zaterdag, februari 14, 2004

Nog een leuke: deze site helpt je als je alsmaar datzelfde deuntje in je hoofd hebt waar je gek van wordt en niet vanaf komt.
Ze zeggen alleen niet wat je moet als je al die deuntjes gehad hebt.
Doet u weleens mee aan veilingen op het net? Disturbing auctions verzamelt opvallende items.
TT 124 VN-plan voor repatriëring in Afrika

GENÈVE Ongeveer twee miljoen gevluchte Afrikanen zouden de komende jaren naar hun land kunnen terugkeren. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft daarvoor een plan opgesteld.
UNHCR is voorzichtig optimistisch, door de verbeterde situatie in negen landen, waaruit in totaal twee miljoen mensen gevlucht zijn. Het gaat om Congo, Sierra Leone, Somalië, Burundi, Rwanda, Eritrea, Sudan en Liberia. Het plan heeft echter alleen kans van slagen als deze landen de vrede weten te handhaven.
Op 8 maart komen ministers van de negen landen in Genève bijeen om het VN-plan te bespreken.
TT 120 DEN HAAG Uitkeringsgerechtigden kunnen vanaf 1 juli een beroep doen op een persoonlijke coach, die hem of haar begeleidt bij het zoeken naar werk. Het initiatief hiervoor is afkomstig van het ministerie van Sociale Zaken.
TT 108 "Ahold-top zelf diep in schandaal"

HILVERSUM De top van het Ahold-concern is veel nauwer betrokken geweest bij de omvangrijke boekhoudfraude die vorig jaar naar buiten kwam dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een reconstructie door NRC Handelsblad.
Met name oud-financieel topman Michiel Meurs en huidig bestuurder Jan Andreae hebben er persoonlijk voor gezorgd dat de omzet van Ahold jarenlang 40 miljard euro te hoog in de boeken kwam.
Zo werd de omzet van de Scandinavische dochter ICA volledig meegeteld in de jaarrekeningen, terwijl dat juridisch niet mocht. Tegenstrijdige contracten werden voor huis-accountants verborgen.
Gijzeling in supermarkt Rijswijk beëindigd door politie

RIJSWIJK - De politie heeft zaterdagochtend na een paar minuten een einde gemaakt aan een gijzeling in een supermarkt in Rijswijk. Dat heeft een woordvoerder van de politie Haaglanden bekendgemaakt.
De politie kreeg rond 07.00 uur een melding dat er een overval plaatshad in de Plusmarkt aan de Prinses Irenelaan. Voor de deur van de winkel kon de politie een man aanhouden, twee andere overvallers vluchtten naar binnen. De gewapende mannen gijzelden de aanwezige personeelsleden, maar na enkele minuten gaven ze zich over. Over hun identiteit kon de woordvoerder nog niets zeggen. Niemand raakte gewond.
De politie kreeg informatie over de overval van een personeelslid, dat iets later naar zijn werk was gegaan. De man zag dat er voor de zaak iets aan de hand was en sloeg alarm.
(Bron)
Verliefde Taiwanees stuurt tevergeefs 1314 rozen

TAIPEI - Een smoorverliefde Taiwanees is er niet in geslaagd het hart van de vrouw van zijn dromen te winnen, zelfs niet toen hij 1314 rozen bij haar liet bezorgen op Valentijnsdag. De 39-jarige welgestelde man liet zaterdag de rozen bij zijn aanbedene bezorgen. Drie bloemenbezorgers moesten de vracht tillen.
Ze konden het arrangement ook weer terugdragen naar de bloemenwinkel, want de vrouw weigerde de bloemenhulde, omdat ze al een geliefde had. De afgewezen Taiwanees heeft de rozen daarop maar uitgedeeld bij een winkel.
Het nummer 1314 heeft in Taiwan een speciale betekenis, omdat het uitgesproken klinkt als 'een leven lang'.
(Bron)

vrijdag, februari 13, 2004

Rybkin zegt te zijn ontvoerd en gedrogeerd

LONDEN - De Russische presidentskandidaat Ivan Rybkin, die na vijf dagen vermissing dinsdag weer opdook, heeft vrijdag eindelijk opening van zaken gegeven over zijn mysterieuze verdwijning. Naar eigen zeggen is hij ontvoerd en gedrogeerd door mensen die hem de Oekraïne hadden ingelokt.
Vanuit Londen zei Rybkin dat hij naar de Oekraïne was gegaan in de veronderstelling dat hij de Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov zou ontmoeten voor vredesonderhandelingen. Toen Rybkin op 6 februari in Kiev arriveerde zou hij door onbekenden naar een appartement zijn gebracht waar hij op Maschadov moest wachten.
"Ik kreeg een kop thee en een paar boterhammen en opeens voelde ik me slaperig worden. Ik werd vier dagen later wakker in een voor mij totaal onbekend appartement." Volgens een geëmotioneerde Rybkin droegen zijn gijzelnemers hem op naar familie in Moskou te bellen om te zeggen dat hij al die tijd bij vrienden was geweest en dat alles goed met hem ging.
Vervolgens zouden de onbekende mannen "een weerzinwekkende videotape" aan Rybkin hebben laten zien waarmee ze hem wilden chanteren als hij niet met hen zou meewerken. "Ik weet niet wie mij gekidnapt heeft, maar ik weet wel voor wie ze het deden. Maar ik ga daar nu niet op in, net zomin als op de inhoud van de opname."
Rybkin werd ten slotte naar het vliegveld gebracht en kwam dinsdagavond terug in Moskou. De eerste dagen kwam hij met onduidelijke verklaringen over zijn verdwijning. De presidentskandidaat zei vrijdag in Londen dat hij blijft meedoen aan de verkiezingsstrijd. "Na wat mij in Kiev is overkomen, ben ik ervan overtuigd dat deze verkiezingen zonder regels zijn. Ze kunnen voor mij voorbij zijn, nog voor ze zijn begonnen. Daarom zet ik de campagne vanuit het buitenland voort". Aanvankelijk had Rybkin laten doorschemeren te overwegen de handdoek in de ring te gooien.
(Bron)
Politie vindt drie lijken in Echt

ECHT - In de Geleenbeek in Echt zijn vrijdag drie lijken gevonden. De drie mannen zijn omgebracht, zo heeft een woordvoerder van de politie gezegd.
Over de identiteit van de drie is niets bekend. De politie heeft ook nog niets gezegd over hoe de drie zijn gedood. Zaterdag worden de lijken in een forensisch instituut onderzocht.
Het eerste lijk werd vrijdagochtend om 10.00 uur gevonden, na een melding van een medewerker van Rijkswaterstaat. Toen de brandweer dit stoffelijk overschot rond 16.00 uur weghaalde, zagen de brandweerlieden nog twee lijken. Deze twee zijn vrijdagavond rond 20.30 uur weggehaald.
Een gebied van twee kilometer rondom de vindplaats is afgezet. Politie en brandweer zijn bezig sporen veilig te stellen. De brandweer is met tien wagens, waaronder een hoogwerker ter plaatse. De politie heeft tien rechercheurs op de zaak gezet.
(Bron)

Een hoogwerker?
Agenda van het CDA-congres.
Human Rights Watch bekritiseert uitzetbeleid

NEW YORK/DEN HAAG - De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft vrijdag felle kritiek geuit op het Nederlandse beleid om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. De uitzetting van duizenden asielzoekers zal het leven van deze mensen in gevaar brengen, waarschuwt de organisatie in een brief aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken.
HRW maakt zich vooral zorgen over het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten naar landen zonder goed bestuur, zoals Somalië, en landen die onveilig zijn door voortdurend geweld na eerdere conflicten, zoals Afghanistan. Mensen terugsturen naar dergelijke plaatsen brengt niet alleen de veiligheid of vrijheid van de betrokkenen in gevaar, maar het is ook "illegaal", stelt de mensenrechtenorganisatie.
De huidige plannen om 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers te "deporteren", zoals HRW het noemt
['Uitzetten' klinkt vriendelijker, maar wat is het verschil? Of zullen we het Verdonkeremanen noemen voortaan?]
zullen volgens de organisatie het internationale volkenrecht schenden. Dat uitzetbeleid betekent ook een "ernstige afwijking van de historische rol van Nederland als een aanvoerder van de bescherming van mensenrechten in Europa".
HRW uit verder kritiek op de Nederlandse behandeling van de kinderen van asielzoekers en alleenstaande minderjarige asielzoekers. Ook hekelt de organisatie onder meer de plannen om asielzoekers zonder of met onjuiste papieren uit of mogelijk tijdelijk vast te zetten.
Human Rights Watch volgt het Nederlandse asielbeleid al langer kritisch. Vorig jaar stelde de organisatie in een rapport dat dat beleid op belangrijke punten in strijd is met internationale afspraken.
Ook concludeerde ze dat de behandeling van asielaanvragen regelmatig te kort door de bocht is, dat kinderen niet de behandeling krijgen die zij verdienen en dat asielzoekers niet kunnen beschikken over basisvoorzieningen waar zij volgens internationale normen wel recht op hebben.
In de brief aan Verdonk roept HRW de regering op zich te houden aan het volkenrecht in alle procedures die te maken hebben met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers.
(Bron)
Er is weer een bekende weg ontdekt: de houdbaarheid van een huwelijk is te voorspellen aan de hand van het conflictgedrag van beide partners.
Zou het wetenschappelijk al bewezen zijn dat het doorgaans overdag lichter is dan 's nachts?
Moeder lijmt oog dochtertje dicht

Een vergissing tussen een flesje oogdruppels en een flesje nagellijm had tot gevolg dat een moeder het oog van haar 7-jarige dochtertje potdicht lijmde. De moeder had even niet goed opgelet en van de twee soortgelijke flesjes, die ook nog eens dezelfde kleur hadden, per abuis degene met de sneldrogende superlijm gepakt.
Michelle Skidmore's dochtertje Karen lag al in bed toen de moeder haar 's avonds de oogdruppeltjes toe wilde dienen. "Ik hield het flesje omhoog om de druppels in haar oog te doen en precies op dat moment realiseerde ik me dat het de nagellijm was", vertelt de onthutste moeder. "Maar het was net te laat, het zat al in haar oog". Michelle en haar man brachten de huilende Karen snel naar het ziekenhuis, waar artsen aanvankelijk vreesden dat het meisje het zicht in haar oog voorgoed zou verliezen.
Karen kan inmiddels weer enigszins zien met het oog, dat elke vijftien minuten met warm water moet worden gespoeld. Op haar oogbol zit een kras, maar permanente schade is er gelukkig niet. Volledig herstel zal echter nog wel een tijd duren. "Het was een stomme fout, maar de flesjes zijn bijna identiek, met hetzelfde tuitje en alles", zegt moeder Michelle. "Ik voel me beroerd en dom. Ik wil iedereen waarschuwen voorzichtig te zijn. Een vergissing is zo gemaakt."
(Bron)
Toeristen krijgen shirt voor vondst 68.000 euro

CHRISTCHURCH (ANP) - Een Zwitsers echtpaar heeft in Nieuw-Zeeland 120.000 Nieuw-Zeelandse dollars (ruim 68.000 euro) terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Die gaf de toeristen als dank een t-shirt, meldde donderdag The New Zealand Herald.
Het stel maakt een wereldreis. Aan een snelweg bij Kaikoura vonden ze drie dozen met het geld erin, dat van een vrachtwagen van een beveiligingsbedrijf was gevallen. Ze bezorgden het kapitaal terug bij het bedrijf in Christchurch, dat ze een t-shirt in het vooruitzicht stelde.
Die reactie heeft in Nieuw-Zeeland tot beschaamde reacties geleid. Ondernemers in Christchurch fêteren de Zwitsers op excursies in een poging hen "een betere indruk van onze stad te geven''.
(Bron)
Kettingzaag verwondt boezem van naaktdanseres

