zaterdag, september 13, 2008

Weer een kast op z'n plek, het gaat nu bijna enge vormen aannemen. Gelukkig is de meeste zooi nog riant aanwezig.
Eerste dode door Ike in Texas

HOUSTON - De orkaan Ike heeft zijn eerste slachtoffer in de Verenigde Staten gemaakt. Een man verdronk vrijdagavond in de buurt van de Zuid-Texaanse kuststad Corpus Christi.
Delen van het eiland Galveston voor de kust van Texas zijn onder water gelopen. Op Galveston werden twaalf huizen door brand verwoest.
Door het hoge water kon de brandweer niet uitrukken om het vuur te blussen. Ook in de aan Texas grenzende staat Lousiana veroorzaakt Ike problemen.
In Cameron Parish zijn zeker 1800 huizen en andere panden ondergelopen.
Meteorologen verwachten dat het oog van de storm, dat nog boven de Golf van Mexico ligt, in de loop van zaterdag over Texas trekt.
Volgens het National Hurricane Center (NHC) in Miami haalt Ike windsnelheden tot 175 kilometer per uur.
Het orkanencentrum verwacht dat Ike bij het bereiken van de kust van Texas aan kracht kan winnen en een orkaan in de categorie 3 van de schaal van Saffir-Simpson kan worden. Bij die schaal horen windsnelheden tussen de 177 en 208 kilometer per uur.
De autoriteiten vrezen dat Ike voor 11 miljard euro aan schade gaat veroorzaken.
Functionarissen van de Texaanse metropool Houston hebben inwoners gewaarschuwd niet meer te vluchten voor de orkaan Ike.
Mensen moeten blijven waar ze zijn omdat het niet langer veilig is te vluchten voor de 'monsterstorm'.
Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdagochtend. Het centrum van Houston ligt tachtig kilometer van de kust van de Golf van Mexico.
Ike is met zo'n 960 kilometer doorsnee vrijwel net zo groot geworden als de staat Texas.
In verband met de orkaan Ike heeft de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Barack Obama een optreden zaterdagavond op televisie afgeblazen.
Hij zou verschijnen in het komische programma Saturday Night Live.
Dat maakte een woordvoerster van Obama bekend. Op de officiële website van zijn verkiezingscampagne roept Obama op geld te doneren voor de slachtoffers.
(Bron)
Boete voor ouders die probleemkind niet aanpakken

DEN HAAG - Ouders die voortdurend weigeren hun probleemkind beter op te voeden, kunnen financieel worden gekort. Het kabinet wil de wet veranderen zodat deze onverschillige ouders een bestuurlijke boete kunnen krijgen. Ook kan de kinderbijslag straks worden opgeschort.
Dat blijkt uit een brief die de ministers Ernst Hirsch Ballin van Justitie en André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Ze kondigen daarin een harde aanpak aan van kinderen onder de twaalf jaar die op straat rondhangen en overlast veroorzaken.
Het gaat vaak om jonge jongens die samen met hun oudere broers of vrienden voor problemen zorgen. "Het zijn de eerste vingeroefeningen voor later crimineel gedrag", zei Hirsch Ballin vrijdag in een toelichting. De politie moet de probleemkinderen van straat kunnen halen en hen thuisbrengen.
De politie moet de ouders van het kind dat over de scheef gaat, aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Als het kind daarna opnieuw overlast veroorzaakt, wordt Bureau Jeugdzorg ingeschakeld.
Weigeren de ouders hulp, dan kan het kind onder toezicht worden gesteld of krijgt het gezin verplicht opvoedingsondersteuning.
Alle jongeren onder de twaalf die met de politie in aanraking komen, worden vanaf volgend jaar landelijk geregistreerd. Dat moet meer inzicht geven in de omvang en de kenmerken van deze groep.
Hirsch Ballin had afgelopen voorjaar al aangekondigd dat hij met een wetswijziging zou komen om zogenoemde 12-minners die overlast veroorzaken van straat te kunnen plukken.
"Het zijn kinderen die nog zo jong zijn dat er heel veel kansen liggen om een andere wending te geven aan hun leven. Die kansen moeten we bieden", schrijven Hirsch Ballin en Rouvoet in hun brief.
(Bron)

En het helpt als een gezin in totaal minder te besteden heeft? Ik betwijfel het.
NRC publiceert uit nog geheime Miljoenennota

DEN HAAG - De Miljoenennota wordt pas dinsdag op Prinsjesdag officieel gepresenteerd, maar NRC Handelsblad wijdde zaterdag al drie pagina's aan de formeel nog geheime kabinetsplannen. Met als gevolg een fikse discussie in journalistiek Nederland.
De Miljoenennota is vrijdag onder strikt embargo verstrekt aan de media. Wie heeft getekend voor de embargoregeling, kan daardoor pas op Prinsjesdag details naar buiten brengen.
Normaal gesproken vervalt een embargo als nieuws voortijdig uitlekt, maar voor de stukken op Prinsjesdag geldt dat dus nadrukkelijk niet.
NRC Handelsblad tekende niet voor de embargoregeling en verkreeg de informatie naar eigen zeggen via eigen nieuwsgaring.
"Besluiten over voorgenomen beleid, die voor de burger belangrijk zijn, horen zo snel mogelijk bekendgemaakt te worden", lichtte de hoofdredactie toe.
RTL Nieuws achterhaalde eerder ook al (delen van) de Miljoenennota, maar voordat die aan de pers was verstrekt. NRC is de eerste die publiceert terwijl de embargoregeling is ingegaan.
Volgens Jos Heymans van de Parlementaire Persvereniging (PPV) toont de NRC-publicatie het failliet aan van de huidige embargoregeling.
Hij vindt het frustrerend dat andere media die stukken ook allang hebben er nu tot dinsdagmiddag niets mee mogen doen.
Heymans bespreekt de kwestie binnenkort onder meer met de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die het embargo aanbiedt.
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het verkeerd dat andere media niet aan de slag kunnen met de begrotingsstukken.
"Dat is in strijd met de logica van vrije nieuwsgaring", aldus secretaris Thomas Bruning. "Die bepaling is irreëel."
Arendo Joustra, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, vindt het prima dat NRC op basis van journalistiek handwerk uit de begroting heeft kunnen publiceren.
"Dat laat zien dat we vrije pers hebben. Geen enkele hoofdredactie is verplicht de embargoregeling te tekenen", aldus Joustra.
Volgens Pieter Broertjes, hoofdredacteur van De Volkskrant, toont dit aan dat de embargoregeling niet werkt als een belangrijk medium niet tekent.
"We modderen hier al jaren mee. Het is ook niet meer van deze tijd om het nieuws dagenlang stil te zetten."
Vicepremier Wouter Bos (Financiën) was niet verrast door de NRC-publicatie. "Ik had niet anders verwacht", zei hij in de marge van EU-beraad in Nice. De minister voegde eraan toe dat hij "veel gedachten" heeft over de embargoregeling. "Maar die ga ik eerst bespreken met collega's."
(Bron)

De complete nota staat nu ook online, als pdf, zie hier.
Hollywood-ster voor Village People

LOS ANGELES - De leden van de voormalige discoband The Village People hebben hun eigen ster op de Walk of Fame in Hollywood gekregen.
De groep, die in de jaren '70 en '80 bekend werd door hits als YMCA en In The Navy, is nu de trotse bezitter van de 2369e ster op de boulevard. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.
De groepsleden verkleedden zich voor het ontvangen van de ster opnieuw in hun outfits van destijds: als cowboy, indiaan, agent, constructiemedewerker en motorrijder.
Circa 250 fans waren uitgelopen om de discohelden toe te juichen.
(Bron)

Tis toch wel een ster met een roze randje hè?
V. beschouwt kritiek als 'Ritaatje pesten'

HILVERSUM - Rita V. doet de zware kritiek van haar voormalige adviseur Ed Sinke aan haar adres af als "Ritaatje pesten". Verdonk zei dat vrijdag in het tv-programma Pauw & Witteman.
Sinke noemde V. een paar dagen geleden gewetenloos vanwege aantijgingen vlak na de breuk met haar dat hij een greep in de kas had gedaan van haar beweging.
Hij kraakte Trots op Nederland af als inhoudsloos. V. verwees naar onderzoek naar het gesjoemel dat binnen een paar weken klaar is.
"Dat wacht ik af." Volgens haar stelt Trots op Nederland wel wat voor en is Sinke, die in mei opstapte, te lang weg om te weten wat er gebeurt.
V. noemde plannen voor deelname aan gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen, en voor een politiek manifest volgend voorjaar.
V. bestreed dat er geen organisatie is, en beroemde zich op een groep vertrouwelingen van 100 à 150 mensen "die er altijd zijn".
(Bron)

Zucht. Ze vraagt ook om kantoorartikelen voor haar clubje. Elke keer als ik weer uitgebogen paperclips zie of gebruikte nietjes, denk ik: zal ik ze opsturen? Maar nee. Ik doe het maar niet.
Chinese baby's ziek door vervuild melkpoeder

PEKING - Ongeveer 430 Chinese baby's hebben nierstenen gekregen door het consumeren van vervuild melkpoeder.
Dat heeft minister van Gezondheid Gao Qiang laten weten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.
Gao zei dat uit een onderzoek is gebleken dat de kinderen melamine hebben binnengekregen. Dat is een chemische stof die onder meer wordt gebruikt voor het maken van borden en bestek.
Een baby in de noordwestelijke provincie Gansu is door de nierstenen overleden. De autoriteiten hebben de fabrikant van het melkpoeder gelast de productie te staken.
(Bron)

vrijdag, september 12, 2008

Enne... Tinus is nog niet vergeten!
Belgische treinkaartjes nu ook in Maastricht

MAASTRICHT - Mensen die naar Belgie willen met de trein kunnen ook in Maastricht een kaartje kopen tegen Belgisch tarief.
Om twaalf uur vrijdagmiddag openden manager NS HIspeed Dirk-Jan Brakel, de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten en burgemeester Gerd Leers van Maastricht de eerste NS HIspeed-verkoopbalie in de stationshal van de Limburgse hoofdstad, waar de Belgische treinkaartjes kunnen worden gekocht.
Tot nog toe moesten de reizigers de kaartjes in het direct over de grens gelegen Visé kopen. Het kon wel in Maastricht, maar dan moest een toeslag betaald worden.
De kaartjes worden nu in Maastricht tegen Belgisch tarief elektronisch aangeboden.
(Bron)
Gratis treinpas voor filemijders op A2

EINDHOVEN - Rijkswaterstaat trekt 2 miljoen euro uit voor de introductie van de A2 Minder Hinder Proefpas. Daarmee kunnen gebruikers van de A2 drie maanden gratis met het openbaar vervoer naar hun werk reizen om de files op het traject te mijden. Dat heeft een woordvoerster van Rijkswaterstaat laten weten.
Rijkswaterstaat verwacht dat tot 2010 ongeveer duizend weggebruikers kiezen voor de pas en nog eens de helft voor een vervolgpas met korting.
De pas is bedoeld voor weggebruikers die minstens drie keer per week over de A2 naar hun werk reizen en daarbij hinder ondervinden van de wegwerkzaamheden. Zij krijgen ook de kosten om op het station te komen vergoed.
De pas is niet bestemd voor mensen die in Eindhoven, Den Bosch of Utrecht werken. Deze groep krijgt via hun werkgever andere maatregelen aangeboden om het drukke traject te mijden.
Rijkswaterstaat zet de A2 Minder Hinder Proefpas in om de toename van files door de vernieuwing en verbreding van de A2 terug te brengen.
(Bron)
Muur van water bedreigt Texas

