In het kunstwerk aan de waterkant slaan allerlei boompjes op:

Japanse esdoorn:

Esdoornblad:

Krentenboom, iep, en een klein lijsterbesje:

De essen verkleuren ook al:

Kat mekkerend voor het raam: pimpelmezeninvasie in de tuin :-)
De zon schijnt flink, en het plenst.
Waar is de regenboog?
'Gen kan van mens gewillige slaaf maken'

Een onderzoek bij rhesusaapjes heeft aangetoond dat het mogelijk is een bepaald gen zo te wijzigen dat het gedragspatroon van het dier verandert van agressief naar onderdanig. De wetenschappers blokkeerden daarvoor een gen dat zij D2 hebben genoemd, en dat verantwoordelijk is voor de band tussen iets doen en iets daarvoor in ruil krijgen.
Voor schrijver Aldous Huxley was het in zijn roman Brave New World uit 1932 nog science fiction. Hij beschreef daarin het dienende ras Epsilon, die gedrogeerd zonder morren elke fysieke arbeid verrichtte die hen door het opperras Alpha werd opgedragen. Een team van Amerikaanse wetenschappers onder leiding van neurobioloog Barry Richmond denkt het futuristische verzinsel werkelijkheid te kunnen maken. Een rhesusaapje lijkt genetisch sterk op de mens.
"Mensen zijn enkel gemotiveerd om hard te werken als ze verwachten ervoor beloond te worden, of het nu in de vorm van geld of een schouderklopje is", verklaart Richmond. "In het onderzoek tonen we aan dat we die link kunnen wegnemen, en zwaar werk kunnen laten uitvoeren zonder enige vorm van beloning." Het onderzoek was oorspronkelijk bedoeld om een manier te vinden om menselijke depressies te bestrijden.
(Bron)
Man rijdt 140 km/u op brommer

De politie Zaanstreek-Waterland heeft een 22-jarige man uit Wormer aangehouden, nadat hij met zijn brommer 140 kilometer per uur reed. De man haalde een onopvallende politiewagen in met die snelheid, waarop er een achtervolging werd ingezet.
Op het eerste stopteken leek de man in eerste instantie te reageren, maar hij keerde zich om om vervolgens met hoge snelheid weg te scheuren. De man kwam pas tot stilstand toen hij in een bocht op een tegemoetkomende fietser knalde.
De fietser bleef wonderwel ongedeerd, omdat de man flink af moest remmen om de bocht te nemen. De brommerrijder kreeg een proces-verbaal in ruil voor zijn bromfiets. Ook is hij zijn rijbewijs kwijt.
(Bron)
Zanger Marc Almond ernstig gewond na motorongeval

Marc Almond vecht voor zijn leven nadat hij gisteren zwaargewond raakte bij een motorongeval in Londen. De zanger zat achterop de motorfiets toen deze in botsing kwam met een auto. Volgens een ooggetuige vlogen beide motorberijders door de lucht. Almond zou ernstige verwondingen aan het hoofd hebben opgelopen, de bestuurder verwondingen aan hand en been.
Almond scoorde in 1981 als zanger van het duo Soft Cell een wereldhit met de song 'Tainted Love'. Later ging de zanger solo en werkte hij onder meer samen met Bronski Beat en Gene Pitney. In 2001 kwamen hij en zijn vroegere maatje uit Soft Cell Dave Ball weer samen voor een korte reünie-tour.
(Bron)
Slechte gezondheid leidt tot sociale uitsluiting

DEN HAAG - Niet een laag inkomen maar een slechte gezondheid vormt het grootste risico voor sociale uitsluiting. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateert dat in een maandag gepubliceerde studie. Die is gebaseerd op enquêtes die vorig jaar zijn gehouden bij 860 huishoudens.
Uit het onderzoek komt naar voren dat één op de tien Nederlanders te maken heeft met een vorm van sociale uitsluiting. Zo heeft 10 procent van de volwassenen slechts een beperkt informeel sociaal netwerk. Ook 10 procent heeft voortdurend financiële zorgen.
Bij de belangrijkste risicogroepen zijn die percentages aanzienlijk hoger. Die riscogroepen zijn: alleenstaande ouders, uitkeringsontvangers, mensen die werkloos zijn geweest, niet-westerse allochtonen en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Vrouwen en ouderen vormen als zodanig geen risicogroep.
Van de alleenstaande ouders heeft 36 procent een tekort aan sociale contacten, heeft 37 procent voortdurend zorgen over de financiële situatie en 27 procent minimaal één betalingsachterstand.
Van gezinnen met kinderen onder het minimumniveau (meestal eenoudergezinnen) zegt 48 procent te weinig geld te hebben om regelmatig nieuwe kleren te kopen voor de kinderen. In 36 procent van deze gezinnen is er geen geld om kinderen lid te laten worden van een sportclub of andere vereniging.
In het overheidsbeleid voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting ligt de nadruk vooral op het hebben van betaald werk of een inkomen. Volgens het SCP is er meer aandacht nodig voor de verbetering van de gezondheid, ook op psychisch vlak.
(Bron)

Het zal ongetwijfeld op elkaar inwerken: met een laag inkomen heb je geen geld om eens ergens heen te gaan; met een slechte gezondheid ben je misschien minder goed in staat gebruik te maken van het openbaar vervoer - als je daar al geld voor hebt.
Naar mezelf kijkend: ik kan een vriendin opzoeken als die m'n reis betaalt. Gelukkig hèb ik zulke vriendinnen, die zich dat kunnen en willen veroorloven, en daar ben ik dus heel erg rijk mee. Maar ik kan je ook garanderen dat het moeite kost om dat te accepteren. Een groepje dat een etentje plant en zegt: 'We houden je wel vrij'. Ik ben er reuze blij mee, maar het vreet wel aan me.
Tuurlijk, toen ik geld had en anderen niet, deed ik precies hetzelfde. Dat tientje meer of minder maakte weinig uit. Maar als je eenmaal aan de andere kant staat, is dat gebaar ineens heel anders van lading. Niet omdat mensen het maken, maar omdat het nodig is.