Opschudding in Duitsland. De beroemde naaktdanseres Sibylle Rauch (44) uit Karslruhe ligt na een verschrikkelijk beroepsongeval in het ziekenhuis. Tijdens de generale repetitie raakte haar vriend de boezem van de naaktdanseres met een kettingzaag. "Ik dacht dat ik ging sterven, de ketting van de zaag vloog in mijn boezem. Mijn belangrijkste bezit werd geraakt", jammerde Rauch.
Rauch kende haar nieuwe vriend amper een paar dagen en nam hem meteen in vertrouwen. Marko König (34) stelde een nieuwe stunt voor: blokken hout doorzagen op de weelderige boezem van de pornovedette met als ultiem hoogtepunt de touwtjes van haar bikini. Rauch stemde toe en het koppel ging aan het oefenen. Net tijdens de generale repetitie liep het mis. Toen K?nig zich met de draaiende kettingzaag vooroverboog, raakte Rauch in paniek. Ze sprong rechtop en zo met haar boezem pardoes in de kettingzaag van haar vriend.
"Ik kon de zaag niet meer terugtrekken en verwondde de boezem en buik van mijn vriendin", vertelt König. De naaktdanseres werd vliegensvlug afgevoerd naar het ziekenhuis van Karlsruhe. "Ik dacht dat ik dood ging. Mijn boezem was geraakt, ik zou het niet meer redden", aldus Rauch. De dokters kleefden de wonden met speciale strips en herstelden de schade aan haar borsten. De eerste vertoning van de nieuwe "Kettingzaagshow" is alvast uitgesteld.
(Bron)
Droomrelatie Ken en Barbie op de klippen

Na de veelbesproken liefdesbreuk tussen Jennifer Lopez en Ben Affleck is er opnieuw een glamourkoppel uit elkaar: Barbie en Ken. De plastic iconen hebben na een relatie van 43 jaar tijd voor zichzelf nodig, zegt de vice-marketingchef van fabrikant Mattel, Russell Arons. Ze blijven wel vrienden, benadrukt Arons.
Barbie leerde Ken in 1961 kennen tijdens opnames voor een commercial. Sindsdien geldt het knappe stel als het droompaar bij uitstek. De scheiding heeft volgens Arons te maken met Kens weigering om te trouwen, terwijl Barbie juist al jaren niets anders wil, getuige haar vele trouwjurken. Ook de drukke werkzaamheden van Barbie kwamen de verhouding volgens Arons niet ten goede. Ze was de afgelopen decennia onder meer rockster, dierenarts en astronaut.
Mattel zoekt de publiciteit voor de promotie van Cali Girl Barbie, Barbie als stoere beach-babe met gebronsde huid. Bij de nieuwe Barbie hoort een nieuwe man, Blaine.
(Bron)
Slaven bevrijd van landgoed Braziliaanse senator

BRASILIA - De Braziliaanse autoriteiten hebben tientallen werkers bevrijd die onder slavernij-achtige omstandigheden werden gehouden op een landgoed van een senator. Dat maakte het ministerie van Arbeid donderdag bekend.
De 32 landarbeiders mochten het landgoed in de noordelijke deelstaat Para niet verlaten, werkten zeven dagen per week zonder betaling en hadden niet de beschikking over stromend water of toiletten. Momenteel bespreekt de Braziliaanse volksvertegenwoordiging een wetsvoorstel om beslag te kunnen leggen op landerijen waar dergelijke praktijken plaatshebben.
De eigenaar van het landgoed, senator Joao Ribeiro, was niet beschikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de politcus en grootgrondbezitter zei dat Ribeiro herstelt van een medische behandeling.
(Bron)
Seriemoordenaar

In het Braziliaanse Sao Paolo is een dierentuin opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. Zeker tien dieren zijn vergiftigd, onder andere een olifant, een aap en een aantal kamelen. Het gif zorgt dat de ademhaling stopt en de dieren een hartaanval krijgen. Maar hoe de serievergiftiger precies te werk gaat is nog niet bekend. Er zijn in ieder geval nog geen sporen gevonden in het voedsel van de overleden dieren. Men is nu op zoek naar de dader, zeker is dat hij bekend is met de dagplanning in de dierentuin en veel van scheikunde afweet.
(Bron)
San Francisco provoceert met vijftig homohuwelijken

SAN FRANCISCO - De stad San Francisco was donderdag de eerste burgerlijke autoriteit in de Verenigde Staten die een huwelijk van homoseksuelen heeft gesloten. De stad maakte daarmee bewust een provocerend gebaar in het hoogoplopende debat over gelijke rechten voor relaties tussen Amerikaanse homoseksuelen.
Het stadsbestuur van de zogeheten homohoofdstad van de Verenigde Staten trouwde zeker vijftig homostelllen, hoewel de wet in Californië de huwelijksband nadrukkelijk voorbehoudt aan man en vrouw. Onder de jonggehuwden waren een 83-jarige vrouw en haar 79-jarige echtgenote.
Met de ceremonie riep de stad de woede over zich af van conservatieve groeperingen, die fel gekant zijn tegen het huwelijk tussen twee mensen van gelijk geslacht. De Traditional Values Coalition (coalitie van traditionele waarden) dreigde onmiddellijk met juridische stappen. Burgemeester Gavin Newsom beroept zich op de Amerikaanse grondwet, die discriminatie verbiedt.
Het parlement in de staat Massachusetts is na drie dagen debatteren nog altijd niet tot een akkoord over het zogeheten homohuwelijk gekomen. Donderdag verwierp het parlement een amendement dat het huwelijk een andere status dan de traditionele verbintenis zou geven, tot grote vreugde van homoseksuele demonstranten buiten het parlementsgebouw.
De politici proberen de grondwet van de staat zodanig te herschrijven dat het huwelijk exclusief voor man en vrouw blijft voorbehouden, maar homoseksuelen toch een geregistreerd partnerschap kunnen sluiten.
(Bron)
Broncode Windows uitgelekt

WASHINGTON/REDMOND - Delen van de geheime broncodes van de besturingssystemen Windows 2000 en NT 4.0 zijn uitgelekt. Dat heeft producent Microsoft donderdag bevestigd. "Incomplete stukken van de broncode zijn op internet verspreid. Dat is illegaal en we nemen dit zeer serieus", zei een woordvoerder van de softwaregigant donderdag tegenover The Washington Post.
In de broncode staan de programmaregels zoals ze door een programmeur zijn ingevoerd. Zonder deze code kan een programma niet gewijzigd worden. Computerkrakers kunnen in de broncode eventuele zwakke plekken in het besturingssysteem ontdekken en misbruiken.
Oprichter en eigenaar Bill Gates heeft de broncodes van Windows in het verleden het belangrijkste intellectuele eigendom van Microsoft genoemd. De codes zijn auteursrechtelijk beschermd. De FBI is een onderzoek naar de bron van het lek begonnen.
Uit een verklaring die Microsoft eerder op de dag gaf naar aanleiding van geruchten over het lek, blijkt dat de softwarereus niet zozeer bevreesd is over de beveiliging van Windows. "Als het gaat om een klein deel van de broncode, gaat onze zorg eerder uit naar het intellectueel eigendom in plaats van de veiligheid."
Tegenover The Washington Post herhaalde Microsoft dit standpunt. Microsoft is bang dat programmeurs de uitgelekte broncode gaan gebruiken als basis voor een nieuw, goedkoop of gratis besturingssysteem.
(Bron)

Ja, stel je voor zeg... Daar heb je wel de Windowsbroncode voor nodig natuurlijk.
Stakingsoproep voor kleine winkeliers

ROTTERDAM - Kleine winkeliers moeten hun stem laten horen tegen de prijzenoorlog. Desnoods sluiten ze enkele uren uit protest de winkel of hangen biljetten voor de ramen.
Dat heeft C. van Vuren, winkelmanager voor de ruim 50 F&S-winkels verspreid over het land, vrijdag gezegd. Deze kleine ondernemers met vaak allochtone achtergrond staat het water langzamerhand tot de lippen, weet Van Vuren.
"Het is een neergaande spiraal. De mindere omzet en de lagere opbrengsten zorgen er ook voor dat de bank de duimschroeven aandraait. Kredieten zijn voor allochtone ondernemers toch al moeilijk te krijgen, laat staan in deze situatie." Bovendien verscherpen grossiers en leveranciers hun voorwaarden en weigeren ze late betalingen.
(Bron)
Erotische bemiddeling voor psychiatrische patiënten

ROTTERDAM - In Rotterdam komt een dienst voor seksueel erotische bemiddeling voor psychiatrische patiënten. Deze dienst moet een eind maken aan de schrijnende gedoogsituaties waarin patiënten vaak in het geniep seks hebben op het terrein van de instelling. Het initiatief van de Maaskringgroep moet voldoende kennis opleveren om dergelijke diensten ook in andere delen van het land op te zetten.
Binnen de psychiatrie is de behoefte aan intiem contact en seksualiteit onder patiënten een beladen onderwerp. Omdat bij veel instellingen geen beleid is over gewenste seksualiteit, worden patiënten gedwongen die te beleven in 'de struiken', stellen deskundigen.
"Er zijn weinig psychiatrische instelling in Nederland die de vingers wil branden aan beleid rond gewenste seksualiteit. Ze zijn bang voor allerlei problemen", stellen E. Wolf van de Maaskringgroep en seksuologe M. Ummels. Beiden werken aan de opzet van het bemiddelingsbureau. Wolf is ook mede-samensteller van het 'Handboek Seksualiteitsbeleid? Gewoon doen!' voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
M. Braakman, docent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, deed onderzoek naar de behoefte aan genegenheid, intimiteit en seksualiteit onder langdurig opgenomen patiënten in het psychiatrische ziekenhuis van DeltaBouman in Rotterdam. Daaruit kwam naar voren dat krampachtig wordt omgegaan met de wens bij cliënten tot intimiteit en seksualiteit. Braakman interviewde 34 mensen die langer dan twee jaar in het ziekenhuis verblijven.
Als er binnen de psychiatrie al aandacht is voor intimiteit en seksualiteit wordt dat volgens Braakman altijd geassocieerd met de schaduwkanten van seks. "Het wordt in verband gebracht met seksueel misbruik, ongewenste intimiteiten en overdraagbare aandoeningen. Met het onderzoek dat ik heb gedaan belichten we juist de zonnige kanten ervan. Intieme relaties dragen immers bij tot het ervaren van de kwaliteit van leven", stelt de onderzoekster.
Braakman hekelt de kijk van sommige hulpverleners op psychiatrische patiënten. De behandeling is volgens haar te veel gericht op het medische: Iemand is patiënt, mankeert van alles en wordt volgestopt met medicijnen. "Behandelaars vergeten vaak dat een patiënt ook nog gewoon mens is. Het aangaan van relaties stuit op allerlei praktische bezwaren. Het ontbreekt aan goed beleid op dit punt." De cliëntenraad van DeltaBouman is bezig het advies van Braakman te vertalen in beleid, aldus W. Zijlmans van de cliëntenraad.
Op verschillende plaatsen in Nederland is al eens geprobeerd seksueel erotische bemiddeling op te zetten, maar dat waren individuele initiatieven van hulpverleners, vaak ondersteund door een behandelaar, die cliënten begeleidde naar onder meer een escortservice.
Wolf: "Als cliënten dit zelfstandig deden, leverde dat nogal eens problemen op. De mensen worden niet altijd serieus genomen, misleid of financieel benadeeld. Bij het eerder door de Maaskring opgezette contactbemiddelingsbureau ontstonden wel eens misverstanden. Waar de één een duurzame relatie wilde opbouwen, wilde de ander alleen seksueel contact."
Zij stelt dat veel psychiatrische patiënten weliswaar behoefte hebben aan innig contact, maar ondertussen wel problemen hebben met seksualiteit. Daardoor ontstaat ook vaak ruilseks onder de cliënten zelf. Voor een pakje sigaretten met iemand naar bed, is dan het voorstel. Ummels: "Problemen ontstaan, omdat veel cliënten op seksueel gebied vaak een traumatisch verleden hebben of puur door een kennis- of ervaringsachterstand. Dat betekent dus dat je ze moet begeleiden, net als de aanbieders, ofwel prostituees. In de dienst die we nu oprichten, krijgen beiden een training op maat."
Het belangrijkste criterium voor het selecteren van de prostituees is sociale vaardigheid. "Bovendien moeten ze openstaan voor educatie", zegt Wolf. "Voor de buitenwereld lijkt het allemaal wat bevoogdend, maar wat wij werkelijk doen, is stoppen met gedogen en de werkelijke situatie van vooral veel mannelijke cliënten erkennen en met hen zoeken naar een veilig, betaalbaar en bevredigend contact. Het aardige is dat uit casuïstiek blijkt dat cliënten veel handelbaarder worden, minder frustraties hebben en minder agressief zijn."
(Bron)
Lelijk