GALVESTON - De Amerikaanse staat Texas wacht met angst en beven op de komst van orkaan Ike.
Weerkundigen verwachten dat de storm met windsnelheden tot 178 kilometer per uur (categorie 3) vrijdagavond laat of zaterdagmorgen vroeg aan land zal komen in de buurt van het eiland Galveston.
De kust van Texas werd uren voordat de storm aan land komt al geteisterd door hoogwater en navenant hoge golven. Het zou gaan om de zwaarste storm die Texas treft in een halve eeuw.
Honderdduizenden burgers hebben inmiddels de waarschuwingen van de autoriteiten opgevolgd en zijn laag gelegen delen van Texas ontvlucht. Er zijn echter ook mensen die hun huis barricaderen en hopen dat de gevolgen van de storm zullen meevallen.
Zo negeerde een kwart van de bevolking van Galveston (58.000 inwoners) waarschuwingen dat ze om het leven zullen komen als ze in de stad blijven.
De baai van Galveston ligt ongeveer 40 kilometer van de miljoenenstad Houston. De weerkundigen verwachten dat Ike ook in deze stad verwoestingen zal aanrichten.
Het dodental op Cuba als gevolg van de orkaan Ike is opgelopen tot zeven. De krant Granma heeft vrijdag de dood van twee mannen van 55 en van een van 53 gemeld.
(Bron)
Geweld vaak 'gewoon' voor gehandicaptenverzorger

DEN HAAG - Bijna negen op de tien werknemers in de gehandicaptenzorg (87 procent) hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met agressie en geweld.
Het merendeel wordt lastiggevallen door bewoners of patiënten. De verzorgers vinden vaak dat "dit erbij hoort". Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek door de Arbeidsinspectie.
De afgelopen twee jaar is 70 tot 80 procent van de gehandicaptenverzorgers wel eens uitgedaagd, heeft last gehad van jennen en is uitgescholden of beledigd.
Ongeveer zes op de tien zijn geslagen, geschopt of heeft een kopstoot gekregen. Circa twee derde is bedreigd of geïntimideerd en de helft is ook bedreigd met een voorwerp.
Toch concludeert de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken op basis van controles bij 137 instellingen dat de werkomstandigheden in de gehandicaptenzorg flink zijn verbeterd.
Bij 40 procent van de controles zijn overtredingen geconstateerd, terwijl dit in 2004 nog bij 60 procent het geval was. De Arbeidsinspectie overlegt nu met de sector wat er verder verbeterd kan worden.
Dit jaar zijn bij de controles in totaal 531 overtredingen geconstateerd. Daarvan hebben ruim 120 betrekking op agressie. Vaak bieden nalatige werkgevers hun personeel nog onvoldoende training aan om zich tegen geweld te kunnen beschermen.
Ook blijkt in veel gevallen nazorg te ontbreken voor verzorgers die slachtoffer zijn geweest van geweld.
Verder laat ook de bescherming tegen besmetting met infectieziekten volgens de Arbeidsinspectie te wensen over. Inspecteurs constateerden ruim honderd overtredingen op dit gebied.
Zo bestaat bij het bloed afnemen en wondverzorging het risico van besmetting met hiv of hepatitis. Werknemers moeten volgens de inspectiedienst meer voorlichting en instructie krijgen over manieren om veilig te kunnen werken.
(Bron)
Vrees voor porno via wifi in vliegtuig

AMSTERDAM - Vliegend personeel van American Airlines roept het bedrijf op om filters te installeren op de draadloze internettoegang die het sinds kort op veel binnenlandse vluchten aanbiedt.
Sinds augustus kunnen reizigers op vluchten van New York naar San Francisco, Los Angeles en Miami tegen betaling gebruikmaken van wifi. Volgens hun vakbod klagen zowel personeel als passagiers van American Airlines (AA) sindsdien regelmatig over reizigers die porno bekijken op hun laptops.
Tegenover persbureau Bloomberg waarschuwt Marc Rotenberg van de elektronische burgerrechtenorganisatie EPIC echter voor een glijdende schaal. "Als de deur eenmaal op een kier staat, waar trek je dan nog de grens van de informatie die je klanten wel en niet kunnen bekijken?"
Hij vraagt zich bovendien af of luchtvaartmaatschappijen dan ook regels moeten opstellen voor bijvoorbeeld dvd's die reizigers tijdens de vlucht bekijken.
Ook een woordvoerder van AA heeft bedenkingen. "Klanten die ongepast materiaal bekijken, zijn niet nieuw voor ons." Op vliegvelden wordt ook pornografische lectuur verkocht. De woordvoerder wijst er op dat het personeel voldoende ervaring heeft om met dergelijke situaties om te gaan.
Woordvoerder Frank Bastien van de vakbond erkent dat vliegend personeel geen 'zedenpolitie' moet worden, maar wil het ook niet worden geconfronteerd met geweld en pornografie. Hij wijst er op dat veel luchtvaartmaatschappijen ook filters hebben geïnstalleerd om te voorkomen dat reizigers de internetverbinding gebruiken om goedkoop te telefoneren.
(Bron)
'Anti Spore' blijkt internetgrap

AMSTERDAM - Een website waarop een orthodox christelijke moeder zich verzette tegen het 'anticreationistische' computerspel Spore, blijkt een grap.
De bedoeling van het onlangs verschenen computerspel is om een simpel, eencellig organisme via verschillende evolutiestadia te laten opgroeien tot een intelligent wezen dat in staat is om een ruimtereis te maken.
Op haar weblog Anti Spore schreef de initiatiefneemster dat het spel een aanval was op het creationisme, de met name in strenggelovige kringen populaire opvatting dat de aarde en het leven daarop door een hogere macht zijn geschapen. In de Verenigde Staten woedt al geruime tijd een fel debat tussen aanhangers van het scheppingsverhaal en 'evolutionisten' over de vraag of en hoe scholen aandacht aan de evolutieleer moeten besteden in hun biologielessen.
De auteur van Anti Spore toonde zich op haar weblog een fel voorvechtster van het creationisme. Ze beschuldigde Spore-fabrikant EA van een bewuste campagne tegen 'christelijke waarden', en wees er fijntjes op dat ontwerper Will Wright van het spel lid is van "de enige kerk in de Verenigde Staten die homoseksualiteit onomwonden goedkeurt". Haar site lokte in korte tijd honderden felle reacties van tegenstanders uit, die haar een onverdraagzame fundamentalist of een godsdienstwaanzinnige noemden.
Donderdag bleek echter dat het weblog een variant op de zogenoemde 'Rickroll' was. Bij die op het web populaire grap proberen internetters elkaar te laten klikken op een link die leidt naar een videoclip of geluidsfragment van de hit 'Never Gonna Give You Up' van Rick Astley uit de jaren 80.
In een uitgebreide post zet de bezorgde moeder haar religieuze opvattingen uiteen, om te eindigen met een lang citaat uit de bijbel. In dat bijbelvers haalt God de tekst van Astleys hitje aan, en maant de gelovigen: "Geloof niet alles wat je op internet leest."
Het postje verwijst naar de Wet van Poe, een op internet geformuleerde stelling dat het onmogelijk is om feilloos onderscheid te maken tussen echt fundamentalisme en een parodie daarop.
(Bron)

Gelukkig maar.
42 millimeter regen in 24 uur, mijn idee dat het errug nat was, klopt dus wel...
Geen bijstand voor jongeren tot 27 jaar

AMSTERDAM - Jongeren onder de 27 jaar krijgen geen bijstandsuitkering meer. Als ze bij de gemeente aankloppen voor een uitkering, krijgen ze voortaan een werk- of leeraanbod, of een combinatie van beide.
Als ze dit niet accepteren, ontvangen ze ook geen uitkering van de gemeente, laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag weten.
Als de jongeren het werkaanbod accepteren, is een bijstandsuitkering niet meer van toepassing omdat ze van hun werkgever salaris ontvangen.
Bij acceptatie van het leeraanbod vult de overheid het inkomen aan tot de hoogte van de bijstandsuitkering, ongeveer zeshonderd euro per maand.
Jongeren onder de 21 jaar krijgen minder omdat hun minimumloon lager ligt en omdat de overheid verwacht dat ouders nog een bijdrage kunnen leveren.
Het kabinet wil met de maatregel voorkomen dat jongeren afhankelijk worden van een bijstandsuitkering.
Het wetsvoorstel Wet Investeren in jongeren van staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) wordt gesteund door staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie).
(Bron)

Goh, en mogen ze dan kleerhangers sorteren? Want die projecten lopen inmiddels leeg, dus daar moet een nieuwe doelgroep voor gevonden worden...
Dieven stelen post uit negen brievenbussen

GELEEN - Onbekenden hebben vrijdagochtend in alle vroegte in Geleen op negen plaatsen brievenbussen opengebroken en de post gestolen. Dat liet de politie vrijdag weten.
De post werd volgens getuigen ingeladen in een kleine auto. De politie heeft geen idee wat de dieven met de post moeten. "Dat weten we pas als we hen in de kraag gegrepen hebben", zei een woordvoerder.
"Misschien heeft iemand een brief gestuurd, die niet weg mocht, of meende iemand een miljoenenlot te vinden."
De geplunderde brievenbussen staan op de Seringenlaan, de De Ruyterweg, de Henri Hermanslaan, de Norbertijnenstraat, de Portonnenkuilstraat en de Steenbergstraat.
(Bron)
Horizontaal gestreepte kleding maakt slanker

AMSTERDAM - Om slanker te lijken, kun je het beste kleding met horizontale strepen dragen, in plaats van kleding met verticale banen.
Die uitkomst van een nieuw wetenschappelijk onderzoek gaat dwars tegen traditionele modeadviezen in.
Wetenschappers aan de universiteit van York in Groot Brittannië testten de algemeen geaccepteerde theorie dat vrouwen slanker lijken in kleding met verticale lijnen door proefpersonen 200 afbeeldingen van fotomodellen te tonen.
Op sommige foto's waren de vrouwen gekleed in jurken met verticale strepen. Op andere afbeeldingen droegen dezelfde modellen jurken met horizontale banen.
Verrassend genoeg bleek dat vrouwen in die laatste kledingstukken juist aanmerkelijk slanker werden ingeschat. Zelfs als hun foto met de horizontale streepjesjurk 6 procent werd opgeblazen, leken ze voor de meeste proefpersonen nog steeds even slank als op de onbewerkte foto met de verticale streepjesjurk.
De onderzoeksresultaten werden donderdag onthuld op het British Association's Festival of Science. "Horizontale strepen maken je niet dikker, integendeel zelfs, ze laten je dunner lijken", verklaarde hoofdonderzoeker Peter Thompson. "Vrouwen die kleding met verticale strepen dragen, lijken daarentegen juist breder."
Thompson kwam op het idee voor zijn experiment door een optische illusie uit de negentiende eeuw: het zogenaamde Vierkant van Helmholtz.
Die afbeelding van de Duitse wetenschapper Herman von Helmholtz bevat twee vierkanten van gelijk formaat. De één is opgebouwd uit verticale strepen, de ander uit horizontale lijnen.
Ook hier lijkt het vierkant met de horizontale strepen kleiner. Von Helmholtz schreef in 1867 dan ook al een wetenschappelijk artikel waarin hij vrouwen aanraadde kleding met horizontale strepen te dragen om hun figuur te flatteren.
"Maar zijn advies zijn we vergeten", aldus Thompson in de Britse krant The Times. "In de loop van de 20e eeuw ontstond de gedachte dat horizontale strepen je juist dikker maken. Ik snap eigenlijk niet hoe we op dat idee zijn gekomen - ik denk dat we er als maatschappij gewoon naast zitten."
Toch zijn niet alle populaire modeadviezen onjuist. De theorie dat zwarte kleding je slanker maakt, is volgens Thompson bijvoorbeeld wel wetenschappelijk te onderbouwen. "Dat klopt, het werkt echt", beweert hij.
"We hebben het getest met een plaatjes van een witte cirkel tegen een zwarte achtergrond en een zwarte cirkel van gelijke grootte tegen een witte achtergrond. De zwarte cirkel lijkt voor het menselijk oog inderdaad minder groot."
(Bron)

Klein detail is dat mensen geen cirkels zijn.
Kindersterfte is afgenomen

NEW YORK - Kindersterfte is het afgelopen jaar weer afgenomen. In 2007 kwamen 9,2 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag om het leven, zo maakte de VN-kinderorganisatie UNICEF donderdag in New York bekend.
UNICEF-directrice Ann Veneman zei dat er meer inspanningen nodig zijn om het overleven van de allerkleinsten zeker te kunnen stellen.
Eén van de millenniumdoelen van de VN is dat kindersterfte in 2015 met twee derde zal afnemen, gemeten vanaf 1990. Tot nu toe is de sterfte met een kwart gedaald.
De hoogste kindersterfte is volgens UNICEF nog steeds in Afrika. In Sierra Leone overlijden 262 uit duizend kinderen voor hun vijfde levensjaar, het hoogste aantal ter wereld.
(Bron)
Rotterdam wil contracten met lastige groepen

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam bekijkt of het contracten kan afsluiten met overlastgevende groepen jongeren.
Bij een eerste overtreding volgt een bevel van de burgemeester. Als de groep opnieuw de fout ingaat, zijn ze strafbaar en volgt er vervolging.
Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vrijdag gezegd. Rotterdam kent al sinds 2006 een vergelijkbare aanpak voor 26 individuele jongeren, maar wil op deze manier ook de overlast van groepen terugdringen.
De contracten zijn bedoeld voor jeugd die hinderlijk rondhangt, graffiti spuit of zich schuldig maakt aan vandalisme.
Volgens de zegsman ziet de gemeente er van af de namen van de raddraaiers door te geven aan buurtgenoten. Ook komt er geen kliklijn, als eerder voorgenomen.
"Daarmee zouden we een stap te ver gaan." De rechter oordeelde in december dat een jongere onder strikte voorwaarde mag worden vervolgd als hij zich niet aan het contract heeft gehouden.
Groot-Brittannië werkt al tien jaar met een vergelijkbare methode. Daar worden de jongeren met naam en toenaam genoemd en bovendien met afbeeldingen getoond.
De posters waarop zij staan, worden op lantaarnpalen geplakt, bij winkeliers uitgedeeld en huis-aan-huis bezorgd.
Het ministerie van Justitie wees in 2006 Leeuwarden en Rotterdam aan als pilotsteden voor de proef met de naam FF-Kappe. De Friese stad haakte af.
(Bron)

De vraag is: werkt het voor die 26 individuen?
Flatbewoner betaalt tientje te veel aan gas

DEN HAAG - Uit onderzoek blijkt dat flatbewoners tot 10 euro per jaar te veel betalen voor gas en mensen in laagbouw tot 8 euro te weinig. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken gaat dat rechtzetten.
Verschillen in temperatuur leiden tot "meetfouten". Als bij hoogbouw een gasmeter in de woning hangt, en bij laagbouw in een onverwarmde kast, scheelt dat in de gasrekening, schrijft de CDA-bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.
Uit onderzoek door de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) blijkt ook dat de consument gemiddeld niet te veel betaalt.
Volgens de NMa kan dit technisch worden opgelost door de gasmeters aan te passen, maar dat is weinig zinvol omdat de Nederlandse huishoudens toch al nieuwe 'slimme' gasmeters krijgen.
Van der Hoeven gaat aan die nieuwe meters de eis stellen, dat ze rekening houden met de temperatuurverschillen.
Omdat dit in de meeste gevallen nog een aantal jaren zal duren, komt er in de tussentijd een administratieve aanpassing, waardoor het verschil tussen de flatbewoners en de mensen in laagbouw op de gasrekening wordt rechtgezet.
(Bron)
TT 113 A'dam gewezen op risico nieuw lek

Amsterdam wist dat er nieuwe lekkages konden ontstaan in de bouwput van de Noord-Zuidlijn. De gemeente is daarop gewezen door het deltatechnisch onderzoeksbureau Deltares uit Delft.
In hun rapport, in handen van RTV Noord-Holland en geschreven na de verzakking van panden in juni, staat dat de voegen tussen de betonnen wanden in de bouwput konden lekken. De gemeente heeft daarna vier voegen aangepast. De verzakking van woensdag is het gevolg van lekkage op een onbehandelde plek.
De bewoners van één pand aan de Vijzelgracht mogen al terug; de anderen moeten mogelijk nog maanden wachten.
Nederlandse mannen houden handje op bij ouders

AMSTERDAM - Nederlandse mannen teren, van alle mannen in Europa, financieel het langst op hun ouders. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Discovery Channel vrijdag presenteert.
Het onderzoek concludeert dat de hedendaagse man moeite heeft om zijn rol in het leven te bepalen.
In vergelijking met andere mannen in Europa heeft de Nederlander de meeste moeite om zich te 'settelen'. De gemiddelde leeftijd waarop een man in Nederland een huis koopt of een kind krijgt, ligt ver boven de dertig, zo meldt het onderzoek.
Nederlandse mannen trouwen gemiddeld rond hun dertigste. Het bezitten van een huis vinden ze minder belangrijk dan Europese seksegenoten.
De kinderwens van mannen in Nederland is het laagst van alle mannen in Europa. Van alle zaken in het leven steken zij de minste tijd in hun gezin. De zorg voor vrouw en kind staat volgens het onderzoek onder aan de prioriteitenlijst van de Nederlandse man.
Het onderzoek is gehouden onder zeventienduizend mannen in vijftien Europese landen. Het is de meest grootschalige studie die ooit naar de Europese man werd uitgevoerd.
Vier typen mannen worden onderscheiden. Het type 'Het draait om mij' komt volgens het onderzoek met 43 procent het meest voor in Nederland. Mannen die tot dit type horen, stellen zichzelf boven relaties en zijn minder dan anderen gericht op hun familie.
De 'onder druk staande kostwinner' komt het meeste voor in Roemenië. Van de Roemeense mannen heeft 72 procent een conservatieve kijk op hun rol in het gezin en de maatschappij.
Zweedse mannen zijn vaak 'Modern en onder controle'. In Zweden is 57 procent van de mannen in staat verschillende verplichtingen na te komen.
Veertien procent van de Europese mannen is volgens het onderzoek 'niet bindend'. Dat zijn mannen die leven met de dag en serieuze verantwoordelijkheden en verplichtingen uit de weg gaan.
(Bron)
'Nieuw soort regeringsgeweld in Darfur'

DEN HAAG - Het Sudanese regeringsleger gebruikt een nieuw soort geweld in de regio Darfur. Zo is in augustus het vluchtelingenkamp Kalma overvallen. Er werden granaten tussen de burgers gegooid en militairen "schoten midden in de gezinnen". Er vielen "tientallen doden".
Dit heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) vrijdag gezegd tegen het ANP. De Argentijn onderzoekt oorlogsmisdaden in Darfur in opdracht van de VN-Veiligheidsraad.
Het Sudanese regeringsleger en Arabische milities vechten er al jaren tegen zwarte rebellen en maken veel slachtoffers onder de burgerbevolking.
Tot nu toe gebruikte het Sudanese regeringsleger volgens Moreno vooral verkrachting en honger als genocidaal wapen tegen de ontheemden in de kampen. Hij onderzoekt of het bij de massaslachting van Kalma om een geïsoleerd incident gaat of om een nieuw patroon.
Kalma is een van de grootste vluchtelingenkampen van Darfur. Er wonen ongeveer 80.000 mensen die door het confict ontheemd zijn geraakt.
Moreno maakte in juli bekend dat volgens hem president Omar al-Bashir van Sudan moet worden berecht wegens genocide. Hij heeft toen zijn bewijsmateriaal ter bevestiging voorgelegd aan de rechters van een van de Kamers van Vooronderzoek van het ICC. Hij heeft er sindsdien niets van gehoord. De drie rechters zijn momenteel dan ook nog druk bezig met andere zaken.
De afgelopen tijd waren er in de pers berichten opgedoken dat de rechters in oktober een besluit zouden nemen inzake Bashir. Maar Moreno wijst erop dat er in de ICC-regels geen termijn staat waarbinnen de rechters moeten beslissen. Het kan volgens hem tot volgend jaar duren voordat er een besluit is over Bashir, mede gelet op de hoeveelheid materiaal dat hij aan de rechters heeft voorgelegd.
Die kunnen te zijner tijd besluiten een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Bashir. Het zou de eerste keer zijn dat een internationaal hof een zittend staatshoofd in staat van beschuldiging stelt wegens volkenmoord.
(Bron)
Vrachtschip vaart plezierjacht aan

ROTTERDAM - Een vrachtschip heeft vrijdagmiddag in Rotterdam een plezierjacht aangevaren. Twee mannen uit Delft wisten zich ternauwernood in veiligheid te brengen door in het water te springen.
Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld. Eerder dacht de politie dat zich zes mensen aan boord van het schip bevonden.
Het ongeval vond tegen twee uur plaats in de Delfshavense Schie. Het jacht zonk na de botsing snel. Het wrak is geborgen door bergingsbedrijf Smit.
Het vrachtschip had amper schade. De waterpolitie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.
(Bron)
'Geen verband tussen stress en migraine'

LEIDEN - Stress lokt geen migraineaanvallen uit. Dat concludeert arts en onderzoeker Guus Schoonman van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in een studie waarop hij vrijdag is gepromoveerd.
Veel patiënten en artsen gaan er van uit dat er een verband is tussen stress en de ernstige hoofdpijn. Schoonman volgde 27 patiënten intensief. Ze moesten enkele keren per dag vragen beantwoorden over de mate van stress die ze ervoeren.
Daarbij hielden onderzoekers dagelijks de bloeddruk bij en werden de stresshormonen van patiënten gemeten. Schoonman kon geen verband vinden, ook niet bij mensen die zelf zeiden dat ze migraine krijgen van stress.
Een op de tien Nederlanders heeft geregeld migraineaanvallen. De hoofdpijn kan dan gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
(Bron)
Actie Greenpeace bij hoofdkantoor Philips

AMSTERDAM - Greenpeace heeft vrijdagochtend voor het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam kleine flesjes water uitgedeeld aan het personeel.
Het water was afkomstig uit een Ghanees meertje dat zwaar vervuild is door giftige stoffen uit illegaal gedumpte elektronica. Dat meldde een woordvoerster van Greenpeace.
De milieuorganisatie wil met de actie grote elektronicafabrikanten aanspreken op hun gebrek aan betrokkenheid bij de recycling van hun oude, afgedankte producten.
Die belanden vaak in ontwikkelingslanden en veroorzaken daar grote milieu- en gezondheidsproblemen. Televisies zitten bijvoorbeeld vol lood.
Philips is niet de enige, maar wel een van de slechtste, zegt Greenpeace. Sony en Dell presteren veel beter op het gebied van inzameling en verwerking.
Tien actievoerders deelden 135 flesjes uit. Er was een extra grote voor Philips-topman Gerard Kleisterlee, die bij de receptie werd afgegeven. Niet alle werknemers accepteerden de flesjes of de folders, aldus de zegsvrouw.
Philips zegt in een reactie geschokt te zijn door de bevindingen van Greenpeace in Ghana. "Wij exporteren echter geen afval. Kennelijk zijn er zwakke schakels in het inzamelings- en recyclingsysteem waarvan bepaalde personen gebruik maken."
Het concern wil het systeem verbeteren, maar daarvoor is volgens een woordvoerster een bredere aanpak nodig met regeringen en andere bedrijven.
De inhoud van de flesjes die het personeel heeft aangenomen, verdwijnt niet in de wc. Het spul zal verantwoord worden afgevoerd.
(Bron)
Eerste bewoners Vijzelgracht mogen naar huis

AMSTERDAM - Zeven bewoners van een pand aan de Vijzelgracht in Amsterdam mogen terug naar hun woning. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vrijdagavond laten weten.
Het gaat om bewoners van het pand op nummer 10. Bouw- en woningtoezicht heeft het huis onderzocht en veilig genoeg beoordeeld, aldus de woordvoerder.
De bewoners, drie huishoudens, hebben de gemeente laten weten zaterdag te besluiten of ze daadwerkelijk naar huis gaan. Tot die tijd verblijven zij in een hotel.
Het betreffende huis was, volgens de woordvoerder, 3,1 centimeter verzakt. Het huis dat het meest verzakt is, is 23 centimeter verzakt.
Woensdag verzakten voor de tweede keer in korte tijd enkele huizen bij een bouwput aan de Vijzelgracht als gevolg van werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn.
(Bron)
'Pedofiel na straf niet terug naar huis'