Een Chinese man gaat gedurende drie maanden onder het mes van plastisch chirurgen, nadat hij een lelijkheidswedstrijd had gewonnen. De 30-jarige man ervaart zijn uiterlijk als een last. Volgens eigen zeggen is hij ontslagen wegens zijn lelijkheid, en ook zijn privéleven lijdt er onder "Ik heb nog geen enkele ervaring met vrouwen, ondanks mijn leeftijd", zegt de wanhopige Chinees. De chirurgen zullen de man de komende tijd zodanig 'verbouwen' dat hij gaat lijken op Lu Yi, een Chinees popidool.
(Bron)

donderdag, februari 12, 2004

Uurwerk Domtoren niet meer elektrisch

UTRECHT - Het uurwerk van de klok van de Domtoren loopt niet meer elektrisch. De oude koperen slinger uit 1858, waarvan de onderdelen nog waren bewaard, moet er voor zorgen dat temperatuursinvloeden weer perfect worden opgevangen, net als vroeger.
Sinds de jaren '70 loopt het uurwerk elektrisch, maar het weer en de vogels hadden geen goede invloed op het gelijk lopen van de klok.
Klokkenmaker Dick van Minnen van het museum Speelklok tot Pierement heeft de klok onder handen genomen. Van 24 tot en met 29 februari wordt het uurwerk in dit museum getoond. Op 2 maart gaat het weer terug naar de Domtoren.
(Bron)
Italianen dol op 'Parmalatje spelen'

ROME - Via internet kan er een spelletje gespeeld worden dat is gemodelleerd naar het schandaal rond het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. De Italianen blijken er zo gek op te zijn dat de betreffende site geregeld niet te bereiken is.
Het spelletje heet Parman, een variant op het bekende Pacman. Wie het speelt, moet in een labyrint en achterna gezeten door politieagenten, geld van kleine spaarders opeten. Als dat lukt, komt de speler terecht op de Caymaneilanden, waar de fraude die tot de bijna-ondergang van Parmalat heeft geleid, boven water werd gehaald.
Als het mannetje Parman door de politie wordt gepakt, belandt het in San Vittore, de gevangenis in Milaan waar de Parmalat-oprichter Calisto Tanzi sinds eind december vastzat. Tanzi werd eerder deze week overgebracht naar de gevangenis van Parma. Parman heeft wel wat weg van Tanzi.
(Bron)
'Varkensvet afschrikmiddel tegen zelfmoordterroristen'

JERUZALEM - Een vooraanstaande Israëlische rabbijn wil zakjes met varkensvet in bussen ophangen om islamitische zelfmoordterroristen af te schrikken. Rabbijn Eliezer Fisher, lid van een rabbinale rechtbank, heeft dit in een brief aan de politie voorgesteld.
Zowel in het jodendom als de islam is een varken een onrein dier. Maar volgens de ultraorthodoxe rabbijn is er dispensatie mogelijk voor het plaatsen van zakken met varkensspek in bussen en op openbare plaatsen om terreurdaden te voorkomen. De politie was niet meteen in staat commentaar te geven.
De Israëlische staatssecretaris voor Veiligheidszaken, Yaakov Edri, zei een voorstander van het idee te zijn. Hij ziet het niet als een probleem dat hiervoor de religieuze wetten in het land worden geschonden. ''Al zou hierdoor maar één zelfmoordaanslag worden voorkomen, prima toch.'' De veiligheidsdiensten moeten naar zijn mening het voorstel serieus bekijken.
(Bron)
Superbowl 2005...
Ze kùnnen wel samen op de bank liggen, als je er maar eerst een soort berglandschap van maakt:

RTL-nieuwsverslaggever: "Herzen- en senuwsellen" - is dat ook poldertaal?
Opletten geblazen: voorheen was het zo dat het donker werd, gordijnen dicht, licht aan, en dan een tijd later eens kijken of het al bijna journaaltijd was.
Nu: het wordt wat donkerder, verdraaid, tis al half zes geweest, al bijna nieuwstijd...
Het Bieslogkoor zingt: ‘Er zit een lek in m’n windows!’.
Fraudejager verduistert zelf miljoenen

BRUSSEL - De chef fraudezaken van de Belgische Post blijkt zelf 12,5 miljoen euro achterover gedrukt te hebben. De man had het geld weggesluisd naar een rekening in Monaco.
Justitie en het bedrijf hebben inmiddels het verduisterde bedrag grotendeels teruggevonden, op circa 2 miljoen euro na. Het Belgische postbedrijf onderzoekt nog hoe de man bij zwaar beveiligde gegevens kon komen.
(Bron)
Winkeldief kiest verkeerde moment

HAARLEM - Een winkeldief had woensdagmiddag in Haarlem geen slechter moment kunnen uitkiezen voor het stelen van een tas met boodschappen bij een supermarkt in de Kruisstraat. Op het moment dat de man zijn slag sloeg, was er net een delegatie van de politie in de winkel voor een officiële uitreiking, zo heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De politiemensen waren in de supermarkt ter gelegenheid van uitgerekend het project Samen Veilig Ondernemen. De gasten dachten eerst nog dat de winkeldiefstal in scène was gezet toen er een man met een volle boodschappentas ter waarde van 100 euro op de vlucht sloeg. Toen het toch een echte diefstal bleek te zijn, kon de winkeldief alsnog worden gepakt.
(Bron)
Tien Duitse docenten ziek na eten spacecake

LÜNEBURG - In de Noord-Duitse stad Lüneburg zijn tien docenten ziek geworden, nadat ze van een chocoladecake hadden gegeten, waarin marihuana bleek te zitten. Dat heeft een gemeentewoordvoerder donderdag gezegd.
De leraren klaagden woensdag onder meer over misselijkheid en hallucinaties, nadat ze van de cake hadden gegeten die een onbekende in de lerarenkamer had neergezet. Ze moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek later dat er cannabis in het baksel zat.
De leraren waren niet achterdochtig toen ze de cake kregen, omdat ze op school net bezig was met een project waarbij scholieren hun eigen baksels verkochten voor een goed doel. De opbrengst hiervan ging naar de slachtoffers van de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl in 1986.
(Bron)
Duitse deelstaatminister neergestoken

HAMBURG - De minister van justitie in de deelstaat Hamburg, Roger Kusch, is gewond geraakt toen hij door een 41-jarige vrouw werd gestoken met een mes. Dat heeft de politie in Hamburg donderdag meegedeeld.
Kusch (CDU) hield gedurende zijn campagne voor de plaatselijke verkiezingen later deze maand een toespraak toen de vrouw hem met een zakmes in zijn dijbeen stak. Ze kon worden overmeesterd door partijmedewerkers.
Kusch (49) kon na behandeling van de steekwond in het ziekenhuis weer naar huis. Naar eigen zeggen had de vrouw beledigingen geroepen over zijn homoseksuele geaardheid.
(Bron)
Meer op Beeldsoep
De rozetten met de vierkante blaadjes zijn winterpostelein, de kleine plantjes heten vroegeling - straks bloeien ze met priegelige bloempjes, en daarna verdwijnen ze weer tot de volgende lente.

Wie bekijkt wie?

TT 401 Het is geen onbekend verschijnsel in het buitenland: een metaaldetector voor de bank. Een Braziliaanse man probeerde woensdag de Caixa Economica Federal Bank in Sao Paolo binnen te komen, maar telkens bleef het alarm af gaan.
Zwaar gefrustreerd begon Antonio Coghetto één voor één zijn kleren uit te trekken, in de hoop dat de detector stil zou blijven. Maar zelfs toen hij compleet naakt de stap door het poortje waagde, klonk er schril gepiep.
Coghetto werd wegens openbare naaktheid gearresteerd, maar volgens de politie kan hij de bank aanklagen. De bank houdt echter vol dat het alarm gewoon werkt.
TT 120 AMSTERDAM Bij een grote politie-actie in Amsterdam-Zuidoost zijn gisteren 58 illegalen opgepakt. De meesten komen uit West-Afrika. De groep zou zich schuldig maken aan criminele activiteiten.

Misschien dat het aantal 419-mails dan weer even afneemt.
In Italië zijn ze gek geworden. Het heeft niets te maken met conservatisme, het heeft niets te maken met katholicisme, maar het gaat om respect voor het embryo en het leven.
Dus kom je alleen als getrouwd heterostel in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling, die beperkt blijft tot kunstmatige inseminatie met eigen zaad- en eicellen. Meestal levert dat meerdere bevruchte eicellen op. In de praktijk wordt daar een selectie uitgemaakt, de geselecteerde cellen worden teruggeplaatst, en rest gaat doorgaans de vriezer in. Italië heeft nu een wet die bepaalt dat alle bevruchte cellen teruggeplaatst moeten worden. Ook al zijn dat er veel, ook al zijn er cellen bij waarvan al duidelijk is dat er iets mee mis is. Respect voor het leven. Plaats maar gewoon een helehoop eicellen terug, zodat je zeker weet dat ze allemaal minder kans maken.
En intussen wel een geboortepremie uitloven. Wat cynisch.
Nog meer wannabe bruiden in de aanbieding: geef op hoe ze er uit moet zien, tik wat van je interesses in, en dan komt de site met een match. Een zo goed als perfecte match, overigens.
'Duivelse praktijken' teisteren Siciliaans dorp

ROME - Een Siciliaans dorpje is in de greep van een serie mysterieuze branden. Sinds half januari zijn al tientallen voorwerpen als koelkasten en meubels ineens in brand gevlogen. De dorpsbewoners denken al aan duivelse praktijken.
De inwoners van Canetto di Caronia hebben geen verklaring voor de branden. ''Ik heb niet aangesloten elektrische kabels zomaar in brand zien vliegen'', vertelt een politieagent. ''Dat valt niet te verklaren. Ik heb nog nooit zoiets gezien.'
Ook gemeentewoordvoerder Salvatore Mezzopane heeft geen antwoorden. ''Er heerst paniek in het dorp. We zoeken naar een oorzaak, maar we hebben nog geen idee.'' Verklaringen voor de mysterieuze branden variëren van een pyromaan, een bovennatuurlijke kracht tot een enorme stroomstoring.
Dat laatste bleek onmogelijk. Zelfs toen elektriciteitsbedrijf Enel de stroom in het dorp had afgesloten, gingen de branden gewoon door.
Gabriele Amorth, een geestenuitdrijver, kijkt niet op van de branden in Canneto di Caronia. ''Ik heb dit soort dingen eerder gezien. Demonen nemen bezit van een huis en komen tevoorschijn in elektrische apparatuur. Laten we niet vergeten dat Satan en zijn volgelingen enorme krachten hebben.''
De onverklaarbare branden hebben in het dorp al veel schade aangericht. Veertig dorpsbewoners zijn tijdelijk geëvacueerd.
(Bron)
Auto geplet door vrachtwagen: zeker een dode

VENLO - Op de Venrayseweg in Venlo is woensdag een personenauto met een onbekend aantal inzittenden geplet door een met papier geladen kantelende vrachtauto. Daardoor is zeker een persoon om het leven gekomen, meldde de brandweer.
De auto ligt onder de gekantelde truck. Volgens de brandweer ziet de situatie er voor de inzittenden van de auto ernstig uit. Tot nu toe is duidelijk dat een vrouwelijke inzittende van de auto is overleden, aldus de politie.
De vrachtwagen was door nog onbekende oorzaak gaan scharen en kantelde daarop. De hulpdiensten stellen alles in het werk om de vrachtwagen weer overeind te krijgen. De beide inzittenden van de vrachtauto raakten gewond. De politie heeft de omgeving van het ongeval afgezet.
(Bron)
Nieuw pistool herkent eigenaar

LUIK - In België wordt gewerkt aan een veiliger pistool: het wapen herkent de handgreep van de eigenaar. Als anderen het pistool vastpakken zal het blokkeren, aldus prof J. Destiné van de Universiteit van Luik donderdag in het VRT-journaal.
Het wapen herkent de handgreep van de eigenaar onder meer aan de stevigheid van de handdruk. De uitvinding moet een uitkomst zijn voor agenten als die worden beroofd van hun eigen pistool. De Belgische wapenfabriek FN is met de ontwikkeling bezig. Het verzoek komt uit de Verenigde Staten.
(Bron)
Waterleidingbedrijf stuit op eeuwenoude schedel