AMSTERDAM - Veroordeelde pedofielen zouden na het uitzitten van hun straf niet terug mogen keren naar hun voormalige omgeving. Dat zegt de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag in De Telegraaf.
In Utrecht ontstond eerder deze maand ophef nadat een veroordeelde pedofiel (56) na zijn straf terugkeerde naar zijn flat in de wijk Overvecht. In hetzelfde flatgebouw woont ook zijn 5-jarige Marokkaanse slachtoffertje.
De ouders van het slachtoffer vonden dit onaanvaardbaar, maar de gemeente liet weten dat het geen wettelijke middelen heeft om op te treden. Wolfsen wil nu dat minister Hirsch Ballin van Justitie voor een wettelijk terugkeerverbod zorgt.
"Ik ben hier echt boos over", zo zegt hij in de krant. "Hoe heeft dit zo kunnen lopen?"
Wolfsen zegt het belachelijk te vinden dat hij als burgemeester niets kan doen. "Het slachtoffer wordt zo gedwongen om te verhuizen. Dat is de omgekeerde wereld. De dader moet eruit in plaats van het slachtoffer."
Woningcorporatie Bo-Ex, verhuurder van het appartementencomplex, is namens twintig woedende flatbewoners naar de kortgeding-rechter gestapt. De rechter zal uiterlijk op 16 september bepalen of de pedofiel zijn flat uit moet.
De advocaat van de pedofiel zegt ervan uit te gaan dat zijn cliënt in de flat kan blijven wonen. "Overlast voor de verhuurder is niet aantoonbaar. De familie moet er lekker blijven zitten. De flat is groot genoeg."
(Bron)

Wat doet de nationaliteit van het slachtoffer er toe? En: dan stuur je die pedofiel ergens anders heen - nou, daar zal ie welkom zijn. Bovendien: zijn er plekken waar geen kinderen zijn? Waar laat je zo'n pedo dan??
'Goochelen helpt bij zelfvertrouwen'

LONDEN - Goochelen zou opgenomen moeten worden in het lesprogramma van de basisschool. Daarvoor pleit een groep Britse onderzoekers van de Hertfordshire University.
Zij ontdekten dat leerlingen meer zelfvertrouwen, discipline en sociale vaardigheden opdoen door goochellessen dan door de traditionele schoolvakken.
Veel kinderen krijgen in Groot-Brittannië wekelijks speciale lessen om sociale vaardigheden aan te leren. Volgens het onderzoek blijken deze lessen het zelfvertrouwen van kinderen inderdaad te stimuleren, maar is het resultaat van de magielessen veel en veel beter. Een van de onderzoekers is professor Wiseman, zelf een voormalig professioneel goochelaar.
De kinderen leerden in de magieles een touw te herstellen dat in twee delen was geknipt. Ook moesten ze gedachtelezen en benoemen welke kaart iemand uit een stapel gepakt had.
Volgens Wiseman hielp het goochelen het best bij zeer verlegen kinderen.
(Bron)
Kattenpsycholoog moet katten 'happy' maken

AMSTERDAM - In plaats van een 'probleemkat' te laten inslapen, kan hun baasje vanaf dinsdag ook terecht bij een 'kattenpsycholoog' in het nieuw opgerichte Katten Gedrag Centrum aan het IJ in Amsterdam.
Daarin zijn een dierenkliniek, een gedragscentrum, een oppascentrale en een trimsalon gevestigd.
"Hij mag dan wel een gevuld voerbakje of een lekker plekje voor de haard hebben, maar een poes met angstklachten is niet happy", aldus zelfbenoemd kattengedragstherapeut Marcellina Stolting. Zij is de drijvende kracht achter het centrum.
Waren een paardenfluisteraar en therapie voor honden al langer gemeengoed, gedragstherapie voor katten is relatief onbekend.
"Daardoor laten eigenaren hun katten onnodig inslapen, brengen ze ze naar een asiel of laten ze ze op straat zwerven. Terwijl veel gedragsproblemen als stress en angst eenvoudig zijn op te lossen", aldus Stolting.
Tegen een bedrag van gemiddeld 200 euro begeleidt Stolting de eigenaren met speciale aaitechnieken, speltherapie en geeft ze advies over voedingssupplementen.
Stolting reisde van universiteit naar universiteit in Groot-Brittannië om speciale cursussen te volgen om katten te kunnen helpen.
Pas als medisch letsel door de dierenarts is uitgesloten komt zij in actie, aan huis. Ze observeert de kat de eerste keer drie uur. "Als de kat wegrent of schrikt ren ik erachteraan."
Het centrum biedt baasjes van een probleemkat ook cursussen aan. Zo zijn er workshops 'Communicatie en Kattentaal', 'Verzorging' en 'Bachbloesem', homeopathische druppeltjes.
(Bron)

Aaitechnieken? En achter katten aanrennen die er vandoor gaan, kweenie.
Boete voor passagiersbus vol houten stoelen

FREIBURG - Wat doe je als je 25 mensen in een busje met dertien zitplaatsen wilt krijgen? Dan zet je gewoon houten stoelen en krukjes in het gangpad en de kofferbak.
Een Roemeense reisorganisatie die voor deze oplossing koos had echter geen rekening gehouden met de Duitse politie en kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag nabij Freiburg een flinke boete.
De Roemenen waren onderweg naar Spanje. De stoelen stonden niet vast en geen van de passagiers droeg een gordel.
De politie vond de situatie zo gevaarlijk dat de bus van de weg werd gehaald. De reisonderneming moest een andere bus huren om de reis te kunnen voortzetten.
(Bron)
'Ruimteverkeersleiding nodig vanwege rondzwevend puin'

AMSTERDAM - Ruimtevaartorganisaties en satellietbedrijven zijn bezig om een soort verkeersleiding voor de ruimtevaart op te richten.
Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist. De toenemende hoeveelheid ruimteschroot maakt de kans op botsingen in de ruimte steeds groter.
Ruim 100 operators van satellieten testen op dit moment een primitieve versie van een 'ruimteverkeersleiding' in een centrum van de Amerikaanse luchtmacht in Colorado Springs. Ze hebben een systeem ontworpen waarmee ze elke seconde gegevens uit over de precieze posities van hun satellieten uitwisselen. Mogelijke botsingen met ruimteschepen zouden daarmee voorkomen kunnen worden.
"Tot nu toe werd de informatie over satellieten op een gecompliceerde manier uitgewisseld", aldus woordvoerder Richard DalBello in New Scientist. "Maar in de toekomst zal er steeds meer activiteit in de ruimte zijn. We moeten dus nu bepalen hoe we daarmee omgaan."
De proef met het 'satelliet-positiesysteem' is echter niet toereikend. Behalve de 900 actieve satellieten, draaien er ook nog 5600 kunstmanen om de aarde die niet meer worden gebruikt en waar nauwelijks gegevens van zijn. Verder zweven er volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al zeker 10.000 stukken schroot (van bijvoorbeeld ontplofte satellieten en ruimtevaartuigen) in de ruimte die groter zijn dan 10 centimeter en zich met 22 duizend kilometer per uur verplaatsen. Een botsing tussen dat ruimteafval en ruimtevaartuigen heeft vrijwel zeker dramatische gevolgen.
Op dit moment speurt het grondpersoneel van een ruimtemissie pas tijdens de vlucht naar rondzwevend puin, zodat de koers van ruimteschepen soms opeens razendsnel moet worden gewijzigd. Twee weken geleden moest het internationale ruimtestation ISS bijvoorbeeld nog worden gedraaid om een ruimtebrokstuk te ontwijken.
De Amerikaanse luchtmacht is echter druk bezig om de bewegingen van het ruimtepuin in kaart te brengen met radars. Het is de bedoeling dat die gegevens in een database komen, die wordt gecombineerd met het satelliet-positiesysteem in Colorado Springs. "Er worden steeds meer commerciële satellieten gelanceerd", aldus Daniel Murray van US Air Force. "Ook zal het ruimtetoerisme opkomen. Daarom moét er een efficiëntere manier komen om de veiligheid in de ruimte te bewaken."
(Bron)
Boze klant houdt huis in postkantoor

ROTTERDAM - Een 27-jarige Rotterdammer ontstak donderdag in een postkantoor in zijn woonplaats in razernij nadat volgens hem iemand was voorgedrongen.
Gealarmeerde agenten troffen diverse vernielingen aan. Vuilnisbakken, koopwaar en een reclamebord lagen op de grond en het kopieerapparaat was vernield.
De politie hield de agressieve klant aan. In afwachting van het onderzoek zit hij nog vast, meldde een woordvoerder vrijdag.
(Bron)
Naakte bergwandelaars beklimmen Zwitserse berg

APPENZELL - Een golf naakte wandelaars overspoelt een berg in de Zwitserse Alpen. De politie kreeg de afgelopen dagen telefoontjes van bezorgde bewoners over de naturisten die poedelnaakt een berg in het kanton Appenzell-Innerrhoden beklommen.
Vrijdag werd zelfs een blootloper aangehouden.
De politie hoopt dat de naakte wandelaars zich spoedig weer gekleed op de berg zullen begeven. De temperatuur is volgens de agenten niet geschikt om bloot te wandelen.
Wandelaars zouden onderkoeld kunnen raken, vreest de politie.
(Bron)
Nieuwe wespensoort ontdekt in Leiden

LEIDEN - Op het terrein van museum Naturalis is een wespensoort aangetroffen die nooit eerder door een wetenschapper onder de loep is genomen.
Over deze telg van de schildwesp is dan ook weinig bekend, vermoedelijk parasiteert hij op de rupsen van kleine vlinders, zo schreef het Leidse museum vrijdag op zijn site.
Het terrein van Naturalis is de afgelopen maand door wetenschappers uit heel Nederland volledig uitgekamd, ter gelegenheid van het jubileum van de Stichting European Invertebrate Survey die in het gebouw zetelt.
Het is dan ook niet toevallig dat er in augustus ook al een bijzondere vondst werd gedaan, toen kwamen onderzoekers een bodemdiertje tegen dat nooit eerder in Nederland werd aangetroffen: het springstaartje.
De lijst van insecten die nooit eerder op Nederlandse bodem werden aangetroffen is door het uitvoerige onderzoek verlengd.
Zo zijn er nog eens tien schildwespsoorten aan het rijtje toegevoegd en is er een fruitvliegje gevonden dat niet in Nederland bekend was.
(Bron)
Verkleurend: abelen, vlieren, populieren, iepen, lindes, meelbessen, krentenbomen, kastanjes...

donderdag, september 11, 2008

Kanaaltunnel dicht wegens brand

LONDEN - De Franse autoriteiten hebben donderdag de 50 kilometer lange Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië gesloten, nadat er brand was uitgebroken op een autotrein.
De tunnel blijft in elk tot vrijdagochtend dicht, aldus de BBC.
De Franse brandweer evacueerde 32 passagiers, voornamelijk vrachtwagenchauffeurs, die in de autotrein zaten. Veertien mensen raakten lichtgewond. Zes van hen hadden ademhalingsmoeilijkheden.
De trein kwam vanuit het Britse Folkstone en was op weg naar Frankrijk. Op 11 kilometer afstand van het Franse Calais werd de brand ontdekt.
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Volgens de Franse autoriteiten was een remsysteem van een vrachtwagen oververhit geraakt, waardoor een band vlam vatte.
Vervolgens zou het vuur zijn overgeslagen naar twee andere trucks. Volgens de BBC was een vrachtwagen met chemicaliën gekanteld, waarna er brand uitbrak. De Britse brandweer sprak van een "ernstig incident".
De Franse en de Britse brandweer hadden het vuur, dat in het begin middag uitbrak, snel onder controle. Maar na enkele uren was het nog steeds niet helemaal gedoofd.
Het is sinds de opening van de Eurotunnel in 1994 de derde tunnelbrand. In 1996 was er ook brand uitgebroken op een trein met vrachtwagens. Toen raakten zeker acht mensen gewond. In totaal zijn er zeker vijf incidenten geweest in de tunnel.
(Bron)
Betere chemotherapie door blokkeren herstelreactie