AMSTERDAM - Medewerkers van het waterleidingbedrijf in Leiden hebben bij onderhoudswerkzaamheden een bizarre vondst gedaan. In het waterleidingnetwerk werd een eeuwenoude schedel gevonden.
De vondst werd gedaan in de Houtstraat, aan de zijkant van het Rijks Museum van Oudheden in Leiden. Archeologen hebben de plek voorzichtig uitgegraven en hebben naast de schedel ook enkele sleutelbeenderen gevonden. Volgens een eerste schatting zou het gaan om een lijk uit ongeveer 1350.
Op de hoek van de straat staat een oude gevangenis, Het Gravensteen, tegenwoordig onderdeel van de rechtenfaculteit van de universiteit Leiden. Onderzocht wordt of het gevonden lijk, hier een van de vele mensen is, die hier vroeger terecht zijn gesteld.
(Bron)

woensdag, februari 11, 2004

TT 108 Geld voor energiesubsidies op

DEN HAAG Staatssecretaris Van Geel van VROM komt bijna 100 miljoen euro tekort om alle mensen te betalen die een subsidie voor zonnepanelen en andere energiebespaarders hebben aangevraagd.
Het subsidiebudget was op 76 miljoen euro begroot. Maar in werkelijkheid is 175 miljoen nodig. De afgelopen weken dienden veel mensen nog aanvragen in.
De Energiepremieregeling (EPR) is per 16 oktober vorig jaar afgeschaft, maar mensen konden tot 15 januari nog een beroep op de regeling doen, mits het apparaat vóór 16 oktober gekocht was. Van Geel zoekt samen met Financiën een oplosing voor het subsidietekort.
Ik heb er zelf nooit zo'n problemen mee gehad, maar er schijnen mensen te zijn die bij het woord Ikea al gaan schuimbekken. Hier een duidelijke instructie: how to assemble an Ikea computer desk.
Toename aantal antikrakers

AMSTERDAM - Het anti-kraakwonen wordt steeds populairder. Het aantal mensen dat tegen betaling van een lage huur tijdelijk in een leegstaand pand woont ter voorkoming van verpaupering, vernieling of kraak is de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 2000 tot ruim 8500.
Dat blijkt uit een rondgang die het Algemeen Dagblad heeft gehouden onder vijf grote antikraakbedrijven in Nederland. De bedrijven schrijven de toename vooral toe aan het economische klimaat en de professionalisering van de antikraakmarkt.
Halverwege de jaren negentig werden veel oude panden gekocht voor herontwikkelingsdoeleinden, omdat er vaak veel tijd overheen ging voordat er daadwerkelijk werd gesloopt of gerenoveerd werd er een beroep gedaan op de antikraakbedrijven. Nu gaat het economisch minder goed en staan de panden langer leeg. "Wij beheren panden nu gemiddeld een jaar, tien maanden geleden was dat nog zes maanden," aldus de woordvoerder van antikraakbedrijf H.O.D. Nederland.
(Bron)
Politie spoort parfumbende op

ZWOLLE - De politie is een landelijke bende op het spoor die ervan verdacht wordt voor honderdduizenden euro's aan parfum te hebben gestolen uit winkels. Het Openbaar Ministerie in Zwolle, dat het onderzoek coördineert, verklaarde woensdag dat er tot nu toe vier personen uit verschillende delen van het land zijn opgepakt.
De twee mannen en twee vrouwen maken deel uit van een landelijk opererende organisatie. Het onderzoek naar de bende loopt nog. De politie verwacht meer aanhoudingen.
(Bron)
Rotterdam jaagt op bezit criminele patsers

ROTTERDAM - Rondrijden in een dure bolide door Rotterdam kan voor politie en justitie voldoende aanleiding zijn de financiële gangen van iemand na te gaan. Met deze nieuwe recherchemethode wordt het opsporingsproces omgedraaid. Tot nu toe werd pas na een veroordeling wegens criminele activiteiten nagegaan wat een verdachte 'patser' verdiend had.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft berichtgeving hierover van De Telegraaf van woensdag bevestigd. Als na verkennend onderzoek blijkt dat auto's of villa's met crimineel geld zijn betaald, wordt direct ingegrepen. Politie en justitie hebben met de nieuwe methode al twee drugsbendes financieel kaalgeplukt én snel voor de rechter gebracht. Leden kregen celstraffen oplopend tot acht jaar.
(Bron)

Leuk: op de Nu.nl-pagina staat naast dit bericht een foto van de nieuwe Mini cabriolet...
Meeste internetaankopen tijdens de lunch en na GTST

AMSTERDAM - De meeste aankopen via het internet worden gedaan tijdens de lunchpauze en na de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Dit blijkt uit een onderzoek van internetwarenhuis Kortingswinkel.nl. Opmerkelijk is dat tijdens de soap GTST er veel mannen bestellen en na de soap GTST er een opvallende piek te zien is in het aantal vrouwen dat de internetwinkel bezoekt.
Tijdens de lunchpauze is het aantal mannelijke en vrouwelijke kopers vrijwel gelijk.
(Bron)
Tijdens de rijles al op de bon

ROTTERDAM - Tijdens een controle van 72 lesauto's heeft de politie in Rotterdam 25 bekeuringen uitgedeeld. De meeste bonnen waren voor verkeersovertredingen door de aspirant-automobilist, maar de instructeur moet ze betalen.
De politie trad op tegen het niet dragen van de autogordel door zowel instructeur als leerling, het niet verlenen van voorrang, negeren van een rood kruis boven een wegvak en rijden op de vluchtstrook.
Er waren ook boetes voor twee rijschoolhouders die zonder de vereiste certificaten op de weg waren. Hun leerlingen mochten niet verder lessen.
(Bron)
'Poederbrief' Leefbaar Rotterdam gevuld met zand

ROTTERDAM - In het stadhuis van Rotterdam is woensdagmorgen een poederbrief bezorgd in de fractiekamer van Leefbaar Rotterdam. Ook bij het lokale openbaarvervoerbedrijf RET kwam een poederbrief binnen, gericht aan directeur R. Clayden. Het poeder blijkt niet schadelijk te zijn, in de brieven zat schelpenzand.
Volgens een woordvoerster van de RET hebben de bedreigingen mogelijk te maken met de onrust rond de bezuinigingen op het Rotterdamse openbaar vervoer. De trams, bussen en metro's zouden per 1 maart 's ochtends een halfuur later gaan rijden en 's avonds een uur eerder stoppen.
Deze nieuwe dienstregeling lijkt voorlopig van de baan. Verkeerswethouder Hulman heeft de stadsregio inmiddels om uitstel tot 24 mei gevraagd, de dag waarop het zomerrooster ingaat. De gemeente stelt voor de kosten van het uitstel dragen.
De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de bedreigingen. De kamer en een deel van de hal van het stadhuis waren woensdagmorgen voor het publiek tijdelijk afgesloten. Dat gold ook voor de postkamer van de RET.
Vorige maand werd in hetzelfde stadhuis bij GroenLinks een poederbrief bezorgd, geadresseerd aan raadslid B. Bourzik.
(Bron)
Microsoft waarschuwt voor ernstig lek in Windows

AMSTERDAM - Microsoft heeft zijn klanten dinsdag gewaarschuwd voor een veiligheidsprobleem met Windows. Het is veel ernstiger dan normaal, zegt het bedrijf, dat toch al een half jaar van het gebrek op de hoogte is.
["Ernstiger dan normaal" - wat is normaal dan?]
Gebruikers van onder meer Windows XP, Windows NT en Windows NT Server moeten zo snel mogelijk een programma downloaden van de website van Microsoft om het probleem op te lossen, zei Stephen Toulouse van de afdeling beveiliging van Microsoft. Hackers kunnen van het gebrek in de software gebruik maken om computers binnen te dringen en gegevens te stelen of te wissen.
Het probleem is al meer dan zes maanden geleden ontdekt door het bedrijf eEye Digital Security. eEye stelde Microsoft op de hoogte en beloofde niets naar buiten te zullen brengen totdat Microsoft een oplossing had gevonden. Marc Maiffret van eEye vindt dat dat veel te lang heeft geduurd. Gebruikers van de software van Microsoft zijn al die tijd uiterst kwetsbaar geweest.
Microsoft ontdekt wel vaker beveiligingsproblemen in de eigen software. Ditmaal is het aantal getroffen computers groter dan ooit, zei Maiffret. Hierdoor kun je op internet-servers komen, op interne netwerken, eigenlijk overal. Zelfs elektriciteitscentrales zijn kwetsbaar. Maiffret voorspelt dat er snel virussen op zullen duiken die van het lek gebruik maken.
(Bron)
Tieners chanteren man met prostitueebezoek

ZEVENHUIZEN - Twee tieners uit Zevenhuizen zijn aangehouden, omdat ze een man zouden hebben gechanteerd met foto's van een prostitueebezoek. De jongens, 15 en 16 jaar oud, werden maandag aangehouden.
De jongens wisten dat het slachtoffer uit Naaldwijk vorige maand een prostituee had bezocht en dreigden zelfgemaakte foto's openbaar te maken. Dit kon de man voorkomen door de jongens te betalen.
De jongens zijn ook verantwoordelijk voor de inbraak in een school in januari dit jaar. Ook schreven zij racistische leuzen op de muren van de school. Het tweetal wordt donderdag voor de rechter-commissaris geleid.
Het onderzoek tegen de jongens uit Zevenhuizen leverde nog twee andere verdachten op. Een 16- en 17-jarige jongen uit Waddinxveen worden ervan verdacht in december in dezelfde school te hebben ingebroken. Zij hadden gereedschap gestolen. Tegen deze jongens is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Knecht

Een 35-jarige blanke boer uit Zuid-Afrika kan niet tegen kritiek. De boer staat in Johannesburg terecht omdat hij een lastige knecht letterlijk voor de leeuwen zou hebben geworpen. Ook voor de drie medeplichtige arbeiders hangt een celstraf boven het hoofd. De boer zou samen met drie arbeiders de zwarte 38-jarige knecht Nelson Shisane hebben mishandeld en hem over het hek van een leeuwenreservaat hebben gegooid. De politie trof later een schedel, bebloede kleren en stukjes been aan.
(Bron)
Meer op Beeldsoep.
Anijs?

Drie Wijzen uit Oosten waren misschien vrouwen

De Drie Wijzen uit het Oosten die vlak na de geboorte van Jezus Christus in Bethlehem Maria, Jozef en de Messias met hun bezoek vereerden, waren niet zeker mannen maar misschien vrouwen. Tot die opmerkelijke conclusie komt de Anglicaanse kerk. The Church of England stelde vandaag de geschiedenis van de Drie Koningen die aan kwamen draven met wierook, goud en mirre officieel in vraag.
In nieuwe gebedenboeken van de Anglicaanse kerk wordt de term "the three wise men" vervangen door "magi". De Anglicaanse kerk benadrukt immers dat de Bijbel nergens duidelijk zegt dat de zonderlingen effectief mannen waren, met hoeveel ze precies waren en dat ze sowieso "wijs" waren. Volgens een woordvoerder van de Anglicaanse kerk waren de drie afkomstig van het Perzische rijk en is het onwaarschijnlijk dat vrouwen de vertegenwoordigers van dat rijk waren, "maar niets sluit die mogelijkheid uit". Het zou volgens hem zelfs kunnen dat één of twee van de Wijzen een - gesluierde? - vrouw was.
(Bron)
In 40 procent van bioproducten zit genetisch gewijzigde soja

Bioproducten zijn in belangrijke mate 'besmet' met genetisch gewijzigde soja. Dat valt op te maken uit de resultaten van een Brits onderzoek.
Veertig procent van de onderzochte bioproducten bleek genetisch gewijzigde soja te bevatten. Het onderzoek is Brits, maar de grote sojaproducenten zijn vergelijkbaar, zodat de conclusie in grote lijnen ook voor België opgaat.
De biowereld zit met de handen in het haar. De sector staat immers zo goed als machteloos tegen de 'besmetting' die alles te maken heeft met de wereldwijde opmars van genetisch gemanipuleerde organismen.
(Bron)
Eén of twee aanslagen op WTC-torens: het scheelt 4 miljard dollar

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten moet beslissen of de huurder van het World Trade Center (WTC) in New York op 11 september 2001 het slachtoffer is geworden van één of twee aanslagen. Waarom is dat nu belangrijk? Het scheelt liefst 4 miljard dollar (of 3,15 miljard euro).
Projectontwikkelaar Larry Silverstein wil bij de verzekering twee aanslagen claimen, meldde de BBC. De verzekeringsmaatschappijen betwisten echter dat het om twee aanslagen gaat, hoewel twee vliegtuigen in de Twin Towers vlogen, waardoor die uiteindelijk instortten. Volgens de assurantiemaatschappijen ging het om één gebeurtenis.
De uitspraak van de federale jury kan Silverstein miljarden schelen. Wanneer de aanval met de twee passagierstoestellen als één aanslag wordt geteld, levert dat de projectontwikkelaar 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) op. Als de jury Silverstein gelijk geeft en de terroristische daad als twee aanslagen ziet, kan hij 7 miljard dollar (5,6 miljard euro) claimen.
De uitspraak heeft daardoor gevolgen voor het nieuwe World Trade Center. Wanneer Silverstein miljarden aan zijn neus voorbij ziet gaan, betekent dat jarenlange vertraging voor de bouw van een nieuwe toren, wolkenkrabbers en andere gebouwen op Ground Zero.
Vorig jaar oordeelde een federaal hof van beroep dat de verwoesting van de Twin Towers is veroorzaakt door één aanslag. Het hof vond ook dat een jury zich over de zaak moet buigen.
De claim van Silverstein wordt nog bemoeilijkt, omdat hij slechts enkele maanden voor 11 september huurder van de torens was geworden en de verzekeringspapieren nog niet waren ondertekend.
(Bron)
TT 192 Dieetgoeroe Atkins had overgewicht

NEW YORK Dieetgoeroe Robert Atkins was toen hij vorig jaar overleed veel te dik en leed aan hartkwalen. Dat blijkt uit gerechtelijk medisch onderzoek naar de dood van de 72-jarige Amerikaan. Hij stierf na een val op een gladde stoep.
Uit het medisch rapport blijkt dat Atkins 117 kilogram woog bij een lengte van 1,82 meter. Verder had hij een zwak hart. Volgens zijn weduwe kwam dat niet door te vet eten, maar door een virusinfectie.
De weduwe is woedend over het uitlekken van het dossier. Bij het Atkins-dieet mag je onbeperkt eiwitten en vet eten, maar geen of bijna geen koolhydraten.
TT 130 SYDNEY Een Australische zwemmer is uit het water gekomen met een wobbegonghaai nog aan zijn been. Hulpverleners konden de 60 centimeter lange haai loskrijgen door koud water over hem te storten.

TT 124 Rybkin vaag over reden afwezigheid

MOSKOU De Russische presidentskandidaat Ivan Rybkin is na een vermissing van vijf dagen teruggekeerd in Moskou, waar hij geen samenhangende verklaring voor zijn afwezigheid wist te geven.
Rybkin dook gisteren op in Kiev in de Oekraïne. Hij zei daar vrienden bezocht te hebben om enige afstand van zijn verkiezingscampagne te nemen.
Terug in Moskou leek Rybkin te bedoelen dat zijn afwezigheid onvrijwillig is geweest. Hij zei zware gesprekken achter de rug te hebben, waarmee hij de indruk wekte onder druk te zijn gezet. Rybkin overweegt zich nu terug te trekken uit de strijd om het presidentschap.

Vriendje zei al: 'Die is gewoon bij een vriendin geweest'. En Rybkins vrouw schijnt razend op 'm te zijn (zou ik zijn als vriendje zomaar zonder bericht een paar dagen verdween).
TT 104 Brandbrief rechters over jeugdzorg

DEN HAAG De kinderrechters in Nederland stellen dat als gevolg van wachtlijsten in de jeugdzorg onhoudbare situaties zijn ontstaan. In een manifest gericht aan de Kamer sommen ze voorbeelden op van misstanden in de jeugdzorg.
De vereniging van kinderrechters maakt er groot bezwaar tegen dat de uitgaven voor de behandelplaatsen achterblijven bij die voor gevangenissen. Kinderen met psychische problemen worden daardoor opgesloten bij criminelen en lopen een noodzakelijke behandeling mis.
Minister Donner wijt het gebrek aan behandelplaatsen aan paars. Hij belooft een voortvarende aanpak van de zaak.
Geen porno meer op Whitehouse.com

De eigenaar van Whitehouse.com gaat zijn domein verkopen. Hij is bang dat de pornografische inhoud van de site zijn zoontje zal schaden.
"Mijn zoontje gaat volgend jaar naar de kleuterschool", zegt eigenaar Daniel Parisi. Hij is bang dat klasgenootjes zijn zoon zullen plagen met het werk van het familiebedrijf, zo verklaart hij tegenover dagblad The Huntsville Item.
Critici discussiëren al langere tijd over het feit dat kinderen eenvoudig met pornografische websites in aanraking kunnen komen. "Elke keer als onze kinderen hun huiswerk maakten over het Witte Huis, typten ze .com", zegt Parry Aftab van de Wiredsafety. "Het is altijd al het meest sprekende voorbeeld geweest van een situatie waarin kinderen per ongeluk in aanraking komen met porno."
President Bush tekende negen maanden geleden nog een wet waarin misleidende namen van websites verboden worden als zij materiaal tonen dat schadelijk kan zijn voor minderjarigen.
Op dit moment toont de voorpagina van de website een foto van de Democratische presidentskandidaat Kerry. Het bijschrift luidt: "Onze kandidaten zien er beter uit! En hebben waarschijnlijk meer verstand van economie."
De producent van White House appelsap, Bob Roberts, heeft al interesse getoond in het domein. Eerder probeerde het bedrijf Parisi via een rechtszaak te dwingen zijn domein af te staan.
De man startte zijn activiteiten in 1997. Hij claimt sinds die tijd jaarlijks ruim een miljoen dollar te hebben verdiend met het first-lady-onderdeel. Naast Whitehouse.com verkoopt hij ook honderd gelijksoortige websites. Hoeveel de sites gaan opbrengen durft Parisi niet te zeggen.
Afgevaardigden van het Witte Huis hebben nog geen interesse getoond in de domeinnaam.
(Bron)
Man spant rechtszaak aan om 'penisverlengers'

Een man uit de Amerikaanse staat Californië spant een rechtszaak aan tegen bedrijven die penisverlengingsproducten verkopen.
Volgens Jeffery Horton werken de penisverlengingsproducten niet. Zelf telde hij 160 dollar neer voor een olie, zo meldt de Denver Post. In een spambericht dat Horton ontving, werden wonderbaarlijke eigenschappen aan deze olie toegedicht.
"Er was geen enkel effect", aldus Horton. "Ik voel me opgelicht door de verkopers van deze producten. Ik wil voorkomen dat ook andere mensen het slachtoffer worden van deze praktijken."
Behalve via spam prijzen de aangeklaagde bedrijven (onder meer Leading Edge en TechniPak) hun producten ook aan via radiocommercials en tv-spotjes. Zij worden beschuldigd van oplichting, diefstal en het witwassen van geld.
De rechtszaak is aangespannen bij een rechtbank in Denver. De advocaat van Horton hoopt dat een grote groep consumenten zich bij de zaak zullen aansluiten (een zogeheten class-action suit). Naar schatting hebben een miljoen mensen penisverlengingsproducten besteld. Gemiddeld betalen zij 110 dollar per product.
(Bron)

Tis iets te makkelijk om te zeggen dat je dan voor lul staat...
O ja, als u binnenkort geen nieuwe berichten hier ziet, ben ik op wereldreis met het kapitaal dat een weduwe van een voormalig oliemagnaat uit Nigeria mij heeft toegezegd als ik haar even help. Een deel van het geld zal ik investeren in de aanschaf van wat universitaire titels, een deel zal ik beleggen in leuke internetbedrijven, en van de rest ga ik leuk rondtoeren. Misschien koop ik een lekkere laptop met een satellietabonnement, dan kunt u gewoon op de hoogte blijven van mijn vorderingen.
Gossie, er zit een gevaarlijk gat in Windows! Een lek waardoor mensen zomaar in jouw computer kunnen komen. Wat een nieuws.
Erger: Microsoft weet dit al sinds de zomer, maar maakt het nu pas bekend.
Obscene videoclips voorlopig taboe bij MTV

LOS ANGELES - De muziekzender MTV heeft obscene videoclips naar de late en vroege uurtjes verbannen. Het Amerikaanse station reageert hiermee op het schandaal rond de zangeres Janet Jackson, van wie live op televisie een borst was te zien.
Een van de 'slachtoffers' van het nieuwe beleid is de clip van Britney Spears jongste hit Toxic. MTV laat op dit moment zes video's alleen nog maar tussen 22.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends tonen wegens een seksueel of anderszins beladen inhoud, meldde de krant Los Angeles Times.
Een MTV-woordvoerster, die dinsdag de maatregelen bevestigde, ontkent dat het om zelfcensuur gaat. MTV was de producent van de muziekshow waarin Janet Jackson zich blootgaf.
(Bron)
Jongens aangehouden wegens bedreiging met vuurwapen

NIJMEGEN - De politie in Nijmegen heeft dinsdag een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van bedreiging met een vuurwapen. De jongen zou maandag op school een 16-jarige plaatsgenoot hebben bedreigd. De politie hield nog twee 17-jarige jongens aan.
De jongen van 16 jaar zou eerder al ruzie hebben gehad met de drie 17-jarigen. Tijdens een pauze op school bedreigde een van hen de 16-jarige met het vuurwapen. De jongen deed daarvan aangifte.
Het wapen is inmiddels gevonden, aldus een politiewoordvoerster. De aard van de ruzie en op welke school de bedreiging plaatshad, is nog niet bekend.
(Bron)
Fin krijgt verkeersboete van 170.000 euro

HELSINKI - Een van de rijkste mannen van Finland heeft een record verkeersboete van 170.000 euro gekregen. Hij reed met tachtig kilometer per uur door het centrum van de hoofdstad Helsinki, waar veertig kilometer per uur is toegestaan.
Dat meldden meerdere nieuwszenders dinsdag. In Finland staat de hoogte van een boete in verhouding tot het inkomen van een overtreder.
De betrapte 27-jarige Jussi Salonoja is erfgenaam van het worstimperium van zijn familie. Zijn inkomen bedroeg in 2002 ruim 10 miljoen euro.
Het vorige record stond op 80.000 euro en was voor de internetmiljonair Rytsola.
(Bron)
11 februari, kwart over zes 's ochtends. Al wakker, de katten willen naar buiten, en je hangt even uit het raam. Je hoort de dreun van de snelwegen in de verte, je hoort druppels vallen, je hoort de merel, je hoort de grote lijster.
Het wordt wel lente.

dinsdag, februari 10, 2004

Het KNGF is van vragen overgestapt op dreigen: 'We leren een geleidehond rekening houden met de lengte van zijn baas; we leren hem de kassa te vinden; we leren hem andere honden te negeren. En als we geen geld krijgen, leren we 'm ook zakkenrollen.'
TT 115 Contract Aldi-filiaalchef ongeldig

ARNHEM Aldi moet de filiaalhouders een nieuw contract aanbieden, waardoor die niet langer worden gedwongen wekelijks 45 uur te werken. Het gerechtshof in Arnhem vindt dat de huidige contracten van de supermarktketen in strijd zijn met de Arbeidstijdenwet en de cao.
Aldi dwingt de filiaalhouders nu bijna 45 uur te werken, terwijl ze voor 37 of 40 uur krijgen uitbetaald. Volgens het hof mag de betreffende medewerkers wel worden gevraagd langer te werken, als de overuren maar worden uitbetaald.
Twee jaar geleden paste Aldi op last van de rechter de contracten al aan. Het hof vond dat echter niet voldoende.
Vermiste Russische presidentskandidaat terecht