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben doorgrond waarom bij de behandeling van kanker met chemotherapie soms een lichamelijke reactie ontstaat die de tumorgroei juist bevordert. Dit schrijven ze in het tijdschrift Cancer Cell.
Door deze lichamelijke reactie te blokkeren is chemotherapie tegen onder meer borst- en longkanker te verbeteren. De onderzoekers bestudeerden de reactie van muizen en mensen na behandeling met chemotherapie. Al binnen vier uur na de behandeling werd een herstelreactie gezien.
In muizen zijn de onderzoekers erin geslaagd de herstelreactie te blokkeren. Het geven van middelen die de bloedvatgroei (VEGF-remmers) tegengaan blijken erg effectief bij chemotherapie die leidt tot beenmergactivering. Nieuwe therapieën moeten hergroei van tumoren na chemotherapie voorkomen.
Het blokkeren van bloedvatgroei in tumoren is al langer een onderwerp van onderzoek. Tot nu toe dachten artsen dat dit proces zich vooral in de tumor afspeelt. Maar het was niet duidelijk waarom het remmen van bloedvatgroei soms wel goed werkte en soms niet. Reparatiecellen uit het beenmerg blijken dus een sleutelrol te spelen. Alleen als de herstelreactie optreedt, en dus geblokkeerd kan worden, heeft het geven van VEGF-remmers nut.
(Bron)
Verburg raadt varkenstransporten naar Rusland af

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) ziet liever geen levende varkens naar Rusland gaan. Zij kan zulke transporten juridisch niet tegenhouden en roept daarom de sector op zelf af te zien van zulke plannen.
Van concrete transporten is volgens een woordvoerder van Verburg nog geen sprake. De minister heeft de sector in een gesprek echter laten weten dat ze deze niet vindt passen in haar dierenwelzijnsbeleid, schrijft ze woensdag de Tweede Kamer.
Binnen de Europese Unie geldt een maximale transporttijd van 21 uur. Nederland pleit al langer om die terug te brengen tot acht uur. Een veetransport naar Rusland vergt 60 tot 70 uur. Op Russisch grondgebied zijn de Europese regels niet van toepassing. Moskou is niet van plan ze toe te passen.
Verburg noemt verder de niet in te schatten, soms lange wachttijden aan de EU-grens met Wit-Rusland, de extreme weersomstandigheden die kunnen optreden, de kwaliteit van de wegen en het ontbreken van erkende rustplaatsen in Rusland.
Een ander argument dat zij gebruikt, is het risico op de import van dierziekten zoals de klassieke varkenspest en de Afrikaanse varkenspest.
Verburg wil maximaal gebruik maken van de mogelijkheden om het deel van de reis binnen de EU aan strengere eisen te binden. Zo mogen minder varkens dan normaal in een transportwagen worden vervoerd.
(Bron)
W. wil PVV meer sociaal gezicht geven

AMSTERDAM – PVV-leider Geert W. wil dat zijn partij dit parlementaire jaar gaat werken aan een breder profiel. Dat stelt hij in een interview met NU.nl.
"De islam blijft weliswaar absoluut onze corebusiness, maar het is niet het enige waar de PVV voor staat. Dat willen we aan de kiezer laten zien."
"We willen ook andere thema's oppakken, zoals de zorg, belastingverlaging en de klimaathysterie", aldus W..
Hij stelt dat de PVV nooit een one issue-partij is geweest, maar dat het wel nodig is op meer thema's duidelijk het gezicht te laten zien en volwaardige standpunten in te nemen.
"We zullen stukken moeten schrijven, debatten moeten voeren en met voorstellen moeten komen."
W. noemt de zorg als belangrijk nieuw speerpunt. "Vooral de ouderenzorg verdient veel meer aandacht. Daarnaast zijn koopkracht en belastingverlaging punten die komend jaar hoge prioriteit krijgen."
Overigens blijft de islamisering van Nederland voor W. en de PVV absoluut het voornaamste strijdpunt.
"Hoe dominanter de islamitische cultuur in Nederland wordt hoe verder we af zullen draaien van alles wat te maken heeft met vrijheid, tolerantie en gelijkheid." Omdat de islam in tegenstelling tot andere religies niets anders zal accepteren dan de islam."
(Bron)

Hij vergeet de files, ook zo'n leuk issue waar half Nederland zich druk over maakt.
Enne, "klimaathysterie"?
Bewoners Vijzelgracht nog maandenlang uit hun huis

AMSTERDAM - De bewoners aan de Vijzelgracht die woensdag hun huis uit moesten wegens verzakking kunnen pas over enkele maanden hun woning weer in.
"Er is fors veel tijd nodig voor het herstel", zei verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema donderdag tijdens een persconferentie.
De bewoners zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Ze verblijven nu in hotels, bij familie of vrienden.
Burgemeester Job Cohen zei dat de bouwactiviteiten aan de Vijzelgracht en het Rokin in ieder geval tot maandag stilliggen. "We willen precies weten wat de stand van zaken is en daarna verder kijken."
(Bron)
Conflict schoonmakers Center Parcs opgelost

HEIJEN - FNV Bondgenoten, schoonmaakbedrijf Menke en Center Parcs hebben woensdagavond een oplossing gevonden voor de problemen van schoonmakers van het Limburgse park Het Heijderbos.
Alle schoonmakers, ook de Duitse, krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2008 Nederlands salaris en toeslagen. Dat maakten de drie betrokken partijen donderdag bekend.
Dat betekent dat veel Duitse schoonmakers een salarisverhoging krijgen. Zes eerder als gevolg van de vakbondsacties tegen de ongelijke lonen ontslagen medewerkers mogen terugkomen.
Ook wordt er een werknemersvertegenwoordiging gevormd. Daarmee komt een eind aan een acht maanden slepend arbeidsconflict. De vakbond viel vooral over de ongelijke beloning van Duitse werknemers, die minder kregen dan hun Nederlandse collega's.
(Bron)
Polen wil in 2011 euro invoeren

WARSCHAU - Polen wil in 2011 zijn nationale munt, de zloty, inwisselen voor de euro. De Poolse minister-president Donald Tusk zei woensdag dat zijn regering de verantwoordelijkheid op zich neemt om het land in 2011 de eurozone in te loodsen.
Om de euro te mogen invoeren moeten landen aan bepaalde criteria voldoen. Zo mag het begrotingstekort niet te groot zijn en moet de inflatie in bedwang zijn. Het Poolse begrotingstekort zal naar verwachting in 2009 onder de 1,3 procent uitkomen.
Volgens het zogeheten Stabiliteitspact mag het begrotingstekort van landen binnen de Europese Unie niet boven de 3 procent uitkomen. Dit voorjaar was het begrotingstekort van Polen nog te groot.
De Poolse regering rekent erop dat de inflatie komend jaar uitkomt op 2,9 procent. Volgens leden van Poolse centrale bank zal het land tot 2011 een restrictief rentebeleid moeten voeren om aan de inflatie-eisen te voldoen.
Polen kwam in 2004 bij de Europese Unie. Het land is met ongeveer 39 miljoen inwoners de grootste nieuwe lidstaat. Sinds dat jaar is de Unie met twaalf landen uitgebreid. Van de groep nieuwkomers hebben Cyprus, Malta en Slovenië sindsdien de euro ingevoerd.
(Bron)

Lijkt me niet guunstig voor al die Poolse werkers hier.
Stelende moeder laat kind in McDonald's wachten

DEN HAAG - Een 37-jarige vrouw uit Tilburg liet woensdag tijdens een strooptocht in Den Haag haar 6-jarige dochtertje achter in de McDonald's aan de Grote Marktstraat.
De moeder had gezegd dat het meisje even moest wachten, zo maakte de politie donderdag bekend.
Het kind zat twee uur zonder haar moeder in het restaurant, waarop de politie werd gewaarschuwd die het meisje meenam naar het bureau.
Daar werd ze al snel met haar moeder herenigd: agenten brachten de vrouw net binnen omdat ze was aangehouden voor winkeldiefstal. De vader heeft het meisje opgehaald.
(Bron)
'Uitgestorven' kikker gesignaleerd in Costa Rica

SAN JOSE - Het vrouwtje van de kleine boomkikker Isthmohyla Rivularis is voor het eerst in twintig jaar weer gezien, in het nevelwoud Monteverde in Costa Rica. In wetenschappelijke kringen werd gedacht dat het diertje twintig jaar geleden was uitgestorven.
Vorig jaar vingen biologen van de universiteit van Manchester in het natuurreservaat een glimp op van een mannetje.
Een kikkerkenner van de universiteit noemde de vondst "het hoogtepunt van mijn hele carrière". Videobeelden van de boomkikker die donderdag op de website van de BBC staan, is voor zover bekend het allereerste beeldmateriaal van het kikkervrouwtje.
De ontdekking van het vrouwtje en meerdere mannetjes suggereert dat de soort zich voortplant en in staat is geweest te overleven, in tegenstelling tot andere kikkers.
Het vrouwtje was 2,5 centimeter lang, was bruin met groene vlekken, en zat vol met eitjes. Het vinden van vrouwtjes is veel moeilijker dan het vinden van mannetjes, omdat vrouwtjes meestal geen geluid maken.
(Bron)
Man aangehouden na wilde achtervolging

UTRECHT - De politie heeft woensdagavond een 41-jarige man uit Nieuwegein op de A12 bij Bunnik na een wilde achtervolging klemgereden en bekeurd. De man grossierde in verkeersovertredingen, gaf een valse naam op en reed met een ingevorderd rijbewijs.
De man reed in een Mercedes met hoge snelheid langs een onopvallende videoauto van het Korps landelijke politiediensten. Op dat moment reed hij ruim 70 kilometer te hard. De man negeerde stoptekens van de politie en haalde met een snelheid van 180 kilometer per uur auto's in via de vluchtstrook.
Daarna verliet hij de snelweg en negeerde rode verkeerslichten. Uiteindelijk kon de politie hem klemrijden met drie surveillancewagens.
De man zei dat hij haast had thuis te komen omdat dat zijn vrouw was flauw gevallen en hij nog een invalide dochter thuis had. Toen de politie dat controleerde, bleek van het verhaal niets te kloppen. Later verklaarde de man dat hij nog boetes open had staan en de aanhouding door de politie wilde vermijden.
(Bron)
Waterbeertje overleeft in de ruimte

AMSTERDAM - Het microscopisch kleine waterbeertje heeft als eerste diersoort een onbeschermde reis door de ruimte overleefd. Zweedse onderzoekers hebben dat bekendgemaakt.
De wetenschappers van de Kristianstad Universiteit lanceerden in Kazachstan ruim 3000 waterbeertjes de ruimte in. De ongewervelde diertjes (officiële naam Tardigrada) van ongeveer 1 millimeter grootte zaten vrijwel onbeschermd in een onbemande ruimtecapsule die tien dagen rond de aarde cirkelde.
Met het project onderzocht hoofdwetenschapper Ingemar Jönsson in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in hoeverre de waterbeertjes het vacuüm en de kosmische straling in de ruimte kunnen weerstaan. Bij terugkomst op aarde bleek dat de minuscule ruimtereizigers weinig last hadden van die buitenaardse omstandigheden. Bijna 70 procent van de diertjes leefde nog. Ze legden later zelfs eitjes die succesvol uitkwamen.
Het UV-licht van de zon - dat in de ruimte honderd keer sterker is dan op aarde - had wel een schadelijke uitwerking op de waterbeertjes. Enkele honderden diertjes zaten in een apart deel van het ruimtevaartuig, dat niet beschermd was tegen de UV-straling. Van die waterbeertjes overleefden slechts enkelen.
"Maar in principe zijn de omstandigheden in de ruimte, zoals het vacuüm dat extreme uitdroging kan veroorzaken en de kosmische straling, geen probleem voor de waterbeertjes", aldus Jönsson in een persbericht. "Een paar diertjes overleefden zelfs de ultraviolette straling."
Het waterbeertje staat al langer bekend als een unieke, onverwoestbare diersoort. Het diertje leeft oorspronkelijk vooral in vochtige mossen, maar kan zichzelf in uitgedroogde toestand maandenlang in leven houden. Verder weerstaan waterbeertjes temperaturen van -270 tot +200 graden Celsius.
In het verleden hebben meer dieren een reis door de ruimte gemaakt, zoals het Russische hondje Laika (dat stierf) en de Amerikaanse apen Able en Baker (die levend terugkeerden). Maar die 'astronauten' zaten in stralingbestendige drukcabines. Geen enkel dier overleefde eerder een onbeschermde reis door de ruimte.
Het vermogen van de waterbeertjes om te overleven in extreme omstandigheden kan volgens de onderzoekers nuttig zijn voor verder ruimteonderzoek. "Het kan ons misschien helpen om de bewoonbaarheid van andere plaatsen in het heelal te onderzoeken", zo verklaarde ESA-onderzoekster Gerda Horneck in New Scientist. "Al zegt dit nog niks over hoe de diertjes zich op de lange termijn zouden ontwikkelen en voortplanten in extreme omstandigheden."
(Bron)