MOSKOU - De Russische liberale politicus Ivan Rybkin, die sinds vijf dagen werd vermist, is terecht. Hij verblijft in de Oekraïnse hoofdstad Kiev en keert dinsdagavond in Moskou terug. Dat heeft een medewerker dinsdag meegedeeld.
Rybkin is een van de zeven kandidaten bij de presidentsverkiezingen die volgende maand in Rusland worden gehouden. Volgens de medewerker verkeert hij in een goede gezondheid. Rybkin heeft vier dagen doorgebracht in Kiev. Het is niet duidelijk waarom hij ondanks alle ophef in de media zich al die tijd heeft stil gehouden.
(Bron)
Vijftien ingegraven zeecontainers vol wiet ontdekt

WAPENVELD - In het Gelderse Wapenveld zijn vijftien ingegraven zeecontainers ontdekt waarvan er twaalf in gebruik waren als wietplantage. De containers bevinden zich onder een erf van een paardenboerderij, meldde de politie dinsdag.
De politie ontdekte dinsdagochtend in een schuur en op een zolder van de boerderij duizend wietplanten. Na een grondige inspectie ontdekten agenten een ondergrondse ingang naar de zeecontainers. "De twaalf gebruikte containers staan in zes rijen van twee vol met wietplanten", meldde een politiewoordvoerder. Het gaat om in totaal 3000 wietplanten.
(Bron)
TT 110 VluchtelingenWerk let op Verdonk

AMSTERDAM VluchtelingenWerk Nederland heeft aangekondigd streng toezicht te zullen houden op minister Verdonk. De organisatie wil er zeker van zijn dat zij zich houdt aan de belofte genereus te zijn bij het verstrekken van verblijfsvergunningen aan "schrijnende gevallen" onder de asielzoekers.
De minister beloofde gisteren dat zij naast de 220 gevallen die zij al erkend heeft, open staat voor nieuwe dossiers.
VluchtelingenWerk zegt te kampen met een "katergevoel", omdat Verdonks beleid de steun van de Kamer heeft gekregen. De gemeente Leiden heeft al 60 "schrijnende dossiers" klaarliggen voor de minister.
TT 109 Bagci-verdachte werd uitgescholden

DEN HAAG De 48-jarige verdachte in de zaak-Bagci is uitgescholden tijdens een politieverhoor. Zij pleegde daags daarna zelfmoord. De vrouw was de moeder van de hoofdverdachte. De zaak gaat om de moord op de 7-jarige Kumral Bagci in 1995.
De advocaat van de vrouw heeft vandaag bekendgemaakt dat zij een hoer, monster en een slechte moeder is genoemd. Dat staat in een brief van de hoofdofficier van justitie in Den Haag. De politie besloot vergeefs tot een harde aanpak in een poging tot haar door te dringen.
De Rijksrecherche bepaalde vorige week dat de politiemensen niets te verwijten valt. Ook het OM ziet geen verband.
Maar weer eens reclame maken: gratis doneren aan goede doelen (max. 20 keer per doel).
Nederlandse overzichtpagina van dit soort sites: Gratis doneren.
Het kost je niets maar het levert veel op, en hoe meer kliks hoe meer resultaat.
Nederland is niet uniek.

Sri Lankan girl facing deportation deteriorating

Lawyers fighting to keep a sexually abused Sri Lankan teenager in New Zealand say she is not eating properly, her mental and physical condition is deteriorating almost daily and she spends most of her time hiding under her bed.
The 16-year-old girl and her grandmother fled to New Zealand in 2002 to escape what they say is the sexual abuse by her family in Sri Lanka but is facing deportation after the Government refused to grant her refugee status. Her lawyers say if she is returned to Sri Lanka she would face abuse and possible death at the hands of the family and the man who raped and sexually abused her for years.
She is being held in the Mangere Refugee Resettlement Centre in south Auckland where her lawyer Philippa Cunningham said she had been spending most of her time hiding under her bed. "She has the sheet pulled down so it is like a curtain. She is absolutely terrified. She doesn't even trust her grandmother any more." The grandmother had said she would get her to New Zealand where she would be safe and that had not happened, Ms Cunningham said.
The girl's future would be decided by associate immigration minister Damien O'Connor, who was given a psychiatric report yesterday commissioned by the Immigration Service and prepared by South African psychiatrist Dr Craig Immelman. She said she was "very comfortable" with Dr Immelman's report which said she was physically not up to flying. "It also says she is absolutely terrified of going back."
Ms Cunningham said she was "absolutely gob-smacked. I couldn't believe it was happening in New Zealand". She said she hoped to get an urgent response from Mr O'Connor in the next day or two. "I really hope it is today because the report he now has makes it clear that every day counts."
(Bron)
Children as young as 10 exploited for sex

Young people who have been victims of sexual abuse and who are living apart from their parents are more vulnerable to being lured into under-age prostitution, new research shows.
The study, released today by anti-child pornography group Ecpat New Zealand, revealed that primary school children as young as 10 had been involved in commercial sexual activity in New Zealand. Ecpat stands for End Child Prostitution, Child Pornography and the Trafficking of Children for Sexual Purposes.
Of a national survey of 195 known cases of underage commercial sexual activity (brought to the attention of counsellors and welfare agencies), 145 cases involved children under 16: 10 per cent were 12 years old and under, 15 per cent were 13, 20 per cent were 14 and 30 per cent were 15.
It was not known at what age they started sex work.
Under the Prostitution Reform Act, which was introduced in June last year, it is illegal for anyone under the age of 18 to be a prostitute.
The report writers noted that as most children being prostituted did not come to the attention of professionals, this figure probably represented only a small proportion of those involved.
A recent study of 303 sex workers in the Christchurch area identified 12 prostitutes under the age of 18. However, 31 per cent of the total number said they became involved in prostitution when they were younger than 18. Last week, a 14-year-old girl in the care of Child, Youth and Family was found working in a Wellington brothel. Two women, a brothel owner and a receptionist, appeared in Wellington District Court yesterday charged with having underage girls provide sex for payment.
There have been two convictions under the act in Christchurch, both relating to underage prostitution.
Ecpat was asked by the Government to carry out research into the commercial exploitation of children in New Zealand following the Second World Congress Against Commercial Exploitation of Children in Yokohama in 2001.
A questionnaire distributed through massage parlours, escort agencies, private workers, street workers and former prostitutes focused on the first time payment was received for sex. Of the 47 respondents, aged 15 to 47, only seven were living with both parents at the time they entered prostitution.
Two were living with their mother, one with an older sister and the rest were living with other relatives, friends or in foster homes. Four stated they were living on the street.
The average age when "consenting sex" began was 13.5 years old, but some were as young as nine. One woman was uncertain whether she had ever agreed to have sex. The man who said he had consenting sex with another boy at the age of nine had been abused from a very young age.
Overall, 59 per cent of respondents said they had been sexually abused, while the rate among Maori sex workers was 74 per cent.
Maori were over-represented generally in sex work, making up 40 per cent of respondents, which means they are twice as likely to be involved in prostitution as the general population.
The age at which people began to receive payment for sexual activity ranged from under 10 to 17 years, with the average being 14.5 years.
One respondent said she had been paid for sex while at primary school. Her father had coached her to have sex for money from a very early age.
"Young people who have experienced a high rate of abuse and who lack the guidance and security of a stable home could be very susceptible to suggestion from other people," the report stated.
The idea of prostitution was suggested to most of the respondents by others. Even when they thought of it themselves, someone else set the price in all but two cases.
"The earlier trauma and disrupted psycho-social development of these young people would make them vulnerable when confronted with the social experience and predatory intentions of the sexual exploiter."
Over half described their first client as a businessman considerably older than themselves.
"The adults who used them had more maturity, more social experience, were physically fully developed and brought considerable power to the situation."
Only half of the respondents said they always used condoms, and about a fifth used them occasionally or less. Most had tried to get out of prostitution at some point but many ran out of money. Of the 13 respondents who managed to stop, four found other work, two went to prison, one found a boyfriend who was not a pimp and one became a Christian.
The report concluded that there was a need to provide better support and health care for young people in distressing home environments and for those who have been subjected to sexual violence.
"Enhancing family attachments may decrease early sexual behaviour and drug and alcohol abuse and allow healing to occur. Multi-agency networking and an increase in law enforcement against those who use young people for commercial sexual activity would reduce this exploitation of young people."
(Bron)
TT 401 De politie van de staat Nebraska (VS) heeft de voortvluchtige Michael McGuire weer te pakken gekregen. De boef was al eerder in handen van justitie, maar hij ontsnapte toen hij voor een CT-scan naar het ziekenhuis moest.
Op het toilet maakte hij van wc-papier, zwarte tape en een pen een neppistool, waarmee hij twee bewakers 'bedreigde'.
Met zijn gijzelaars ging McGuire er in een politiewagen vandoor. Op een verlaten plek bond hij de dienders aan een boom, als twee gedumpte huisdieren. Maar zijn herwonnen vrijheid duurde helaas voor Michael niet lang. Vier dagen later werd hij na een tip opnieuw ingerekend.
TT 192 Nieuwe begraafmethode: vriesdrogen

STOCKHOLM De Zweden kunnen spoedig een nieuwe stap zetten in de bescherming van het milieu. Een Zweeds bedrijf komt met een nieuwe manier van begraven. De overledene wordt daarbij gevriesdroogd in vloeibare stikstof.
De menselijke resten worden vervolgens met geluidstrillingen verpulverd. Alles wat rest, is poeder en dat kan worden begraven in een ondiep graf. De lijkkist is van stijfsel, op basis van zetmeel. De aarde verandert de dode zo binnen een half jaar tot compost voor planten.
Balsemstoffen en de resten die na een crematie overblijven, belasten zo niet langer het milieu, stelt het bedrijf.

In Nederland is balsemen niet toegestaan, alleen voor lichamen die naar het buitenland vervoerd moeten worden.
TT 120 ZEEWOLDE De politie Flevoland gaat 117 bekeuringen voor snelheidsovertredingen intrekken. Automobilisten zouden te snel hebben gereden op de Gooiseweg bij Zeewolde. Een agent dacht dat op die weg de maximaalsnelheid 80 km/uur was, maar die is in werkelijkheid 100 km/uur.
Bonduelle krijgt boete voor muis in blik

MONTPELLIER - Een rechter in het Franse Montpellier heeft het levensmiddelenconcern Bonduelle veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 800 euro. Het bedrag komt ten goede aan een familie die twee jaar geleden een dode muis aantrof in een blikje groenten van het bedrijf.
Bonduelle wilde aanvankelijk geen financiële tegemoetkoming geven omdat de gezondheid van de familie nimmer in gevaar zou zijn geweest. De onderneming wilde volstaan met enkele gratis blikken en een kookboek, maar daar namen de gedupeerden geen genoegen mee.
(Bron)
Diepzeevisserij bedreigt oceaanleven

KUALA LUMPUR - Diepzeevissers bedreigen het kwetsbare leven van unieke koralen, planten en dieren op de bodem van de wereldzeeën. Dat staat in een rapport dat het internationale Wereld Natuur Fonds (WNF) en de natuurbeschermingsorganisaties IUCN en NRDC dinsdag tijdens de biodiversiteitsconferentie in Kuala Lumpur hebben gepresenteerd.
Met zware kettingen, netten en stalen platen ploegen de diepzeevissers de oceaanbodems om op zoek naar vis. De natuurbeschermers vrezen dat de diepzeevissers door overbevissing ongerepte visgebieden gaan opzoeken. Nog meer koudwaterkoralen en zeebergen raken hierdoor beschadigd.
Diepzeevisserij is wereldwijd jaarlijks goed voor een omzet van 375 tot 500 miljoen euro. Het vormt een fractie van de omzet van hele visindustrie. De organisaties willen dat regeringen onmiddellijk beginnen met de bescherming van de zeebodems om verlies van unieke diepzeegebieden te voorkomen.
De economische gevolgen van de restricties voor de vissers zullen volgens het Wereld Natuur Fonds beperkt blijven. Ook hoeft de prijs van vis niet te stijgen, aldus WNF.
(Bron)
VVD wil andere belasting op auto's