Waar is het protest van de Partij voor de Dieren?
Meisje zonder beltegoed belt 112

VLISSINGEN - Een meisje van 13 jaar uit Vlissingen heeft de afgelopen vier tot zes weken ongeveer twintig keer per dag alarmnummer 112 gebeld. Ze zei tegen de politie dat haar beltegoed op was en dat ze daarom niemand anders kon bellen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
Woensdagavond werd het meisje aangehouden. Op het moment van de aanhouding, toen de agenten al in haar kamer waren, verbrak ze een nieuwe verbinding met de alarmcentrale.
Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en de gsm is in beslag genomen. Ze zei het alarmnummer voor de lol te bellen.
Doordat ze belde met een afgeschermd gsm-toestel, duurde het vrij lang voor de politie erachter kwam waar het meisje vandaan belde.
(Bron)
Duitser geeft gestolen camera na 66 jaar terug

ARHUS - Een voormalige Duitse militair uit de Tweede Wereldoorlog heeft na 66 jaar een gestolen camera teruggestuurd naar Denemarken.
De anonieme afzender, vermoedelijk een man van minstens 85 jaar oud, adresseerde zijn pakket aan het gemeentehuis van de tweede stad van Denemarken. Naast de camera en de spijtbetuiging voegde hij een briefje van 50 euro toe.
De fotowinkel 'Mimosa' waar het apparaat werd gestolen, is al acht jaar gesloten. De brief en de camera worden waarschijnlijk tentoongesteld in het stadsmuseum.
(Bron)
'Veel Amerikanen getraumatiseerd door 11 september'

AMSTERDAM - Nieuwe data suggereert dat 70.000 mensen last hebben van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) door de terroristische aanslag in New York op 11 september 2001.
Het New York City's Department of Health volgt tot 2021 meer dan 70.000 mensen die vrijwillig meewerken aan het gezondheidsonderzoek. Uit die gegevens hebben de deskundigen schattingen gemaakt.
Zo'n 35.000 tot 70.000 mensen hebben volgens de onderzoekers last van PTSS. Ongeveer 400.000 mensen hebben ernstig vervuilde lucht ingeademd bij het instorten van het World Trade Centre. Bij zo'n 3.800 tot 12.600 mensen heeft dit geleid tot astma.
Vrouwen en mensen met een laag inkomen bleken meer gevoelig voor PTSS. Onder hen waren relatief veel mensen die op de rampdag gewond zijn geraakt.
New York stelt gratis psychische en medische hulp beschikbaar voor mensen die aantoonbaar door de ramp zijn aangedaan.
(Bron)

Ik denk zomaar dat ook veel niet-Amerikanen getraumatiseerd zijn...
Man met bijl richt ravage aan in Werkplein Delft

DELFT - Een nog onbekende man is donderdag in het Werkplein Delft flink tekeergegaan met een bijl. In het publieke gedeelte van het gebouw van onder meer het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), vernielde hij een aantal deuren, meubels, printers en computers.
Dat liet de gemeente donderdag weten. Medewerkers van het Werkplein zorgden ervoor dat de aanwezige klanten in veiligheid werden gebracht. Twee medewerkers wisten de man tot kalmte te manen. Toen de politie arriveerde, gaf hij zijn bijl af. De man is aangehouden.
Het is niet bekend waarom de man zo boos was. Volgens een zegsvrouw was het geweld vooral gericht op dingen en niet op mensen. Er vielen dan ook geen gewonden.
Het Werkplein Delft is een organisatie waar het CWI, uitkeringsinstituut UWV Regio Delft en de sector Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) van de gemeente Delft samenkomen. Het Werkplein blijft de rest van de dag gesloten.
(Bron)

Dat krijg je ervan...
Goede relatie belangrijker dan seks

Mannen vinden een goede relatie belangrijker dan seks. Dit blijkt uit onderzoek onder 28.000 Europese mannen tussen de 20 en 75 jaar.
De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine. Uit het onderzoek bleek dat mannen veel meer waarde hechten aan eer en respect van hun vrienden dan succes bij de vrouwen.
Een derde van de ondervraagden gaf aan een goede gezondheid de belangrijkste factor te vinden. Gevolgd door een harmonieus gezinsleven (26 procent) en een goede relatie met hun partner (19 procent). Slechts 2 procent gaf als hoogste priorieit een bevredigend seksleven aan.
(Bron)
Vrouwen hebben meer nachtmerries dan mannen

LONDEN - Vrouwen hebben vaker nachtmerries dan mannen. Ook hebben vrouwen meer emotionele dromen. Dat blijkt uit een Britse studie onder 170 slapers, waar de BBC donderdag over schreef.
De deelnemers aan het onderzoek moesten hun laatst gedroomde droom opgeven. Een op de vijf mannen had een angstige droom gehad. Bij de vrouwen lag dat aantal significant hoger; een op de drie vrouwen meldde een nachtmerrie.
De onderzoekers van de Universiteit van West-Engeland telden bij mannen en vrouwen wel evenveel dromen.
Hoe het kan dat vrouwen zo onrustig slapen komt uit dit onderzoek niet naar voren. Eerder suggereerden wetenschappers dat het te maken heeft met de verandering van temperatuur in het lichaam rond de menstruatie.
Vlak voordat vrouwen ongesteld worden, blijken ze levendiger en angstiger te dromen.
(Bron)
Stralende dag, tot het rond 12 uur ineens zwart werd in het noordwesten. Het zag er naar uit dat het al veel eerder mis zou gaan dan 'aan het eind van de middag of in de avond'. Maar het trok weg, het klaarde op zonder dat er een druppel viel, de zon kwam terug en het werd warmer en warmer.
Lekker in de zon zitten bij 26 graden en nee, ik zag net niet dat er alweer een grijze muur opdoemt in het wetsen en ik weiger die zinnen in de verwachting te geloven over 'lokaal kan er veel neerslag vallen' en 'in de regen wordt het niet veel warmer dan een graad of 16'.
Vanaf zondag wordt het weer beter, schijnt het. Ik wil gewoon dit weer houden...

woensdag, september 10, 2008

Werkbedrijf selectiever bij hulp aan werklozen

AMSTERDAM - Het nieuwe Werkbedrijf gaat kritischer selecteren aan de poort bij het helpen van uitkeringsgerechtigden aan werk. Werklozen met goede kansen op een baan, krijgen niet meer zoals nu direct hulp.
Bij de fusie tussen uitkeringsinstituut UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in januari volgend jaar worden alle activiteiten om mensen aan het werk te helpen in het Werkbedrijf ondergebracht. De nieuwe organisatie moet met minder mensen en minder geld meer mensen aan het werk helpen.
"We moeten onze schaarse capaciteit inzetten voor de mensen die het niet zelf kunnen", zegt Joop Linthorst, bestuursvoorzitter van beide fusiepartners. "Mensen met een schitterend cv die werkloos raken, kunnen zichzelf prima redden".
Hij licht woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer een en ander toe.
Ook de speciale programma's om kwetsbare groepen werklozen, zoals ouderen, intensiever te begeleiden, verdwijnen op termijn. Volgend jaar is er nog geld voor, in 2010 niet meer. Maar met een goede basisdienstverlening is dat ook niet meer nodig, meent Linthorst. "De 45-plussers zijn de grootste groep in de WW. Het zou gek zijn als je voor hen met twee soorten diensten werkt."
De wens deze veranderingen in te voeren leefde volgens Linthorst al langer. Maar hij erkent wel dat de bezuinigingen die het kabinet aan UWV en CWI heeft opgelegd, de uitvoering hebben versneld.
Als de politiek vindt dat die programma's toch moeten blijven bestaan, dan moet de politiek er extra geld voor geven.
Linthorst is ervan overtuigd dat er ondanks de vergrijzing en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt altijd een harde kern van mensen blijft die zelf niet in staat zijn een baan te vinden. "Er is altijd een groep mensen die geen profijt heeft van de schaarste aan personeel."
"De match tussen vraag en aanbod is per definitie niet ideaal en de praktijk leert dat werkgevers uit zichzelf niet bereid zijn mensen met een vlekje aan te nemen." Die mensen hebben steun van de overheid nodig.
Linthorst is het dan ook niet eens met de visie van de commissie-Bakker, dat er straks door de vergrijzing geen conjuncturele werkloosheid meer zal zijn. "Wanneer de olie drie maal zo duur wordt, of banken door de kredietcrisis in problemen komen, zijn er bedrijven die omvallen en sectoren die te maken krijgen met krimp."
"Zulke conjunctuurschommelingen houd je en niet iedereen die dan zijn baan kwijtraakt, vindt vanzelf ander werk."
In de loop van volgend jaar gaat het terrein van het Werkbedrijf zich ook uitstrekken tot arbeidsongeschikten en cliënten met een Wajong-uitkering (voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn). Het kabinet wil meer Wajongers aan het werk helpen. "Daar een succes van maken, dat is een grote uitdaging."
Linthorst hoopt wel dat het voorlopig even afgelopen is met stelselwijzigingen. De fusie tussen UWV en CWI is nog niet afgerond of er is al weer een discussie om zaken naar gemeenten over te hevelen.
"Het politieke en maatschappelijke debat gaat te veel over stelsels en te weinig over dienstverlening aan de cliënt. Laten we daar nu even mee ophouden."
(Bron)
Een op vijf café-eigenaren overtreedt rookverbod

DEN HAAG - Bijna een op de vijf café-eigenaren houdt zich niet aan het rookverbod. Dat blijkt uit cijfers die de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) woensdag heeft bekendgemaakt. De VWA voert controles op het handhaven van het rookverbod uit.
Uit een analyse van de cijfers van de eerste twee maanden dat het rookverbod in de horeca geldt, blijkt dat 17 procent van de café-eigenaren de regels overtreedt.
Door de VWA bezochte restaurants, hotels, lunchrooms en fastfoodrestaurants houden zich bijna wel allemaal (98 procent) aan de regels. De VWA zegt zich daarom meer te gaan richten op het controleren van cafés.
Horeca-eigenaren die zich bij een eerste controle niet aan de regels hielden, kregen in eerste instantie een waarschuwing. Bij een tweede inspectie, die vaak enkele weken later plaatsvond, werden wel boetes uitgedeeld. Deze bedragen in eerste instantie 300 euro, maar kunnen oplopen tot 2400 euro per overtreding.
Tot en met 8 september bezochten controleurs van de VWA 5244 horecaondernemingen. In totaal werden 218 waarschuwingen uitgedeeld. Bij een tweede controle blijken veruit de meeste horeca-eigenaren zich aan de regels te houden.
(Bron)
Meisje pleegt zelfmoord uit angst voor zwart gat

NEW DELHI - Een 16-jarig meisje uit India heeft woensdag zelfmoord gepleegd uit angst dat een oerknalexperiment in de grootste deeltjesversneller ter wereld de aarde zou vernietigen. Dat heeft haar vader laten weten.
Het meisje maakte zich volgens haar vader de laatste dagen steeds meer zorgen over een mogelijke ondergang van de wereld. "We zeiden tegen haar dat ze zich geen zorgen moest maken, maar tevergeefs."
Wetenschappers namen woensdag de Large Hadron Collider, een deeltjesversneller op de grens van Frankrijk en Zwitserland, in gebruik.
Door het ontstaan van het heelal met de oerknal na te bootsen, willen de onderzoekers ontdekken hoe het universum in elkaar zit. Critici vrezen echter dat de proeven zwarte gaten veroorzaken en de aarde zullen verwoesten.
(Bron)
Experiment met huur naar inkomen