DEN HAAG - De VVD wil automobilisten gaan belasten naar het aantal gereden kilometers en de veiligheid en milieuvriendelijkheid van het voertuig. In ruil daarvoor kunnen de aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting verdwijnen. Dinsdag presenteert VVD-Tweede-Kamerlid Hofstra zijn plan Naar een eerlijke en moderne heffing 2008-2016.
De VVD speelt, net als andere partijen, al langer met gedachten om auto's anders te belasten, zodat het gebruik ervan zwaarder weegt dan het bezit. Eerdere plannen met onder meer kilometerheffing, rekeningrijden en tolpoorten mislukten.
Omdat het kabinet nu volgens de VVD weer te veel treuzelt met nieuwe plannen, probeert Hofstra met zijn eigen voorstel de discussie nieuw leven in te blazen.
De liberaal denkt aan een autobelasting die opgebouwd is uit drie delen. Behalve een vast bedrag per gereden kilometer gaat het dan om een variabele heffing voor de veiligheid en milieuvriendelijkheid van de auto. Hoe veiliger en milieuvriendelijker de auto, hoe goedkoper de bestuurder uit is, aldus Hofstra.
(Bron)
Verhagen ergert zich aan werktempo ambtenaren

DEN HAAG - Ambtenaren op de ministeries stellen zich zo vaak conservatief op dat de uitvoering van belangrijke kabinetsplannen veel te lang op zich laat wachten. Dat oordeel velt CDA-fractievoorzitter Verhagen dinsdag in het Algemeen Dagblad.
Volgens hem voeren ambtenaren altijd allerlei argumenten aan waarom plannen niet sneller uitgevoerd kunnen worden. "Ik ben niet conservatief, maar ambtenaren zijn conservatief."
Als voorbeeld noemt Verhagen het ministerie van partijgenoot minister Donner. "Het ministerie van Justitie is een mammoettanker die allemaal juridische argumenten aandraagt waarom het roer niet om kan." Een plan dat volgens hem daar te lang blijft liggen, is het uitdelen door gemeentelijke toezichthouders van bestuurlijke boetes voor kleine overtredingen.
Verhagen kondigt aan dat zijn fractie sneller zelf met wetsvoorstellen zal komen.
(Bron)
Zingen voor een parkeerplek

LEIDEN - Automobilisten die donderdag tussen 17.00 en 19.00 uur in Leiden bij de ingang van parkeerterrein Haagweg een liedje zingen, kunnen 24 uur gratis parkeren.
Deze actie is gekoppeld aan de Scratch Muziekdagen en maakt deel uit van de parkeercampagne 'Plaats voor U!', die bezoekers van Leiden duidelijk moet maken waar ze gemakkelijk kunnen parkeren.
De Scratch Muziekdagen vinden plaats in de Leidse Pieterskerk en duren van 12 tot en met 15 februari.
(Bron)
Vrouw mag met dode verloofde trouwen

NICE - Anderhalf jaar nadat een Franse politieman bij een ongeluk was omgekomen, mag zijn verloofde met hem trouwen. President Jacques Chirac heeft het huwelijk per decreet goedgekeurd. Dat heeft een vertegenwoordiger van de vrouw dinsdag meegedeeld.
De man kwam in september 2002 bij een verkeersongeval om het leven. Door de schok en de stress verloor de vrouw haar ongeboren baby. "Men moet boven de dood uitstijgen", liet de vrouw dinsdag weten.
(Bron)
Verdachte opgepakt in vermissingszaak zwangere vrouw

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft een verdachte aangehouden in de vermissingszaak van de hoogzwangere Deborah Rosiek. De verdachte werd vorige week woensdag opgepakt, maakte de politie dinsdag bekend.
Rosiek, die zwanger was van een tweeling werd het laatst gezien op 17 juni. Zij had een dag later een afspraak in het ziekenhuis om door middel van een keizersnee te bevallen. Op die afspraak is zij nooit komen opdagen.
(Bron)
Russische skinheads vermoorden kind

MOSKOU - Een groep skinheads heeft in de Russische stad Sint-Petersburg maandagavond een negenjarig meisje vermoord. Zij stierf door bloedverlies na messteken en door mishandeling. Het 11-jarige neefje van het kind en haar vader werden zwaar mishandeld, maar verkeren niet in levensgevaar. Dat heeft de Russische krant Gazeta dinsdag gemeld.
De aanval droeg een racistisch karakter. Het gezin dat werd aangevallen, was afkomstig uit Tadzjikistan en woonde al enige tijd in Rusland. Het meisje, haar vader en het neefje kwamen maandag terug van de ijsbaan en werden aangevallen op enkele meters van hun huis. De skinheads maakten zich pas uit de voeten, toen zij er zeker van waren dat het meisje was overleden. Pas daarna kon de vader een ambulance bellen.
In Sint-Petersburg vonden volgens Gazeta de afgelopen jaren verscheidene racistische aanslagen plaats.
(Bron)

maandag, februari 09, 2004

Verdacht pakketje in tandartspraktijk Nijmegen

NIJMEGEN - Een deel van de Groesbeekseweg in Nijmegen is maandagmiddag afgesloten, nadat er bij een tandartspraktijk in die straat een verdacht pakket was bezorgd. De politie heeft de praktijk en een naastgelegen woonhuis ontruimd en andere omwonenden gewaarschuwd, aldus een woordvoerder van de politie.
Een vrouw zou het verdachte pakketje, dat mogelijk afkomstig is uit Irak, bij de praktijk hebben afgegeven. Omdat het personeel het niet vertrouwde, is de politie gewaarschuwd. Die heeft het Explosieven Opruimings Commando (EOC) ingeschakeld.
EOC-medewerkers vinden het pakket zo verdacht dat besloten is een tweede onderzoek te doen. Hoe lang de doorgaande weg afgesloten blijft, is volgens de politie nog niet te zeggen.
(Bron)
Maakte jij vroeger ook bandjes? Met de vinger in de aanslag boven de record- en play-toetsen, DJ's vervloekend omdat ze te lang door dat mooie intro heen praatten, balend als een plaat niet mooi uitkwam voor de reclame, de verschrikking van de station call dwars door de break van het nummer.
Maar ook: die eigenaardige collectie van hippe rock met dat ene nummer dat je niet kende, en waarvan je pas na een tijd ontdekte dat het een jaren '60-nummer was, terwijl je meer dacht aan de punktijd. De geur van die bandjes. De veranderingen in je handschrift door de jaren heen. Negen van de tien keer te weinig ruimte om alle nummers op de buitenkant van het papiertje te vermelden. De volgorde van nummers die in je hoofd gebrand lijkt, zodat je na Oxygene lV automatisch I was made for loving you verwacht.
De bandjes die je erfde van je zus toen ze uit huis vertrok, zodat je plotseling Simon & Garfunkel en Neil Diamond leerde kennen.
En natuurlijk die paar bandjes die je nog koestert, omdat je de LP nooit te pakken kon krijgen, ook niet als CD of als MP3. Het bandje kraakt en zweeft en de muziek klinkt dof, maar toch...
Polaralert heeft 100 buitenkantjes gescand, a trip down memory lane. Jammer dat je alleen maar kunt bladeren, maar wel een pagina met een hoog: 'O ja! Die had ik ook!'-gehalte.
Illegalen lopen het risico te worden uitgebuit, dus kun je ze maar beter uitzetten.
Tis dus eigenlijk heel erg lief van Verdonk dat ze al die mensen eruit wil schoppen.
Buren tekenen petitie tegen lawaaiige seks van vrouw

De luidruchtige seks van een Australische vrouw heeft ertoe geleid dat haar buren geklaagd hebben bij het stadsbestuur. Ze haalden een petitie op gericht aan Port Phillip Council in Melbourne waarin ze eisen dat ze haar slaapkamergedrag aanpast.
Maar de vrouw, in de dertig en op verzoek anoniem, zegt geschokt te zijn door de eisen. Ze zegt dat ze niet gelooft dat ze zo luidruchtig is: 'Het komt waarschijnlijk doordat mijn bed tegen de muur staat', zegt ze. 'Er is geen goede geluidsisolatie in deze appartementen. Ik kan mensen horen snurken en hun keel schrapen bij de buren. Ik kan zelfs hun eigen sexgeluiden horen. Ik moet oordoppen in als ze video zitten te kijken.'
Ze zegt dat haar flatgenoten nooit geklaagd hebben en dat ze zich ook niet weg zal laten jagen. Maar een van de buren zegt in een brief aan haar: 'Ik hoor je altijd als je seks hebt. Vanaf nu mag je geen muziek meer draaien, gasten ontvangen of schoenen dragen.' Een woordvoerder van de Port Phillip Council zegt dat ze de eisen onderzocht hebben en de partijen aangespoord hebben om bemiddeling te zoeken. 'Dit is een ongewone klacht die niet valt onder de locale wetten', zegt ze.
(Bron)
Begraafplaats mag jagen op konijnen

AMERSFOORT - De Amersfoortse begraafplaats Rusthof krijgt toestemming om te jagen op konijnen. Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit geeft daartoe een vergunning af.
Konijnen zorgen op Rusthof al lange tijd voor overlast. Ze brengen al gravend vernielingen aan. Bezoeker en grafeigenaar P. Vrijlandt uit Hilversum had zich daarover beklaagd.
De Amersfoortse begraafplaats aan de Dodeweg krijgt binnenkort een tijdelijke ontheffing van het jachtverbod toegewezen. Het ministerie van LNV is alleen nog in afwachting van de leges van vijftig euro, die moeten worden overgemaakt. Dat zegt een woordvoerder van Laser, de uitvoeringsinstantie van het ministerie.
Rusthof gaat de konijnen op natuurlijke wijze bejagen. Dat betekent dat bijvoorbeeld een havik of valk wordt ingezet.PopulatieNaar verwachting moet de populatie konijnen op Rusthof met enkele tientallen afnemen. "Geen honderden, want er moeten hier ook konijnen blijven. Die horen op deze begraafplaats," aldus beheerder M.Borst. Rusthof zal proberen de konijnen zo discreet en diervriendelijk mogelijk te bejagen. Wanneer daarmee wordt begonnen, is nog onduidelijk. Eerdere maatregelen tegen de overlast van konijnen hielpen onvoldoende. Rusthof had al enkele marterkasten geplaatst, in de hoop dat deze dieren voor natuurlijke bejaging zouden zorgen. Dat blijkt tot nu toe niet het geval. In 1999 waren er al nieuwe hekken rond de begraafplaats geplaatst. Maar konijnen bleven toch op Rusthof komen.
(Bron)
Hond valt zijn verkrachter aan

De poging van Toripa Ravanga (33) om een hond te verkrachten na een nachtje stappen liep faliekant af. Het slachtoffer beet letterlijk van zich af en nam de Thai bij de neus en in zijn handen. De politie hield de aanrander aan. De dader bekende nog drie andere hondenverkrachtingen.
Ravanga kwam op zijn terugweg na een nachtje vruchteloos vrouwenjagen een hond tegen. De Thai nam de hond mee naar een bosje en ging loos. De viervoeter liet zich niet pakken en beet de verkrachter. Gewond liep hij naar huis. De politie kwam de poging tot verkrachting en de dader op het spoor.
Ravanga verklaarde dat hij seksueel gefrustreerd is en zich geen bezoekjes aan een prostituee veroorloven kan. Hij nam daarom zijn toevlucht tot honden. Na veertig injecties tegen hondsdolheid en een bekentenis liet de politie Ravanga gaan. De Thai vertelde zijn ondervragers dat hij eerder ook al drie honden misbruikt had.
(Bron)
Chinees wil van Bush luiermerk maken

Een zakenman uit Peking heeft een aanvraag ingediend voor het gebruik van de naam 'Bushi' als merknaam voor luiers. Guo kiest bewust voor 'Bush-i', nadat een vorige aanvraag voor het gebruik van 'Lewinsky' afgewezen werd.
De zakenman heeft nog een tweede goede reden voor de keuze van de naam 'Bushi'. De woordspeling betekent in het Chinees 'niet nat' en precies dat is de functie van een luier. De man geeft wel toe dat hij ook door de president liet inspireren. Of hij de voorgestelde merknaam ook echt toegewezen krijgt is twijfelachtig. Het Chinese merkenbureau is niet gewonnen voor de naamskeuze en wees eerder ook al het voorstel af van een kledingfabrikant voor het gebruik van de naam Lewinsky.
(Bron)
Handige Hollander bedenkt erotische automaat

Een automaat vol condooms, massageolie, lingerie en seksspeeltjes. Frans Berkers wil ze op elke straathoek van Nederland. De handige Hollander wil met het concept van de snoepautomaat een gat in de markt vullen. "Mijn uitvinding wordt het gebruiksvriendelijke alternatief voor seksshops", aldus Berkers.
De zakenman uit Oisterwijk heeft zijn plaatje klaar. Nederland moet massaal naar de seksautomaat. De uitvinder gelooft in de gebruiksvriendelijkheid van zijn idee. Alleen moet hij nog de overheid kunnen overtuigen en dat is nog niet gelukt in Tilburg. "Er is de laatste twintig jaar heel wat gebeurd, maar veel mensen vinden het nog een stap te ver naar een sekswinkel te gaan. Die zijn bovendien geen 24 uur per dag open", opent Berkers zijn pleidooi. "Het bijkomende voordeel van mijn automaat is dat kinderen er niet hun zakgeld kunnen instoppen. In mijn automaat kun je alleen pinnen of chippen. Klanten hoeven ook helemaal niet bang te zijn dat men er achter komt dat ze gebruik hebben gemaakt van de automaat. Het bankafschrift zal een neutrale naam vermelden", garandeert de uitvinder. De gemeente Tilburg heeft geen probleem met het principe wel met de plaatsing van de automaten.
(Bron)
Bedrijf verkoopt mp3-speler voor op machinegeweer

In de strijd om vrede in de wereld probeert een Brits bedrijf op een wel heel bijzondere manier een steentje bij te dragen. Het bedrijf verkoopt MP3-spelers die op een machinegeweer kunnen worden gezet. Volgens een medewerker zullen er nu hopelijk veel militanten en terroristen hun AK47 gebruiken om te luisteren naar muziek, in plaats van voor het doden van mensen.
De "AK-MP3"-speler is gemaakt als een munitieclip van een Kalashnikov. Het apparaat kan een echt magazijn vol kogels vervangen en is volgens het bedrijf door zijn roestvrijstalen bouw prima geschikt om in de buitenlucht gebruikt te worden. De speler heeft een opslagcapaciteit tot ruim 9.000 nummers.
AK-47s worden wereldwijd veel gebruikt door onder andere Marxistische rebellen in Colombia en aanhangers van Saddam Hoessein in Irak. Ook IRA-leden hadden dergelijke wapens. Het machinegeweer kan 600 kogels per minuut afvuren.
(Bron)
Poes heeft iets nieuws ontdekt. Ik ontbijt graag met brood met kaas, en ik ben zo'n maniak die daar of Marmite of ketchup en mosterd onder smeert. Vanochtend smeerde ik dus een beetje mosterd op m'n boterham - Groningse mosterd. De kaas was nog niet in beeld.
Poes ging bijna kwijlen, en ik dacht: ik zal haar even laten ruiken, tis scherp en zurig, lust ze vast niet. En daarna zat ik dus met een boterham met mosterd waar een hap uit genomen was. Hij smaakte duidelijk goed, want ze heeft nog een paar stukjes op.
TT 124 Onderzoek in zaak-Rybkin gestaakt

MOSKOU De Russische politie heeft 1 uur nadat het moordonderzoek gestart was in verband met de vermissing van Ivan Rybkin, het onderzoek alweer gestaakt. Rybkin is een van de kandidaten bij de presidentsverkiezingen op 14 maart. Rybkin wordt sinds 5 februari vermist.
De oud-voorzitter van de Doema staat te boek als een fel tegenstander van het Tsjetsjenië-beleid van het Kremlin. Ivan Rybkin onderhoudt nauwe banden met de naar Londen uitgeweken media-tycoon en Poetin-criticus Boris Berezovski.
Een zegsman van het Openbaar Ministerie heeft verklaard dat het onderzoek te vroeg was ingesteld.
Foutje?
Muizen effenen weg naar Mars

LONDEN - Vijftien muizen worden de ruimte ingestuurd ter voorbereiding van een eventuele bemande missie naar Mars. Volgens Amerikaanse en Australische wetenschappers kunnen de "muisonauten'' in 2006 worden gelanceerd. Ze zouden vijf weken in een baan om de aarde vliegen, voordat ze weer vaste grond onder de voeten krijgen.
Dieren worden al sinds het begin van de ruimtevaart als "bemanning'' gebruikt, maar de muizenmissie zou tot nu toe de langste zijn.
Volgens projectleider Paul Wooster van het instituut voor technologie in Massachusetts, kunnen de muizen belangrijke informatie opleveren over het effect dat de kleinere zwaartekracht van Mars op het menselijk lichaam kan hebben.
Het project moet ook gegevens opleveren voor het onderzoek naar osteoporose of botontkalking. "Een astronaut verliest 1 tot 2 procent van zijn botmassa per maand. Dat staat gelijk aan het botverlies van een 80-jarige met osteoporose in een jaar'', verklaarde Wooster tegen de BBC. "Als we het botverlies bestuderen, kunnen we het hele proces van botontkalking beter begrijpen.''
(Bron)
Gsm verraadt dief

WAGENINGEN - Een 37-jarige inwoner van De Bilt, die maandagmorgen in Wageningen een mobiele telefoon van een politieagent had gestolen, is tegen de lamp gelopen omdat een agent direct het nummer van het gestolen toestel belde. Toen er belgeluiden uit de zak van de Biltenaar kwamen is hij aangehouden, aldus een woordvoerder van de politie.
De politie moest ingrijpen bij een opstootje in het centrum van Wageningen. Toen de agenten terugkwamen bij hun dienstauto bleek een mobiele telefoon gestolen. Omdat de man uit De Bilt nog bij de politiewagen stond, hoorde een agent na het draaien van het nummer zijn eigen telefoon overgaan. De Biltenaar heeft een boete van 130 euro gekregen.
(Bron)
'Vrouwen dupe van prijzenslag'

AMSTERDAM - De arbeidsomstandigheden van miljoenen vrouwen wereldwijd verslechteren door de zware druk die kledingmerken en supermarktketens hun toeleveranciers opleggen. De Nederlandse supermarkten knijpen met hun prijzenoorlog de productieketen nog verder uit.
Dat meldt Trouw op basis van een rapport van Oxfam, koepelorganisatie van ontwikkelingsorganisaties, zoals Novib. Oxfam stelt in het rapport dat bedrijven de arbeidsnormen schenden door snellere en goedkopere aanvoer te eisen van de nieuwste en verse producten.
De druk op de toeleveranciers in arme landen komt vooral terecht op de schouders van vrouwelijke werknemers, die steeds langer moeten werken, sneller moeten produceren onder slechte omstandigheden, zonder arbeidszekerheid. De vrouwen delen daardoor nauwelijks mee in de voordelen van de globalisering, aldus het rapport.
Novib heeft de Nederlandse supermarkten opgeroepen hun beleid te veranderen. Overheden zouden de positie van werknemers moeten versterken, terwijl zij die nu juist vaak uithollen om op de wereldmarkt mee te kunnen komen.
(Bron)
Demonstratie rond Tweede Kamer tegen asielbeleid

DEN HAAG - Het plein voor het Binnenhof in Den Haag stroomde maandagochtend langzaam maar zeker vol met demonstranten tegen de uitzetting van vele duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers. Omstreeks 10.00 uur waren volgens de politie ongeveer 2500 mensen aan het betogen.
Onder hen is een asielzoeker die zijn ogen en mond heeft dichtgenaaid uit protest tegen het beleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Ook zijn er veel kinderen van asielzoekers aanwezig.
VluchtelingenWerk Nederland (VWN) en andere organisaties hebben de landelijke demonstratie georganiseerd, waarbij deelnemers het gebouw van de Tweede Kamer gaan omsingelen. Zij willen een pardon voor veel meer dan de huidige 2300 asielzoekers die nu een verblijfsvergunning krijgen.
Veel mensen hebben een spandoek bij zich. Vijf jaar gedogen is accepteren, Met status krijg je gezicht, Verdonk go home zijn enkele teksten. Van Loesje is de tekst Verdonk kop op: in de hemel krijgt iedereen weer asiel. Op de doeken ook veel harten. De betogers maken veel herrie, onder andere door op fluitjes te blazen. Zij scanderen Pardon, Pardon.
Enkele parlementariërs, onder wie Jan de Wit van de SP en Marijke Vos van GroenLinks, hebben zich onder de demonstranten gemengd. De Kamer kruist vanaf 10.00 uur de degens met Verdonk over het asielbeleid. Alle parlementariërs krijgen een rood pluche hart van de betogers. De minister is gevraagd om alle schrijnende gevallen met haar hart nog eens te beoordelen. Namens de werkgroep van Harte Pardon krijgen de Kamerleden ook een boekje hoe te integreren.
(Bron, met akelige foto)
Gewetensvraag...

zondag, februari 08, 2004

Zoekt u een echtgenoot? Bestel er gewoon een!
Huh?
TT 401 De Zuid-Afrikaanse predikant Paul Beijl had tegen zijn vrouw gezegd dat hij de auto in de garage ging zetten. Zij hoorde daarop geschreeuw, waarna de auto met gierende banden wegreed.
Omdat ze daarna taal noch teken van haar man vernam, dacht ze dat hij ontvoerd zou kunnen zijn en schakelde de politie in. Die ging op zoek en de Evangelisch-Hervormde Gemeente, waar Paul predikant is, ging in gebed.
De afloop is goed en tragisch tegelijk. Paul mankeerde niets en was ook niet ontvoerd. De predikant bleek in een casino te zitten en had klaarblijkelijk geen zin om dat zijn vrouw te zeggen.
TT 130 LOS ANGELES De marsrobot Spirit heeft een gaatje geboord in een steen op de Rode Planeet. Wetenschappers hopen zo gegevens te krijgen over het ontstaan van Mars. Het boren van het gaatje van 2,7 millimeter duurde ruim drie uur.
TT 130 ZEEBRUGGE In de haven van Zeebrugge is een veerboot bij stormkracht 12 van de ankers afgeraakt. Met sleepboten werd de boot terug de haven ingesleept.
TT 125 Vogelpest Azië dodelijker dan 1997

HANOI Door de vogelpest in Azië komen nu meer mensen om dan bij een uitbraak van dezelfde variant, H5N1, in 1997. Dat heeft een dokter uit Hongkong gezegd. Nu komen 70% van de mensen die besmet raken om, in 1997 was dat 30%.
In totaal zijn 18 mensen omgekomen, 5 in Thailand en 13 in Vietnam. Waarom het virus nu meer mensenlevens eist en hoe het kan dat deze slachtoffers maar in twee landen gevallen zijn, is voor de wetenschappers nog een raadsel.
China heeft nog zes uitbraken van H5N1 bevestigd. In 13 provincies is de ziekte nu bevestigd, of wordt die vermoed. Voor zover bekend zijn geen mensen besmet.
TT 120 RAALTE Een 15-jarige jongen uit Raalte is zaterdag zwaargewond geraakt bij een wilde rit in de auto van zijn vader. Met hoge snelheid probeerde de jongen een politieauto van de weg te drukken. Op de A28 bij Assen reed hij tegen een boom.
TT 104 Verdonk belooft humane uitzetting

HILVERSUM Minister Verdonk sluit niet uit dat meer asielzoekers zullen worden aangemerkt als "schrijnend" geval. Ze zei dat in Buitenhof in reactie op een oproep van D66-fractieleider Dittrich, die gisteren pleitte voor een extra toets door een commissie van wijzen.
Die zou in vertrekcentra nog een keer moeten bekijken of de uitgeprocedeerde asielzoekers niet alsnog in aanmerking moeten komen voor een verblijfstitel.
Verdonk wijst erop dat de uitzetting zorgvuldig gebeurt. Blijkt dat sommige mensen toch "schrijnend" zijn, dan mogen ze blijven. Precieze aantallen noemde ze niet. "Het kunnen er 10 of 1000 zijn."

Verdonk is zelf een schrijnend geval.
TT 103 Internetfoto leidt tot arrestaties

ARNHEM De politie van Arnhem heeft drie mannen uit die plaats aangehouden die worden verdacht van verboden wapenbezit en opruiing.
De drie waren met wapens in hun handen te zien op een foto op de website van een groep harde-kernsupporters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Volgens een politiewoordvoerder was de foto bedoeld om te provoceren.
Op basis van de foto is de politie met een onderzoek begonnen. In de woning van één van de verdachten werden een vuurwapen en een katapult gevonden. De drie zijn ingesloten. De politie sluit verdere arrestaties niet uit.