ROTTERDAM - Op 1 oktober beginnen vier woningcorporaties en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) een experiment met 'huur op maat'.
Voor dezelfde woning betalen dan mensen met een hoog inkomen meer dan degenen die minder verdienen. Die laatsten krijgen korting van de woningcorporatie, zo heeft SEV woensdag gemeld.
De stuurgroep denkt zo de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren en een bijdrage te leveren aan meer gemengde buurten.
Het systeem biedt huurders meer keuzemogelijkheden doordat bijna alle huurwoningen betaalbaar worden voor alle huurders. Het experiment, dat drie jaar duurt, geldt alleen voor nieuwe huurders.
Woningbouwverenigingen opereren vooral op de sociale woningmarkt. Om woningen betaalbaar te maken voor bepaalde doelgroepen, geven zij samen al voor miljarden aan kortingen op de huur die zij eigenlijk zouden moeten vragen, aldus een woordvoerster van SEV.
Maar die kortingen zijn gebonden aan de woning en komen ook terecht bij mensen die een stuk meer zijn gaan verdienen en in goedkope woningen blijven wonen.
Met "huur op maat" wordt het geld anders verdeeld en gaat de korting naar de individuele huurder. Als zijn inkomen omhoog gaat, wordt de korting lager. Daalt het inkomen, dan stijgt de korting.
De huurtoeslag van het Rijk blijft gewoon naast dit systeem van toepassing.
De woningsbouwverenigingen die per 1 oktober meedoen aan het experiment zijn Portaal Eemland en De Alliantie Eemvallei in Amersfoort, Woonconcept in Assen, Steenwijkerland en Hoogeveen en Sité Woondiensten in Doetinchem en Bronckhorst. Over enkele maanden sluiten nog zes corporaties zich er bij aan.
(Bron)
Marokkaanse blogger krijgt twee jaar cel

AMSTERDAM - Een Marokkaanse weblogger is door de rechtbank in Agadir deze week veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en een boete van zo'n 440 euro, omdat hij kritiek had geuit op koning Mohammed VI.
De 29-jarige Mohammed Erraji had op zijn blog (Franse vertaling hier) geschreven dat de koning zijn onderdanen tot schooiers maakt. Hij doelde daarmee op de liefdadigheid van de vorst, die Marokkanen volgens Erraji afhankelijk maakt van de goedheid van de koning.
Kritiek op het staatshoofd is in het Noord-Afrikaanse land strafbaar. Eerder werd een Marokkaanse internetgebruiker veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, omdat hij zich op vriendensite Facebook had uitgegeven als de broer van de koning, prins Moulay Rashid.
Koning Mohammed VI verleende de 26-jarige Facebook-prins gratie na een storm van internationale kritiek. Medestanders van Erraji hopen nu op vergelijbare protesten en zijn een online petitie begonnen.
(Bron)
Boosheid en verbazing bij patiënten 'marteltandarts'

AMSTERDAM - Verbijsterend, traumatisch en onbegrijpelijk, zo omschreven de patiënten van de 64-jarige Hok Tong K. de praktijken van hun voormalige tandarts woensdag voor de rechtbank in Amsterdam.
Justitie verdenkt de man van wanpraktijken: hij zou de afgelopen jaren de gebitten van zeker tien van zijn klanten hebben geruïneerd.
Tijdens de eerste zittingsdag in de zaak tegen K. kregen zijn vermeende slachtoffers de mogelijkheid gebruik te maken van hun spreekrecht.
K. heeft "gelogen en bedrogen omwille van geldelijk gewin", aldus een van hen. "U heeft met de gezondheid van mij en die van anderen gespeeld. Dat is niet fraai."
Het Openbaar Ministerie beschuldigt K. onder meer van oplichting en het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Van ten minste een van zijn patiënten moest het hele gebit worden vervangen.
Officier van Justitie Hetty Hoekstra formuleert donderdag of vrijdag de strafeis tegen K.
K. zou onder meer geprobeerd hebben in de mond van een patiënt aangebrachte kunsthars te laten doorgaan voor een kroon.
Ook zou hij bij een patiënt met een slecht gebit met grote risico's meervoudige bruggen hebben geplaatst en zou hij de apparaten waarmee hij werkte niet goed schoon hebben gehouden.
Bovendien hield de tandarts geen patiëntgegevens bij; slechts de rekeningen die hij stuurde waren in de administratie terug te vinden. K.: "Ik ken de gebitten van mijn patiënten vrij goed, als er iets anders was dan zag ik dat zo ook wel."
In maart vorig jaar deed justitie een oproep aan voormalige patiënten om zich te melden met hun klachten. Daarop reageerden volgens het OM honderden mensen. De vermeende wanpraktijken speelden tussen 2003 en 2005.
K. werd al in de jaren negentig meerdere keren bestraft door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. In 2003 verbood het tuchtcollege de man nog langer te werken als tandarts.
Een jaar later kreeg hij in Rotterdam een straf van drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, en een boete van 1000 euro. Ondanks deze straffen pakte K. het werk in zijn praktijk in Amsterdam-Buitenveldert weer op. Inmiddels is zijn zaak failliet verklaard.
(Bron)
Marechaussee arresteert deelnemers dansprogramma

SCHIPHOL - De marechaussee heeft maandagavond acht deelnemers van het RTL-programma 'So you think you can dance' aangehouden op Schiphol. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee op de luchthaven woensdag bevestigd.
De dansers werden opgepakt nadat ze van een workshop uit Londen terugkwamen. Ze vertoonden hun kunsten op een draaiende bagageband en verdwenen daarna in de afgeschermde bagagekelder.
De marechaussee heeft de deelnemers van het televisieprogramma na verhoor een schikking van enkele honderden euro's aangeboden. Daarna zijn ze weer vrijgelaten.
"We kunnen dergelijk gedrag niet tolereren", meent de zegsman van de marechaussee. "Naast het punt dat de dansers zich onbevoegd op beschermd gebied (bagagekelder, red.) begaven, is het ook zeer gevaarlijk om zulke stunts op een bagageband uit te voeren."
Volgens de marechaussee bleek tijdens de verhoren dat de deelnemers van het dansprogramma erg van het voorval zijn geschokken en spijt hebben van hun actie.
Een woordvoerster van RTL zegt dat de kandidaten in een impulsieve bui hebben gehandeld. "Ze hebben later ingezien dat het niet handig was."
(Bron)
Vijf landen blijven doodstraf kinderen uitvoeren

NEW YORK - De doodstraf voor kinderen komt wereldwijd nog in vijf landen voor. Sinds januari 2005 werden 32 personen van achttien jaar en jonger om het leven gebracht vanwege door hen begane misdrijven.
Iran was verantwoordelijk voor 26 executies, Soedan en Saoedi-Arabië namen er twee voor hun rekening en Pakistan en Jemen elk één.
Dat blijkt uit een rapportage die de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag publiceerde. Volgens de opstellers van het rapport zijn nog eens honderd jongeren op dit moment in afwachting van de uitvoering van tegen hen uitgesproken doodvonnissen.
(Bron)
Vermiste kat terug na negen jaar

LONDEN - Een Brits echtpaar is na negen jaar herenigd met zijn vermiste kat. Dixie, een rode kat van vijftien jaar oud, verdween in 1999.
Haar eigenaren dachten dat ze door een auto was overreden, meldde dierenbeschermingsorganisatie Rspca woensdag.
Dixie was op slechts ongeveer een kilometer van haar huis in Birmingham gevonden. Een bezorgde man had de dierenbescherming gebeld omdat hij al enkele maanden een magere en onverzorgde kat in zijn buurt zag rondlopen.
Via Dixies microchip kwam de Rspca erachter van wie de kat was. Een half uur later was het verloren huisdier al terug bij haar eigenaren Alan en Gilly Delaney.
Het stel was ontzettend blij met Dixies terugkeer. Ook Dixie zelf was zeer tevreden. "Volgens mij is ze niet gestopt met spinnen sinds ze weer thuis is", aldus de eigenaresse.
(Bron)
Kabinet verlicht lasten burgers en bedrijven

DEN HAAG - De lasten van burgers en ondernemers gaan volgend jaar fors omlaag. Het kabinet zal dat op Prinsjesdag, volgende week dinsdag, bekendmaken in de miljoenennota 2009.
Het hoopt met de lastenverlichting de stagnerende economie te stimuleren, de inflatie te beteugelen en de concurrentiepositie voor bedrijven te verbeteren.
De koopkracht van de meeste huishoudens valt door de maatregelen positief uit. Minima en ouderen blijven - uitzonderingen daargelaten - volgend jaar in koopkracht gelijk of boeken een lichte vooruitgang (tot 0,5 procent).
Volgens eerdere berekeningen van het Centraal Planbureau zouden zij tot 1 procent moeten inleveren in 2009. Alleenstaande ouders met een modaal inkomen kunnen volgend jaar een inkomensverbetering van 2 procent tegemoet zien.
Het kabinet bereikt deze effecten door af te zien van een eerder aangekondigde verhoging van de btw van 19 naar 20 procent in 2009. Het loopt daardoor 2 miljard euro mis.
Dankzij fiscale meevallers en technische verschuivingen in de overheidsbegroting is er toch voldoende geld om de WW-premie voor werknemers volgend jaar te schrappen (kosten 1,4 miljard). Daarnaast worden via belastingvoordelen de inkomens van uitkeringsgerechtigden, ouderen en werkenden met kinderen opgevijzeld.
Bedrijven profiteren van een verlaging van de WW-premie voor werkgevers. Hiervoor is volgend jaar 350 miljoen euro beschikbaar. In de jaren erna loopt dat bedrag op tot 500 miljoen.
Ook zijn bedrijven voordelig uit door een meevaller in de inkomensafhankelijke zorgpremies. Dat betekent een lastenverlichting van een half miljard in 2009. Voor innovatieprojecten van ondernemingen is bovendien een half miljard extra beschikbaar in 2009.
Het kabinet neemt ook maatregelen om de toekomstige kosten van de vergrijzing beter te kunnen opvangen. Wie in 2011 of daarna 65 wordt en een aanvullend pensioen heeft van minimaal 18.000 euro per jaar, moet gaan meebetalen aan de AOW.
Daar staat tegenover dat degenen die na hun 62e blijven doorwerken een fiscale bonus tegemoet kunnen zien via een hogere arbeidskorting. Ook wie na zijn 65e blijft werken, kan rekenen op dit fiscale extraatje.
Extra geld is er in 2009 verder voor de jeugdzorg. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil de wachtlijsten hiervoor eind volgend jaar hebben weggewerkt, twee jaar eerder dan de bedoeling was.
Ook het ministerie van Justitie kan rekenen op extra geld. Het departement krijgt er zo'n 50 miljoen euro bij om de kosten van de groeiende stroom asielzoekers op te vangen.
Om glastuinders tegemoet te komen voor de hoge energiekosten komt het kabinet met een pakket maatregelen van enkele tientallen miljoenen. Zo komt er een fonds dat de risico's beperkt als tuinders grondboringen doen om te profiteren van aardwarmte.
Ondanks de lastenverlichting en extra uitgaven blijft de overheidsbegroting volgend jaar op orde. Het begrotingsoverschot bedraagt naar verwachting 1,3 procent in 2009. Dat is overigens mede te danken aan extra aardgasbaten.
(Bron)

Eerst zien en dan geloven.
Albayrak wil agressie in gevangenissen aanpakken

DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) wil bedreigingen en intimidatie van gevangenispersoneel aanpakken. Slechte omgangsvormen door leidinggevenden moeten over ruim twee jaar gehalveerd zijn.
Agressie tussen collega's onderling wil de staatssecretaris met 30 procent terugdringen.
Dat staat in een plan van aanpak dat Albayrak woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bewindsvrouw meldt daarin dat ze vasthoudt aan eerdere voornemens om ongewenste omgangsvormen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) sterk terug te dringen.
Albayrak reageert met haar plan op een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Daaruit blijkt dat te veel personeel in gevangenissen en tbs-klinieken blootstaat aan agressie van zowel gedetineerden als collega's.
De Arbeidsinspectie heeft zich geconcentreerd op instellingen waar werknemers al minder tevreden waren. Daar heeft ruim vier op de tien gevangenisbewaarders regelmatig of structureel last van stress.
De staatssecretaris erkent dat het moeilijk wordt de problemen sterk terug te dringen, maar denkt dat haar plannen haalbaar zijn.
(Bron)
Hamer wil PvdA reanimeren

DEN HAAG - Fractieleider Mariëtte Hamer van de PvdA wil met een 'reanimatieprogramma' kiezers terugbrengen bij de partij. Volgens Hamer verkeert de PvdA op dit moment in een alarmfase.
(Bron)

Als Wouter Bos zich aan zijn afspraken houdt en als niet de minima weer achteruit gaan en modaal vooruit, dan hebben ze al heel wat stemmers erbij...
Vier op de tien verleent geen eerste hulp

DEN HAAG - Het is slecht gesteld met de verlening van eerste hulp bij ongelukken in Nederland, Vier op de tien mensen zegt geen eerste hulp te verlenen. Dat zegt het Nederlandse Rode Kruis.
De organisatie liet onderzoek doen naar de kennis over en bereidheid tot het verlenen van eerste hulp. TNS NIPO ondervroeg 1026 mensen, woensdag bracht het Rode Kruis de resultaten naar buiten.
Volgens het Rode Kruis lijkt vooral gebrek aan kennis een grote rol te spelen. 39 Procent van de mensen die zegt geen eerste hulp te verlenen, zou dat namelijk wel doen als ze een EHBO-diploma zouden hebben.
De organisatie biedt vanaf zaterdag, uitgeroepen tot Wereld Eerste HulpDag, speciale cursussen.
Van de ondervraagden zegt 57 procent open te staan voor het verlenen van hulp. Van hen heeft 46 procent een EHBO-diploma en 54 procent niet.
Twee op de tien mensen zouden zonder kennis van eerste hulp mond-op-mondbeademing toepassen; zes op de tien mét kennis van eerste hulp zou dat doen.
Bij een botbreuk verdubbelt de kans dat iemand eerste hulp verleent wanneer de persoon kennis heeft van eerste hulp (van 35 naar 68 procent).
Over het belang van eerstehulpverlening zijn de meesten het eens: 90 procent van de ondervraagden beschouwt het verlenen van hulp bij een ongeluk als een burgerplicht.
(Bron)

Het is alleen zo jammer dat een EHBO-cursus best een bak geld kost (180 euro).
Vrouw verbergt echtgenoot negen maanden in badkuip

ISTANBUL - Een Turkse vrouw die haar man doodschoot, heeft haar daad negen maanden lang weten te verbergen door het lijk in de badkuip te bewaren en net te doen alsof er niets was gebeurd. Dat meldde het dagblad Vatan in Turkije woensdag.
Tegenover de rechter verklaarde de vrouw dat ze haar echtgenoot tijdens een ruzie had doodgeschoten. Het stel woonde in Istanbul. Kort na hun trouwdag zou de man zijn begonnen met het mishandelen en op grove wijze beledigen van zijn vrouw.
Tijdens een ruzie pakte de vrouw het pistool van haar stiefvader, dat kennelijk in de woning van het stel lag. Ze schoot haar echtgenoot neer en legde het lijk in bad.
Ze gebruikte chloor om de stank van het ontbindende lijk tegen te gaan. Verder verstuurde ze smsjes naar de ouders van haar dode echtgenoot, zodat die geen argwaan kregen.
Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de vrouw.
(Bron)
'Vrouw de baas over afstandsbediening'

AMSTERDAM - Nederlanders kijken graag en veel televisie, maar besluiten bijna nooit democratisch op welk kanaal er wordt afgestemd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de vrouw vaak de baas over de afstandsbediening.
Dat bleek woensdag uit onderzoek onder duizend tv-kijkers in opdracht van KPN.
Ruim 38 procent van de vrouwen stelt dat zij de enige is die thuis uitmaakt wat er gekeken wordt. Bij de mannen is 25 procent ervan overtuigd dat hij de afstandsbediening beheerst.
Uit het onderzoek bleek verder dat de meeste mensen ongeveer drie tot vier uur per dag tv kijken. Meer dan de helft van de ondervraagden ontvangt meer dan 31 kanalen, maar het grootste deel van de mensen bekijkt er maar zes tot tien.
Eén op de drie mensen kijkt zelfs maar naar maximaal vijf zenders. Het aandeel digitale kijkers ligt inmiddels op 51 procent.
Bij de meesten staat de televisie in de huiskamer, bij eenderde van de huishoudens is dat een flatscreen. Vanuit bed tv kijken is minder populair dan in 2007. Nu heeft 56 procent van de televisiebezitters een toestel in de slaapkamer, tegenover 61 procent vorig jaar.
Ook hebben minder kinderen een beeldbuis op hun slaapkamer staan; 14 procent nu tegenover 21 procent in 2007.
(Bron)
Orthodoxe christenblogger boos over computerspel

AMSTERDAM - Het computerspel Spore is een aanval op het 'creationisme', de opvatting dat de aarde en het leven daarop door een hogere macht zijn geschapen. Dat meent althans een streng gelovige weblogger in de Verenigde Staten.
Spore is een onlangs verschenen computerspel van fabrikant Electronic Arts (EA) waarin de speler een eencellig organisme via verschillende evolutiefasen moet zien op te brengen tot een geavanceerd, intelligent wezen dat in staat is tot het maken van een ruimtereis.
Volgens de anonieme eigenares van het weblog Anti Spore is dat spel "de grootste aanval tot nu toe van EA op christelijke waarden".
"Dit hele spel is propaganda om onze kinderen evolutie probeert te leren, in plaats van creationisme", schrijft de auteur van het blog, die zegt zich in Spore te hebben verdiept nadat haar zoontje haar vroeg het te kopen.
Het spel is ontwikkeld door Will Wright, die ook aan de basis stond van de succesvolle spellen Sim City en The Sims. Volgens Anti Spore is zijn betrokkenheid bij Spore geen wonder, want Wright is lid van de Episcopal Church, "de enige kerk in Amerika die homoseksualiteit goedkeurt."
Spore krijgt ondertussen ook veel kritiek van gameliefhebbers, zij het om heel andere redenen. Het spel is voorzien van strenge beveiliging tegen piraterij. Spore moet online geactiveerd worden om het spel te kunnen spelen, en dat kan niet vaker dan drie keer.
Veel verontwaardigde gamers geven het spel daarom uit protest een slechte recensie op webwinkel Amazon.com, zo meldde de Financial Times.
(Bron)

Maar een spel waarbij een god in 1 keer alles maakt is toch niet leuk? ;p
Lekker weer met nu regelmatig inktzwarte luchten.
Gisteren was het vreemd - na die zomerdag ineens een moesson toen ik in bed lag, wat een enorme bak water ineens.
Vandaag fijn chocokruidnoten gesnoept en gehoord dat sinds maandag in Leusden al een tuincentrum geheel into kerst is.
Morgen wordt het 24 graden.

dinsdag, september 09, 2008

Onbekenden slachten schaap van kinderboerderij

AMSTERDAM - Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een schaap van een kinderboerderij in Amsterdam geslacht.
's Ochtends lagen de vacht, de kop en de ingewanden van het beest in een sloot in de buurt. Een ander schaap is verdwenen.
Een politiewoordvoerder bevestigde dinsdag een bericht op de lokale tv-zender AT5. Het gaat om kinderboerderij De Strohalm in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. De daders zijn vooralsnog spoorloos.
(Bron)
Pleidooi voor verplichte deelname DNA-onderzoek

DEN HAAG - CDA en VVD willen dat het Openbaar Ministerie (OM) mensen kan verplichten om mee te werken aan grootschalig DNA-onderzoek. Ze verwachten dat ernstige misdrijven op die manier beter kunnen worden opgelost.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vindt verplichte deelname aan grootschalig DNA-onderzoek vooralsnog niet nodig.
Hij wijst erop dat momenteel het gros van de mensen vrijwillig meewerkt aan zulke onderzoeken. "Het enkele feit dat iemand niet meewerkt, maakt hem of haar niet automatisch een verdachte", zei de bewindsman dinsdag in een overleg met de Kamer.
Hij doelde op DNA-onderzoek onder grote groepen mensen die niet direct verdacht worden van een misdrijf, maar bijvoorbeeld in de buurt van het plaats delict wonen.
De Tweede Kamer debatteerde dinsdag met Hirsch Ballin over het gebruik van DNA-onderzoek in strafzaken. De minister wil vaker gebruikmaken van de mogelijkheden die DNA biedt.
Hij denkt daarbij aan meer inzet van grote DNA-onderzoeken, een speurtocht naar DNA op verzoek van het slachtoffer en DNA-onderzoek bij overleden slachtoffers.
De bewindsman werkt aan een wetswijziging om zijn plannen mogelijk te maken. Hij zal zijn wetsvoorstel binnenkort ter consultatie rondsturen.
Linkse partijen reageren op onderdelen huiverig op de voornemens van Hirsch Ballin. "DNA is een bewijsmiddel en niet meer dan dat. Het is geen wondermiddel. We moeten niet al te gemakkelijk toegeven aan de lokroep van DNA", verwoordde SP-Kamerlid Jan de Wit een deel van de twijfels.
Ook de PvdA is kritisch. De partij wil voorkomen dat DNA-onderzoek al te snel wordt ingezet. Kamerlid Ton Heerts liet tijdens het overleg echter weten dat hij vooralsnog geen onneembare hobbels ziet op de weg naar een nieuwe wet.
De ChristenUnie wil garanties dat de persoonlijke integriteit van mensen niet onnodig wordt aangetast. Hirsch Ballin verzekerde dat DNA-materiaal zeer eenvoudig kan worden afgenomen.
"Wanneer met een wattenstaafje wat slijm wordt afgenomen, dan is dat bepaald geen schending van de integriteit waarvan je knikkende knieën krijgt."
(Bron)
Donner bekijkt langer verlof bij couveusekind

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bekijkt of moeders langer verlof kunnen krijgen na de bevalling als een kind te vroeg wordt geboren of met medische complicaties ter wereld komt.
De CDA-bewindsman schrijftdinsdag in een brief aan de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen dat hij dit "vanuit oogpunt van de bescherming van de gezondheid van moeder en kind wenselijk acht".
Volgens Donner moet de huidige regeling voor zwangerschaps- en bevallingsverlof zelf gaan voorzien in een toereikende periode van rust voor de werkende moeder en pasgeboren baby.
Hij vindt het onwenselijk dat de kersverse moeder in deze situatie een beroep moet doen op de Ziektewet. De minister gaat op korte termijn bekijken welke maatregelen hij moet nemen.
(Bron)
Italië wil verbod prostitutie

ROME - De regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil prostitutie op openbare plaatsen verbieden. De regering bespreekt donderdag een wetsontwerp, meldden Italiaanse media dinsdag.
Alle personen die betrokken zijn bij prostitutie op openbare plaatsen of ervan profiteren, kunnen rekenen op een gevangenisstraf van vijf tot vijftien dagen of een boete tot maximaal 13.000 euro.
Souteneurs die minderjarige prostituees in dienst hebben hangt zes tot twaalf jaar cel boven het hoofd en een boete die kan oplopen tot 150.000 euro.
Minderjarige buitenlandse tippelaarster worden teruggestuurd naar hun familie of overgedragen aan de autoriteiten van hun land van herkomst.
In Italië werken circa 50.000 tot 70.000 mensen in de prostitutie, van wie een derde uit het buitenland komt. Van de prostituees werkt 65 procent op openbare plaatsen, terwijl 20 procent minderjarig is.
(Bron)

En de klanten?
Zwaargewonde bij overval Beverwijk

BEVERWIJK - Bij een gewapende overval op een horecabedrijf in Beverwijk is maandagavond een medewerkster zwaargewond geraakt. Dat heeft de politie gemeld.
Een man met een vuurwapen kwam rond negen uur het bedrijf aan het President Kennedyplein binnen en bedreigde het personeel.
Daarop ontstond een worsteling met de medewerkster, waarbij het wapen afging en de vrouw werd geraakt. De dader maakte zich vervolgens uit de voeten.
Een getuige kwam op het tumult af en heeft de overvaller in de buurt van het bedrijf overmeesterd. Gealarmeerde politieagenten hielden de verdachte aan.
(Bron)